agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doðaya ve Yaþamýnýza Sahip Çýkýn > Enerji
(https)

Beðeni Düzeni150Beðeniler

Bookmark and Share Dýþ Baðlantýlar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 22-06-2013, 21:51   #11
Aðaç Dostu

MeTePe's Avatar

Giriş Tarihi: 08-03-2012
Þehir: ANKARA
Kusura bakmayýn, ben sizin ne söylemeye çalýþtýðýnýzý tam olarak anlayamadým?

Siz HES'lere tamamen karþý mýsýnýz? Karþý deðilseniz hangi þartlar altýnda deðilsiniz?

"H.E.S projelerinin uygulamadaki aksaklýklarý, gerçek anlamda fayda/zarar hesaplarý, bölge halkýnýn yaþadýðý sorunlar, su kullaným hakký, çevre katliamý, vadilerin tamamen ortadan kalkma riski " gibi yazdýklarýnýza bakýnca, mevcut þartlarda karþý olduðunuzu anlýyorum.

Peki sizin alternatifiniz ne?

Güneþ falan demeyin bana... Her ne kadar HES konusunda uzman deðilsem de enerji kaynaklarý konusunda cahil olduðum anlamýna gelmez. Güneþin neredeyse hiç kullanýlabilir olmadýðýný, rüzgarýn çok sýnýrlý ve pahalý kullaným alaný olduðunu biliyorum.

Ülkemiz enerjisinin en büyük bölümünü fosil yakýtlardan, aðýrlýklý olarak da dýþa baðýmlý ve pahalý doðal gazdan elde ediyor.

Diyelim ki 100 milyar dolarlýk rüzgar/güneþ yatýrýmýyla 2 tane 10 milyar dolarlýk HES projesini gereksiz kýldýk. Acaba 2 tane 10 milyar dolarlýk baraj yapýp 80 milyar dolarý daha geliþ kapsamlý çevresel koruma önlemlerine ayýrsak daha iyi olur muydu? Rakamlarý elbette atýyorum. Ama geliþmiþ ülkelerdeki tablo da pek farklý deðil. Bildiðim kadarýyla AB ülkelerinin tamamýna yakýnýnda HES kapasitesi sonuna kadar zorlanmýþ durumda. Üstüne çok sayýda nükleer reaktör çalýþýyor. Bazý ülkelerde nükleer santraller yapýlmaya devam ediyor. Bazýlarý her ne kadar kapatacaklarýný iddia etseler de henüz doðru dürüst kapatan yok. HES'leri devreden çýkartan var mý bilmiyorum. Rüzgar enerjisi için önümüzdeki 15-20 yýlda ön görülen hedefler % 20 leri aþamýyor. Güneþ zaten yok gibi bir þey...

E, peki ne yapacaðýz? Kusura bakmayýn, ben hala aðaç yapraðýna muhalifim. Ucuz Enerjinin temin edilmesini, bu yapýlýrken de çevre hassasiyetinin ihmal edilmemesini istiyorum. Bu düþüncenin hangi kýsmýna itiraz ettiðinizi bilemedim.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanýt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Þu an saat: 05:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025