agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni2767Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-02-2012, 00:45   #1
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2011
Gübre Değerlendirmesi

Merhaba Halil Abi,
Ben Gökhan. İki hafta önce sizi hem muhabbet etmek hem de birkaç soru sormak vesilesi ile rahatsız etmiştim. 32 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum ve Kırklareli'liyim.

Şu anda Kırklareli'de babadan kalma 2 dönümlük bir meyve bahçemiz var. Ben de bir şekilde bunu değerlendirmek istiyorum. İçerisinde 5 adet muşmula, 10 adet armut, 15 adet elma, 15 adet ceviz, 5 adet kiraz, 3 adet erik, 1 adet ayva ağaçlarımız ile 10-15 kök te asma mevcut. Bu bahsettiğim ağaçlar nerdeyse 35 yaşındalar. Kuruyan ya da kurumak üzere olan nerdeyse 15 ağacı da aralık ayında kesmek zorunda kaldık. Muhtemelen de sökmek zorunda olacağım birkaç tane daha ağacımız olacak. Sizinle ve sizi takip eden dostlarınızla paylaşmak istediğim birkaç sorum olacak izninizle.

Geçtiğimiz yaza kadar kendi halimizde ufak çaplı hayvancılık yapıyorduk. Ve şu anda birikmiş 1 kamyon kadar büyükbaş hayvan gübremiz var. Sormak istediğim Halil Abi, havalar açınca bu gübrenin yanmış tarafından olduğu gibi ağaçların altına serip çapa makinası ile karıştırayım mı? Yoksa bu gördüğünüz gübreyi bir fermantasyondan geçirip mi kullanayım? Öyle ise nasıl yapmam gerekmektedir?

Kesilen ağaçların yerlerine yenilerini dikmek istiyorum. Havalar açınca en kısa zamanda da bu işi halletmek istiyorum. Hem çeşit olsun hem de değerlendirilmesi kolay olsun diye 2 vişne, 2 ayva, 1 kocayemiş, 1 malta eriği, 2-3 Trabzon hurması, 2-3 naşi, 2 incir ve 2 dut fidanı dikmek istiyorum. Mevcut ağaçların arasına bunları dikmemin uyumluluk bakımından bir sakıncası olur mu? Uyumluluk sorun olmazsa hastalık bakımından bir zararı olur mu? Olur ise bu konuda neler yapabilirim?

Şu anda elimde babadan kalma sadece tek bir defa kullanılabilmiş Oleo-Mac MH 230 RX 6.5 HP lik 2 ileri 1 geri çapa makinası ile fuardan almış olduğum Palmera PA 30 T 6.5 HP 3'' lik bir su motorum var. Bahçenin 150-200 m yakınından kanal ile su geçmektedir. Bahçenin kenar kısmında kesilen ağaçlardan dolayı hava alabilen, güneş gören boşluklar mevcut. Bu boşluklar için 1 tonluk ibc su bidonu alsam ve otomatik damla sulama sistemi kursam bana maaliyeti ne kadar olur ve 2 haftada bir köye gideceğimi varsayarsak bu bidon yeterli olur mu?

Saygılarımla,
Teşekkürler...

Eklenen Resimler

bahcedenn Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-02-2012, 22:52   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Merhaba Halil Abi,
Ben Gökhan. İki hafta önce sizi hem muhabbet etmek hem de birkaç soru sormak vesilesi ile rahatsız etmiştim. 32 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum ve Kırklareli'liyim....
Değerli Gökhan seni tanıdığıma çok memnun oldum. Hatırlıyorum seninle telefon ile görüşürken avdaydım biliyorsun. Çalılıkların arasında hem gezer hem sohbet ederken, av köpeğim bir çulluk kaldırdı. Tüfek omurda telefon elde arkasından baktım kaldım. ama sana belli etmedim.

İki gün önce yine avdayım, av köpeğim telaşlandı bir şeyler arıyor, tam o sırada kıdemsiz müdür aradı, tüfeği boynuma astım, telefonu kulağıma açtım 'aloooooo' derken kocaman bir tavşan fırladı, köpek arkasında koşuyor;

'tavşan gidiyoooo, tavşan gidiyooo diye bağırıyorum...

kıdemsiz müdür beni sanki başka yerde sanıyor ki; 'ne tavşanı ülen, iki ayaklı mı, at at diyor...

Ama olsun kaçan tavşan olsun, culluk olsun sizin gibi dostları kazandım ya bana yeter...

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-02-2012, 23:12   #3
Ağaç Dostu

Alıntı:
...

Şu anda Kırklareli'de babadan kalma 2 dönümlük bir meyve bahçemiz var. Ben de bir şekilde bunu değerlendirmek istiyorum. İçerisinde 5 adet muşmula, 10 adet armut, 15 adet elma, 15 adet ceviz, 5 adet kiraz, 3 adet erik, 1 adet ayva ağaçlarımız ile 10-15 kök te asma mevcut. Bu bahsettiğim ağaçlar nerdeyse 35 yaşındalar. Kuruyan ya da kurumak üzere olan nerdeyse 15 ağacı da aralık ayında kesmek zorunda kaldık. Muhtemelen de sökmek zorunda olacağım birkaç tane daha ağacımız olacak. Sizinle ve sizi takip eden dostlarınızla paylaşmak istediğim birkaç sorum olacak izninizle.

Geçtiğimiz yaza kadar kendi halimizde ufak çaplı hayvancılık yapıyorduk. Ve şu anda birikmiş 1 kamyon kadar büyükbaş hayvan gübremiz var. Sormak istediğim Halil Abi, havalar açınca bu gübrenin yanmış tarafından olduğu gibi ağaçların altına serip çapa makinası ile karıştırayım mı? Yoksa bu gördüğünüz gübreyi bir fermantasyondan geçirip mi kullanayım? Öyle ise nasıl yapmam gerekmektedir?

Kesilen ağaçların yerlerine yenilerini dikmek istiyorum. Havalar açınca en kısa zamanda da bu işi halletmek istiyorum. Hem çeşit olsun hem de değerlendirilmesi kolay olsun diye 2 vişne, 2 ayva, 1 kocayemiş, 1 malta eriği, 2-3 Trabzon hurması, 2-3 naşi, 2 incir ve 2 dut fidanı dikmek istiyorum. Mevcut ağaçların arasına bunları dikmemin uyumluluk bakımından bir sakıncası olur mu? Uyumluluk sorun olmazsa hastalık bakımından bir zararı olur mu? Olur ise bu konuda neler yapabilirim?
...
Değerli Gökhan,

kesilen ağaçların yerine ağaç dikmek istiyorsa, mutlaka bir elin avucu kadar 3 avuç sönmemiş kireç tozu ile iyice sıvama atmalısın.

**** 3 avuç sönmüş kireci 10 lt suda erit ve çukurlara dök. Bunu yapmazsan aynı yere ya da yakına dikeceğin yeni ağaçlarına kök hastalıkları yakalar, kurutur.

Birde dut, incir, muşmula, ceviz gibi ağaçları bahçenin kenarlarına dikmelisin. Dutun 4 yaşından sonra, 4 tane dalını yanlara gönder ve ortasını boşalt. Her sene ortasınındaki dalları kesersen yanlara gider hem iyi hasat edersin hem gölgesinden yararlanırsın. Üzerine çıkmak da kolay olur. Hatta ileride ortasına birkaç kişinin oturacağı bir kuş yuvası bile yaparsın.

Eski 10-02-2012, 23:29   #4
Ağaç Dostu

Alıntı:

...
Eğer ahır gübresi bir yaz ve bir kış dışarıda, açık havada kalmışsa içinde ne varsa yanış uçmuştur. Üzerine naylon ile kapamalıydın. Hele 2 yıl kaldıysa artık gübre değil, sadece toprağı havalandıran ve su tutmasını sağlar.

Ben de fermantasyon yap derim. Yeniden gübre özelliği kazandırmak için;

gübreyi yan tarafa tekrar yığ, havalandır,

1 kamyon ahır gübresine karşılık, 20 kg. şeker gübresini 100 tl. suda erit ve üzeride dök. Süzgü ile dökebilirsin. Ya da sırt tulumbası ile spreyleyebilirsin.

Üzerine naylon ile iyice kapa. 3, 4 ay beklesin. Burada 50-60 derece sıcaklık oluşacak. 70 C yi geçmez ama geçmesin. Sonra ağaçların taç izine ya da fidanların yakınına atar üzerinden çapa makinası ile karıştırırsın. Bu güzel olur...

Eski 13-02-2012, 00:32   #5
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Eğer ahır gübresi bir yaz ve bir kış dışarıda, açık havada kalmışsa içinde ne varsa yanış uçmuştur. Üzerine naylon ile kapamalıydın. Hele 2 yıl kaldıysa artık gübre değil, sadece toprağı havalandıran ve su tutmasını sağlar.

Ben de fermantasyon yap derim. Yeniden gübre özelliği kazandırmak için;

gübreyi yan tarafa tekrar yığ, havalandır,

1 kamyon ahır gübresine karşılık, 20 kg. şeker gübresini 100 tl. suda erit ve üzeride dök. Süzgü ile dökebilirsin. Ya da sırt tulumbası ile spreyleyebilirsin.

Üzerine naylon ile iyice kapa. 3, 4 ay beklesin. Burada 50-60 derece sıcaklık oluşacak. 70 C yi geçmez ama geçmesin. Sonra ağaçların taç izine ya da fidanların yakınına atar üzerinden çapa makinası ile karıştırırsın. Bu güzel olur...
Merhaba Halil Abi,
Bahsettiğim gübre daire şeklinde oluşturulmuş olup kısım kısım dökülmüştür. Resmi de belli olsun diye bu yüzden yüklemiştim. Yanmış kullanılabilecek halde olan gübre de mevcut, henüz yanmamış yeni dökülmüş gübre de mevcut, gübre özelliğini yitirmiş gübre de mevcut bu durumda. Ama mesaj alındı Halil Abi. Yanmış kullanılabilecek olan gübreyi bu ay kullanırım, kalan kısmını da ilerleyen vakitte senin tarifine göre değerlendirebilirim.

Eski 13-02-2012, 00:50   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
...henüz yanmamış yeni dökülmüş gübre de mevcut, ...
Naylon ile kapatmalısın yoksa her her şey uçar gider...

Eski 10-02-2012, 23:48   #7
Ağaç Dostu

Alıntı:
...
Şu anda elimde babadan kalma sadece tek bir defa kullanılabilmiş Oleo-Mac MH 230 RX 6.5 HP lik 2 ileri 1 geri çapa makinası ile fuardan almış olduğum Palmera PA 30 T 6.5 HP 3'' lik bir su motorum var. Bahçenin 150-200 m yakınından kanal ile su geçmektedir. Bahçenin kenar kısmında kesilen ağaçlardan dolayı hava alabilen, güneş gören boşluklar mevcut. Bu boşluklar için 1 tonluk ibc su bidonu alsam ve otomatik damla sulama sistemi kursam bana maaliyeti ne kadar olur ve 2 haftada bir köye gideceğimi varsayarsak bu bidon yeterli olur mu?...
2 dönüme 1 tonluk bidon yetmez. Yakında su da var bence 5 tonluk su bidonu seni rahatlatır.

Bidonu küçük su pompası_ benzinle çalışan_ alırsan _iyileri sanırım 800 tl. diğerleri 300-400 tl. gibi_ bağlarsın. İkilik su borusu döşerşen sana yeter. Bu plastik borular da 300 tl. gibi tutar. 6 top _100 er m. damlama borusu ve diğer sistemleriyle beraber 700,800 tl. gibi tutar. Tabii daha hesaplı bulabilirsin, araştırırsın...

Damlama sistemini tavsiye ederim çok rahat oluyor ve su tasarrufu sağlıyor.

Dilerim kenttin yorgunluğunu atabileceğin, zorunlu uğraşlarından bıktığında sığınabileceğin eşinle ve çocuğunla kaliteli keyifli zaman gecirebileceğini zehirsiz
birşeyler yetiştirebileceğin, mutlu olabileceğin hayallerine kavuşursun...

görüşmek üzere...

Eski 13-02-2012, 01:05   #8
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
2 dönüme 1 tonluk bidon yetmez. Yakında su da var bence 5 tonluk su bidonu seni rahatlatır.

Bidonu küçük su pompası_ benzinle çalışan_ alırsan _iyileri sanırım 800 tl. diğerleri 300-400 tl. gibi_ bağlarsın. İkilik su borusu döşerşen sana yeter. Bu plastik borular da 300 tl. gibi tutar. 6 top _100 er m. damlama borusu ve diğer sistemleriyle beraber 700,800 tl. gibi tutar. Tabii daha hesaplı bulabilirsin, araştırırsın...

Damlama sistemini tavsiye ederim çok rahat oluyor ve su tasarrufu sağlıyor.

Dilerim kenttin yorgunluğunu atabileceğin, zorunlu uğraşlarından bıktığında sığınabileceğin eşinle ve çocuğunla kaliteli keyifli zaman gecirebileceğini zehirsiz
birşeyler yetiştirebileceğin, mutlu olabileceğin hayallerine kavuşursun...

görüşmek üzere...
Aslına bakarsan Halil Abi 1 tonluk bidonu ben sadece sebzeler için düşünmüştüm ilk etapta. Ağaçları sulamayı gerektiğinde salma su ile ya da su pompası ile ben hallederim diye hesap ediyordum. Köy meydanında kaynayan su Pınarhisar Lüleburgaz hattından Ergeneye kadar gitmektedir. Genelde köyde su sorunu olmadığı için de kimsede damla sulama yok. Bu yüzden bilen birisi olarak ta size danışayım dedim Halil Abi. İşlerin gidişatına göre önümüzdeki aylarda karar veririm artık.

Senin geçen aylarda yaptığın liste gibi bir liste de bende var Halil Abi. Yapılanlar ve yapılacaklar gibi. Ben İstanbul'da. Köy Trakya'da. Çok zor olacak ama. İnşallah üstesinden gelirim.

Fikirlerin, yardımların için çok teşekkür ederim. Saygılarımla, görüşmek üzere...

Eski 14-02-2012, 21:21   #9
Ağaç Dostu

Alıntı:
... Halil Abi. İşlerin gidişatına göre önümüzdeki aylarda karar veririm artık.

Senin geçen aylarda yaptığın liste gibi bir liste de bende var Halil Abi. Yapılanlar ve yapılacaklar gibi. Ben İstanbul'da. Köy Trakya'da. Çok zor olacak ama. İnşallah üstesinden gelirim.
Evet işlerin gidişatına göre karar vermek en güzeli, daha gençsiniz.

Yapacaklarımız yani hayallelerimize bazen ayaklarımızla gideriz. Sizin ve eşinizin ayaklarının yere sağlam bastığına inanıyorum. Bu bir kentli adamın sonuçları için katlandığı zorunlu uğraşlarından kaçışı değil; keyif alacağı uğraşları için, olması gereken yere dönüşü olmalı. Zaten mutluluk denen şey bizim severek yaptığımız, keyf aldığımız uğraşlarda gizli duruyor...

Siz bunu hak ediyorsunuz.

Sadece okunabilir konu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025