View Single Post
Eski 13-10-2010, 07:58   #244
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşım efe-can Başlığıma hoş geldin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efe-can Mesajı Göster
Uzman Görüşüne İhtiyacım var:

Benim bahçem 7000 m2. Hiçbir otu çöpü yakmıyorum. İnce ince kıyıp soğuk kompost yapıyorum. Ayrıca açıkta gezen 100 adet tavuklarım var. Onlarında gübresini karıştırıyorum.

Ancak; yakınlarımda serada salatalık üreten komşularım var. Üretim bitince toplayıp ormana atıyorlar. Biliyorsunuz fideleri hibrit tohumdan, üretim esnasında yoğun olarak kımyasal gübre ve ilaç kullanıyorlar.

Soru 1: Bu salatalık atıklarını kompost yapabilirmiyiz?
2: Bahçeden çıkan tohumlu yapancı otları ve ayrıkları, kompost yapsak tohumları cürür mü?

Yanıtlayan olursa teşekkür ederim.
Sevgili efe- can bahçe çalışmalarından haberim vardı kompost yapımı konusunda yazışmıştık, hatta diye bilirimki bu sitede toprak çukur içinde soğuk kompost esasıyla çalışmalar yapan ilk kişilerdensiniz diyebilirim, ilginize teşekkür eder sizin sorularınızı cevaplamaktan zevk alacağım.

Arkadaşım efe-can soğuk kompost sistemi (havasız ortamdaki bakterilerle yapılan birleşik organik malzemelerin ayrıştırılması, öğütülmesi, minerilizasyona uğratılması işlemini tarif etmektedir) çukur içinde başlattığımız bu işletim sistemini hızlandırmak istiyorsak Em veya mikrobiyal aşılayıcı ile aktif etmeliyiz, bu preparatları çevremizde bulamıyorsak veya bulmakta zorlanıyorsak, bunun yerine ekşi yoğurt suyunu veya ekmek mayasını bir kapta pekmez katarak aktif ederek, kompost çukurumuzu mevcut atıklarla doldururken hazırlanan preparatı klorsuz suyla veya kuyu suyu ile sulandırarak bir pompa ile atmalıyız, çukuru doldurma esasında atıkların boşluk yapmaması için kurumuş olan malzemeleri önceden ıslatarak hacimlerini küçülterek çukurumuzu gereği gibi dolduarabilir.

Arkadaşım gelelim sorularınızın cevaplanmasına, bahsettiğin salatalık atıklarının vede yabani ot tohumlarının sizde yarattığı endişeli duruma varsaydığınız kimyasl bulaşık ve de hibrit tohumlarının kompost işlemini etkilemesinin açıklanmasına, arkadaşım toprak içi mikro canlılar öğütme işleminde hertürlü organik maddeyi parçalıyarak öğüttüklerinden birleşik minerallerden meydana gelmiş durumları ayrışarak esas minellerine dönmektedirler, ve toprağa karışmaktadır, sonra devreye giren toprak solucanları sayesinde bu ayrışma daha ince boyutlarda solucanın sindirim sistemlerinden geçerek hertürlü kimyasalın da parçalanarak pestist özelliği zararlı boyuttan esas minerallerine indirgenmektedir.

Sonuçta yabani ot tohumları kompostun fermantasyon işlemi içinde çimlenme özellliğini yitirmekte mevcut bakteriler vasıtasıyla işlenerek toprak organik madde olarak karışmaktadır, bu tür atıkları endişeye gerek olmadan kullanmakta sakınca mevzu olamaz, bu işin izahi toprak içi eko sistem içinde düzenlenmektedir.

Arkadaşım size ayrıca tavuk kümeslerinde dışkılarla oluşan kokular üzerinde bir açıklama getirmek istiyorum, tavuk dışkısı üre yönünden zengin olduğundan açığa çıktığında amonyak veya nitrat bileşikleri oluşturduğundan ortamın kirlenmesine ve koku oluşumuna vede tavuklarda solunum yolu rahatsızlıklarına sebeb olmaktadır.

Bu istenmeyen durumu gidermek için tavukların gezindikleri kümes ortamına klinoptilolit minerali serilerek ürenin absorplanması sağlanarak kümes içleri daha hijyen hale getirilebilir, bu durumda ürenin kaçması önlendiğinden tavuk dişkılarından maksimum değerlendirme yapılmış olur, hatta bu minralin yem katkısı olanını kullanarakta kokunun dışkılanmadan önüne geçilerek azaltılabilir.

Arkadaşım açıklamalarımda sizce gözden kaçan ayrıntılar varsa bunu paylaşımlarda ortaya koyarak açıklarsanız seve seve açıklamaktan zevk alacağım çalışmalarında başarılar dilerken sevgiyle kalın.

Saygılarımla.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön