agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Soğuk Kompost
(https)

Beğeni Düzeni320Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-05-2011, 22:33   #301
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-12-2010
Fermentasyonla gübre üretimi konu başlığından edindiğim bilgiler doğrultusunda bir kompost kovası yaptım. 18 kg.lık yoğurt kovasının tabanının 2-3 mm.üstünden Ø8 mm lik matkap ucuyla deldim. Ø10 mm.lik pnömatik hortumunu sıkıca geçirip musluğu taktım. Kapağın altından bir noktadan da Ø5 mm.lik matkap ucuyla delerek Ø6 mm.lik hortumu sıkıca geçirdim. Sızdırmazlık kontrolu için içerisine su doldururak 1 gün beklettim. Hiçbir kaçak olmadı.

Name:  IMG_6565-y1.JPG
Views: 7203
Size:  20.5 KB

Taban çapı birkaç milimetre daha geniş olan bir boya kovasını ortadan keserek, tabanını 3 mm.lik matkap ucuyla tamamen deldim. Bunu diğer kovanın içerisine oturttum. Tabanda yaklaşık 5 cm.lik bir boşluk oluştu.

Name:  IMG_6566-y1.JPG
Views: 5948
Size:  22.4 KB

Name:  IMG_6569-y1.JPG
Views: 5986
Size:  38.6 KB

Kova içerisine meyve ve sebze artıkları, çay posası, havuç posası, yumurta kabukları, biçilmiş çim, biraz ısırgan otu, balkabağı posası ve 1lt. kadar suyu, bayat ekmek, yoğurt suyu, biraz toz hamur mayası, 400 gr. kadar melası karıştırarak doldurdum. Üzerini kuyu suyuyla doldurdum.

Name:  IMG_6572-y1.JPG
Views: 5944
Size:  46.5 KB

Kapağını kapatıp gaz tahliye hortumunu su dolu bir şişenin içerine daldırdım. 20-22 ̊̊C ve güneşsiz ortamda beklettim.

Name:  IMG_6677.JPG
Views: 6879
Size:  23.4 KB

Şu anda 17 gün oldu, hiçbir gaz çıkışı göremedim. Önceki gün musluktan biraz sıvı aldım. Kötü bir kokusu yoktu. Hafiften turşu suyu kokusu vardı. Kovanın kapağını hiç açıp bakmadım. Bundan sonraki aşamada ne tavsiye edersiniz.

novazet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 06:35   #302
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Organik maddenin fermantasyonu.

Arkadaşım novazet, kendi sıvı gübreni yapma çalışmalarında size sonsuz başarılar dilerim, Melas mayanın aktifliğinde organik mataryellerin mineral yapıları çözülerek bitki besin eriyiklerine dönüşerek bitki yetiştirmede en ideal organik sıvı gübre ihtiyacını giderebilirsin.

Her aşamada bu eriyikten alarak bitkilerine uygulamadan önce bu eriğin içerik olarak ph ve ec değerlerini, uygulamakta olduğun sebze ve bitkilerin istekleri ölçülerinde sulandırarak uyguladığında dışardan besin maddesi aramana gerek kalmıyacaktır.

Fermantasyon kovasından aldığın eriyik kadar tekrar kuyudan su ilave etmelisin, bu ilaveleri yaparken melasla aktifleştirdiğin mayadan ilave edersen işlemin tekrardan fermantasyon sürecine girecektir.

Birkaç uygulamadan sonra fermantasyon kovasındaki atıklar tamamen ayrışıp azaldığında, bunları çıkararak uygun bir toprak içinde kompostlaşmaya bırakarak, fermantasyon kovasını organik malzemeleri doğrayıp ufatarak doldurarak tekrardan yeni bir fermantasyon işlemi için aktifleyicileri ilave ederek süreci başlatarak bahçedeki bütün bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılıyabilirsin.

Arkadaşım oluşturduğun bu sıvı eriyikleri fazla zaman kaybetmeden uyugulamalısınki oksidasyonun etkilerine maruz olarak zararlı oluşumlar meydana gelmesin.

Daha uzun ömürlü sıvı eriyikler hazırlamanız için, ayrı bir yönetem olarak, doğrayıp ufalttığnız organik maddeleri bir kapta kaynatarak içindeki zararlı oluşumları sterelize ederek tabii fermantasyon kabınızında steril olması şartı ile bu kap içinde melasla aktif ettiğiniz mayayı ilave ederek başlattığınız femantasyon sürecininden sonra elde ettiğiniz sıvı gübrenizin daha uzun zaman içinde kullanma imkanı olacaktır.

Çalışmalarınızda başarılar diler uygulamalarınızın paylaşımları içinde size gereken yorumlarla paylaşımlar sunabilirim, sevgiyle kalın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 22:33   #303
Ağaç Dostu

Sn. Epsody; vermiş olduğunuz cevap ve bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Bende kovadaki eriyik bitiği zaman tekrar su eklemesi yapmamın uygun olup olmayacağını soracaktım. Su eklemesi yapabileceğimi belirtmişsiniz. Melas ilavesi de yaparım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşım oluşturduğun bu sıvı eriyikleri fazla zaman kaybetmeden uyugulamalısınki oksidasyonun etkilerine maruz olarak zararlı oluşumlar meydana gelmesin.
Burada anlatmak istediğiniz sıvı eriyiği kovadan aldıktan sonra fazla bekletmememiz gerektiğimi? Yoksa fermantasyon işlemi tamamlandığında sıvı eriyiği kovada da fazla bekletmememiz mi gerekiyor.

Birde fermantasyon bitip kovadaki atıkları çıkartınca bunları toprak içine bırakmamı söylüyorsunuz. Bunları direk olarak bahçemdeki kompost sandığında bulunan komposta karıştırmam yanlış olur mu?

Eski 12-05-2011, 23:18   #304
Ağaç Dostu

aygün's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2009
Sayın epsody,
uzun zaman oldu yazamadım. Daha önceki mesajımda sözünü ettiğim sebze, meyve artıklarından elde ettiğim sıvıyı ara ara çiçeklerime döktüm. Sonuç:

Minyatür gülüm, küpe çiçeğim, karanfillerim geçen yıldan daha iyi durumdalar.

Özellikle küpe, adeta coştu.

Şimdi yine atıkları biriktirmeye başladım. Teşekkür ederim.

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 23:28   #305
Ağaç Dostu

Organik atıkları değerlendirmede aramıza bir arkadaşımızda katıldı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi novazet Mesajı Göster
Sn. Epsody; vermiş olduğunuz cevap ve bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Bende kovadaki eriyik bitiği zaman tekrar su eklemesi yapmamın uygun olup olmayacağını soracaktım. Su eklemesi yapabileceğimi belirtmişsiniz. Melas ilavesi de yaparım.

Burada anlatmak istediğiniz sıvı eriyiği kovadan aldıktan sonra fazla bekletmememiz gerektiğimi? Yoksa fermantasyon işlemi tamamlandığında sıvı eriyiği kovada da fazla bekletmememiz mi gerekiyor.

Birde fermantasyon bitip kovadaki atıkları çıkartınca bunları toprak içine bırakmamı söylüyorsunuz. Bunları direk olarak bahçemdeki kompost sandığında bulunan komposta karıştırmam yanlış olur mu?

Arkadaşım Melas mayanın içine konulup mayanın içindeki bakterilerin çoğalmalarını sağlıyarak aktif etmede kullanılıyor, mayananın aktif olmasını küprmesinden anlayabiliyoruz, daha sonra mayanın melasla aktif olduktan sonra elde edilen preparatın organik malzemelerin fermantasyonunda aktifleyici olarak kullanılmaktadır.

Fermantasyon işlemi tamamlanınca eriğin rengi kirli sarı ile sarı yeşil arasında renk alarak ve kokusuda turşu suyuna andırmaktadır, bu duruma gelen eriyik en kısa zamanda kullanılmalıdır.

Atıkların eriyikleri alındıktan sonra kalan posanın kompost içine karıştırmakla en isabetli işi yapmış olacaksınız kompostunuzun aktifleyicisi olarak değerlendirerek kompostunuzun oluşum sürecinide hızlandırarak mikrobiyal içerik kazandırmış olacaksınız, çünkü bu atıklarınız içinde bol miktarda laktik asit bakterileri bulunması ile kompost içeriğniz değerlenmektedir, size kolaylıklar dilerim.

Eski 12-05-2011, 23:42   #306
Ağaç Dostu

Eriyiklerinizin ph'ının asidik olmamasına dikkat ediniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aygün Mesajı Göster
Sayın epsody,
uzun zaman oldu yazamadım. Daha önceki mesajımda sözünü ettiğim sebze, meyve artıklarından elde ettiğim sıvıyı ara ara çiçeklerime döktüm. Sonuç:

Minyatür gülüm, küpe çiçeğim, karanfillerim geçen yıldan daha iyi durumdalar.

Özellikle küpe, adeta coştu.

Şimdi yine atıkları biriktirmeye başladım. Teşekkür ederim.
Elde edilen eriyikleri bitkilerinizin sulama suyu içinde uygulamakta fayda var, sizlere yeni bir tavsiyede bulunarak bundan sonra mutfaktan çıkacak sebze ve meyvelerimizin atığı bol olacaktır.

Bu atıkları delik bir poşete koyarak sularının süzülmesi için kapaklı bir kovada bekleterek kova içindeki atıklardan sızan bu sularıda sıvı gübre olarak bitkilerimizin sulama sularına katarak kısa yoldan bitkilerimizide gübrelemiş olacağız, paylaşımlarınız için şükranlarımı sunar hep güzellikler içinde olasınız.

hepgül ve Ahu_E beğendi.
Eski 13-05-2011, 07:27   #307
Ağaçsever

_kevser_'s Avatar

Giriş Tarihi: 03-05-2011
ben de konu içerisindeki bi çok yazıyı okudum ancak takdir edersiniz ki sahip olamadığımız teknik bilgiler ve isimler gerçekten baş ağrısı yaptı daha doğrusu ayrıntılarıyla anlayamadım ama hiç anlamadm da sayılmaz tabi

özetleyecek olursak organik atıklarımızdan gübre yapma işlemini fermantasyonla da sağlayabiliriz hatta fazladan sıvı gübremiz de olaabilir
ama burda EM diye bi faktör var ki kafamı karıştırdı o fermantasyon sıraasında ortaya çıkacak zararlı mikroorganizmaları egale ediyo sanırım
evet buraya kadar anladıklarım bu sonrasında ise bu kovayı sorayım bir de
ben de o hazır üretilen kovadan değil de şu büyük soğuk su saklamak için kullanılan kovalardan kullansam(su termosları yani muslukları da var hem onların bir de hava geçirmiyolar )verimli olur mu acaba ?
hmmm
bir de benim dde kendi çapımda organik madde yönünden zengin toprak üretme yönünde çabalarım olmuştu ki ben de bi adet büyük saksının içerisinde mutfak atıklarıyla toprak karıştırarak ve bi süre üzerini kapatıp bi eriyik oluşturmuştum ve hatta kullandığım bu toprak bitkilerimin çok güzel çiçeklenmesini sağlayarak beni onore ederek çok mutlu etti
dediğim gibi sayfadaki yazıları şöyle bir okudum ancak sahip olamadığım teknik bilgi yoksunluğu tıkanmama sebep oldu
yine de teşekkür ediyorum
fikir sahibi olabildim en azından

_kevser_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2011, 14:31   #308
Ağaç Dostu

aygün's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2009
Alıntı:
Elde edilen eriyikleri bitkilerinizin sulama suyu içinde uygulamakta fayda var, sizlere yeni bir tavsiyede bulunarak bundan sonra mutfaktan çıkacak sebze ve meyvelerimizin atığı bol olacaktır.

Bu atıkları delik bir poşete koyarak sularının süzülmesi için kapaklı bir kovada bekleterek kova içindeki atıklardan sızan bu sularıda sıvı gübre olarak bitkilerimizin sulama sularına katarak kısa yoldan bitkilerimizide gübrelemiş olacağız, paylaşımlarınız için şükranlarımı sunar hep güzellikler içinde olasınız.
Sayın epsody, dediğiniz şekilde, 1/10 oranında sulandırıp kullandım, doğrudan vermedim hiç.

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2011, 08:51   #309
Ağaç Dostu

himone Arkadaşıma paylaşımlar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi himone Mesajı Göster
Sizin yaptığınız çukurun genişliği aşağıdaki linkteki gibi ise yakşalık 2 metre genişliği mi var? Çünkü resimdeki çukurun her tarafını yapraklarla örtmüşsünüz...
Arkadaşım Çukuru toplıyabileceğin malzemelerin kuru haline göre hesap ederek açmalısınız, çukura koyduğum malzemeleri katlar halinde koyarken, bir miktar kuru yaprakları örtü olarak seriyorum, yaş malzemeleri oksidasyonun etkilerinden korumak için bu şekilde koku ve sinek oluşumunuda engellemekteyim.

Bu işlem istenirse toprak üstündede uygulanabilmektedir,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi himone Mesajı Göster
Birde haziran'da açtığımız çukura hergün evde çıkan atıkları atarsak bahçenin o tarafında sinekler dolmaz mı? Çünkü çukurun ağzı kapalı olmayacak dolana kadar...
Arkadaşım söylediğim gibi yaş malzemeleri örtmek zorundayız, bu işi yapmak için elimizde devamlı bir kuru malzeme bulunmalı, mevsimine göre yaprak olur kuru ot olur, kuru malzemelerimizi her zaman yaşı örtecek durumda kullanmalıyız , koku oluşu malzemelerimizin enerji kayıplarını arttıracaktır.

İnsan bu işi günülden yapmaya başladığı zaman gerekli oluşumlar sağlamada zorluk yaşamıyor, örtü malzemenin altında kompost süreci işliyor, belli zamanlarda alt üst etmek homojen karışım sağlamaktadır.

Eski 14-05-2011, 20:14   #310
Ağaç Dostu

Sn. Epsody; bugün kontrol etmek melas eklemek için fermentasyon kovasının kapağını açtım. Üzerinde beyaz küfler oluşmuştu. Bu sonucun başarılı olduğunu mu gösteriyor?

