Şu ana kadar alınan dersler; 1. Ceviz bahçesi kurarken dikkat edilecek arazi seçimi;
- Arazi yamaçta olacak ve google earth’ten bakıldığında en çukur vadi tabanından en az 150 m -300 m yukarıda olacak, soğuk aşağıya doğru akıp gitsin diye,
- Eğer imkan varsa tarla alınmadan önce tarlanın 2-3 yeri kepçe ile en az 2 m kazdırılıp toprağın yapısına bakılacak
- Tarlanın sel gelme durumu var mı? Taban suyu olabilecek yer var mı diye kontrol edilecek
- Mümkünse köyden tanıdık varsa el altından onlara arazinin durumu soruşturulacak,
- Etrafta mutlaka yetişmiş ceviz ağacı olmalı
- Yolu mutlaka olmalı, yol kışın araç girişine çıkışına engel olmamalı
- Suyu olmalı veya su bulunma imkanı yüksek olmalı
- Arazi hangi ilçeye bağlı ise oranın İlçe Tarım Müdürlüğü ile görüşülmeli
2. İklim;
- Meteorolojiden bölgenin Mart, Nisan, Mayıs ayı ile Ekim, Kasım sıcaklık değerleri İlkbahar geç donları ve sonbahar erken donlarını takip etmek için bu değerler alınmalı
- Köylülerle konuşulmalı
3. Çeşit seçimi
- Etrafta ceviz bahçesi yapanlar varsa onlarla konuşulmalı
- Bence sonbahar donlarının olduğu yerlerde chandler çeşidi dikilmemeli
- Fidanlar mutlaka sertifikalı olmalı
- Bu işi bilen bir Ziraat Mühendisinden çeşit , iklim ve arazi seçimi konusunda yardım alınmalı
4. Planlama, Ağaç dikme, inşaat işleri, çevre düzenleme, elektrik alma
vb.
- Planlama ileriye dönük olarak bir kağıt üzerinde yapılmalı ve bahçede neler yapılabileceği geniş düşünülmeli, bahçe kurma ile ilgili forumlar detaylı okunmalı, örneğin ben ceviz bahçesi yaptıktan sonra bir baktım aynı yerde yumurta tavukçuluğu da yapabilirmişiz gibi değişik fikirler çıkabilir,
- Prefabrik ev yerine 3 katlı olabilecek şekilde ev planlanmalı
- İyi bir kepçeci bulunmalı
- İnşaat işleri için köyden pek iş yapan çıkmıyor
- Ustalarla anlaşılırken ne olursa olsun ilk önceden para verilmemesi gerekiyor
- Kime ne iş yaptırılırsa yaptırılsın mutlaka yazılı bir sözleşme yapılması gerekiyor. Bunu çoğu kişi yapmak istemiyor ancak aradan bir zaman geçtikten sonra kurallar konulmuşsa çok iyi oluyor
- Ağaç dikmeden önce mutlaka diken kişiler işi biliyoruz deseler bile en azından nasıl dikileceği konusunda 5 dk lık bir dikim öncesi eğitim yapılması gerekiyor
- Çevre düzenlemeyi kağıt üzerinde bütün olasılıklar dikkate alınması gerekiyor. Personel girişi, hafif araç girişi, ağır araç girişi
vb.
- Sulama için mutlaka bir sulama mühendisi ile irtibat kurmak lazım ve köyden veya ilçeden ben şöyle iyi yaparım diyenlere kulak asmamak gerekiyor
- Dalgıç motoru kaliteli ve garantili olmalı
- Gübre konulacak yer daha sonradan taşıması kolay olan bir yer olmalı
- Hırsızlık olayına karşı değerli makinalar çapa makinası, motorlu tırpan, jenaratör için gerekli tedbirler alınmalı
- Mümkünse sigorta yaptırılmalı
- Elektrik panosu dataylı düşünülmeli ve ona göre yaptırılmalı
- Hava durumu başlangıçtan itibaren bilgisayara kaydedilmeli
- Harcanan para mutlaka düzenli olarak tutulmalı
- Sondaj yapılmadan önce arazi etüdü yaptırmaya gerek yokmuş çünkü yaptıkları sistem pek uygun değilmiş
- Sondaj sistemi detaylı araştırılmalı ve mutlaka yapılma aşamaları için sözleşme yapılmalı
- Kilit taşı alınacaksa kaliteli alınmalı
- Yapılan tüm işler için kanuni belge alınmalı
- Elektrik mutlaka alınmalı
- İlk 3 yıl bahçenin masrafları oldukça fazla buna dayanıklı olunmalı. Bahçe kurmak metres sahibi olmak gibi çok para harcanıyor
- Ceviz haricinde diğer işlerle pek uğraşmamak gerekiyor, örneğin ara tarım gibi
- Herkesle istişare yapmak gerekiyor, mutlaka bir iş yapmadan önce bir çok kişiye danışın çünkü hiç ummadığınız kişiden çok iyi bir fikir çıkabiliyor
- Çevredeki çobanlarla iyi geçinilmeli çünkü siz olmadığınız zamanlarda bahçeye göz kulak oluyorlar
- Cevizle ilgili kitap temin edip okunmalı