204. Bu gün dayımla konuştum tavuk kümesinde neye dikkat edeceğim diye bana söyledikleri;
- Kümesi 13,5 luk tuğla ile yapacaksın, çatı kiremit olsun ve açıklık olmasın
- Tavuklara ön bahçeye gerek yok çünkü sansar, gelincik, tilki, köpek
vb’den koruman zor olur
- Sansar, gelincik çok küçük deliklerden bile geçiyorlar, teli dahi kesebiliyorlar o nedenle kümesin etrafı çok sağlam olmalı, tavuk kafesi ince telli olan yeterli olmaz,
- Eğer tavuklara bahçe yapacaksan telin kenarından en az 50 cm kazacaksın ve tuğla ile toprak üstüne 50 cm çıkana kadar etrafını duvar öreceksin daha sonra üstünü yanlarını kalın ve çok küçük gözlü tel ile kapatacaksın,
- Kenarları veya altı kapatmak için çıkma balkon camı kullanabilirsin, gelincik ve sansar camı geçemiyorlar,
- Yemleri 4-5 gün yeter, 3-4 günde bir sularını değiştirirsin, 15 günde bir altlarını temizle, ayda bir kireç yap ilaçlarını ihmal etme,
Sansar ve Gelincik için internetten önemli bilgiler;
- Köpek en iyisi ve %90 kesin çözüm
- Çitos ters çevirin asın ve yanına bisikletlere takılan fosforlu şeylerden takın
- Sensörlü veya zaman ayarlı lamba
- Teli 50 cm gömün ve tel en ince delikli olsun
- Orta boyda soba borusunun, alt tarafını saglam bir sekilde kapatarak, dikey olarak kümese yakın bir yere sabitleyin ve içine bir balık atın, bu tür hayvanlar balık kokusuna dayanamazlar,
- Sera örtüsü
- Camı kemiremiyorlar
- kümesin çit tellerinde kırmızı renkli bez parçalarının asılı olduğunu gördüm kümes sahibine sordum sansar kırmızı bez parçaları gördüğü zaman yaklaşmıyormuş çok eski bir yöntemmiş ve bu kişi bugüne kadar sansara hiç hayvan kaptırmamış
- kümes ya da gelinciğin dadandığı yerde lastik yakmaktır. Bisiklet, araba veya herhangi bir lastik gelinciğin musallat olduğu yerde güvenli şekilde yakılarak, hayvanın bir daha gelmesi önlenebilir.
205. Bu gün 08 Şubat 2015 Pazar. Öğleden sonra Batıkent’te sosyete pazarına gittik orada gezer tavuk yumurta satan ve bu işi yapan bir kişiyle konuştum bana söyledikleri;
- Bu işte para var
- Kümesi tahtadan yapabilirsiniz ancak çadırdan yapmayın ilk rüzgarda uçar ben öyle 400 tavuk kaybettim,
- Her gün başında olmak lazım yoksa bakıcı ile olmuyor adamlar ya yem vermiyor veya hayvanlara kötü davranıyor,
- Sansar, tilki, gelincik için Arabacı denilen bir köpek ırkı var ondan temin etmek lazım küçükken tavuklara alıştırırsan kümeste onlarla beraber kalırlar ve korurlar ufak, tüylü ve hızlı köpeklerdir,
- Kümesi sağlam yapmanız lazım ancak bu köpeği koyarsanız bir şey olmaz. Kangal
vb uzak durun onlar tavukları pek korumaz. Bekçi köpeği olarak olabilir,
- 500 tavuktan ortalama günlük 300 yumurta alırsınız,
- Yumurtaya talep fazla ben 70 kuruştan satıyorum, sen getirirsen yumurtayı 40 kuruştan alırım,
- Lohman Brown cinsi tavuklar hastalıklara dayanıksız o nedenle Atak s veya Pleymuth olsun. Ataks tavuğunu TAİM den alabilirsiniz. Eğer başka yerden alacaksanız kurumlaşmış bir yer olsun ve aşıları yapılmış olsun
- Hastalıkları için aşılamak kolay siz bile yaparsınız
- Horoza gerek yok tavukları hırpalıyor
- Mecburen tavuk yumurta yemi vereceksiniz yoksa verim alamazsınız. Buğday ve yonca yumurta için az gelebilir.
- Yumurtaları satmak için mandıra gibi bir yer açabilirsiniz resmi olarak bir şey olmaz ben alıp satıyorum dersiniz,
- Tavuk kümesini kışın ısıtmaya gerek yok çünkü tavuklar serin havayı sever ceryanda kalmasın barınaklı olsun bir şey olmaz
- Kışın veya gündüz kısa olduğu aylarda aydınlatma yapılacak örneğin saat ; 22,00’a kadar
- Benim kışın verimim %80 civarında