Name:  IMG_6684.JPG
Views: 6048
Size:  53.9 KB

Şişelerdeki sulandırılmış melasa akşamdan toz hamur mayası kattım. Bu melası sabah kovaya ekledim.

Name:  IMG_6687.JPG
Views: 8217
Size:  13.3 KB

Kovadan aldığım sıvı eriyik, bu eriyiği yaklaşık olarak 1:500 oranında sulandırarak evdeki çiçekleri ve bahçedeki bitkileri suladım. Suyla seyreltmede bu oran doğru mudur?

Name:  IMG_6688.JPG
Views: 5198
Size:  10.4 KBName:  IMG_6682.JPG
Views: 5142
Size:  8.2 KB

Eski 15-05-2011, 08:26   #311
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi novazet Mesajı Göster
Sn. Epsody; bugün kontrol etmek melas eklemek için fermentasyon kovasının kapağını açtım. Üzerinde beyaz küfler oluşmuştu. Bu sonucun başarılı olduğunu mu gösteriyor?
Fermantasyon kovasında beyaz küflerin olması doğal bir oluşum, endişe edilecek bir durum yok, sarı küflerde kabul ediebilir, sarıdan sonra yeşil ve siyah küfler gelmektedir, bunlar kabul edilmezler sebebide oksidayonun ortaya kuyduğu oluşumlardır.

Fermentasyon işlemi havasız ortamın bakterileri tarafından oluşmaktadır, fermantasyon kabının içinde hava alımına müsade etmemeliyiz, kap içinde boşluk kalıyorsa bu boşluğun oksijeninden etkilenmemek için ayrıca bir ürtü örtmekte fayda vardır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi novazet;
Şişelerdeki sulandırılmış melasa akşamdan toz hamur mayası kattım. Bu melası sabah kovaya ekledim.
Kovadan aldığım sıvı eriyik, bu eriyiği yaklaşık olarak 1:500 oranında sulandırarak evdeki çiçekleri ve bahçedeki bitkileri suladım. Suyla seyreltmede bu oran doğru mudur?
Arkadaşım seyreltme oranına yapacağım yorum için eriğin ph 'nı bilmem gerekir, eczahanelerden alacağın ph kağıtları ile bu konuda fikir edinebilirsin, sulandırma oranlarında 6-6,8 ph seviyesine çekerek bu oranları sağlıyabilirsin.

Ama pratik olarakda sulama suyu içersine katarak uygulamak bence en iyisi olmaktadır, çalışmaların iyi gidiyor sonuçların kayda değer olarak kabul edilir, hep başarılar seninle olsun hoşça kal, sevgilerimle.

Ahu_E beğendi.
Eski 25-05-2011, 12:08   #312
Ağaç Dostu

Pratik yönden üretim ve uygulama yöntemlerim.

Yetiştirdiğimiz Ürünlerimizin besin ihtiyaçlarının karşılanması.

Arkadaşlar her türlü atıklarımızı sıvı enzim hatta mikro biyal gübreye çevirerek gübre ihtiyaçlarımızı karşılıyacak bol miktarda üretim yapmak istiyorsanız, çalışmalarımı takip ederek hobilerinizi kazanca çevirebilirsiniz.

Düzenleyen epsody : 25-05-2011 saat 20:12
Eski 25-05-2011, 16:59   #313
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Sn Epsody
Mikroorganizmaların renkleri konusunda söyledikleriniz çok genel bir tanımlamadır. Ancak çok fazla genelleştirmek de doğru değil çünkü örneğin penisilin de yeşildir ama faydalıdır. Bir başka örnek ise, Aspergillus. Bu da siyah renktedir ve yararlıdır. Kolay gelsin. Sadece bu saptamayı belirtmekte yarar var.

Alıntı:
Fermantasyon kovasında beyaz küflerin olması doğal bir oluşum, endişe edilecek bir durum yok, sarı küflerde kabul ediebilir, sarıdan sonra yeşil ve siyah küfler gelmektedir, bunlar kabul edilmezler sebebide oksidayonun ortaya kuyduğu oluşumlardır.

Fermentasyon işlemi havasız ortamın bakterileri tarafından oluşmaktadır, fermantasyon kabının içinde hava alımına müsade etmemeliyiz, kap içinde boşluk kalıyorsa bu boşluğun oksijeninden etkilenmemek için ayrıca bir ürtü örtmekte fayda vardır.

Arkadaşım seyreltme oranına yapacağım yorum için eriğin ph 'nı bilmem gerekir, eczahanelerden alacağın ph kağıtları ile bu konuda fikir edinebilirsin, sulandırma oranlarında 6-6,8 ph seviyesine çekerek bu oranları sağlıyabilirsin.

Ama pratik olarakda sulama suyu içersine katarak uygulamak bence en iyisi olmaktadır, çalışmaların iyi gidiyor sonuçların kayda değer olarak kabul edilir, hep başarılar seninle olsun hoşça kal, sevgilerimle.

