Arkadaşlar,
Islak olarak elime geçen yaklaşık 15 kg cevizi güçlü (2200 Watt)bir elektrik süpürgesinin iç torbasını ve ekzos filtresini çıkardıktan sonra 5 seferde toplam yaklaşık 20 dakika yine güçlü vakuma dayanıklı bir torba kullanarak kuruttum. Son seferinde vakuma aldığım torba 20 saat boyunca vakumunu hiç kaybetmeden aynı durumda kaldı. İlk vakuma aldığımda ise 5 saat sonra buharlaşma-yoğuşma ve arkasından gevşeme ile vakumda kırılma görüyordum. Bu durum kurutmanın sonuçlandığının bir göstergesi idi. Kuruttuğum cevizlerin fotoğrafları aşağıda.
Gerek bu denemenin sonucu gerekse 30 yıl çok çeşitlilerini deneyip planlamanın verdiği tecrübe ile CEVİZİN DE VAKUMDA KURUTULABİLECEĞİNDEN EMİNİM.
Yaptığım denemenin kilo kaybını belirleyemedim. Çünkü ceviz bana kabuk soyumundan 3 gün sonra ulaştı ve bu arada vakum altında idi. Bu nedenle kaybın miktarı doğru ölçülmemiş olurdu.
Ancak daha önce de söylediğim gibi önemli olan, standart olanlarını iyi bildiğim vakum etüvlerini ceviz kurutmaya uygun şekilde adapte etmektir. O konuda bilgi ve fikir paylaşacak arkadaşların katkıları önemli.
Ayrıca vakumda kuruyan cevizlerin durumlarının belirlenmesi bazı laboratuar çalışmasını gerektirir.
Her şeye rağmen büyük bir cihazın küçük ve basit bir prototipi ile, süre, su kaybı ve vakum miktarı yaklaşıklıkla belirlenebilir. Nail(LİLİUM) kardeşim isterse bu prototipi çok rahat yapabilir.
Konu ile ilgili olmamakla birlikte, yazmadan duramıyacağım. Biz ilaç sanayiinde kullanılan her türlü malzemeyi her kullanım sonunda dezenfekte eder ve her birinin dezenfekte sonucunu laboratuardan almadan ikinci kullanıma geçmeyiz. Buna benzer şekilde yağmur ve güneş almayan havadar bir yerde kurutma yapan arkadaşlar sanırım ve eminim oranın zemin, duvar ve tavanını dezenfekte ediyorlardır. Ve eminim o ortama bir ameliyathaneye girer gibi giriyorlardir.
Her şey gönlünüzce olsun.
|