View Single Post
Eski 22-06-2013, 21:51   #136
MeTePe
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Kusura bakmayın, ben sizin ne söylemeye çalıştığınızı tam olarak anlayamadım?

Siz HES'lere tamamen karşı mısınız? Karşı değilseniz hangi şartlar altında değilsiniz?

"H.E.S projelerinin uygulamadaki aksaklıkları, gerçek anlamda fayda/zarar hesapları, bölge halkının yaşadığı sorunlar, su kullanım hakkı, çevre katliamı, vadilerin tamamen ortadan kalkma riski " gibi yazdıklarınıza bakınca, mevcut şartlarda karşı olduğunuzu anlıyorum.

Peki sizin alternatifiniz ne?

Güneş falan demeyin bana... Her ne kadar HES konusunda uzman değilsem de enerji kaynakları konusunda cahil olduğum anlamına gelmez. Güneşin neredeyse hiç kullanılabilir olmadığını, rüzgarın çok sınırlı ve pahalı kullanım alanı olduğunu biliyorum.

Ülkemiz enerjisinin en büyük bölümünü fosil yakıtlardan, ağırlıklı olarak da dışa bağımlı ve pahalı doğal gazdan elde ediyor.

Diyelim ki 100 milyar dolarlık rüzgar/güneş yatırımıyla 2 tane 10 milyar dolarlık HES projesini gereksiz kıldık. Acaba 2 tane 10 milyar dolarlık baraj yapıp 80 milyar doları daha geliş kapsamlı çevresel koruma önlemlerine ayırsak daha iyi olur muydu? Rakamları elbette atıyorum. Ama gelişmiş ülkelerdeki tablo da pek farklı değil. Bildiğim kadarıyla AB ülkelerinin tamamına yakınında HES kapasitesi sonuna kadar zorlanmış durumda. Üstüne çok sayıda nükleer reaktör çalışıyor. Bazı ülkelerde nükleer santraller yapılmaya devam ediyor. Bazıları her ne kadar kapatacaklarını iddia etseler de henüz doğru dürüst kapatan yok. HES'leri devreden çıkartan var mı bilmiyorum. Rüzgar enerjisi için önümüzdeki 15-20 yılda ön görülen hedefler % 20 leri aşamıyor. Güneş zaten yok gibi bir şey...

E, peki ne yapacağız? Kusura bakmayın, ben hala ağaç yaprağına muhalifim. Ucuz Enerjinin temin edilmesini, bu yapılırken de çevre hassasiyetinin ihmal edilmemesini istiyorum. Bu düşüncenin hangi kısmına itiraz ettiğinizi bilemedim.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön