View Single Post
Eski 22-06-2013, 19:45   #134
MeTePe
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz Mesajı Göster
Tuvalet kağıdı kullanımı bu topraklara çok sonraları geldi.

Konu' nun başından beri aslında tartışılan/konuşulan şey, H.E.S' lere karşı topyekün bir karşı çıkış değil.
Tuvalet kağıdı örneği bir teşbih idi... Önce gelmiş, sonra gelmiş kısmının konuya katkısı olacağını sanmıyorum.

Kusura bakmayın ama ben mesajları daha çok "topyekün" bir karşı çıkış gibi algıladım.

Sn. Malina'nın her hangi bir barajdan bahsetmediğim veya savunmadığım halde "bak balıklar ölüyor" diye özetlenebilecek mesajı dahi bu tür bir algı yaratıyor.

Ben ülkemizin tüm enerji kaynaklarının makul ölçülerde ve kontrollü olarak kullanılmasını arzu ediyorum. Bunun içinde HES de olur, rüzgar da, güneş de, hatta nükleer enerji de... Her şey 2 temel unsur çerçevesinde değerlendirilebilir:
- maliyet/yararlılık
- risk/yararlılık

Elektrik tehlikeli ve kullanımı riskli bir şeydir. Ama gerekli önlemleri alarak evimizde kullanırız. Buna rağmen her yıl binlerce kişi elektrik çarpmasından ölür veya yaralanır. Bunlar oluyor diye elektriği bırakıp mum ışığına geçmeyiz. Çünkü mum kullanmanın riski daha yüksektir.

Risk kriteri daha da genişletilebilir. Örneğin doğal gaz santrallerinin dışa bağımlı olma riski gibi...

Ancak, bir şeyler kullanmak zorundayız. Ben sadece rüzgar ve güneşin bize yeteceği (en azından şimdilik) gibi hayallere ne yazık ki katılmıyorum. Rüzgar her zaman esmez, geceleri güneş olmaz. Fosil yakıtları savunan olsa bile ne kadar gideceği belli değil. Eldeki tüm imkanların uygun miktarda kullanılması düşüncesindeyim.

Dediğim gibi, mesajlarınız ben de bir "HES karşıtlığı" algısı yarattı. Verilen linkler ve alıntılar bile bu içerikte. Elbette bu da bir tercihtir. Ama ben körü körüne bir karşıtlık veya tarafgirliği tercih etmiyorum. Doğanın ciddi zarar göreceği bir proje elbette tercih edilmemelidir. Ama tek bir ağaç zarar görmesin diye tuvalet kağıdından vazgeçmek gibi bir niyetim de yok.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön