![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2014
|
211. Bu gün 08 Mart 2015 Pazar. saat;09,00 dan 14,00 e kadar bir sıranın diplerini çapaladım ve Retardo gübre verdim. Bir sıra kaldı. Sondaj yine artezyen yapıyor ve betonu çürütmüş. Falcon fare kovucu tam iyi çalışmıyordu aynısından bir tane daha almıştık onu taktık ve diğerini bakıma gönderdik. evin içine de böcek kovucu bir Falcon ürünü almıştık onu da taktık bakalım evde pire böcek tahta kurusu veya diğer böceklerden olacak mı. İlaç yapmayınca belli olur. Ihlamur ve erik tomurcuklanmaya başlamış. Cevizlerde bir şey yok. Bu gün yine Yetiş abi ile görüştük bahçesinde en iyi yetişen ceviz çeşidi Şebin dedi. bahçesindeki çeşitler aşağı yukarı aynı tarihlerde tomurcuklanıyorlarmış. Ben takip edeceğim. Şebin, Oğuzlar77, chandler, Yalova, Bilecik şu anda hiçbirinde bir kıpırdanma yok dedi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
212. Bu gün 10 Mart Pazar . Babamla beraber sabah erkenden bahçeye vardık. Ben bir sıra cevize ve meyve ağaçlarına 250 gr retardo gübre attım. Erik, şeftali, ıhlamur, roxana hariç 2 kayısı ve ayva neredeyse tomurcuklanmıştı en fazla erik ve ortadaki kayısı canlanmıştı. Cevizlerde bir şey yok. Falcon cihazı tam çalışmıyor etrafında fareler cirit atıyordu. 2 saat sondaj suyunu akıttım. 213. Bu gün 17 Mart 2015 Salı. Bu akşamdan itibaren gece hava sıcaklığı -3, -5 derecelere kadar düşecek bu tarihler arası Kocakarı soğukları denilen zaman, ben de en son ağaçların durumunu görmek istedim. Bahçeye varmadan önce Oltan Köyündeki neredeyse bütün kayısı ve erikler çiçeklenmişti bahçeye vardığımda bizim meyve ağaçlarından sadece bir tane kayısının uçlarında çiçeklenme vardı diğer meyve ağaçlarında çiçeklenme yoktu. Sırasıyla en çok tomurcuklanandan sona doğru Erik - kayısı – şeftali- ayva- ıhlamur- armuttu kiraz ve elmalarda daha pek bir şey yoktu. Tabiî ki benim aklım cevizlerdeydi ve onlara doğru yaklaştım ve cevizlerde tomurcuklanma henüz başlamamıştı yalnız birkaç cevizde sanki hafif kıpırtı başlamış gibiydi ancak bu belki de 4-5 ağaçta ancak meydana gelmişti diğerlerinde bir şey yoktu. Önümüzdeki 6-7 gün için Tarım’ dan cep telefonuma don uyarısı geldi. Bence meyve ağaçlarının bu şekilde geç açması yaptığım bordo bulamacından kaynaklanıyor en az tomurcuklanmayı 1 hafta ileri atmış veya burası köye göre daha soğuk olduğu için de olabilir, cevizler için tam bilemiyorum. Bunları kontrol ettikten sonra üst taraftaki asmaların bir kısmının otlarını aldım ve çapa yaptım ve tellerde birikmiş kurumuş otları toplayarak yaktım ortadan bayağı ot kalkmış oldu, sabah gelince sondaj yine artezyen yapmıştı yaklaşık 4 saat suyu akıttım bu iş öğleye kadar devam etti. Öğleden sonra bahçede temizlik yaptım ve 4 -5 çuval dolusu pislik çıktı yine ortada dolaşan malzemeleri kaldırdım bunlar hortum, kışlık kömür gibi. Büzün olduğu yerdeki çevre telinde açıklık vardı ve bir iki köpek buradan içeri girmiş orasını dikenli dal parçalarıyla kapattım. Sera çadırının içindeki pislikleri de temizledim. En alt köşedeki çeşme suyunun aktığı yerdeki bu sene dikilen ceviz su içinde kalmış çektiydim elime geldi onu aldım en aşağıya uygun bir yere yeniden diktim inşallah tutar. Kazım’la konuştum bana dedikleri; havaların soğuk gitmesi daha iyi çünkü ağaçların açmasını geciktirir, su içinde kalan ceviz açmadığı için bir şey olmaz tutar, Yetiş abinin bahçesinde Oğuzlar77 aşılanan 15 yaşındaki cevizleri bu sene diğerlerinden 1 hafta önce açabilir çünkü aşı yeri yeni alt gövde güçlü. Falcon fare , köstebek kovucunun pek bir işe yaramadığını gördüm çünkü koyduğum yerde yaklaşık 10 gündür duruyor ve 1,5 m önünden tarla faresi çıkıp bana bakıyordu ve etrafında diğer farelerde cirit atıyorlardı ben de bayisini aradım adamın bana söylediği biraz sabırlı olun onlar oradan rahatsız olacak ve orasını terk edecekler dedi bence oranın başındakiler tarla faresini bile görmemişledir 10 gündür duran cihazın yanından fare bana bakıyorsa bu cihaz işe yaramıyordur. Bir de aklıma şu geldi tarlayı sürdürmesem de ben çapa makinasıyla sürsem nasıl olur bunu önümüzdeki hafta deneyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
214. Bu gün 24 Mart 2015 Salı. Kazım’la konuştum bir hafta önce hava sıcaklığı -4 oldu Nisan’ın 4-5’i gibi sıcaklık -2 olacak bir şey olur mu dedim. Bana; - Şu anda kalem aşısına başladığını ve bu aşıyı 21 Mart ile 20 Nisan arasında yapılabileceğini - Bu sene Mart ayında havalar soğuk gittiğinden dolayı bir hafta önce hava sıcaklığının -4 olmasının ağaçları etkilemeyeceğini çünkü daha uyanmadığını, - Nisan 3-4-5’i gibi hava sıcaklığının da eksi olmasının cevizlere etki etmeyeceğini - Benim korkmam gereken zamanın Nisan 21-25 arasındaki soğuklar olduğunu, - Ancak Nisan 21-25 arasındaki soğukların bahçemizin bölgesinde çok etkili olmayabileceğini çünkü konum itibariyle bahçenin eteklerde olduğu ve rüzgar olması nedeniyle ağaçların soğuktan etkilenmeyebileceğini - 200 m yanımızda 15 yıllık ceviz ağaçlarının olduğunu ve onlarda çiçek donlarının olmadığını tespit ettiğini bunu da eğer 21-25 Nisan’daki soğuklara o ağaçlar yakalanmış olsaydı uçlarında kuruma ve çatallaşmaların olacağını, yani korkmamamı söyledi - Ayrıca bizim bölgemizin yabancı çeşitlere uygun olamayabileceğini çünkü sonbahar donlarına yakalanabileceğini - Ağaçların 2 nci yılda olması nedeniyle Nisan ayında toprak tahlili yaptırmamın uygun olacağını ve gübrelemeyi buna göre yapabileceğimi söyledi. Düzenleyen patara67 : 15-12-2015 saat 23:40 Neden: numaralama yanlış olmuş |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
215. Bu gün 25 Mart 2015 Çarşamba. Hava çok güzeldi, sabah 05,40’ta yola çıktım bahçeye vardığımda hava sıcaklığı -1’di. Sondaj artezyen yapmış ve yanındaki cevizin dibini göl etmiş onu düzelttim ve sondaj suyunu dışarı verdim yaklaşık 4 saat. Çapa makinasının tekerleğini çıkardım çapaları taktım ve bir kere gittim geldim toprak tam tavında olmadığından dolayı toprak bıçakların arasında otlarla karışarak topaklandı. Daha sonra meyve ağaçlarını tek tek budadım kestiğim yerlere sutut sürdüm ve açılacak dal açılarını açtım. Cevizlerden bir tanesine de gövde sarıkurdu zarar vermişti onu kestim ve içine baktım girdiği bölgeyi simsiyah etmiş cevizi kesince hemen üstü su oldu demek ki cevize çoktan su yürümüş, bu sene dikilen cevizleri belki tekrar donlu günler olur diye budamadım, onları 5 Nisan’dan sonra budayacağım. Falcon cihazı çalışıyor ancak tarla farelerine etki etmedi çünkü 2 m yanındaki delikten fare çıktı. Dursungille beraber az bir yere marul, maydanoz ve tere ektik evin önüne de çiçek tohumlarını ektik. Tavuk kümesi yapımı, tavuk alımı, gübreleme, tarlanın sürülmesi, yonca ekimi, inşaat malzemeleri ihtiyacı, ağaçlara malç yapılması, havuzun etrafına toprak atılması işlerini karara bağladık. Cevizlerin gözlerinde uyanma yoktu, ortadaki kayısının %60’ çiçeklenmiş diğerleri tomurcuklanmış gibiydi. Kayısıda don zararı yoktu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
216. Bu gün 01 Nisan 2015 Çarşamba. Sabah 08,00’de bahçeye doğru yola çıktım, vardığımda hava güzeldi. Hemen üstümü değiştirdim ve cevizlere baktım uçları püsküllenmiş ve tomurcuklar uyanmış yanılmıyorsam 27 – 28 Mart gibi püsküllenme başlamış. Bütün ağaçların fotoğraflarını çektim. Oradan Üst komşu Yetiş abinin cevizliğine gittim, onun ağaçları da tümden uyanmış ve erkek çiçekler açmış uçları püsküllenmiş onda Şebin, Bilecik, Kaman, Yalova, aşılı Oğuzlar77 ve chandler fidanları var. İçlerinde tek açmayan chandler fidanı. Daha sonra 3 km ilerideki cahandler bahçesine gittim burada 80 dönüme chandler cevizi dikmişlerdi ve bahçe 2012 de kurulmuş 02 Ekim 2013 tarihinde hava sıcaklığı -4 olmuştu bu soğuklardan etkilendiğini, uçlarında kuruma olduğunu ve sulamayı fazla geciktirdiklerini söylemişlerdi bu sene suyu Ağustos’un sonu gibi kesmişler. 10 Ekim 2014 ‘te Hava sıcaklığı -2 derece oldu ve bunlar fazla etkilenmemişler gibi. Sonuçta chandler ve tozlayıcılarının hiçbiri henüz uyanmamıştı hiç açma belirtisi yoktu. Bu çeşidin açtığı zamanı, meyve toplama zamanını ve yaprak dökme zamanını da takip edeceğim eğer iyi olursa ben de chandler dikerim. Sondaj artezyen yapmış yaklaşık 4-5 saat suyu boşa akıttım. Üst kuyu ve alt kuyu ağzına kadar suyla dolu onlar için kablo alıp su motoru ile çekmem lazım. Gelen suyun büyük bir bölümünü çeşmenin suyu oluşturuyor ona bir çözüm lazım hadi bu sene atlattık ancak önümüzdeki senelerde ağaçların kökleri daha derinde olacak ve suyla buluşacaklar.üstteki asmaların dibini çapaladım, bir yere topladığım taşları bahçe sürülmeden önce kuyunun dibine taşıdım. Bu sene dikilen 21 adet ceviz fidanını budadım ve en son olarak evi ilaçladım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
01 Nisan 2015 bölgedeki cevizlerin genel durumu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |