agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni676Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 21-01-2015, 22:14   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
117. Bu gün 15-16 Nisan 2014 Salı-Çarşamba. Salı günü sabah erkenden bahçeye vardım. İlk işim ceviz fidanlarına bakmak oldu ve içim cız etti çünkü çıkan gözler 30-31 Marttaki soğuktan donmuşlar. Bunu yeni fark ettim ve hemen Kazım’ı aradım o da bana buralarda da cevizler yandı dedi. Bende fidanlar ne olacak dedim, o da fidanlarda asıl göz var ona bir şey olursa diğeri çıkar dedi. Ancak tekrar 23 Nisan’da bir soğuk daha olabilir o soğuğa dikkat etmek gerekiyor ona yakalanmaması lazım dedi. Sen sulamana devam et, Mayıs ta veya Haziran’a kadar sürebilir, asıl göz çıktıktan sonra diğer göz 4-5 gün sonra arkasından çıkar dedi. Bende ceviz kitabından baktım cevizde 3 göz varmış birisine bir şey olursa diğeri çıkar ona bir şey olursa en sonuncu çıkar yazıyordu. Ancak nokta göz yani üçüncü göz her gözde olmaz diyor. Sonuçta fidanların 2 gözü soğuktan yanmış durumda umudumuz 3’ncü gözde eğer kuruyan olursa Kasım ayında yeniden dikilecek. Ancak Kazım böyle bir tehlikenin olduğunu bana söylemedi, söyleseydi ben kesinlikle çaresini bulurdum, saman balyası yakılıyor veya kafasına poşet geçirirdim veya borulara takılan kılıf takardım veya streç filmle sarardım aralarında ateş yakardım ve sonuçta kurtarırdım. 2 günde üstten 5 sıra ceviz fidanını suladım. Damlama sulama yapacak Mühendisle görüştüm önümüzdeki hafta damlama sulamayı yaparız dedi. Diğer ağaçlardan asmaların çoğu tomurcuklanmış. Nar soğuktan tomurcukları yanmış. Trabzon hurmasında hareket yok. Dut soğuktan etkilenmiş ama kendini kurtarmış. Diğerlerinde bazılarında çiçekleri yanmış ama bizim için önemli değil çünkü bu sene meyve beklemiyoruz. 2 nci gün sulamaya devam ettim ve meyve ağaçlarına da su verdim. Daha sonra sebze dikeceğim yerdeki bir aranın taşlarını ayıkladım ama zor bir işmiş yarım kaldı. Biraz dutun altındaki ağaç dallarını kestim. 2 nci gün ceviz fidanının birisini sularken bir baktım gözün orasında 2 delik var ve kararmış orasını alttaki gözden kestim ve içi kararmış yani içine bir zararlı girmiş iyi ki fark ettim geç kalsam fidan tümden giderdi. Akşam elektrik olunca kalmak daha kolaydı, dışarının ışığı da yanıyordu evde temizlik te yaptım. 1 nci gün bir çobanla konuştuk geçen sene bana karpuz vermişti karpuz yetiştirirken kurt var onun için 15 günde bir ilaç yapıyoruz dedi birinci ilaçlama karpuz çiçek açtığında 2 nci ilaçlama karpuz yumurta büyüklüğünde iken dedi kavunda 3 kez gerekiyor dedi.
118. Bu gün 17 Nisan 2014 Perşembe. Ceviz fidanları ile ilgilenmek için aşağıdaki fideleri Ziraat’ten iptal ettirdim. Salatalık kaldı. Benim yetiştirdiğim fidanlar bu sene yeter.
216 adet Mercur salatalık 46,44
216 adet Üçburun biber 83,16 İPTAL
216 adet Troy domates 58,32 İPTAL
216 adet BT 236 domates 48,60 İPTAL
119. Bu gün 17 Nisan 2014 öğleden sonra. Bu gün ceviz fidanlarının soğuktan zarar görmesi ile ilgili panik yaptım ve ceviz kitabını, internette yazanları inceledim. İskilip’te ceviz işiyle uğraşan Hüseyin abiyi aradım. Yine ceviz işiyle uğraşan ve 4-5 yıldır ceviz fidanı yetiştiren dayımı aradım. Hüseyin abi sakın korkma kökleri sağlam olduğundan dolayı 10-15 gün sonra başka yerlerden göz sürecektir dedi, eğer buraya gelebilirsen çıkan gözlerin bir kısmını koparman gerekecek ben sana nasıl koparılacağını göstereceğim dedi, bende 15 gün sonra geleceğim senin yanına uğrarım dedim bundan sonra artık soğuk kalmadı korkma dedi. Dayım, benim fidanlar 5 yaşına geldi. 2 sene önce soğuk fidanın gözlerini yakmıştı ancak bir süre sonra tekrar çıktı o yüzden korkma dedi. Mayıstan itibaren böcek falan veya güneşten etkileniyor mu dedim yok dedi. Sen dibini çapala ot bırakma ve zamanında sula hiçbir şey olmaz dedi. Benim de içim ferahladı ancak bir dahaki ay nelere dikkat etmem gerektiğini çok iyi incelemem gerektiğini anladım bu bana bir ders oldu, hem de soğukla mücadele yöntemlerini öğrenmiş oldum. Bunun için soğuk gecelerde -2,-3’ün altında saman balyası yakılarak sisleme yapılacak veya ağaç biraz daha büyüyünce ilacı var eğer fidan kamçı şeklinde ise boruların üzerine donmaması için sarılan kılıf takılabilir. İleride ağaçlar arasına soba konulabilir.

sulubey beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025