Sn. Çamtepe,
Birinci deneyiniz için karışım oranlarını yazmamışsınız. Ancak sıvı üzerinde küf oluştuğuna göre bir şeyler iyi gitmemiş. Bu kastedilen beyaz küf özellikle sıcak kompostta geçerli olan küflerdir ve aktinomisetler tarafından gerçekleştrilir. Sıvı gübrede beyaz küf oluşuyorsa bir şeyler doğru gitmiyor demektir. Üzerine daha fazla pekmez veya melas ekleyerek sorunu çözebilirsiniz. Hatta bazen çözemeyebilirsiniz bile. Çünkü ortama çürükçül bakteriler hakim olmuştur ve rekabet sonucu yararlı olanları bastırmıştır. Sıvı gübre yaparken melas, pekmez, meyve ve sebze artıkları ve su belirli oranlarda karıştırılmalıdır. Örneğin 1 birim melas veya pekmez, 3 birim meyve artığı, 10 birim su. Ben kendi deneylerimde 1:1:3 oranını uyguluyorum.
Bitkiler için kullanıma gelince bunu bitkinize verirken en azından 1:200 oranında sulandırmalısınız. 1:30 oranı çok düşük.
Diğer denemelerinize gelince yine bu oranları dikkate alarak karışım oluşturmakta yarar var.
Aslında bu başlık ve başka başlıklarda soğuk kompostun sıcak komposttan daha üstün olduğu yazılarak kulaktan dolma bilgilerle bazı şeyler yanlış anlatılıyor. Katı atıkların kompostlaştırılmasında sıcak ya da diğer adıyla oksijenli yanma daha hızlı ve daha kesin sonuç verir. Oysa havasız yanma da süreç çok daha uzundur ve bolca kötü kokulara neden olan hidrojen sülfür
vb. gazlar oluşur. Ayrıca havasız yanma da sıcaklık çok fazla yükselmez ve buda patojen mikroorganizmların ortamda bulunmasına neden olur. Üstelik oksijensiz yanma da oluşan organik asit ve yüksek alkol yeterince seyreltilmezse bitkiler için oldukça zararlıdır.
Havasız yanma ya da fermentasyon Sarıcan'ın anlattığı gibi enzim, şarap, bira
vb. yapımında kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde oluşan laktik asit patojenlerin bastırılmasında görev alır. Yine enzm içerisindeki canlı ve cansız mayalar bitkiler için iyi bir besindir.
Katı atıkları kompostlaştırmak istiyorsanız oksijenli yanma daha iyi bir sonuç verecektir. Eğer biyogaz elde etme gibi bir düşünceniz yoksa sıcak kompost bitkileriniz için en iyisidir.