206. Bu gün 26 Şubat 2015 Perşembe. Uzun bir aradan sonra artık cemreler düşmeye başladı ve bahçe mevsimi geldi. Sabah namazından sonra yola çıktım ve saat; 06,30 gibi bahçeye vardım. Bu gün hava çok güzeldi ve her şey yerinde duruyordu. İlk işim çapa makinasını çalıştırmak oldu çünkü yaklaşık bir aydır çalıştırmıyordum. Daha sonra ağaçların altını çapalayım dedim ancak toprak çok çamurdu ve çapayı vurduğumda toprak yapışıyor ve çok zor olacak gibiydi bende etrafa bir baktım tek uyanık benmiyim dedim çünkü hiç kimse ağaçlarla ilgili bir işlem yapmıyordu, zaten önümüzdeki hafta ağaçların dibine Retardo gübre atacağım ve mecburen çapalayacağım, bu işten vazgeçtim. Hava iki gün güzel olacaktı bu nedenle bende bordo bulamacı yapmaya karar verdim ve Ayaş’a giderek bordo bulamacı aldım geldim. Demek ki mevsimine göre hangi ilaç yapılacaksa daha önceden temin etmek gerekiyormuş yoksa Ayaş’a git gel 25 km yaptım. Cevizlerde herhangi bir hareketlilik yoktu ancak diğer meyve ağaçları özellikle kayısı, kiraz, elma, vişne, erik sanki açacak gibi tomurcuklar kabarmıştı. Bende biraz daha beklersem cevizlerinde gözlerinde az uyanma başlarsa yakarım diye şimdi yapmaya karar verdim. Sonuçta 200 ağaç ve asmalara bordo bulamacı yaptım. Üst taraftaki kuyuda 2 m alttaki kuyuda 3,5 m su vardı. Bir de sabah 08,30’ da sondajın suyunu açtım ve alt tarlaya yaklaşık 5 saat boyunca aktı. Her yerde fare deliği vardı en sonunda zehir kullanacağım herhalde şu anda cevizlere zarar verdiklerini görmedim ancak köklerini yiyorlarsa bilemiyorum gelincik mi beslesek ne yapsak. Fare kovucuyu o bölgeye koydum bakalım ne olacak. Tavuk kümesinin telini dışarıdan yapayım diye düşünüyordum, baktım ki içerden yapmak daha mantıklı ve emniyetli aynı zamanda daha az tel gidecek. Yeniden kümes yaparsam tuğladan yapılacak altı beton olacak dışı sıva yapılacak ve çatı yapılmadan önce paslanmaz tel ile ilk önce tavan kapatılacak ve daha sonra çatı yapılacak, pencere pimapen olacak ve buraya tel gerebilmek için tahta çerçeve ilk başta konulacak kapı da aynı şekilde, çatıda fazla açıklık kalmasın diye çatı yan olacak şekilde yapılabilir çünkü beşik çatıda çok aralık kalıyor vaya sıvası iyi yapılacak. Cevizler biraz büyüdüğünde kümes yaparken ağaçlar içinde kalacak şekilde yapılabilir mi acaba? Geçen sene diktiğim ceviz çöğürlerinden bir tanesini söktüm ve boş kalan bir yer vardı oraya diktim, çöğürün kazık kökü kendisinden fazla uzamıştı. Aslında bu şekilde de bahçe kurulabilir biraz zaman uzar ancak daha sağlam olur gibi geldi bana. Örneğin cevizi katlama yaparsın baharda yerine 3-4 adet olacak şekilde dikersin iyi bakarsan o sene Temmuz – Ağustosta aşılarsın olmazsa bir sonraki yıl veya daha sonraki yıl bölgedeki en iyi birkaç cevizden kalem alarak aşılarsın ve en uygun zamanda cevizleri teke indirirsin. Kıştan çıkınca bu gün çok yoruldum ayakta duracak dermanım kalmadı.
|