View Single Post
Eski 03-08-2009, 15:03   #35
ilksenozturk
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
sıklıkla yaptığımız domates salçası tarifi vermek istiyorum,
nisbeten kolay bir tarif. bakmayın öyle uzun göründüğüne

etli, olgun domatesleri (örneğin çanakkale domatesi ) güzelce yıkayıp 4e böleriz. yoğurt süzdürdüğünüz gibi bir bez poşete böldüğümüz domatesleri atar, her sırada üzerlerine 1 çay kaşıpı tuz ekleriz. normal tuz değil de kaya tuzu kullanırsak bu ölçü biraz daha az olmalıdır.

domatesin tuzda erimesi ve kendini salması için 3-4 gün yeterlidir. bu 3-4 gün içinde domatesler bez poşette ağzı kapalı ve suyunu dışarıya süzdürdükçe etrafı kirletmemezi için bir leğen ya da kap içerisine oturtulmuş olmalıdır.

bu günler içerisinde domates hacminin hemen hemen yarısını kaybeder. 3-4 gün sonra domatesin iyice kendini salmasının ardından poşetten alınarak kevgirden geçirilir ve tuzu kontrol edilir. salçanın tuzu biraz kendini hissettirmelidir. az gelmişse bu aşamada tuz eklenebilir.

çok sulu bir karışım meydana gelmişse yeniden bez poşet içerisine konularak süzme yoğurt yapımında olduğu gibi süzülür(genellikle biz bu aşamada suyunu süzdirmek için kaynatma işlemi yapmayız) bu son hali de kullanabilecek kıvama gelmiştir. fakat yine de güneşte bekletme işleminin salçaya ayrı bir tat kattığına inananlardansanız, suyu süzüldükten sonra tepsiye serilerek güneşlendirilebilir.

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön