View Single Post
Eski 10-02-2012, 22:12   #714
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
...

Şu anda Kırklareli'de babadan kalma 2 dönümlük bir meyve bahçemiz var. Ben de bir şekilde bunu değerlendirmek istiyorum. İçerisinde 5 adet muşmula, 10 adet armut, 15 adet elma, 15 adet ceviz, 5 adet kiraz, 3 adet erik, 1 adet ayva ağaçlarımız ile 10-15 kök te asma mevcut. Bu bahsettiğim ağaçlar nerdeyse 35 yaşındalar. Kuruyan ya da kurumak üzere olan nerdeyse 15 ağacı da aralık ayında kesmek zorunda kaldık. Muhtemelen de sökmek zorunda olacağım birkaç tane daha ağacımız olacak. Sizinle ve sizi takip eden dostlarınızla paylaşmak istediğim birkaç sorum olacak izninizle.

Geçtiğimiz yaza kadar kendi halimizde ufak çaplı hayvancılık yapıyorduk. Ve şu anda birikmiş 1 kamyon kadar büyükbaş hayvan gübremiz var. Sormak istediğim Halil Abi, havalar açınca bu gübrenin yanmış tarafından olduğu gibi ağaçların altına serip çapa makinası ile karıştırayım mı? Yoksa bu gördüğünüz gübreyi bir fermantasyondan geçirip mi kullanayım? Öyle ise nasıl yapmam gerekmektedir?

Kesilen ağaçların yerlerine yenilerini dikmek istiyorum. Havalar açınca en kısa zamanda da bu işi halletmek istiyorum. Hem çeşit olsun hem de değerlendirilmesi kolay olsun diye 2 vişne, 2 ayva, 1 kocayemiş, 1 malta eriği, 2-3 Trabzon hurması, 2-3 naşi, 2 incir ve 2 dut fidanı dikmek istiyorum. Mevcut ağaçların arasına bunları dikmemin uyumluluk bakımından bir sakıncası olur mu? Uyumluluk sorun olmazsa hastalık bakımından bir zararı olur mu? Olur ise bu konuda neler yapabilirim?
...
Değerli Gökhan,

kesilen ağaçların yerine ağaç dikmek istiyorsa, mutlaka bir elin avucu kadar 3 avuç sönmemiş kireç tozu ile iyice sıvama atmalısın.

**** 3 avuç sönmüş kireci 10 lt suda erit ve çukurlara dök. Bunu yapmazsan aynı yere ya da yakına dikeceğin yeni ağaçlarına kök hastalıkları yakalar, kurutur.

Birde dut, incir, muşmula, ceviz gibi ağaçları bahçenin kenarlarına dikmelisin. Dutun 4 yaşından sonra, 4 tane dalını yanlara gönder ve ortasını boşalt. Her sene ortasınındaki dalları kesersen yanlara gider hem iyi hasat edersin hem gölgesinden yararlanırsın. Üzerine çıkmak da kolay olur. Hatta ileride ortasına birkaç kişinin oturacağı bir kuş yuvası bile yaparsın.

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön