View Single Post
Eski 24-06-2013, 13:30   #144
MeTePe
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
İkizdere derneğinin resmi sitesindeki yazıyı ne yazık ki ben sizden farklı olarak "gayri-ciddi" buldum. Öncelikle bir Avukat tarafından yazılmış. Konunun uzmanı olan bir kişi değil ve jenerik içerikli bir metin. Bahsi gecen zararlar doğru olabilir. Ama bu her HES projesinde bunların hepsi olur gibi bir mantık doğru değil. Ayrıca, objektif bir rapor sadece dezavantajlardan değil, avantajlardan da bahseder.

Diğer taraftan oldukça mecazi ve duygusal yorumlar var. Örneğin:

Alıntı:
Anlaşılacağı üzere akarsu “boşa” akan bir su değildir. Aksine, “akarsu” akmadığında boşa harcanmış olur. Tıpkı yaşamın var olabilmesi için güneşin her gün boşa doğmaması gibi, tıpkı rüzgarın boşa esmemesi gibi, tıpkı arıların boşa uçmaması gibi, akarsu da boşa akmaz. Akarsular; bir büyük yaşamsal sistem içinde var olması gerektiği için vardır. İster teolojik yönden bakılsın, ister bilimsel yönden, “akarsu” akması gerektiği için akar, varlığı ile yaşamı var eder.
Yoruma gerek var mı bilmiyorum.

Diğer itiraz edeceğim bir konu ise KURULU GÜÇ ile TÜKETİM ilişkisi... Her ne kadar mühendis kökenli olmasam da arabanızın 200 beygir olması demek saatte 300km hız yapabilirsiniz anlamına gelmez. Evlerimizde kullandığımız sistem de yanılmıyorsam yaklaşık 5-6KW tüketim üstüne kuruludur. Ama hiç bir zaman bu rakamlara ulaşamayız.

Bir düğmeye basarak anında çalıştırılan doğal gaz santralleri bile kurulu gücün tamamını kullanmaz. Dolayısıyla yukarıdaki mantık doğru değil. Eğer evinizde bir jeneratör varsa, bu önlem içindir. Evinizdeki kurulu gücü sürekli kullanmanız için değil.

Kaldı ki, bütün dünyada enerji tüketimi ve gereksiniminin sürekli arttığını görmek için mühendis olmak da gerekmiyor. Evlerimizde kullandığımız enerji miktarındaki artışa bakmamız bile yeterli. Üstelik bunlarda eskiye göre ciddi tasarruf önlemleri var artık.

İşin özeti; ya o, ya bu gibi bir yaklaşımı rasyonel bulmuyorum. Omlet yapabilmek için yumurtayı kırmak gerekir. Çevresel zararlar olabilir. Aynı şekilde çevresel yararlar ortaya çıkabilir. Elde edilen ve kaybedilenlerin iyi muhakemesinin yapılması lazım. Çevreyi korumak için de para gerekir.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön