View Single Post
Eski 01-09-2010, 13:28   #42
bahtiyar02
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Domates salçası

Merhaba dostlar.Kendi yetiştirdiğimiz deşti domateslerden ev yapımı salça yaptım.Resimlerle anlatmaya çalışayım.Belki bazı dostlara faydası olur.
1- Toplanan domatesler yıkanıp sapları ayıklandıktan sonra 2 veya 4'e bölünüp plastik bidonlara konur. Bidon ağzına kadar dolduktan sonra hiç bir katkı maddesi katmadan kapağı kapatılıp güneş gören bir yere alınır.
2- Üç gün sonunda yumuşayan domadesler bidon içerisinde elle sıkılır iyice ezilir.
3- beşinci veya altıncı günde tam yumuşayan domatesler küçük gözenekli metal süzgeçlere belli oranda alınıp el yordamıyla iyice sıkılır.Süzgeçin altına metal bir kap(kazan-tencere gibi)konulursa daha rahat domatesler sıkılır.Süzgeçteki domatesler iyice sıkılıp pafları kalana kadar sıkılıp tüm domatesler bu yöntemle sıkılır.
4- Sıkma işlemi bittikten sonra elde edilen sıvı ocağa alınır.Müstakil evlerde odun ateşinde ocaklarda daha güzel olur.Tüpte yüksek ateşte sıvı kaynayana kadar karıştırılır.Kaynama esnasında oluşan köpük bir kaşık yardımıyla alınıp atılır.Karıştırma kaşığı tahta kaşık olması tercih edilmeli.
5- kaynama başlayınca orta hararette bir ısıyla devam edilmeli.Köpük bittikten sonra yaklaşık elde ettiğiniz sıvının 3'te biri uçacaktır.

Eklenen Resimler
     
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön