agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doðaya ve Yaþamýnýza Sahip Çýkýn > Enerji
(https)

Beðeni Düzeni150Beðeniler

Bookmark and Share Dýþ Baðlantýlar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 24-06-2013, 14:30   #11
Aðaç Dostu

MeTePe's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2012
Þehir: ANKARA
Ýkizdere derneðinin resmi sitesindeki yazýyý ne yazýk ki ben sizden farklý olarak "gayri-ciddi" buldum. Öncelikle bir Avukat tarafýndan yazýlmýþ. Konunun uzmaný olan bir kiþi deðil ve jenerik içerikli bir metin. Bahsi gecen zararlar doðru olabilir. Ama bu her HES projesinde bunlarýn hepsi olur gibi bir mantýk doðru deðil. Ayrýca, objektif bir rapor sadece dezavantajlardan deðil, avantajlardan da bahseder.

Diðer taraftan oldukça mecazi ve duygusal yorumlar var. Örneðin:

Alıntı:
Anlaþýlacaðý üzere akarsu “boþa” akan bir su deðildir. Aksine, “akarsu” akmadýðýnda boþa harcanmýþ olur. Týpký yaþamýn var olabilmesi için güneþin her gün boþa doðmamasý gibi, týpký rüzgarýn boþa esmemesi gibi, týpký arýlarýn boþa uçmamasý gibi, akarsu da boþa akmaz. Akarsular; bir büyük yaþamsal sistem içinde var olmasý gerektiði için vardýr. Ýster teolojik yönden bakýlsýn, ister bilimsel yönden, “akarsu” akmasý gerektiði için akar, varlýðý ile yaþamý var eder.
Yoruma gerek var mý bilmiyorum.

Diðer itiraz edeceðim bir konu ise KURULU GÜÇ ile TÜKETÝM iliþkisi... Her ne kadar mühendis kökenli olmasam da arabanýzýn 200 beygir olmasý demek saatte 300km hýz yapabilirsiniz anlamýna gelmez. Evlerimizde kullandýðýmýz sistem de yanýlmýyorsam yaklaþýk 5-6KW tüketim üstüne kuruludur. Ama hiç bir zaman bu rakamlara ulaþamayýz.

Bir düðmeye basarak anýnda çalýþtýrýlan doðal gaz santralleri bile kurulu gücün tamamýný kullanmaz. Dolayýsýyla yukarýdaki mantýk doðru deðil. Eðer evinizde bir jeneratör varsa, bu önlem içindir. Evinizdeki kurulu gücü sürekli kullanmanýz için deðil.

Kaldý ki, bütün dünyada enerji tüketimi ve gereksiniminin sürekli arttýðýný görmek için mühendis olmak da gerekmiyor. Evlerimizde kullandýðýmýz enerji miktarýndaki artýþa bakmamýz bile yeterli. Üstelik bunlarda eskiye göre ciddi tasarruf önlemleri var artýk.

Ýþin özeti; ya o, ya bu gibi bir yaklaþýmý rasyonel bulmuyorum. Omlet yapabilmek için yumurtayý kýrmak gerekir. Çevresel zararlar olabilir. Ayný þekilde çevresel yararlar ortaya çýkabilir. Elde edilen ve kaybedilenlerin iyi muhakemesinin yapýlmasý lazým. Çevreyi korumak için de para gerekir.

OSMAN45 beðendi.
MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanýt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Þu an saat: 02:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026