agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Soğuk Kompost
(https)




Beğeni Düzeni320Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-11-2010, 09:57   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2008
Şehir: Şanlıurfa
Mesajlar: 116
Sayın Epsody,
Herhalde bu forumdaki bütün yorumlarınızı okumuş ve oldukça faydalanmış biriyim. Bunun için size müteşekkirim.
Küçük bir sorum olacak:
Bahçemin bir köşesinde, otlar, yapraklar, talaş ve koyun gübresi karışımı şeklinde bir kompostlaştırma gerçekleştirdim. Sonuç gayet iyi ancak beni kuşkuya düşüren bir şey var: Kompostu toprakla buluşturmak için el arabasına doldurmaya başlayınca içinden oldukça bol miktarda kurtçuğa benzeyen beyaz/sarı karışımı renkte hayvanlar çıktı. boyları yaklaşık 4-5 cm (tabi erişkinlerin) Ayrıca küreğe yine bol miktarda (önce yumurta sandım) fare pisliğine benzer şeyler geldi ki bu da o hayvanların bırakmış oldukları pislikti herhalde.
Ben yine de toprağa karıştırdım bu kompostu ancak kuşkum devam ediyor. Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
Paylaşımlarınızın devam etmesini ve bunun sizi mutluluğa götürmesini dilerim.
Faruk Mağat
Not: Resimdeki kompost daha önce yaptığım bir çalışmadır. Bahsettiğm o hayvancıkları resimleme fırsatım olmadı.

Eklenen Resimler
 
farukmagat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 19:51   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Talking Kompost bilgilerimin güncelemesi.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi farukmagat Mesajı Göster
oldukça bol miktarda kurtçuğa benzeyen beyaz/sarı karışımı renkte hayvanlar çıktı. boyları yaklaşık 4-5 cm (tabi erişkinlerin) Ayrıca küreğe yine bol miktarda (önce yumurta sandım) fare pisliğine benzer şeyler geldi ki bu da o hayvanların bırakmış oldukları pislikti herhalde.
Ben yine de toprağa karıştırdım bu kompostu ancak kuşkum devam ediyor. Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
Arkadaşım kompost işlemi çeşitli toprak mikroorganizmaların faaliyetleri sonu olgunlaşırken toprak içinde bulunan çeşitli canlıların gelişmelerini sağlıyan besin maddelerin çıkmasıyla bu canlılarıda kompost içindeki besin maddeleri ile gelişmekteler.

Arkadaşım bu tür canlıların oluşmaları genelde havalı yanma kompost işlemlerinde ortaya çıkmaktadır, kompostu toprağa uygulamadan önce kapalı bir ortamda fermantasyona tabii tutarak nihayi işlemde bu canlıları elimine edebiliriz.

Ben kompost çalışmaları içinde, soğuk kompost uygulamalarını önermemin sebebleri buradan ileri gelmektedir, bu uygulamaların üst aşaması olarak kompost işlemimin son aşamasını solucanlarla sürdürerek en ideal kompost gübreye ulaşmakla nihai işlemde kompostumun içinde ne zararlı bakteri patojen hata yabani ot tohumları dahi içeriğinde bulunmamktadır.

Mevcut kompost oluşumları benim için solucan gübre üretimi için kaynak malzeme niteliğinde sayılmaktadır.

Benim kompost çalışmalarındaki edinimlerim ile ne kadar yanmış olgunlaşmış olsalar bile ahır gübrelerinin kompostlaştırlmadan kullanımı bence boş bir çalışma sayılmaktadır, hatta bu oluşturulan kompostların solucanların sindirim sistemlerinden geçirilmeden bitkilere sunulmasında yeterli faydalar sağlıyacağından endişlerim bulunmaktadır.

mkntasarim beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026