View Single Post
Eski 04-11-2010, 08:46   #247
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Samimi paylaşımlara doğru.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozon Mesajı Göster
Sayın Epsody;

Yaptığınız çalışmalardan dolayı sizi kutluyorum. Çalışmalarınızın başarılı bir şekilde devamını diliyorum.

Size bir sorum var;

Sizin soğuk kompost uygulamanızı ben biraz değiştirerek uygulasam diyorum. Soğuk kompost için gereken çukuru, limon ve portakal ağaçlarının taç izdüşümlerine açsam. Halka şeklindeki bu çukura yaprak, dal kesintisi, kıyılmış ot, tavuk gübresi, leonardit v.b. koyup EMA püskürtsem. Üzerini toprakla kapatsam. Birdaha da hiç açmasam.

Böyle bir uygulamanın herhangi bir zararı olur mu?

Böyle bir uygulama yararlı olur mu? Olursa, artısı, eksisi ne olur?

Selamlar, saygılar.
Arkadaşım bozon, çalışmalarıma gösterdiğiniz ilginiz ve takibiniz topraklar adına takdir edilecek bir davranış, arkadaşın çalışmalarımda hep bahsetmişimdir toprak çukurda yapacağımız soğuk kompost hiçbir zaman ekili alanları kullanmamzın açıklamalarını yapmışımdır.

Arkadaşım bozon kompostlaştıracağımız birleşik organik mateyeller bilindiği üzere toprak canlılarından mikro organizmalar tarafından işleme tabi tutularak biyolojik öğütmeye tabi tutulurken toprak içindeki besin maddelerini ve oksijeni tüketmekteler, sizin işleminizde limon ve portakal ağaçlarının köklerine gelen toprak bölgeleri içinde mikro organizmaların faaliyet alanına girdiğinden bu kökler beslenme yönünden hem zayıf düşeceklerdir hemde çürükçül bir ortamın içinde bakteriler tarafından tacizlerine uğruyacaklardır.

Arkadaşım toprak içindeki kompost çalışmalarını ekili alanlardan bitkilerden hatta bahçe toprağından izole bir ortam seçmekte fayda vardır, buna en iyi örnek bahçenin köşeleri ideal ortamlardır

Olgunlaşmamış kompost dahi toprak içine bırakılamaz, ancak bu atıklar öğütülerek malç gibi ağaçların yaprakların taç iz düşümüne gelecek şekilde serilebilir buradada önemli bir nokta olarak serilen bu ağaç gövdelerine temas etmemesine dikkat edilmesi gerekmetedir.

Arkadaşım bu yöntemi sonbaharda uygulama yaparsnız toprak içindeki kompost uygulamasının menfi etkilerinden kurtulduğunuz gibi ağaçlarının bir çok yönden fayda sağlamasının yanında ağaç altlarınında otlanmasını engellemiş olursunuz.

Arkadaşım bahçe çalışmalarındaki gelişmeleri ilgili başlıklarımda paylaşırsanız size gerekli ayrıntılarda detaylı paylaşımlar sunabilirim, ilgilerin için şükranlarımı sunarım, sevgiyle kalınız.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön