View Single Post
Eski 01-12-2010, 07:06   #253
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Çalışmalarımdan fikirler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozay57 Mesajı Göster
sonsuz şükranlarımısunzrım verdiğiniz bilgilere
sormak istediğim,bende sizingibi 200lt likvarile koydum içine laktik asit olarak (yani ayransuyu yerine) pirinç suyuna süt katarak elde ettiğim laktik asittenmi koysam yoksa ayransuyumu daha iyi olur ve nekadar bozulmadan kalır laktik asit
Arkadaşım aşığıda yaptığım alıntı yazısı ile konuya açıklık getirmeye çalıştım, buradaki bilgilerde işinize yarayabilir, sizin uygulamalarınıza yönelik değişiklikler ile daha pratik çözümler sağlıyabiliriz, paylaşımlarınızı ortaya koymanız halinde bu yönde sizlere sunumlar üretebilirim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşlar bu mesajımda Ubyi'nin gündemine giren konulardan gübreleme ve sulamada bu ve gelecekteki sorunlara çözüm getirecek konulara değinerek geçmişte mutfak atıklarından sıvı gübre yaparak sulama suyuyla bereber uygulanın minik modelin büyük bahçeler için uygulama örneklerini anlatarak surunlara pratik çözüm üreterek hemde gelecekte ahır gübrelerinin temininde yaşanacak sourunlara cevap niteliği olacağı kanaati ile açıklamalar getireceğim.

Bu açıklamalarım genelde büyük bahçe sahiplerine yönelik olmasının sebebleri arasında acemi çaylak arkadaşımızın bahçesinde yaşanan su sorunlarından bir tanesinin su toplıyacak tanker arayışında bayındırmevki arkadaşın su tankına benzer bir tankın arıyışı içinde görünmesi beni bu konudaki bilgilerimi ortaya koymaya iterken, bir yandanda bayındırmevki arkadaşımızın bu tankla gübrelerden sıvı gübre eldesi içinde yaşanan zorluklarada çare olacağı düşüncesiyle bu konudaki düşüncelerimi ilgili arkadaşlarımın yorumlarıyla uygulanabilir bir proje düşücesiyle paylaşımlara sunmaktayım.

Birinci şıkta bahcenin uygun köşesine 4x6mt. ebadında betondan sarnıç yapılacak, bu sarnıç içinden 4x2mt. şeklinde bölünecek, bu sarnıcın derinliği isteğe göre olabildiği gibi ben 1mt. olarak ölçülendirdim, içten bülünmüş bu sarnınç sıvılaştırılacak bitkisel veya gübresel mazemelerin posalarının sarnıcın büyük bölümüne karşmaması için uygun bir bağlantı aralığı gerekli yüseklikten bırakılacak.

Sarnıcımızda gerekli olduğunda sarnıç içini temizlemek amacılyla tahliye vanası konmalıdır, sarnıcımızın çalışma prensibine gelince, sarnıcımızın 2x4mt.lik bölümüne her türlü bitkisel atıklarla beraber ahır gübrelerinin yanmış veya taze olabilir en iyisi taze olan daha makbul olacaktır, bu malzemeleri doldurduktan sonra, sarnıcın bu bölümü suyla doldurulup konulan malzemelerin Em le aktif edilerek fermantasyon başlatılacaktır.

Fermantasyon tamamlanıpta sıvı eryik kullanım durumuna geldiğinde aradaki bağlantı açılarak eriğin tahliyesi sarnıcın 4x4mt. bölümüne alınarak gerekli ph ve EC ölçülerine göre eriğimizin sulandırılması sağlanarak bahçmizin sulama sistemine aktarılarak bitkilerimizin su ve besin ihtiyaçları karşılanmış olacatır.

Arkadaşlara bitkisel artık konusunda önerilerim olarak çevreden bulabildikleri bitki ve sebze artıklarını semt pazarlarından temin edebilirler, şayet bulundukları çevrede konserve fabrikaları mevcut ise bu fabrikalardan üretim artıklarını alarak değerlendirebilirler, temin ettikleri bu bitkisel atıkların çürüme dürümlarına karşın içinde oluşabilecek zararlı oluşumlara ısıl işlem uyguluyarak zaralı oluşumların önüne geçebilirler.

Sarnıç ve fermantasyon işlemin ana hatları bu şekilde konu yorumlarınızla dahada geliştirilebilir, uyguluyacak arkadaşlara teknik konudaki paylaşımlara canı gönülden katılabilirim uygulayacak arkadaşlarıma şididen kolaylıklar diliyorum, Saygılarımla.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön