205. Bu gün 08 Şubat 2015 Pazar. Öğleden sonra Batıkent’te sosyete pazarına gittik orada gezer tavuk yumurta satan ve bu işi yapan bir kişiyle konuştum bana söyledikleri;
- Bu işte para var
- Kümesi tahtadan yapabilirsiniz ancak çadırdan yapmayın ilk rüzgarda uçar ben öyle 400 tavuk kaybettim,
- Her gün başında olmak lazım yoksa bakıcı ile olmuyor adamlar ya yem vermiyor veya hayvanlara kötü davranıyor,
- Sansar, tilki, gelincik için Arabacı denilen bir köpek ırkı var ondan temin etmek lazım küçükken tavuklara alıştırırsan kümeste onlarla beraber kalırlar ve korurlar ufak, tüylü ve hızlı köpeklerdir,
- Kümesi sağlam yapmanız lazım ancak bu köpeği koyarsanız bir şey olmaz. Kangal
vb uzak durun onlar tavukları pek korumaz. Bekçi köpeği olarak olabilir,
- 500 tavuktan ortalama günlük 300 yumurta alırsınız,
- Yumurtaya talep fazla ben 70 kuruştan satıyorum, sen getirirsen yumurtayı 40 kuruştan alırım,
- Lohman Brown cinsi tavuklar hastalıklara dayanıksız o nedenle Ataks veya Pleymuth olsun. Ataks tavuğunu TAİM den alabilirsiniz. Eğer başka yerden alacaksanız kurumlaşmış bir yer olsun ve aşıları yapılmış olsun
- Hastalıkları için aşılamak kolay siz bile yaparsınız
- Horoza gerek yok tavukları hırpalıyor
- Mecburen tavuk yumurta yemi vereceksiniz yoksa verim alamazsınız. Buğday ve yonca yumurta için az gelebilir.
- Yumurtaları satmak için mandıra gibi bir yer açabilirsiniz resmi olarak bir şey olmaz ben alıp satıyorum dersiniz,
- Tavuk kümesini kışın ısıtmaya gerek yok çünkü tavuklar serin havayı sever cereyanda kalmasın barınaklı olsun bir şey olmaz
- Kışın veya gündüz kısa olduğu aylarda aydınlatma yapılacak örneğin saat ; 22,00’a kadar
- Benim kışın verimim %80 civarında