18-09-2013, 14:24 | #61 |
Ağaç Dostu
|
Ayrı başlık açmanın gerekli olmadığını düşünüyorum. Sonuçta bir ceviz kurutma yöntemi ve makinası yapmak üzere denemeler yapıyoruz. Yinede... Bu deneme en basit, ucuz ve kolay olduğu için bunu seçtim. Bunu uygun techizatla donatırsak, tabi rantabl olmak şartı ile yeni ve yararlı bir iş yapmış olacağımızı düşünüyorum. Bizim kullandığımız vakum kurutucuları kalın etli çelikten ve bombelidir. Silindirik olanların alt ve üst kapakları da aynı şekilde bombeli olmalı. Böyle büyük bir kutuyu yapmakta oldukça maliyetli olur. Nail kardeşim yoğunlaşan su torbanın iç cidarında görüldüğüne göre süzülüp bir yerlerde toplanmalı. Bu suyu dışarıya almadıkça kurutma amacına ulaşmaz. Güneş altına koy demekten kastım buydu. Üst bölümde ısınıp tekrar buharlaşan su soğuk kalan alt bölüme süzülür ve oradan dışarıya almak kolaylaşır. Ayrıca bu torbalar sızdırmazlık konusunda biraz zayıflar. Tekrar tekrar açıp kapamak yerine emme ağzından suyu alarak tekrar vakuma almak daha uygun olur. Doğal olarak içerideki su buharlaştığında vakumu kıracak ve gevşeme meydana gelecektir. Suyu dışarıya aldıkça tekrar vakuma alma süresi uzayacaktır. Her şey gönlünüzce olsun. |
21-09-2013, 09:03 | #62 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Vakumlu kurutma haricinde basit yöntemlerde var. Örneğin; Tahtadan bir tünel yapılır ve iki yanına altı ızgaralı tavaları yerleştirecek şekilde ray yapılırsa, bu tavalara cevizler konur ve bir taraftan rezistanslı aspiratör ( saç kurutma makinesi gibi) ile sıcak hava üflenerek kısa zamanda kurutulabilir. Fazla bir sıcaklığa ihtiyaç duyulmaz, belki rezistans ile havayı ısıtmaya gerek olmadan da kurutulabilir zira nasıl çamaşırlar hava soğuk olsa bile rüzgarlı havada daha çabuk kuruyorsa cevizlerde 25-30 derecede kurutulabilir. |
21-09-2013, 11:02 | #63 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler ykaya194, ncp1963 sizler bilgi paylaşımlarınızla doğru olanı bulmaya yardım ediyorsunuz. Sayın ykaya194 bahsettiğiniz yöntem en basit uygulanması ve ucuz yöntem ve fındık kurutma makinalarında kullanılıyor. Bu konuda internetde yorumları değil teknik ve bilimsel yayınları okursanız çok fazla bilgi bulabilirsiniz. Ancak fındık ile ceviz yaklaşık aynı oranda yağ ihtiva etmelerine rağmen, yağlarının kompozisyonu farklıdır. Bilindiği gibi fındık yağının yaklaşık %80 i oleik esaslıdır. Ve yağ kompozisyonu içinde omega 6 ve omega 3 yağları yoktur veya çok azdır. Daha çok fındık yağı E vitaminlerini ihtiva eder. Diğer bitkisel yağlara oranla oleik esaslı, erime noktası düşük ve diğer sıvı yağlara oranla acılaşma ve oksitlenme süresi daha uzundur. Ceviz yağı ise bitkisel yiyecekler arasında en fazla Omega 3 ve Omega 6 yağı bulunduran ve bu yüzden daha kıymetli bir besindir. Omega 3 ve Omega 3 yağları oksijen ve ısı ile oksidlenmeye ve acılaşmaya yatkın yağ çeşitleri arasındadır. Bu bilgiler ışığında düşük ısı ve oksijensiz ortam olan vakumlu kurutmayı bir denemeden geçirmenin yararlı olacağını düşündüm. Kardeşim Lilium un ön denemesinin sorunu tamamen çözecek bir deneme olacağını ben de düşünmedim. Deneme çok ilkel şartlara sahip. Ancak elektrik süpürgesinin bile buharlaşma ve iç cidarlarda yoğuşma olayını gerçekleştirmesi pozitif bir gelişmedir. Bu da beni memnun etti. Ceviz elime geçtiğinde ben daha iyi şartlarda denemeye devam edeceğm. Okadar çok tip vakum kurutma yöntemi varki deneyerek göreceğiz. Nail kardeşim, yoğun hasat günlerinde denemeye devam etmeyebilirsin. Gönderdiğin fotoğraflar bana gerçekten çok yardım etti. Teşekkür ederim. Her şey gönlünüzce olsun. |
21-09-2013, 11:37 | #64 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-06-2008
Şehir: Drokya - İzmir
Mesajlar: 82
|
Bulunduğum Dnyester bölgesinde, Sibiryada, Yakutiyada, ve nihayet Karadenizde kullanılan SERENDİ-SERENDER diye adlandırılan mimarı yapılar Uygur ve Sibirya Türkleri mimarisinden esinlenmiş oldukça hoş bir o kadarda işlevsel yiyecek depolarıdır. Yağmurdan ve yerden 1-2 metre yüksekte kemirgenlerin istilasından akıllı bir çözümle korunmuş etrafı kafes teli veya ince çıta ile çevrilmiş yapılar Karedeniz bölgesinde mısır ambarı olarak kullanılmakta. Burada ise tel kafeslerden oluşmuş aralıklı yerleştirilmiş kutularla ceviz kurutulmakta. Tamamen rüzgar marifetiyle ve ortam ısısıyla işlem gerçekleştirildiğinden cevizde bulunması gereken nem oranı stabil olarak kalmakta. Isıya maruz kalmaktan ötürü oluşabilecek tadda acılık ve iç kararması olmamakta. Ceviz bahçelerinde varsa, evlerinizin çatısına kurabileceğiniz ucuz ve etkili bir yöntem. Bahçede eviniz yoksa uygun bir yerde çok uygun rakamlara tesis edebileceğiniz bir yapı. |
21-09-2013, 11:41 | #65 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-06-2008
Şehir: Drokya - İzmir
Mesajlar: 82
|
Bahsettiğim yapı |
21-09-2013, 12:04 | #66 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Rüzgar alan bölgede iki ağaç arasına veya hava sirkilasyonu yüksek olan sundurma altlarına halat gerip, içi ceviz dolu tel kafesleri asarakta kurutulabilir. |
03-10-2013, 12:23 | #67 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar. Çok değerli paylaşımlarda bulunuyorsunuz ama bu başlığın adı "Ceviz kurutma MAKİNASI yapıyoruz" dur. Kurutma yöntemleri olsaydı paylaşımlarınız doğru olurdu. Her şey gönlünüzce olsun. |
03-10-2013, 12:52 | #68 |
Ağaç Dostu
|
Mevcut bilgilerimle vakumda kurutmayı neden tercih ettiğimi dahaönce yazmama rağmen tekrar madde madde sıralarsam: - Havasız ortam olduğu için en tehlikeli ve istenmeyen aflatoksin oluşumuna mani olunur. Biliyorsunuz en tehlikeli kanser yapıcı madde olan AFLATOKSİN maddesini cevizi de çok seven bir mantar türü üretir. Vakum ortamında hiçbir mantar türü yaşayamaz. -Cevizin değerini arttıran Omega 3 ve Omega 6 yağları diğer yağ cinslerinden daha fazla oksijen ve ısıdan etkilenir ve bozunurlar. Şiddetli hava ile çalışan "Akışkan Yataklı Kurutucular"(Fuid Bad Dryer) en kısa sürede kurutma sağlamasına rağmen hava (dolayısı ile oksijen) ile çok fazla temas olacağından bence sakıncalı. -sanayide düşük sıcaklıklarda ve oksijensiz ortamda en kısa sürede kurutmayı sağlayan kurutucu tipi vakum kurutucularıdır. Ve esas önemli olan sanayide kullanılan standart tipleri ceviz kurutmaya adapte etmektir. Her şey gönlünüzce olsun. |
03-10-2013, 13:10 | #69 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Alıntı:
Sayın OSMAN45 Alıntı Lilium sayfasından. Sayın Lilium aynı başlık altında başka bir mesajında, sizin yapacağınız deneme sonuçlarını sabırsızlıkla beklediğini yazmış. Bende merakla neticeyi bekliyorum. Paylaşırsanız memnun oluruz. |
|
07-10-2013, 23:53 | #70 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Islak olarak elime geçen yaklaşık 15 kg cevizi güçlü (2200 Watt)bir elektrik süpürgesinin iç torbasını ve ekzos filtresini çıkardıktan sonra 5 seferde toplam yaklaşık 20 dakika yine güçlü vakuma dayanıklı bir torba kullanarak kuruttum. Son seferinde vakuma aldığım torba 20 saat boyunca vakumunu hiç kaybetmeden aynı durumda kaldı. İlk vakuma aldığımda ise 5 saat sonra buharlaşma-yoğuşma ve arkasından gevşeme ile vakumda kırılma görüyordum. Bu durum kurutmanın sonuçlandığının bir göstergesi idi. Kuruttuğum cevizlerin fotoğrafları aşağıda. Gerek bu denemenin sonucu gerekse 30 yıl çok çeşitlilerini deneyip planlamanın verdiği tecrübe ile CEVİZİN DE VAKUMDA KURUTULABİLECEĞİNDEN EMİNİM. Yaptığım denemenin kilo kaybını belirleyemedim. Çünkü ceviz bana kabuk soyumundan 3 gün sonra ulaştı ve bu arada vakum altında idi. Bu nedenle kaybın miktarı doğru ölçülmemiş olurdu. Ancak daha önce de söylediğim gibi önemli olan, standart olanlarını iyi bildiğim vakum etüvlerini ceviz kurutmaya uygun şekilde adapte etmektir. O konuda bilgi ve fikir paylaşacak arkadaşların katkıları önemli. Ayrıca vakumda kuruyan cevizlerin durumlarının belirlenmesi bazı laboratuar çalışmasını gerektirir. Her şeye rağmen büyük bir cihazın küçük ve basit bir prototipi ile, süre, su kaybı ve vakum miktarı yaklaşıklıkla belirlenebilir. Nail(LİLİUM) kardeşim isterse bu prototipi çok rahat yapabilir. Konu ile ilgili olmamakla birlikte, yazmadan duramıyacağım. Biz ilaç sanayiinde kullanılan her türlü malzemeyi her kullanım sonunda dezenfekte eder ve her birinin dezenfekte sonucunu laboratuardan almadan ikinci kullanıma geçmeyiz. Buna benzer şekilde yağmur ve güneş almayan havadar bir yerde kurutma yapan arkadaşlar sanırım ve eminim oranın zemin, duvar ve tavanını dezenfekte ediyorlardır. Ve eminim o ortama bir ameliyathaneye girer gibi giriyorlardir. Her şey gönlünüzce olsun. |
08-10-2013, 01:11 | #72 |
Ağaç Dostu
|
Osman abi sonucun olumlu olmasına çok sevindim, İnanılır gibi değil, Yani şimdi içleri kabukları kurudu mu diyorsunuz, Ben yaptığım demede olabileceğini gördüm ama sonucunu görmediğim için inanasım gelmiyor, kurumaları mükemmel bir şey. En kısa sürede görüşüp ayrıntılarını nasıl neyden olabileceğini yapabileceğimizi kararlaştırıp ya prototipi ya da bana yetecek bir şey (benim çok büyüğüne gereksinimim olmadığı için bana yetecek bir şey ifadesini kullandım) le başlayıp hem tecrübe edinmiş oluruz hem yapım aşamalarını burada paylaşmış oluruz. Teşekkürler eline koluna sağlık. |
08-10-2013, 08:03 | #73 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2012
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 205
|
bu olay çok güzel sn osman45 benim çalıştığım yerde birçok kurutma fırını var burada transformatörleri kurutuyoruz kurutma işlemine başlamadan 2gün boyunca vakum alınıyor vakum degerleri 0.3 mb ulaştığında 170 derecelik bir buhar veriliyo 2.günün sonunda tekrar vakum alıp trafoları çıkarıyolar |
08-10-2013, 08:13 | #74 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2012
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 205
|
birde arkadaşlar kapalı bir kaptan vakum alındığında atmosfer basıncı düşüyor atmosfer basıncının düşük olduğu yerde buharlaşma daha hızlı oluyor küçük ısılarla kurutma işlemi gerçekleştiriliyor yine işyerindeki makinede yağ tasviye ediyoruz (aktarma olayı değil yanlış anlamayın) tasviye teknik anlamda trafo yagındaki suyun nemin alınıp işlenmesi bundada vakum alınıp nem su alınıyor |
08-10-2013, 10:05 | #75 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Vakumlu kurutma işi her sektörde uygulanan bir metot ve her ürünün kurutulmasında (tarım, sanayi ürünü) uygulanabilir, olay basınç dengeleme prensibine dayanır. Sayın OSMAN45 in yaptığı vakumlu ceviz kurutma işlemi de aynı prensibe dayanıyor. Cevizin kurutulmasında kullanılan sıcak havanın yaratacağı olumsuzluk bu metodta olmaması büyük avantaj. Sayın OSMAN45'e, gerek bizlere vakumla kurutma işlemini hatırlattığı gerekse edindiği değerli bilgileri bizimle paylaştığı için çok teşekkür ederiz. |
08-10-2013, 13:18 | #76 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Değerli katkı destek ve sorularınız için teşekkür ederim. Lütfen soru sormaktan, bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmaktan, irdelemekten çekinmeyiniz. Doğruya ve iyiye böyle ulaşırız. Evet trafoların ve yağların kurutulmasında da vakumdan faydalanılır. Evet kırıp yedim. Kabukları çıtırdayıp kırılıyordu. İçinin kuruluğu ise bence yeterliydi ve lezzetli idi. Hiçbir acıma ve kararma yoktu. Bunlar sadece gözlem. Laboratuar testleri yapma imkanlarım 10 yıl önce vardı ama şimdi yok. Ayrıca yine başka bir başlıkta yazdıklarımı tekrarlayacağım. Kabuklu veya iç cevizleri mutlaka buzdolabında muhafaza ediniz. Besleyici değeri ve yararı oda sıcaklığında çok kısa bir zamanda azalır ve sonunda yok olur. Tıpkı portakal suyunu sıktıktan dakikalar sonunda yararlı C vitamininin nerede ise sıfıra inmesi gibi. Selamlarımla. |
08-10-2013, 14:59 | #77 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
|
poşet ile vakumlamada 5-6 saat arayla vakumun tazelenmesini az da olsa kolaylaştırmak için ortamın vakum kapasitesini artırmamız gerek bence, yani vakumlanacak cevizlerin arasına ezılmeye dayanacak ufak delikler acılmış kutu, veya cevizlerı bir kutuya koyup delikler acıp sonra poşetteki vakumu alırsak, vakumun tazeleme gereksinimi azalır (5 defa yerine 1-2 defada olur) (mevcut olan hava boşuguna dogrudan baglı olarak azalır) |
08-10-2013, 18:52 | #78 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Alıntı:
Ceviz soyma makinasına birkaç parça ilave yaparsan bu işi halledersin. -Haznenin üstüne hortum contalı kapak ve vakum deliği -Boşaltma kapağına hortum conta -Kasnak mili contasıda sıkı olmalı -Su tahliye deliğine vana ilave edersin, ara sıra yoğunlaşan suyu boşaltırsın şimdilik bunlar aklıma geliyor,sen ustasın halledersin. Kolay gelsin. |
|
08-10-2013, 20:07 | #79 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Daha büyük bir şey olursa iki günlük hasadı koyar kurutur boşaltıp tekrar yeni ürün koyularak devam edilir. Osman abi yazmış olduğunuz cümle beni biraz endişelendirdi. "Kabuklu veya iç cevizleri mutlaka buzdolabında muhafaza ediniz. Besleyici değeri ve yararı oda sıcaklığında çok kısa bir zamanda azalır ve sonunda yok olur." Bu durumda normal depolamada da Yani cevizi kuruttuk cuvalladık nemsiz bir depoya koyduk, bu durumda da besin değerleri yok mu oluyor. Oluyorsa, Aklıma geldi sorayım, vakumlu bir ortamda tutulursa yine besin değerlerini korur mu? |
|
08-10-2013, 21:27 | #80 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Vakum ne kadar çok yüksek olursa ( cevizlere hasar vermemek koşulu ile) kurutma süreside o kadar azalır. Sayın OSMAN45 naylon torba kullanmış ve 20 saat vakum altında bekletmiş. Sonuçta cevizlerin kuruduğunu gözlemlemiş dolayısıyla metal depo kullanılır ve yüksek vakum altında tutulursa 20 saat bekletmeye gerek kalmadan kısa sürede kuruyabilir. |
08-10-2013, 23:35 | #81 |
Ağaç Dostu
|
OREGON STATE UNIVERSITY Extension Service Nuts can be left in the shell and stored in burlap or mesh type bags. The nuts should be stored in a cool, dry place at a temperature of 55°F. or below. The greatest cause of spoilage is rancidity, mold and the Indian meal moth. Shelled nuts become rancid much more rapidly than nuts left in the shell, so added precautions for storage need to be taken to assure a top quality product. They can be stored for a year at refrigerator temperatures of 32-35°F. They should be packaged in freezer weight bags or containers. Bu makalede kabuklu cevizin mutlaka kuru ve 55 F(12.7 SANTİGRAD DERECE) veya daha düşük sıcaklıklarda saklanması gerektiğini yazıyor. İç cevizin ise daha dayanıksız olduğunu ve mutlaka 32 F (0 santigrad derece) veya daha altında bir sıcaklıkta yaklaşık bir yıl muhafaza edilebileceğini yazar. Freezing is one of the quickest and most satisfactory methods of storing nuts for long periods of time. Nuts can be frozen in the shell or shelled. Burada ise gerek iç gerek kabuklu cevizin en iyi muhafazasının şoklanarak dondurup saklamak olduğunu söyler. Devamı yarın. Uykum geldi. Selamlar. |
09-10-2013, 11:33 | #82 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu talep karşısında meraklandım neden yaş ceviz ve vakumlu torba bunlar küflenmez mi gibi endişenince kendisine sordum, ve konu böylelikle biraz erken başladı, Dediği, Ben bir deneme yapacağım yoğunlaşma olacak mı olmayacak mı şayet yoğunlaşma olursa böyle vakum torbalarında değilde daha mukavemetli ve kuvvetli bir vakum motoruyla 24 saatte kuruyabilirdi sözleri. Böyle güzel şeyler duyunca abi bunları sitede de yazalım, sanıyorum kendisi deneyden sonra konudan bahsedecekti fakat ben dayanamadım meraklı melehatım ya. Alıntı:
En hoşuma giden tarafı en sağlıklı biçimde kuruması ve maliyetsiz oluşu, inşallah işin bir yerlerinde tökezlemeyiz. Aldığım bir duyum, "Ceviz Anotomik gereği bu şekilde kuruyamaz" inşallah bunları söyleyenleri yanıltırız. Düzenleyen Lilium : 09-10-2013 saat 12:49 Neden: cümle düzeltme |
||
09-10-2013, 13:03 | #83 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Alıntı:
Sayın Lilium, Biyoloji bilgim lisede öğrendiğim kadar ancak mantık yürütüyorum. Bir ürünü, ( sanayi, ve tarım ürünü olsun) kurutmak demek; Oranı ne olursa olsun bünyesindeki nemi almak demektir, bunu güneşli havalarda, sıcak hava üfleyerek vede vakum altında tutarak nemini alabiliyorsanız o ürün kurutulmuş sayılır. SayınOSMAN45 arkadaşımız, cevizleri torba içinde vakum altında 5-20 saat arası tuttuktan sonra torbanın içinde yoğuşma (bünyesindeki suyun dışarı atılması) olduğunu ve öncesine göre cevizin kurumuş olduğunu gözlemlediğine göre, hiç tereddüt etme doğru yoldasın. Kolay gelsin. Düzenleyen ykaya194 : 09-10-2013 saat 13:27 Neden: harf hatası |
|
09-10-2013, 13:29 | #84 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar. Konu çok iyi yerlere geliyor. Uzman ve tecrübeli arkedaşların katkılarına memnun oluyorum. Nail kardeşim Cevizin phytonomy(fitonomi) ve phytotomy sinde tecrübeli arkadaşımızın önerilerini ve olumsuz düşüncelerinin mantıklı ve bilimsel nedenlerini öğrenirsek fazlasıyla memnun oluruz. Başka bir çözüm üzerine yoğunlaşırız. Konuyu açıklığa kavuşturursa kendisine teşekkür ederiz. Bu konu açıklığa kavuşmadan deneme ve çalışmalara ara verebiliriz. Selamlarımla. |
09-10-2013, 14:44 | #85 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Sayın Lilium, Sayın OSMAN45, Şuna önce açıklık getirmeliyiz. İdeal nem oranı Cevizde ne kadar olmalı 0 % nem olmasını bekleyemeyiz, bunun ideali % kaç olmalı? Eğer güneşte ve fırınlarda kurutulan cevizlerin nem oranı kadar olacaksa, vakum altında belirli müddet tuttuğumuzda buna ulaşabiliriz zira nemin alınması mutlaka iç cevizin bünyesindeki nemi de alınacak demek değildir. Cevizin kabuğunda ve sert kabuğu ile iç ceviz arasındaki boşluklarda su vardır buradaki nemin alınması ile iç cevizi küflenmeye karşı korumuş oluruz. Duyumlarınki söylem "ceviz anatomisi gereği vakumla kurutma olmaz" iç cevizden bahsetmiş olmasın. Düzenleyen ykaya194 : 09-10-2013 saat 15:29 |
09-10-2013, 23:37 | #86 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İç nem ideal neme gelmediği sürece ceviz kurutulmuş sayılmaz, dış kabuk kuruyup iç ideal neme gelmiyorsa bu vakum altında tutularak belki olabilir, Normal oksijenli bir ortama çıktığında veya hava almayan çuvallarla depoladığımız da içte kalan nem küflenme yapacağını düşünmekteyim, ki, böyle bir durumda da vakumla kurutma çözüm olmaz, En iyi gözlemi osman abi yaptı iç kuruma oranı hakkındaki gözlemini yazarsa katkısı büyük olur. Üstte mesajımda yazdığım cümlenin tamamı şöyledir, "Ceviz anotomik yapısı gereği vakumlu kurutmaya uygun değil," gibi bir duyum aldım duyumum bundan ibarettir detaylarını bilmiyorum. |
|
10-10-2013, 00:19 | #87 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2012
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 205
|
sn lilium fanlı kurutma düşünmüyormusunuz biraz araştırma yaptım şuanda kullanılan bir sistem var karbon fiber ısıtıcılar waat değerleri düşük rulo şeklinde satılıyor film tabaka bunlarlada olabilir diye düşünüyorum |
10-10-2013, 08:05 | #89 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2012
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 205
|
inşallah olurda bizlerde faydalanırız herşey gönlünüzce olsun nail abi |
22-05-2014, 15:05 | #90 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-09-2013
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 32
|
Merhaba arkadaşlar. Benim ceviz kurutma konusunda başka bir fikrim var. Hem ucuz ve hem de doğal. Bildiğimiz bir sera. 3 ila 5 mt genişliğinde uzunluk istediğiniz kadar olur. Seranın üzerine direk güneş ışınlarına maruz kalmasın diye file örtü. Toprak üstüne ister branda ister tahta döşeyin. İstediğiniz kadar cevizi 3-5 gün içinde kurutmuş olursunuz. Balıkesir sındırgı bölgesinde bunu yapan ve sonuç alan üreticiler varmış. Ben bu yıl deneyeceğim. Saygılar. |
|
|