View Single Post
Eski 23-01-2015, 20:53   #97
patara67
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
123. Bu gün 22-23 Nisan 2014 Salı-Çarşamba. Bir gece bahçede kaldım. İlk gün sabah erkenden bahçeye vardım. Bu gün sabahtan akşama kadar üst sıradaki asmaları suladım, çeşmeden suladığımdan dolayı iki de bir kesildi çünkü koyunlar geliyor, çoban gelen hattı kapatıyor ve koyunlar yalağı tümden bitiriyorlar, ondan sonra yalağın dolmasını bekliyorum, akşam hava kararırken sulamayı bitirdim. Sulama yapılırken bu aradaki boşluklar da Kış bitiminde diktiğim cevizlerin %50 'nin kökleri çıkmış her 20 cm’de bir diktim tabi ki hepsini yetiştiremedim. Gündüz çok terlediğim için yanımda ayran ve kola götürmek gerekiyor, ayranı tuzla beraber içmek lazım ki kayıp tuz ihtiyacını karşılasın kola da şeker ihtiyacını karşılayacak ve bol bol su içmek lazım yoksa ya tansiyon düşüyor ya da kan şekeri düşüyor. Eğer gece bahçede kalınacaksa ilk iş gündüzden gece için hazırlıkları yapmak olmalı neden derseniz çeşmeden su getirmek, soba için kömür kovası hazırlamak hava kararınca zor oluyor ve insan da yorulmuş oluyor. Ağaçları dolaşırken elma ağacının yapraklarında zannedersem kurşuni küf hastalığı oluşmuş onun için ziraatçi ile görüşmem lazım. İkinci nci gün armuta yaprak yanıklığı için yaptığım mantar ilacından yaptım bakalım etkisi olacak mı. Yine bu gün yan komşu tak takla geldi evin önündeki fazla alçıpanları götürdü. 2 nci gün sabah erkenden kalktım ve ceviz tohumlarını dikmeye devam ettim öğleye doğru Sulama Mühendisi ve yanında 3 kişi daha geldi bu gün bahçeye damlama sulama yapacaklar. İlk işleri sondaja dalgıç motorunu kurdular, dalgıç motoru Alarko markaydı Mühendis; abi merak etme bütün malzemeler çok kaliteli sen herhangi bir sorun yaşamayacaksın dedi. Sistemde genel olarak pano, gübre tankı kum eleği, hidrofor ki eve su basacak, manometreler, elek filtre var. Eve kadar elektrik kablosu için açtığımız çukurdan eve ve havuzun arkasına kadar damlama sulamanın ana borularını çektiler, ben de kepçeci abiyi çağırdım ve havuza kadar elektrik çekmek için kazı yaptı. Damlama borusunun ana hattını evin alt köşesinden tellere kadar kadar kazdı. Ben hatları içinden geçirdikten sonra tekrar kapattı.Bbu arada da damlama borularını çekmeye başladılar arkasından eve su verdiler, mutfak hariç tüm evdeki çeşmelerden su gelmeye başladı, mutfağı da en son yaptılar. Her ağaca, asmalara ve diktiğim ceviz ağaçlarına su gelmeye başladı, en son gittiklerinde ben oturmuş çay içerken tüm bahçe sulanıyordu. Artan boruları dışarıdaki tuvalete koydum ve elektrikleri kapattım dolayısıyla damlama sulama sistemi de kapanmış oldu ve eve döndüm. Damlama sisteminin olduğu yere hava koşullarından etkilenmesin diye kapalı bir yer yapın dediler.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön