Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody
Arkadaşlar bu başlıkta bahsi geçen organik atıkların işlenme yöntemleri hem sıvı gübre hemde kompost yapmaya yönelik olduğundan, arkadaşımız S Günger'in çimlerin işlenme yöntemi, benim bahçemde ve etraftan çim değilde genelde çok miktarda yabani otlar bulunmaktadır ben bunları biçilme işini müteakip toprağa serip nemini kurutarak çukurda kompost için biriktirmekteyim.
Mutfak atıklarımı öğüterek 200 litrelik kapaklı bir varile koyup içine kuyu suyu ile doldurup daha önceden hazırladığım yoğurt suyu veya ekmek mayasını pekmezle aktifleştirdiğim bu karışımdan bir miktar bu varile ilave ederek fermantasyonu başlatıyorum, zamana göre 1 hafta 10 gün gibi süreçte sıvı gübre oluşuyor, ben bu sıvı gübre variline hümik asit vede kimyasal gübrelerden %15 kadar kompoze gübre ilavesi yaparak bahçemdeki bitkileri hem gübreleme hemde sulama(fergitasyon)yapıyorum.
Varildeki atıkların fermantasyonla ilk çözünen besin maddelerini aldiktan sonra kompost çukuruma bir sıra kuruyan ot bir sırada bu posalardan koyarak atıklarımdan hem sıvı gübre hemde kompost oluşumunu sağlıyorum, oluşan bu kompostumu genelde son baharda ağaçların taç düşümüne gelecek şekilde malç yapıyorum, çukurun dibinde bir miktar atık bırakarak solucanların kompost yapımında değerlendiriyorum.
|
sonsuz şükranlarımısunzrım verdiğiniz bilgilere
sormak istediğim,bende sizingibi 200lt likvarile koydum içine laktik asit olarak (yani ayransuyu yerine) pirinç suyuna süt katarak elde ettiğim laktik asittenmi koysam yoksa ayransuyumu daha iyi olur ve nekadar bozulmadan kalır laktik asit