agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Soğuk Kompost
(https)




Beğeni Düzeni320Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-03-2010, 13:15   #181
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Webgezer'e yukardaki ve diğer başlıklardaki açıklayıcı bilgileri için çok teşekkür ediyorum. Bu mesajda yaptıklarımızı değil, yapamadıklarımızdan birini anlatmak istiyorum.

Maalesef Algül Hanım Kovaların fiyatı konusunda haklı. Evet, pahalı ancak, Sn Webgezer'inde yukarda değindiği gibi, bu kovalar onbinlerce üretilmiyor. Size işin aslını anlatayım:

Yeşiladım kovaları rotasyon tekniği ile üretiyor. Bu teknikte kalıp maliyeti enjeksiyon yöntemine oranla daha düşük. Ancak, enjeksiyon kalıplamada da en az onbinlerce kova üretmeniz gerekiyor ki, ekonomik olsun. Yani enjeksiyonda hem kalıba hem de stoklamaya oldukça büyük miktarda sermaye bağlamanız gerekiyor. Bu ekonomik krizde, bu kadar sermaye bağlamak bize pek akılcı gelmiyor zaten bu sermayeyi de faizle borç almanız gerekiyor. O yüzden daha pahalı olan ama az sayıda üretimi mümkün kılan Rotasyon Tekniğini tercih ettik. Eğer bir miktar sermaye birikimi sağlarsak, Enjeksiyona geçip fiyatı düşüreceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

Algül Hanım, bizler iyi kapitalist olsaydık, EM ile uğraşmazdık çünkü hiçbir iyi kapitalist, 5-6 yıl dönüşünü beklemeden bir işe yatırım yapmaz. İyi kapitalistlerin yaptığı tüm işlerde para en geç 1 veya 2 yıl içinde geri dönmelidir. Saygılar.

glgn ve yağmur beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 13:25   #182
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi webgezer Mesajı Göster
Aşılama için ben EMA aldım 1 litre 10TL

http://www.yesiladim.com/details.asp?ID=28

Linkte EM aşılayıcı KDV dahil 1 kg 4,65 TL.

Sn.Dogasever; Bukaşi kompost yaparken EMA değil EM aşılayıcı kullanmanın daha iyi olduğunu belirtmişti.

Nedenini seramik tozuna bağlamıştı.

Aslında bu durum da kafamda henüz netleşmedi.

Yani Bukaşi kompostta neden EMA yı fısfıslamadığımız konusu.

ayhank beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 13:40   #183
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Denizakvaryumu,

"Bukaşi" ya da "EM Aşılayıcı Malzeme" her ikisi de aynıdır. İçine EM seramik konsa da olur, konmasa da. Ancak, EMA fısfıslama olayı çöp yığınının nemine bağlıdır. Bizde genellikle ve de yazın çöpler aşırı nemli olduğundan EMA fısfıslamayı önermiyoruz. Bukaşi veya EM aşılama malzemesi kullanın diyoruz. Bunun tek nedeni çöplerin zaten nemli olmasıdır. Eğer çöpleriniz kuru ise, yeterli nemi yoksa, tabii ki, bukaşi yerine EMA fısfıslayabilirsiniz. Önemli olan EM mikroorganizmalarını bir şekilde organik maddeye aşılamaktır ve sonuçta çöplerin mikroorganizmaların yaşayacağı kadar nemli olmasını sağlamaktır (ama aşırı nemli değil!).

Örneğin, Japonya'da Okinawa Kenti'nde işyerlerinden toplanan yüzlerce ton çöp önce işyerlerinde parçalanıyor ve %8-10 nem oranına kurutuluyor ve sonra toplanıyor. (Toplayan gübre firması işyerlerine belirli bir ağırlık birimi için para ödüyor). Sonra gübre firması parçalanmış kurutulmuş atığı kendi tesisine getiriyor ve zeolit ve kepek gibi doğal maddelerle de karıştırdıktan sonra, üzerine EMA spreyleyip peletleme ve paketleme yapıyor. Sabaha gübre tesisine atık olarak giren çöp, akşama paketlenmiş gübre olarak çıkıp depoya gidiyor. Depoda 1 ay bekledikten sonra satışa sunuluyor ve bu gübre çok rağbet görüyor.


Düzenleyen Dogasever : 08-03-2010 saat 15:09 Neden: eksik
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 13:57   #184
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Şimdi anlaşıldı...Bu durumda çıkarılan çöp sulu değilse yani nem oranı fazla değilse doğrudan EMA fısfıslanabilecek.

Artı olarak seramik tozuna gerek yok.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 14:23   #185
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Şimdi anlaşıldı...Bu durumda çıkarılan çöp sulu değilse yani nem oranı fazla değilse doğrudan EMA fısfıslanabilecek.

Artı olarak seramik tozuna gerek yok.
Evet. Kompostlaştırma için gerekli nem oranı aşılmadığı sürece EMA spreylenebilir.

EM Seramik ilavesi tabii ki daha da iyi olur. Ancak, olmadan da gayet iyi sonuç alınıyor. İlave masraf edilmesine gerek yok.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 15:09   #186
Ağaçsever
 
algül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
Yoğurt suyunu EM olarak kullanmak uygunmudur? bildiğimiz yoğurdun mayasının ithal edildiğini sanıyorum hatta yoğurt üreticileri maya için dışa bağımlı çünkü avrupalı mayanın genetik kodunu değiştirerek tek kullanımlık yapmıştır. bununla mayalanan gübre nasıl bişey olur doğalmı yoksa GDO lumu olur? sayın doğasever siz anlaşılan 5-6 sene sonra para kazanacağınızı hesap etmişsiniz herşeyin hayırlısı olsun.
eşim gemi başmühendisi bukaşiyi inceledi bunu gemilerdeki atık ve tuvalet sularını ıslah etmede kullandıkları malzemeye benzediğini söyledi. atık tankına ılık suyla hazırlanan toz karışımı döküyorlarmış buda katı atıkları parçalayıp kokuyu önlemesi ve mikropları öldürmesi içinmiş.

algül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 15:25   #187
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Algül Hn.
Ekşimiş yoğurt suyunda yalnızca laktik asit bakterileri bulunur. EM'e ise, Japon Prof Teruo Higa tarafından yeryüzünde bilinen 2000 kadar yararlı mikroorganizma içinden birbirleriyle iyi geçinen ve birbirlerinin etkilerini artıran 82 tanesi (ana gruplar olarak ifade etmek gerekirse: laktik asit bakterileri, fototropik bakteriler, mayalar, aktinomisetler ve yararlı küflerdir) uzun yıllar süren deneyler sonucunda biraraya getirilerek bir yararlı mikroorganizma kokteyli üretilmiştir. EM, sadece organik maddeden kompost yapımında değil, tarımda kimyasal gübre ve pestisitlerin yerine de kullanılmaktadır. Çevrede de kirlenmiş göl ve derelerin temiizlenmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için Etkin Mikroorganizmalar başlığına bakabilirsiniz.

Eşinizin kullandığı malzeme Bukaşi veya herhnagi bir tür yararlı mikroorganizma emdirilmiş başka bir malzeme olabilir. EM'de aynı etkiyi yapıyor. Saygılarımla.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 00:55   #188
Ağaçsever
 
algül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
bilgiler için teşekkürler.

algül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 01:05   #189
Ağaçsever
 
algül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
sayın doğasever size birşey sormak istiyorum yaptığımız kompost ve sıvı gübreleri devamlı kullandığımız sürece artık ekstra gübre ya da başka takviye almamız gerekmeyecek değilmi? toprağın tüm isteklerini karşılamış olacakmıyız? sonuçta doğa da aynı kompostu yapıyor yaprak dal hayvan cürüntüleriyle ama biz EM ile daha hızlı yapmış olacağız ve doğada herhangi bir harici gübre kullanmadığına göre tamamen doğal diyebilirmiyiz? böylece lezzetli sebze ve meyveler yetiştireceğimi düşünüyorum.


Düzenleyen algül : 09-03-2010 saat 01:07 Neden: imla hatası
algül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 09:22   #190
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Gerçek organik oluşumlara doğru.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi algül Mesajı Göster
yaptığımız kompost ve sıvı gübreleri devamlı kullandığımız sürece artık ekstra gübre ya da başka takviye almamız gerekmeyecek değilmi? toprağın tüm isteklerini karşılamış olacakmıyız?

böylece lezzetli sebze ve meyveler yetiştireceğimi düşünüyorum.
Sayın algül hanım, surunuzun karşılığı olan bilgiler benim çalışmalarımın konusunu oluşturmaktadır, size cevap vererek gerçek manada bilgilendirmiş olacağım; Önce isterseniz linkini verdiğm bahçeme bir göz atınız, daha sonra sizin yukardaki sorularınızla beraber izlenimlerinizden sonra oluşan sorularınızıda bütün ayrıntılarıyla seve seve yanıtlamaktan zevk alacağım.

Sizi tekrar bu başlıkta bekliyorum,sevgiyle kalın

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14353

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 09:34   #191
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Epsody,

Bu konunun adını Meyvelitepe'nin dediği gibi "Fermentasyon İle Gübre Yapmak" olarak değiştirsek daha iyi olmaz mı? (Soruyu başlığı açan kişi siz olduğunuz size sordum.)
Böylelikle diğer başlıklarda tartışmalar olmasına da gerek kalmaz.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 10:19   #192
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi algül Mesajı Göster
sayın doğasever size birşey sormak istiyorum yaptığımız kompost ve sıvı gübreleri devamlı kullandığımız sürece artık ekstra gübre ya da başka takviye almamız gerekmeyecek değilmi? toprağın tüm isteklerini karşılamış olacakmıyız? sonuçta doğa da aynı kompostu yapıyor yaprak dal hayvan cürüntüleriyle ama biz EM ile daha hızlı yapmış olacağız ve doğada herhangi bir harici gübre kullanmadığına göre tamamen doğal diyebilirmiyiz? böylece lezzetli sebze ve meyveler yetiştireceğimi düşünüyorum.
Algül Hanım,

Yorumunuz için teşekkürler!
Çok haklısınız. EM kullandığınızda başka bir gübreye ihtiyacınız yok.
Organik madde + Toprak + EM yeterli ve üretilen sebze ve meyveler %100 doğal ve lezzetli.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2010, 04:46   #193
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Fermantasyonun laktik asit bakterileri.

Laktik asit bakterilerinin mucizelerinden.

Arkadaşlar havalar ısınıpta toprak canlıları harekete geçmeden, kimyasal ilaç kullanmadan kendimizin kolaylıkla yapabileceği bir preparattan bahsetmek istiyorum, mutfak atıklarımızı ufaltarak kapalı bir kapta laktik asit bakterileriyle mayalıyarak çok güzel bir steril edeci bir prerarat hazılayabiliriz, diyeceksinizki laktik asit bakterisi nerede bulunur, bu bakterinin bolca bulunduğu yerlerden bir taneside mutfaklarımızda tüketemiyerek kalan yoğurtların ekşimesi ile kullanmayarak çöpe giden bu organik atık durumundaki ekşimiş yoğurt laktik asıt bakterilerinin bolca bulundu bir malzeme olarak burada işimize yaramaktadır.

Atıklarımızı bu ekşi yoğurt ile kapalı bir kapta mayalıyarak, ve mayalanan bu eriyikleri klorsuz suyla incelterek bahçelerimizde oluşan zararlıları larva döneminde elimine ederek zararlarını azaltmanın yanında bu organik eriyiklerin içindeki enzimlerlede bitkilerimizi gübrelemiş olacağız.

hepgül beğendi.

Düzenleyen epsody : 11-03-2010 saat 04:54 Neden: harf eksikliği.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2010, 06:05   #194
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Soğuk kompost görüntüleri.

İstanbuldaki evimin bahçesinde yaprakları ve mutfak atıklarını kullanarak örtü altında gerçekleştirdiğim soğuk kompost görüntüleri.

Eklenen Resimler
     
hepgül beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2010, 06:52   #195
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Enzimin aslında zararı olmaması gerekir ama mikroskop olmayınca insan korkuyor. İçinde tam olarak hangi bakteriler olduğunu bilmiyoruz. Eğer aşağıdaki bakteriler varsa hiç bir zararı yok. Hatta yararı bile var.
Ayrıca okuduğum literatürlerde enzimler tedavi etmekten çok sindirim sistemi rahatsızlıklarında (Nariçi'nin dediği gibi gaza faydası var.) gastronomik floraları düzenleyici etkisi nedeniyle öneriliyor.
Aşağıda farklı farklı yerlerde sözedilen yararlı mikroorganizmaların (bakteriler, mayalar, küfler, aktinomisetler vs) listesi var. Ki bunların çoğunluğu tahmin ettiğim kadarıyla EM içerisinde de var. (Sn. Dogasever zaman zaman bu mikroorganizmalardan grup olarak sözediyor.) Enziminizde bu tür mikroorganizmalar olduğundan eminseniz seve seve içebilirsiniz. Ancak maalesef elimizde mikroskop yok. Hatta bazılarının tespiti için amatör mikroskoplar bile yetmeyecektir.

Lactobacillus Türleri
Lactobacillus Bulgaricus
Lactobacillus Cellebiosis
Lactobacillus Delbrueckii
Lactobacillus Lactis
Lactobacillus Acidophilus
Lactobacillus Reuteri
Lactobacillus Brevis
Lactobacillus Casei
Lactobacillus Curvatus
Lactobacillus Fermentum
Lactobacillus Plantarum
Lactobacillus Johnsonii
Lactobacillus Rhamnosus
Lactobacillus Helveticus
Lactobacillus Salivarius
Lactobacillus Gasseri
Lactobacillus GG
Lactobacillus Kefir
Lactobacillus Crispatus
Lactobacillus Amylovorus

Bifidobacterium Türleri
Bifidobacterium Adolescentis
Bifidobacterium Bifidum
Bifidobacterium Breve
Bifidobacterium Infantis
Bifidobacterium Longum
Bifidobacterium Thermophilum
Bifidobacterium Lactis


Bacillus Türleri
Bacillus Subtilis
Bacillus Pumilus
Bacillus Lentus
Bacillus Licheniformis
Bacillus Coagulans
Bacillus Cereus

Pediococcus Türleri
Pediococcus Cerevisiae
Pediococcus Acidilactici
Pediococcus Pentosaceus

Streptococcus Türleri
Streptococcus Cremoris
Streptococcus Thermophilus
Streptococcus Intermedius
Streptococcus Lactics
Streptococcus Diacetilactis

Bacteriodes Türleri
Bacteriodes Capillus
Bacteriodes Suis
Bacteriodes Ruminicola
Bacteriodes Amylophilus

Propionibacterium Türleri
Propionibacterium Shermanii,
Propionibacterium Freudenreichii

Leuconostoc Türleri
Leuconostoc Mesenteroides

Escherichia Türleri
Eschrichia Coli Nissle 1917

Küfler
Aspergillus Niger: Doğada saman ve çürüyen bitki artıklarında yaşarlar. A. Niger'in en önemli kullanımı sitrik asit üretimidir; bu organizma dünya çapındaki üretiminin %99'u olan yılda 4,5 milyon ton sitrik asitten sorumludur. A. Niger ayrıca hem kendisine hem başka organizmalara ait enzimlerin üretimi için kullanılır, bunlara örnek glikoz oksidaz ve tavuk yumurta lizozimidir.
Aspergillus Oryzae: Çin mutfağı ve Japon mutfaklarında kullanılan, soya fasulyesini fermente edip miso (fermente edilmiş bir Japon yiyeceği) ve soya sosu üreten bir mantardır. Mantar ayrıca her iki çeşit ülkenin kültüründe de pirinç, patates ve tahıllardaki nişastayı şekere dönüştürüp sake, şoçu ve huangjiu fermantasyonu için kullanılır. Japon mutfağında koji olarak adlandırılan mantar kültürünün hazırlanmasında pişmiş pirinç, arpa veya soya fasulysine A. Oryzae sporları serpilir. 3-4 gün boyunca %90-95 nem ve 42 °C'de bekletilir, düzenli aralıklarla karıştılır. Her bir pirinç tanesi böylece ince bir miselium tabakası ile kaplanır. Sporlar oluşmadan mantarın büyümesi durudurulur. Kojide çeşitli enzimler mevcuttur, bunların arasında amilaz, proteazlar, sulfatazlar, nükleazlar, fosfatazlar, transglikozidazlar ve diğerleri sayılabilir. Koji, sonra deniz tuzu ve soya fasulyesi ile karıştırılarak miso yapımında kullanılır.


Mayalar
Saccharomyces Cerevisiae (Ekmek mayası)
Candida Torulopsis
Saccharomyces Boulardii (ilaç yapımında kullanılır)
Saccharomyces Bayanus (şarap yapımında kullanılır)
Saccharomyces Uvarum (veya daha yaygın adıyla Saccharomyces Carlsbergensis olarak bilinir (bira içicileri Carlsbergensis adını iyi bilirler) ve biracılıkta alt fermentasyon mayası olarak kullanılır.)

Aslında bu bakteri işine mikrobiyal gübrelerle ilgili araştırma yaparken bulaştım. Üstteki organizmaların hepsinin açıklamasını yavaş yavaş (çünkü hepsini toparlamak oldukça zahmetli) yapacağım. (Şimdilik örnek olması ve sizlerinde ilgisini çekebilir diye sadece 2 adet küfün açıklamasını wikipedia'dan alarak ekledim.) Özellikle mikrobiyal gübre seçerken elimizde bir kılavuz olur.

Not: Sn. Sındırgılı ben İstanbul'da yaşıyorum ama İstanbul'da enzimi kullanacak bir bahçem yok. Ama sizin enzimlere pratik bir çözüm, size en yakın parktaki ağaçlara ve çiçeklere vermek bence iyi bir çözüm olacaktır.
Sayın acemi çaylak arkadaşımıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım, femantasyon bakterilerini tanımlayan bir açıklama getirerek paylaşım sürecine katılımlarından dolayı, kendisini kutluyarak çalışmalarının takipçisi olarak devamını beklemekteyim, işlerinde başarılar sağlık esenlikler dilerim

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2010, 09:39   #196
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
çalışmalarının takipçisi olarak devamını beklemekteyim
Sn. Epsody,

Bu mikroorganizmalar oldukça çeşitli ve fermentasyon sırasında hepside farklı aşamalarda görev alıyor. Örneğin kompost bölümünde sürekli olarak belirtilen, ısınma ve soğuma aşaması her aşamada farklı mikroorganizmaların rol almasından kaynaklanıyor.
Diğer başlıklarda belirtildiği gibi kompostlaşma işlemine organizmalar arasında bakteriler, mayalar, küfler ve aktinomisetler katkıda bulunuyorlar. Ancak bunların rolü ortamın sıcaklığı ve nemiyle çok yakından ilişkili. Her bakteri türü farklı sıcaklık evrelerinde devreye giriyor. Yani kompostlaşma mikroorganizmaların üremesi ve ölmesi ve farklı bir türün yeniden üremesi ve ölmesi şeklinde gelişiyor. En sonunda da ortamdaki besin bitince kompostlaşma tamamlanmış oluyor.
Sıcaklık evrelerine göre bakteriler aşağıdaki sınıflara ayrılıyorlar.

1- Psikofil (Soğuk seven) Mikroorganizmalar: Toprakta, sularda, balıklarda ve soğuk kanlı hayvanlarda yaşayan, -5 °C ile +20 °C’de aktivite gösteren bakteri ve mantarlar bu gruba girerler.

2- Mezofil (Ilık seven) Mikroorganizmalar: Mezofil mikroorganizmalar, 20-45 °C’ ler arasında gelişme ve üreme özelliğine sahiptirler ve optimum üreme ısıları 35-42 °C dir.

3- Termofil (Sıcak seven) Mikroorganizmalar: Sıcak su kaynaklarında, hayvansal gübrelerde ve tropikal ülkelerde bulunan, optimal üreme ısıları 50-60 °C olan mikro organizmalar olup, pastörizasyon ısılarında canlı kalırlar. Bacillus Stearothermophilus bu grup mikroorganizmalara en iyi örnektir.

Kompostlaşma aşamasında düşük nem şartlarında (%50-60 nem) özellikle küf ve aktinomisetler aktif rol oynuyorlar.
Daha yüksek nem şartlarında (% 60-80 nem) bakteriler kompostlaştırma işleminde işleminde aktif rol oynarlar.

Yukarıdaki açıklamaları dikkate alırsak kompostlaşma (fermentasyon) işlemi üç evrede gerçekleşiyor. Bu evrelerde işlem yapan mikroorganizmalar şunlardır:

1- Mezofilik Evre
Birinci aşamada mezofilik bakterilerle beraber aktinomisetler, mayalar ve diğer mantarlar; yağları, proteinleri ve karbonhidratları ayrıştırır.
Sıcaklık 30 °C’ye erişinceye kadar küf mantarları, bakteriler, protozonlar aktif rol oynar. 30-40 °C arasında aktinomisetler egemen olmaya başlarlar ve ortamda topraksı koku yayılır. Aktinomisetler asıl humuslaştırıcı organizmalar olarak bilinir.

2- Termofilik Evre
Sıcaklık 40-50 °C’ ye ulaştığında kompostlamayı başlatan organzimaların hemen hemen tamamı ölür ve bunların yerini 70 °C sıcaklığa kadar dayanabilen ve ısı üretebilen termofilik bakteriler alır. Termofilik bakteriler kendileri için mevcut besini tükettiklerinde ısı üretmeyi durdururlar ve kompost soğumaya başlar.

3- İyileştirme (soğuma) Evresi
Kompostlamanın sonuç aşamasında, çok sayıda solucan ve böcek larvaları oluşmaktadır.
Ürün kalitesini yükselmek için, öğütme, elekten geçirme ve gerekirse açık havada 30-60 gün kurutma işlemi bu aşamada yapılıyor.

Ek olarak, özellikle aktinomisetler ve mantarlar ayrıştırma işleminde oldukça aktiftirler. Zaten hem mantarlar hemde aktinomiesetler dünyadaki organik madde döngüsünde ayrıştırıclar grubuna dahil ediliyorlar.

Aktinomisetler: Dallanan iplikler oluşturan ipliksi, gram pozitif bakterilerden (bazı yerlerde bakteri olarak kabul edilmiyorlar) meydana gelen oldukça büyük bir gruptur. Başarılı büyümenin ve dallanmanın sonucunda Mycelium (Miselyum) adı verilen kollara ayrılmış ağsı yapılar oluştururlar. Bitkilerdeki odunsu selüloitik bölümlerin parçalanmasında rol alıyorlar. Aktinomisetler içerisinde Streptomyces özel bir öneme sahiptir. Komposttaki "toprak kokusu" dediğimiz kokunun sebebi bu canlıların geosmin adı verilen metabolik ürünleridir.

Not: Yukarıdaki yazıda Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Büent Cavas'ın hazırladığı ders slaytlarından yararlanılmıştır.


Düzenleyen acemi_caylak : 24-03-2010 saat 11:21
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2010, 09:51   #197
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Fermantasyon başlığında dayanışma.

Arkadaşım acemi_caylak, Organik bileşikleri femantasyon aşamalarında oluşan küflerin renklerine bakarak bakterilerin faaliyetlerini takip ederek, havalı ve havasız ortamlarda oluşan küflerin renklerini ileri ve geri alma imkanları gözledim.

Bir örnekle açıklayayım açıkta bırakarak havalı bir ortamda organik bileşiklerin üzerindeki küflerin kısa bir beyaz küf oluşumundan sonra sarı ve akabinde yeşil küflerin oluşması vede yer yer siyah küfler oluşumundan sonra, işlemi havasız kapaklı bir kavanoza alarak, bu küflerin oluşumlarını geriye dönüşlerini gözlemliyerek sonunda sadece beyaz küfler oluşan bir fermantasyon süreci tamamlanmış oldu, bu gözlemlerimi sizin engin bilgilerinizin yorumlarına bırakıyorum, ilgine tekrar teşekkür ederim, esenlikler içinde olasın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2010, 10:24   #198
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Epsody,

Buna benzer problemi aslında bende enzim yaparken yaşamıştım. Şişelerden birisinin kapağında çatlak oluşmuştu ve enzimin üzerinde beyaz adacıklar oluşmuştu. Kapağı değiştirip biraz laktik asit ekledikten sonra bu beyaz adacıkların daha sonraki günlerde yok olduklarını gördüm. Aslında bu süreçlerin hepsi ortama hakim olan farklı mikroorganizma türlerinden kaynaklanıyor.
Laktik asit bakterileri diğer adıyla süt bakterileri (nedense bu adlandırmayı daha çok seviyorum) gerçekten muhteşemler.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2010, 10:46   #199
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Organik bileşikleri femantasyon aşamalarında oluşan küflerin renklerine bakarak bakterilerin faaliyetlerini takip ederek, havalı ve havasız ortamlarda oluşan küflerin renklerini ileri ve geri alma imkanları gözledim.

Bir örnekle açıklayayım açıkta bırakarak havalı bir ortamda organik bileşiklerin üzerindeki küflerin kısa bir beyaz küf oluşumundan sonra sarı ve akabinde yeşil küflerin oluşması vede yer yer siyah küfler oluşumundan sonra, işlemi havasız kapaklı bir kavanoza alarak, bu küflerin oluşumlarını geriye dönüşlerini gözlemliyerek sonunda sadece beyaz küfler oluşan bir fermantasyon süreci tamamlanmış oldu,
Renki olarak taradığım şu cümleleri biraz açar mısınız Sayın Epsody?

ileri geri alma imkanı ne demek?

Mesela ben ısırgan otlarını yağmur suyunda ağzı kapalı olarak 15 gündür beklettim ve üzerinde beyaz bir küf tabakası oluşturduğunu gördüm.

Bitkiler artık çürüme aşamasında, bundan sonra çürümekte olan bitkileri süzüp, ağzı kapalı olarak biraz daha bekletip gönül rahatlığı içinde bitkilerimin sulama suyunda kullanabilir miyim?

Bu şekilde havasız bekletince pastörizasyon yapmış olur muym?

Yoksa içinde hala bitkilere zararlı mikroorganizmalar barındırır mı?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 09:26   #200
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Gözlemlerimin ayrıntıları.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Renki olarak taradığım şu cümleleri biraz açar mısınız Sayın Epsody?

ileri geri alma imkanı ne demek?

Mesela ben ısırgan otlarını yağmur suyunda ağzı kapalı olarak 15 gündür beklettim ve üzerinde beyaz bir küf tabakası oluşturduğunu gördüm.

Bitkiler artık çürüme aşamasında, bundan sonra çürümekte olan bitkileri süzüp, ağzı kapalı olarak biraz daha bekletip gönül rahatlığı içinde bitkilerimin sulama suyunda kullanabilir miyim?

Bu şekilde havasız bekletince pastörizasyon yapmış olur muym?

Yoksa içinde hala bitkilere zararlı mikroorganizmalar barındırır mı?
Sayın berduray, Yaptığınız işlem fermantasyon işlemi olarak fermantasyon bakterilerinin üremeleriyle sizin ısırgan otlarınız minerilizasyona tabii olarak ayrışmışlardır, belirtileride beyaz küfler olarak ortaya çıkmıştır, lakin ortama laktik asit bakterileri hakim durumdadırlar ama zaman içinde azınlıktaki çürükçül bakteriler ortamda buldukları oksijene bağlı üreyerek sizin malzemenizin bozulmasına sebeb olacaklardır.

Yaptığınız bu sıvı gübreyi en kısa sürede tüketmek durumundasınız, daha sonraki mesajımda size pastorizasyon işleminden bahsedeceğim şimdilik sevgiyle kalın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2010, 18:29   #201
Ağaç Dostu
 
S Güngör's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 199
Yapmayı çok heves ettiğim bir şeydi bu. Bilgilendirmeler için başta teşekkürler.

Ben bütün sene (bütün yaz) biçtiğim çimleri bir yerde topluyorum. Görünen kısmı saman oluyor ama içleri çok ilginç haller alıyor.
Karıştırınca garip gazlar çıkıyor. İçine açıp bakınca yer yer kararmış yer yer beyazlaşmış olarak buluyorum. Pek hoşuma gitmiyor.
Fundalık toprak gibi olsun istiyorum ama 2 yıl önce biriktirdiklerim ancak toprak kıvamına geldi.

Sizin anlattığınız uygulamayı büyük ölçekteki çim artıklarına uygulama şansımız var mıdır?

Aslında yazılanları büyük oranda okudum. Şimdi önce mayayı hazırlamamız gerekiyor sanırım. Maya için saydığınız şeylerden aklımda yoğurt suyu ve ekmek mayası kaldı. Bu ikisini pekmez meyve vs gibi atıklarla besleyeceğiz sanıyorum. Bu karışım kıvama gelir gelmez buzdolabında yerini alacak. Zamanı gelince ben çimleri biçeçeğim. Hepsini (sığmaz ama) kapaklı bir varile koyacağım. Buzdolabındaki karışımı ilave edeceğim. Karıştıracağım. Buraya kadar tamam.
Bundan sonrası da kolay 10 15 gün gölge serin bir yerde bekleyecek. FAkat bir noktasını netleştiremedim kafamda işin. Kapağını kapatıp beklemeye almadan önce varil içindeki son karışımın kıvamı ne olmalıdır? Su katmalıyız değil mi? Bu kısmı hakkında bilgi rica ediyorum. Ve varsa eksiğim tamamlamınızı...

S Güngör Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 06:28   #202
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. S.Güngör,

Aslında çimleri biçtikten sonra bir iki gün gölge bir yerde bekleterek nem oranı düşürüldükten sonra işlenmesi daha iyi olur. Daha sonra saman, talaş ve hayvan gübresi ile karıştırınız. Pekmez, yoğurt suyu ve maya karışımını sulandırarak bu yığına spreyleyiniz.
10 günde bir bir veya 2 kere karıştırınız. Havalar ısındığı için en geç bir ayda kompostunuz hazır olur.

Not: Söylediğiniz maya, yoğurt suyu ve pekmezi buzdolabında değil güneş almayan gölge bir yerde saklayınız.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 07:17   #203
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Fermantasyon ile sıvı gübre ve (soğuk kompost) yapmak.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi S Güngör Mesajı Göster
Yapmayı çok heves ettiğim bir şeydi bu. Bilgilendirmeler için başta teşekkürler.

Ben bütün sene (bütün yaz) biçtiğim çimleri bir yerde topluyorum. Görünen kısmı saman oluyor ama içleri çok ilginç haller alıyor.
Karıştırınca garip gazlar çıkıyor. İçine açıp bakınca yer yer kararmış yer yer beyazlaşmış olarak buluyorum. Pek hoşuma gitmiyor.
Fundalık toprak gibi olsun istiyorum ama 2 yıl önce biriktirdiklerim ancak toprak kıvamına geldi.

Sizin anlattığınız uygulamayı büyük ölçekteki çim artıklarına uygulama şansımız var mıdır?

Aslında yazılanları büyük oranda okudum. Şimdi önce mayayı hazırlamamız gerekiyor sanırım. Maya için saydığınız şeylerden aklımda yoğurt suyu ve ekmek mayası kaldı. Bu ikisini pekmez meyve vs gibi atıklarla besleyeceğiz sanıyorum. Bu karışım kıvama gelir gelmez buzdolabında yerini alacak. Zamanı gelince ben çimleri biçeçeğim. Hepsini (sığmaz ama) kapaklı bir varile koyacağım. Buzdolabındaki karışımı ilave edeceğim. Karıştıracağım. Buraya kadar tamam.
Bundan sonrası da kolay 10 15 gün gölge serin bir yerde bekleyecek. FAkat bir noktasını netleştiremedim kafamda işin. Kapağını kapatıp beklemeye almadan önce varil içindeki son karışımın kıvamı ne olmalıdır? Su katmalıyız değil mi? Bu kısmı hakkında bilgi rica ediyorum. Ve varsa eksiğim tamamlamınızı...
Arkadaşlar bu başlıkta bahsi geçen organik atıkların işlenme yöntemleri hem sıvı gübre hemde kompost yapmaya yönelik olduğundan, arkadaşımız S Günger'in çimlerin işlenme yöntemi, benim bahçemde ve etraftan çim değilde genelde çok miktarda yabani otlar bulunmaktadır ben bunları biçilme işini müteakip toprağa serip nemini kurutarak çukurda kompost için biriktirmekteyim.

Mutfak atıklarımı öğüterek 200 litrelik kapaklı bir varile koyup içine kuyu suyu ile doldurup daha önceden hazırladığım yoğurt suyu veya ekmek mayasını pekmezle aktifleştirdiğim bu karışımdan bir miktar bu varile ilave ederek fermantasyonu başlatıyorum, zamana göre 1 hafta 10 gün gibi süreçte sıvı gübre oluşuyor, ben bu sıvı gübre variline hümik asit vede kimyasal gübrelerden %15 kadar kompoze gübre ilavesi yaparak bahçemdeki bitkileri hem gübreleme hemde sulama(fergitasyon)yapıyorum.

Varildeki atıkların fermantasyonla ilk çözünen besin maddelerini aldiktan sonra kompost çukuruma bir sıra kuruyan ot bir sırada bu posalardan koyarak atıklarımdan hem sıvı gübre hemde kompost oluşumunu sağlıyorum, oluşan bu kompostumu genelde son baharda ağaçların taç düşümüne gelecek şekilde malç yapıyorum, çukurun dibinde bir miktar atık bırakarak solucanların kompost yapımında değerlendiriyorum.

Ahu_E beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2010, 22:50   #204
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Bizler bunu az miktarda mutfağımızda yapacaksak 1kilo artık ne şekilde değerlendirilecek .
Kuyu suyu da bulmak o kadar kolay değil ...
Bu gün cam bir kaba 1 kilo blenderde öğüttüğüm farklı sebze ve meyve atıklarını koydum .
Kabın hacmi 3 litre . Bu konuda ne öğütlersiniz , mutfakta kötü bir koku oluşacaksa balkona çıkarabilirim .

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2010, 23:11   #205
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Akadaşım atıkları koyduğun kap hava sızdımaz olacak, şebeke suyu klor içerdiğinde aldığın suyu geniş bir açık kapta klorun uçmasını sağlıyarak kuyu suyu elde edebilirsin, içme suyuda kullanma imkanın var, atıkları koyduğun kabı tamamen doldurarak içinde hava boşluğu bırakmamalısın koku oluşumuna neden oksidasyon işlemiyle çürükçül bakteriler tarafından oluşturuluyor.

Çalışmalarının takipçisi olmak için oluşumları paylaşmalısın, çalışmanda başarılar dilerim sevgiyle kalasın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2010, 07:11   #206
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
mutfakta sıvı gübre

Yazdıklarınızdan yola çıkarak pazar günü hazırladığım kavanozum .
Spageti alıp tüketmediğimden bu boştu



Name:  DSC01901.jpg
Views: 2077
Size:  25.7 KB



3 gündür mutfakta duruyor , hiç koku olmadı .

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 23:15   #207
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Sn. Jezebel,

Cam kavanozun ağzı sıkı sıkıya kapalı değildir umarım, kapalıysa mutlaka gevşetin, gevşetirken çok sıkı ise ayrıca dikkat edin derim, kavanozun içinde oluşan karbondioksit basınç oluşturuyor, çatlama-patlama riski var. Başlangıçta fazla olmasa da sonrasında ciddi anlamda gaz çıkıyor. Ben plastik şişe kullanıyorum ve kapağını şişeyi sıktığımda hava zor da olsa dışarı çıkacak şekilde kapatıyorum.

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 15:00   #208
Ağaçsever
 
budak-botanik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-05-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 71
Ben de kompost için yaklaşık bir yıldır bahçe artıklarını ( talaş , yaprak, ağaç kabukları, küçük dallar, otlar vs) bir köşede biriktiyorum. Kompost oluşumu için ne kadar süre gerekli ?Sürekli ıslatma ve havalandırma işlemi yapmak gerekir mi?

budak-botanik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2010, 09:10   #209
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Çukurda kompost'un önemi.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi budak-botanik Mesajı Göster
Ben de kompost için yaklaşık bir yıldır bahçe artıklarını ( talaş , yaprak, ağaç kabukları, küçük dallar, otlar vs) bir köşede biriktiyorum. Kompost oluşumu için ne kadar süre gerekli ?Sürekli ıslatma ve havalandırma işlemi yapmak gerekir mi?
Arkadaşım bu başlığa gelerek ilgilerin için şükranlarımı sunarım, arkadaşım budak-botanik çukurda kompost süreci içinde su ilavesi yapılabilir, lakin karıştırılarak havalandırma yapmanız gerekmez, fermantasyon bakteriler bu yöntemle organik atıkları işliyerek mineralize ederler, bu sistemin işleyiş süreci biraz zaman almaktadır.

Arkadaşım kompost üretmekteki maksadımız organik atıklarımızdan yararlanarak topraklarımıza organik madde kazandırarak topraktan eksilen organik maddeyi yerine koymamızı sağlamaktadır.

Bizler bu işleri uygularken bahçemizin toprağında bir rotasyona tabii olarak yaparsak bahçemizin toprağının tamamını bu işlemden yararlandırabiliriz, burada dikkat edeceğimiz bir nokta açacağımız kompost çukurları ekili alandan biraz uzak olacak, toprağımızda ekim parselleri oluştururken ayak altına, gezilebilen yerleri seçerek çukurları açarsak atıklarımızı toprak içinede yerleşmesini sağlamış oluruz.

Bu sistemde açılacak çukurun toprağını, açılmış çukurun üstüne ( atıkların konduğu çukur) atarak işleme devam edersek, dolan çukurun önüne yeni bir çukur açarak işlemi sürdürürüz, arkadaşım kompost çalışmaların toprağının bereketini arttıması dileğimle sağlık ve esenlikler dilerim. Saygılarımla

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2010, 19:56   #210
Ağaç Dostu
 
bıcırık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 773
arkadaşlar bu gün bende mutfak atıklarından oluşan bir düzenek hazırladım.musluklu bir bidon içine kullanılmamış bir bayan kilotlu çorap bıraktım.bu çorabın bir tarafını blender den geçirdiğim atıklarla doldurdum tabii içine melas yani pekmez ve ekmek mayası birde kefir yogurdu ekledim diğer tarafını ise büyük bir parça kefir mayası koyarak (canlı bakteri üretmeye devam etmesi için) bidonu arıtılmış su ile doldurdum.
çorabın bel kısmını dışarıda bırakarak(atık ilave edebilmek için)kapağını kapadım.üzerini siyah bir örtü ile kapayarak kapalı balkona az güneş alan bir yere koydum.6 saat sonra kontrol ettiğimde koku oluşumu yoktu.gaz çıkışı için arada kapağı gevşetip tekrar sıkmayı düşününüyorum..
yorumlarınızı bekliyorum...

bıcırık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025