Düzenleyen Dogasever : 25-05-2011 saat 17:00 Neden: ek
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2011, 06:58   #314
Ağaç Dostu

Safranlı arkadaşımı delilikten kurtarmak.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
Sayın sarıcan zeytınlı bahce ve hocalarımıza tesekkurler
artık bu iş bir delılık halıne gelıyor benım için

Sn. Safranlı Sizin bu konuya ilgi duyarak yaklaşmanız yerinde bir haraket olmaktadır, bizler bu konunun gelişmesini sağlıyarak çalışmalarımızı güncelde daha pratik yaklaşımlar sunmaktayız, bu yaklaşımlara geçmden önce size bu konunun detayları hakkındaki bilgileri aktarmadan önce geçmişteki bilgilerimi sunmak isterim.

Bu çalışmalar bu konu başlığında başlamıştı bu günkü uygulamalar içindeki gelişmeler baharda bahçelerin yeşillenerek otlanmasını her kesin bir külfet olarak algılamasının aksine benim için bu yeşillikler bir azot kaynağı olarak değerlendrme çalışmalarına götürmekteydi.

Bahçemin yeşil otlarının toplanarak 2 tonluk polyester depo içinde kendi yöntemlerimle oluşturduğum aktifleyici ile beraber yeterli miktarda ilave ettiğim hümik asitli kuyu suyu içinde fermantasyon işlemini başlatıyordum.

Fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra fergitasyon(sulama ve gübreleme) sistemi içinde damlama olarak bitkilerimin gelişmesini temin ederek bitki yetiştirmede bitkilerimi gübreleme işinde minumum maliyetlede ekonomi sağlıyordum.

Sezon bitince depo içinde kalan posalarıda, toprak içinde oluşturacağım kompost içinde aktifleyici olarak kullanmaktaydım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı;
Pazar gunu ıtıbarıyle dun saksıda bıber ekmıştım (yanlış anlasılmasın yaklasık 10 dönüm meyve bahcesı ve çiçekçilikle ugrasıyoruz)ilk denemelerım için biberler uygun olucak
Yukarıda paylaştığım güncel bilgileri sunarak sizide ekonomik olan bu sistemle 10 dönümlük bahçenizde büyük yararlar sağlıyabilirsinizi, bu bilgilerimin gerçekliğini bahçemi izliyerek sizde fark edeceksiniz.

Bahçemden yansıyan bu güzellikler bu çalışmamın delilleri olmaktadır

Eski 09-06-2011, 13:35   #315
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Sayın epsody sizlerın takıpcısıyız
forumda çok konu var ama aslında aynı ve benzer seyler
sizin öncelık ettıgınız bu konu benzer vazıytte enzım sayfasında paylasılıyor
esas olan fermantasyon saglamak
ben sahsen basta em,kompost,sıvı gübre ,kompost çayı ,enzım ve sizlerın öncelık yaptıgı solucan gubresını takıp edıyorum
evdekı atıklardan en hızlı ve en pratık ve en verımlı halde kullanmak nıyetındeyım
ben kompost ve enzım yapmaya calıstım
200 kg varıldede bıtkı artıklarını doldurup bır seyler yaptım
su anda bıtkılerım çok ıyı
ama yaptıgım işlemler o kadar çokkı
yarasa gubresı,yaş gübre serbetı,em,kompost
pıyasada sıvı gubreler vb çok denemer yapıyorum
neyse delılıklere memnunıyetle devam edıyorum
bızlerı bu delılıkler kurtaracaktır

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 13:44   #316
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Bu ıkı tonluk polyeser depomuzun hava almaması mı lazım
kapagı küçük bır tonluk depoda nasıl olur acaba
ve seyreltme oranı nedır

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2011, 00:37   #317
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
Bu ıkı tonluk polyeser depomuzun hava almaması mı lazım
Arkadaşım Safranlı, İki tonluk depo içinde uygulamasında bulunduğum bu çalışma bir sezon boyunca bitkilerimizi sularaken aynı zamanda otların içindeki organik bileşenlerin çüzülerek suya geçmesi amaçlanmıştır.

Deponun içine havanın girmesin bir mahsuru görülmemektedir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı;
kapagı küçük bır tonluk depoda nasıl olur acaba
ve seyreltme oranı nedır
Polyester deponun kapağı otları koymada bir engel teşkil etmiyor, otların organik bileşenleri çözülme içinde sulama yapılırken eksilmekte olduğundan depo dışardan devamlı su taviyesi yapılmaktadır, bu yüzden fermantasyona ulaşan eriğin asidik yoğunluğa ulaşmamaktadır.

Depo içinde eksilen eriyikli suyun dışardan ilave edilen suyla devamlı seyreltiği düşünülebilir.

Eski 17-06-2011, 08:24   #318
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-06-2011
Bende bitkilerim için kompost yapmaya karar verdim.Keşke ülkemizdede komposta gereken önem verilse ama ben inanıyorum ki ilerleyen yıllardada kompost sekterö gelişecektir.Neyse bende bişiler biriktirmeye başladım.Şuan bir poşet dolusu patates kabuu yemek artığım var.Bahçedende ağaçları budayıp dalları toplayacağım.Çimde tamam sayılır. Başka lazım olan nedir ? Vede muhabbet kuşu besliyorum onun gübresi içine atabilirmiyim ? Eğer atarsam nasıl koymalıyım ? Ayrıca verimli bir kompost tarifi (koymam gererken oranlarla) verebilir misiniz ?Sıvı gübrenin hemen kullanılmasını duymşutum. Sulandırsak uzun ömürlü olur mu ?

smarty17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2011, 13:08   #319
Ağaç Dostu

Atıklar milli servettir, Değerlendirilmeyi bekliyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smarty17 Mesajı Göster
Bende bitkilerim için kompost yapmaya karar verdim.
Arkadaşım smarty17; Bu kararına en çok sevinen birisi varsa o da canı gönülden olarak Epsody'yi düşünebilirsin, organik atıklar toprağın değerleri olarak düşünmek zorunda olduğumuzdan kompost yaparak tekrar toprağa kazandırmalıyız.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smarty17;
Keşke ülkemizde de komposta gereken önem verilse ama ben inanıyorum ki ilerleyen yıllardada kompost sekterö gelişecektir.Neyse bende bişiler biriktirmeye başladım.Şuan bir poşet dolusu patates kabuğu yemek artığım var.
Arkadaşım smarty17 İnsanımız bilinçlendikçe atıkların değerledirme işine önemde verilecektir, önemli olan bu uygulamaları çevremizde yeri geldikçe anlatacak olursak yaygınlaştırabiliriz.

Mutfaktan çıkan atıklarınızı hava sızdırmaz kapta biriktirerek, bahçenizi uygun köşesinde toprakta açacağınız çukurda kompostlaştırmanız en uygun olacaktır, benim size uygun gördüğüm bu kompostlaşma en ideal toprak şartlandırıcılığına uygun kompost elde etmenizi sağlıyacaktır.

Çukurunuz dolana kadar içine attığınız atıklarınızın üstünü kuru otla örtmeniz en uygun yöntem olmaktadır, oluşun atıkları bu otlar geçici kapak durumu arz eecektir, bu kompost malzemenizi nemlendirmek gerektiğinde sulama suyuna hümik asit ilavesi mikro organizmalara besin takviyesi yapacaktır.

Toprak içinde yapılan bu soğuk kompost yöntemine toprak içi canlıları da oluşum sürecine katarken, olgunlaşan kompostun toprağınızda toprak içi canlılarında artmasına etki edecekdir.

Bu kompost şekli ticari anlamda kullanım için uygun değilsede hobi uygulamalarının en ideal yöntemi olmaktadır,yıl içinde oluşan atıkların kompostlaşması ile gelecek yılın ekim dönemine kadar en ideal olgunluğa ermektedir.

Olgunlaşan bu kompost yetiştireceğimiz bitki yataklarının oluşturulmasında bizim için en ideal bitki toprağına sahip olmamızı sağlıyacaktır.

Alıntı:
Bahçedende ağaçları budayıp dalları toplayacağım.Çimde tamam sayılır. Başka lazım olan nedir ? Vede muhabbet kuşu besliyorum onun gübresi içine atabilirmiyim ? Eğer atarsam nasıl koymalıyım ? Ayrıca verimli bir kompost tarifi (koymam gererken oranlarla) verebilir misiniz
Arkadaşım smarty17, Komposta ağaçların budama artıkları koymamalısın, bu tür malzemeler dal öğütme makinasından geçirilsede bunların olgunlaşma süreci uzayabilir.

Çimler kurutulduğunda iyi bir karbon kaynağı durumdadır, muhabbet kuşunuzun dışkılarıda iyi bir azot kaynağı durumdadır, mutfak atıklarıda azot kaynağı olarak düşünebiliriz, burada karbon azot dengesi 25/1 oranında olursa en idel karışımı elde ederek mikro organizimaların ihtiyaçları sağlanacaktır, karışıma su ilavesi ile beraber verilcek hümik asidin mikro organizmalara iyi bir besin takviyesi sağlarken, kompostun olgunlaşma durumu ile kullanımında bitkiler içinde uygun forumda olacaktır.

Alıntı:
Sıvı gübrenin hemen kullanılmasını duymşutum. Sulandırsak uzun ömürlü olur mu ?
Arkadaşım Muhabbet kuşunun dışkılarını sulandırarak bitkilerinizin sulama suyuna karıştırarak kullanabilirsiniz, burada dikkat edilecek nokta kullanacağınız miktarlarda sıvı gübre üretmelisiniz, sulandırdığınız dışkılar sıcakların etkisi ve oksidasyonun etkileri ile zararlı patajenler üretebilir.

Sulandırdığınız kuşunuzun dışkılarını renkli ph kağıtları kullanarak 6-6.5 aralığına getirerek kullanabilirsiniz.

Eski 17-06-2011, 15:23   #320
Ağaç Dostu

Ben kaplarda kompost yapmayı düşünmüştüm.Toprakta çukur ile evde çukur farkı varmı ? Çukurda sıvı gübre alınır mı? Kendimiz yapabileceğimiz işlevli kompost kutusu yapabilir miyiz ?

Düzenleyen smarty17 : 17-06-2011 saat 22:07
Eski 19-06-2011, 23:53   #321
Ağaç Dostu

Kompost Serüveni

Arkadaşlar bugün itibari ile başladım İçine koyduğum malzemeler :
+Bol miktarda salatalık kabuğu
+Az miktarda patates kabuğu
+Bir miktar çay posası koydum
+üstüne 2 ymk kaşqı ekşi yoğrt
+1 paket kuru maya
+Bal
+Üstü toprakla (2-3 cm) kapatıp suladım.
Kap normal şekilde koydum.Sıvı gübre nasıl elde ederim ?Name:  19062011248.jpg
Views: 5362
Size:  49.4 KB

Name:  19062011249.jpg
Views: 5190
Size:  70.3 KB

Name:  19062011250.jpg
Views: 5685
Size:  55.3 KB

Eski 21-06-2011, 02:53   #322
Ağaç Dostu

Konuya vakıf olmuşsunuz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tenten-57
Sayın Epsody,
Forumu 1 yıldır takip ediyorum.EM katkılı gübre elde edinimi ile ilgili yazılarınızı okudum.Tabii her arkadaşa yardım ederken bilgiler de dağılmış.Ben hem sıvı hemde kompost gübre elde etmek için yazılarınızdan edindiğim bilgileri doğru anlayıp anlamadığımı sormak istiyorum.Yardımcı olursanız memnun olurum:
1-Em aşılayıcı (toz) kullanarak havasız ortamda mutfak artıklarını fermante edeceğim.Oluşan sıvıyı alarak sıvı gübre olarak kullanacağım.
2-Sıvısını aldığım, fermante olmuş kap içerisindeki posayı toprakta bir çukura koyacağım üzerini 2o cm. kadar tekrar toprakla kapatıp 1-2 ay bekleyeceğim, sonra oluşan karışımı katı gübre olarak kullanacağım.

Bu bilgiler doğru mudur? EM aldım ve bir kaç gün içerisinde kabımı da hazırlayıp uygulamaya geçeceğim.

İlginiz ve foruma olan katkılarınız için teşekkürler.
Sayın Kaya Öğretmen, Bu açıklamalarınızharfiyen doğru konuyu kavramışsınız, Sıvı gübre oluşumunda gelişmeleri ve güncel bilgileri size aktarmaktan keyf alacağımı bilmelisiniz.

Özelden yazılan bu mesajın cevabını bir kopyasın forumlarada taşıyarak paylaşımlara sunacağım.

Ben size bu işlemi madde madde açıklıyarak sonuç almanızı kolaylaştıracağım.

1. Atıklarınız için mutfağınızda hava almaz contalı kapağı ve tahliye için bir musluk bulunduran bir kabınızın olduğunu kabul ederek, işe başlıyabiliriz.

2. Atıklarınızı doğruyarak küçültmekte yararar var, her atık ilevesi ile aktifleci Em preparatını ile edip kapımızın içinde boş kalan yerdeki havadan atıklarımızı izole etmek için bir örtü malzemesi bulundurmakta fayda var, bu işlem tamamlandıktan sonra contalı kapak kapatılıp atıkların hava almaması sağlanmalıdır.

3. Atıklarınızın üzerinde ortam sıcaklığına bağlı olarak beyaz küflerin oluşmaya başlaması ile işlem olgunlaşma sürecine girmiş olmaktadır, aynı zamanda atıkların bulunduğu kap açıldğında da turşu kokusu oluşmuş olmaktadır.

4.Musluktan alacağınız eriğin ph 3.5-4 arasında dır, siz bunu klorsuz su ile sulandırarak seyreltmelisiniz, sıvının ph'ı kontrol işlemi forumlarda anlatıdığı üzere ölçmelisiniz.

5. Kabınızda bulunan atıkların kendi suları bittikten sonra siz kolorsuz su ilavesi ile Em preparatı ilave ederek işleme devam edebilirsiniz.

6. Oluşan sıvı gübreyi fazla bekletmeden tüketmelisiniz, aksi takdirde olaya çürükçül bakteriler müdahil olarak zararlı patojenler üreyebilir.

7. Atıkların posalarını toprağa gömerek kompostlaştırabileceğiniz gibi başka atıkların kompostlaşmasında aktivatör işlemi içinde kullanabilirsiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dilerken konuya ilginizden dolayı teşekkürlerimi sunarım, sevgilerimle.

flaneuse beğendi.
Eski 21-06-2011, 08:54   #323
Ağaç Dostu

Ben yeni bir kapta biriktiriyorum.Doldumştu vede sıcaklık hissettim.İyi birşeymi ? Vede bu sefer daha farklı düzenek kullanacağım.Kullanmayı düşündüğüm kap (Resim 1) vede EM olmadğığ için kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, kullanmayı düşünüyorum. İşe yarar mı ?

Eklenen Resimler

Eski 21-06-2011, 14:28   #324
Ağaç Dostu

Bereket Tv'de denk geldim.Eriş Gübre.TAvuk çiftliğindeki tavuk dışkılarını toplayıp 70-85 derece arasında ıstırak fermantasyon yaparak gübre olarak satıyorlar.Bu fermantos işlemi hakkında bilgisi olan veya kapasite ve fiyatı hakkında bilgisi olan var mı ?

Eski 23-06-2011, 10:22   #325
Ağaç Dostu

Bende dün aldım sıvıyı.Tahminim 10-15 mL. ÜStüne yaklaşık 200 mL su ekledim.Ve kabın üstüne 50 mL sıvı daha geldi.Konsantre ayarını nasıl yaparım.Kaptaki sıvının rengi aşağıda
Name:  23062011251.jpg
Views: 5069
Size:  40.3 KB

Name:  23062011252.jpg
Views: 5126
Size:  72.6 KB

Eski 24-06-2011, 11:04   #326
Ağaç Dostu

Çalışmalar iyi yönde.

Alıntı:
Ben yeni bir kapta biriktiriyorum.Doldumştu vede sıcaklık hissettim.İyi birşeymi ? Vede bu sefer daha farklı düzenek kullanacağım.Kullanmayı düşündüğüm kap (Resim 1) vede EM olmadğığ için kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, kullanmayı düşünüyorum. İşe yarar mı ?
Elbette yarayacaktır

Arkadaşım smarty17;Aktifleyici olarak Yoğurt suyunu ve ekmek mayasını ayrı bir kapta pekmezle aktif ederek köpürmesini sağladıktan sonra atıklarının arasına birer miktar koyarak hava sızdırmaz kabınızı doldurup üzerinede klorsuz su ilavesi yaparak kapağı kapatıp süreci başlatmış oluyorsunuz.

İşlemde mikro organizmalar atıklardaki organik maddeyi parçalama işlemini fermantasyon yöntemi ile mineralize etmeye ve bu atıkları sahip oldukları mineralleri ayırarak suya bırakacaklardır.

İşlem sürecinde birçok kimyasal olaylar içinde ph dereceside 3,5- 4,5 gibi değerler alacaktır, işlemin devamı içinde bu eriyikten istifade etmek istersen kabındaki musluğu kullanarak eriyik aldığın kadar kabına klorsuz su ilave edereken bir miktar da hazırladığın aktifleyici de koymalısın.

Yukarıda bahsettiğim eriğin ph şını ve ec değerlerini yetiştireceğin bitkilerin ve toprağının yapısına uygun hale getirmek için gereken sulandırmaları yapmalısınız.

Bu konunu yorumunu aldıktan sonra diğer sorularınızada gereken cevabı vereceğim sevgilerimle başarılar dilerim

Eski 24-06-2011, 11:34   #327
Ağaç Dostu

Ben direkt musluk suyu ile sulandırmıştım.Klorsuz suyun farkı nedir ?

Eski 24-06-2011, 12:00   #328
Ağaç Dostu

Clor mikro organizmalar için zehirdir.

Alıntı:
Ben direkt musluk suyu ile sulandırmıştım.Klorsuz suyun farkı nedir ?

İşlemde çeşme suyu kullanılacaksa suyu açık bir kapta clor'un uçmasını sağlamalıyız, yoksa enzim niteliğindeki eriğimizin içindeki etkin mikro organizmaları öldürmüş oluruz, çeşme suları genelde clor ile denefekte edilerek içindeki mikro organizmalar elimine edilmektedir.

Eski 24-06-2011, 12:46   #329
Ağaç Dostu

Peki bir şey daha sormak istiyorum.Ben kovamı sulayınca alttaki musluk açıksa hemen sıvı geliyor vede bu sıvı koyu renkli.Bu sıvıyı sulandırarak veya sulandırmadan direkt olarak kaba koysak olur mu ? Sonuçta onun içindede mikrorganizmalar var.

Eski 24-06-2011, 13:39   #330
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Elde ettiğin sıvıyı seyreltmen (su eklemen) şart. Ph'ı 6-7 arasında yani nötr hale getirmelisin.

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025