View Single Post
Eski 17-09-2012, 13:41   #58
hevesli meraklı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 299
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
Güneşte sürekli üzeri açıkmı bekletiliyor? İçine toz, sinek, böcek düşmüyormu?

Veya içine birşeylerin düşmesi sorun değilmi? Salça yaparken içine birşeyler düşmesi normal normal dert değil onları toplayıp alır atarsın demekmi gerekiyor?

Yıllardır bu işleri yapan dostlar beni hoş görsünler. Ben daha önce hiç salça yapmadım. İlk defa niyet ediyorum. Güneşte bekletmek yoksa kaynatmakmı

aslında karar veremedim?
İlahi hepgül, içine sinek böcek düşmezse lezzetli olur mu? Azcık protein almamız da lazım di mi

Tabii bu şakaydı, üstü açık olunca elbette düşer. Düşmeyi bırakın biraz esinti olsa o bile bişeyler getiriyor sağdan soldan. Bunun için ince tülbentlik kumaşlar var. Hani ninelerimizin başlarından hiç eksik olmayan beyaz örtüler var ya, işte onlardan tepsilerinizin ölçüsünde kesip kenarlarını dikin, sonra gergin bir şekilde tepsilerin üstüne örtüp kenarlarını tepsinin altına sokun ki uçmasın.

Bir sitede görmüştüm, ince sineklik torlar var (camlara da takılır ya) onları ince çıtalarla kare tepsinin üstüne geçecek şekilde gerdirmişler. Üstünde de tutmak için bir yer yapmışlar. Kocaman bir tencere kapağı gibi olmuş

Yine başka bir yerde gördüğüm ise keklerin üstüne konan bildiğimiz tül perde kumaşından yapılan bir koruyucu idi, ama salçayı yapan kişi onu salça tepsisinin üstünde kullanmış.

Ben bu sene salçayı güneşte yaptım. Domatesleri yıkayıp, söğüş gibi doğradım. Sap kısmını kompost için sakladım Kaya tuzunu robottan geçirip ufalttım, ama toz yapmadım. Büyük bir kabın içinde domatesleri tuzladım, ölçülü değil ama galiba göz alışkanlığı işe yaradı bir gece bekledi. Ertesi gün(daha sonra kızım resim ekliyecek) bir çeşit el mikseri ile sulanmış olan domatesi püremsi hale getirdim. Bu püreyi elimle ezerek tel süzgeçten geçirdim. Süzgeçte kalan posayı bir kenara koydum. Süzülmüş domates püresini tepsilere koyup güneşe çıkardım. Gerçi sabahları arka terasa, öğleden sonra ön terasa taşımak yorucu oldu ama yine de zevkli bir uğraştı.

Ayırdığım posayı 2-3 domates daha ezerek sulandırdım. 2 kaşık unu yağda kavurup üstüne ekledim. Tuz eklememe gerek kalmadı. Kaynadıktan sonra biraz büyük delikli süzgeçten geçirdim. Çıkan posayı komposta ayırdım. Üstüne ufalttığım ekmekleri kızımın ayarladığı sosa bulayıp fırın tepsisinde kızarttım. Rendelediğim kaşarı da serpip afiyetle yedik. Böylece çöpe giden hiçbir şey olmadı

Ankara'nın sıcağında 4 günde tüm suyunu kaybedip kavanozlara konuldu. Üstlerine zeytinyağı konularak kilerde ki yerlerini aldılar

hevesli meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön