Merhaba Sn efe-can,
Uzman değilim ama özellikle 2. sorunuz için aklıma Sn acemi_caylak'ın mikrobiyoloji ve toprak başlığında biocharın kullanım alanlarını anlatan aşağıdaki mesajı geldi. 190 nolu mesaj ve sonrasında da biochar'ın nasıl yapılacağı anlatılıyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=20171&page=7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak
Biochar'ın Kullanım Alanları
1- 4 kg biochar, 4 kg hayvan gübresi, 1 kg pirinç kepeği, 1 kg kompost (bu malzemelerin özgül ağırlıkları farklı olduğu için hacimsel olarak 4:4:1:1 oranı kullanılabilir.) ile karıştırarak gübre olarak.
2- 1:1:1 oranında (toprak:biochar:kompost) karışım yaparak yeni dikimlerde köklendirici olarak.
3- Su arıtmada filtre olarak.
4- 60:40 oranında (orman toprağından yapılan aşılayıcı:biochar) mikoriza içeren karışım yaparak toprağa mikoriza aşılamak çin kullanabilirsiniz.
Ayrıca pestisit olarak, yakacak olarak ve koku giderici olarak kullanılabilirmiş. (Pestisit konusunda abarttıklarını düşünüyorum. Ben dökümanda yazanı söyledim.)
Benim için, kompost yapılamayacak bitki artıklarının bu şekilde kömürleştirilerek hem topraktaki organik madde miktarına katkı sağlaması hem de aktif karbon içeriği sayesinde tıpkı leonardit ve klinoptilolit gibi toprağın katyon değişim kapasitesini düzenlemesi daha önemli bir özellik olarak öne çıkıyor.
|