agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni2767Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-10-2011, 18:40   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-09-2010
Abi çok geçmiş olsun insan ne tavuğunda ne etinde ne de yumurtasında ama yem verdim kahrını çektim bir tavuk dahi olsa insanda alışkanlık yapıyor insanın üzüldüğü noktada tam olarak bu oluyor.

Ama ne olursa olsun abi kendimize dikkat etmek lazım sen varsan tavuklar var sen yoksan ne tavuk ne hayat ne yaprak hiç hiçbirşey yok bunu unutmamak lazım abi saygılarıma

Mete Tiren Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-11-2011, 21:08   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi metetrn Mesajı Göster
Abi çok geçmiş olsun insan ne tavuğunda ne etinde ne de yumurtasında ama yem verdim kahrını çektim bir tavuk dahi olsa insanda alışkanlık yapıyor insanın üzüldüğü noktada tam olarak bu oluyor.

Ama ne olursa olsun abi kendimize dikkat etmek lazım sen varsan tavuklar var sen yoksan ne tavuk ne hayat ne yaprak hiç hiçbirşey yok bunu unutmamak lazım abi saygılarıma
Doğru söylemişsin Mete'cim, insanda alışkanlık yapıyor. Tavuklara öyle alışıyorsun ki, kesip yemeğe bile kıyamıyorsun.

Bunu kurbanda kesmek için beslediğimiz kuzularda çok yaşadık. Rahmetli babam çocuk gibi beslerdi kuzuyu, sonra kurban edilmesine gönlü razı olmaz, kesileceği zaman başka yere giderdi.

Bizde kurban edilmesine çok üzülürdük, anlam veremezdik. Bunu yaşayan babam son dönemlerde kurbanlık kuzu beslememeye başlamıştı. Dışarıdan alıp bayram günü kesmek kolayımıza geliyordu.

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-10-2011, 11:30   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2008
Halil abi çok üzüldüm.Tabiatta o kadar hayvan varken hazıra konmalarına çok kızıyorum ama elden birşey gelmiyor.Sadece çok müthiş korunaklı bir yer yapmak gerekiyor.Baya betonerme tuğlalı sıvalı filan bence.
Tabiat o kadar garipki muhabbet kuşu üretiyorum 6 dönüm tarla içine 2 tane 25 m2 lik kulübe yaptık.Çok korunaklı ama bu sefer gelgelelim tarla fareleri ile başımız belada ekonomik sıkıntıdan gaz betonu sıva kaplatmadım onlar da maşallah peynir gibi yiyorlar gaz betonu ve hayvanlarıma zarar veriyorlar.
Yani malımızı düşmanlardan ne yapıp edip korumalıyız.

gtatas Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-11-2011, 20:46   #4
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gtatas Mesajı Göster
Halil abi çok üzüldüm.Tabiatta o kadar hayvan varken hazıra konmalarına çok kızıyorum ama elden birşey gelmiyor.Sadece çok müthiş korunaklı bir yer yapmak gerekiyor.Baya betonerme tuğlalı sıvalı filan bence.
Tabiat o kadar garipki muhabbet kuşu üretiyorum 6 dönüm tarla içine 2 tane 25 m2 lik kulübe yaptık.Çok korunaklı ama bu sefer gelgelelim tarla fareleri ile başımız belada ekonomik sıkıntıdan gaz betonu sıva kaplatmadım onlar da maşallah peynir gibi yiyorlar gaz betonu ve hayvanlarıma zarar veriyorlar.
Yani malımızı düşmanlardan ne yapıp edip korumalıyız.
Sayın gtatas sağ olun. Dediğiniz gibi iyi korunaklı yer yapmak şart oldu. Muhabbet kuşu ürettiğini yeni öğrendim. Zevkli bir uğraş olmalı.

Çocuklar küçükken bir muhabbet kuşu almıştım onlara. Evin her yerinde dolaşan bir sevimli bir şeydi. Gerçekten evde muhabbete sebep olmuştu. Onu çok sevmiştik.

Sonra yine çocukları isteği ile köpek yavrusu aldık. Çocukların ilgisi ona yönlendi.

Yaz günüydü kuşu balkona aldık, çocuklar. İki gün sonra ölmüştü. Öğrendik ki ilgisizlik ya da ilginin azalması muhabbet kuşun ölüm sebebi olabiliyormuş.

Ayrıca:
Bunu duyduğum iyi oldu, gazbetonu tarlanın bazı yerlerinde tava yapmak için kullanmayı düşünüyordum. Farelerin yediğini bilmiyordum.

Eski 24-10-2011, 19:19   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-10-2010
Halil Abi merhabalar.
Tavuklar için geçmiş olsun. Eşek çalındıktan sonra yol gösteren çok olurmuş hesabı sana ne yapman gerektiği hususunda akıl vermeye kalkışmayacağım. Ar ederim bundan. Bunun yerine bahçemde bir kümes tesis ettiğimde ne yapmam gerektiği hususunda dersimi aldım. Senin musibetin buradaki birçok kişi için önleyici bir ders, bir ibret vak'ası oldu. İstenmeyen bir hadise ama vardır bir hayır demek geliyor elimden.

Altın çileklerin durumu bizde "gök kurudu" hadisesini aklıma getirdi. Ancak genellikle bu olay, soğuk vurmasıyla (erken donlar) vuku bulur. 1200-1400 kök arası ekmiştim bu sene. Ne yalan söyleyim, ilk etapta ticari endişelerle yatıp kalkıyordum. Lakin, yazın geç gelip erken bitmesi temmuz ayında ticari heveslerimin kursağımda kalmasına neden oldu. Vardır bir hayır diyerek bol bol altın çilek yedik, ikram ettik. Toplamda 40-50 kilo toplamışızdır anca. Gerisi geçen hafta yaylayı kış havasının yoklamasıyla "gök kurudu" dediğim hadiseye denk düşürdü meyveyi.
Ben de ya herro ya merro diyerek bu hafta altın çileklerin kaldığı kısmı sürüverdim bir çırpıda. Toprak biraz ağır olsa da pulluğu çekmem demedi traktör.
Şimdi kasım sonunda dikeceğim fidanların yerlerini hazırlama işim kaldı. Burgu yerine arık açar gibi pullukla çizeceğim toprağı. Böylesi daha sağlıklı. Evvela ziraatle görüşmek icap edecek ancak.
Çit kenarlarına böğürtlen ve ahududu getirdim. Dikmedim henüz baharı bekliyorum. Bir de çalı formunda meyveli bitki ne bulursam dikeceğim oralara. Kuzey yamacımı kapatmak için akıl aşındırıyorum şimdilerde. Az da olsa bahçeyi soğuk poyrazdan korur. Gerçi benim bahçede geç donlar görülmez ama olsun...

tugrulbaba Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-11-2011, 20:31   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulbaba Mesajı Göster
...
Altın çileklerin durumu bizde "gök kurudu" hadisesini aklıma getirdi. Ancak genellikle bu olay, soğuk vurmasıyla (erken donlar) vuku bulur. 1200-1400 kök arası ekmiştim bu sene. Ne yalan söyleyim, ilk etapta ticari endişelerle yatıp kalkıyordum. Lakin, yazın geç gelip erken bitmesi temmuz ayında ticari heveslerimin kursağımda kalmasına neden oldu. Vardır bir hayır diyerek bol bol altın çilek yedik, ikram ettik. Toplamda 40-50 kilo toplamışızdır anca. Gerisi geçen hafta yaylayı kış havasının yoklamasıyla "gök kurudu" dediğim hadiseye denk düşürdü meyveyi.
...
Sağ olun tugrulbaba...

Altın çileklerin üzerine naylon örtü ile kaplamak erken soğuklardan bir süre kuruyabilir ve meyve alma süresi uzayabilir. Ben düşünüyorum üzerini kapamayı ama daha karar vermedim.

Eski 03-11-2011, 11:44   #7
Ağaç Dostu

Evde Nar Ekşisi Yapımı

Evde Nar Ekşisi yapma zamanıdır. Belki geç kalınmak üzeredir.

25, 30 kg. kadar ekşi nar. Bundan 2,5 kg. kadar nar ekşisi tahmin ediyoruz.

Name:  nar ekşisi (2).jpg
Views: 3036
Size:  56.8 KB

Nar ekşisi 'ekşi' daha doğrusu mayhoş nardan yapılır. Tatlı nardan olmaz. Onun sadece suyu çıkarılır ve içilir.

Nar tam olgunlaşmadan toplanır. Eğer olgunlaşır ve açılırsa ekşiliğini kaybetmeye başlar. Ben savsakladım' hadi topla getir narları dediler', bir az geç kaldım.

Toplanan narlar su dolu bir kapta yıkanır.

Name:  nar ekşisi.jpg
Views: 3084
Size:  56.2 KB

Taneler ayrılır. Taneler ayrılmadan sıkılırsa_ bir presle_ kalite düşer. Kabuk ve etsi kısım ayrılmalı.

Name:  nar ekşisi (3).jpg
Views: 1643
Size:  62.6 KB

Altan ve üsten kesilir iki parçaya ayrılır. Sonra hafifçe ezilir. Bu tanelerin iyice ayıklanması içindir.

Name:  nar ekşisi (7).jpg
Views: 1427
Size:  56.3 KB

Burada iki ustadan yardım alacağım. Annem ve ekürisi yengem. Yengem bir hafta önce yapmıştı. Şimdi imece sırası onda... Bunlar olmasa ne yapardık. Artık kuşaktan kuşağa tecrübeler geçmiyor. Modernleşen gençlik hazıra koşuyor ya da konuyor. Görenekler görünmez oluyor.

Arka fonda yapmaya çalıştığım küçük bir inşaatım var, araya bu işide sıkıştırdık.

Artık ezilmeye hazır. Bunları bir geçirgen çuvala koyup. Ezeceğim. Üzüm ezer gibi. Çizmeleri giyeceğim ve üstüne naylon geçireceğim.

Name:  nar ekşisi (10).jpg
Views: 1357
Size:  71.0 KB

devam...

Eski 03-11-2011, 12:25   #8
Ağaç Dostu

Evde Nar Ekşisi Yapımı

Name:  nar ekşisi (11).jpg
Views: 1395
Size:  39.3 KB

Odun ateşi maliyeti düşürür. 4 saatten fazla kaynatılır. Kazanın içine yumruk kadar temiz ve ateşten _sert_ etkilenmeyen bir taş konur. Bu nar suyunun kabarmaması içindir.

Name:  nar ekşisi (15).JPG
Views: 1299
Size:  52.6 KB

Ara sıra bakılır. Daha olmamış...

Name:  nar ekşisi (17).JPG
Views: 1309
Size:  56.5 KB

Şimdi olmuş. Kazanın içinde şıranın köpükleri kızarmaya başlamıştır aslında... Bir tabağa bir kaç damla konur. Tabak yan getirilir. Damla aşağıya yavaş yavaş akar ve tabakta iz bırakır. Bu olgunluk kıvamıdır.

Name:  nar ekşisi (22).jpg
Views: 1311
Size:  52.1 KB

Kazanda böyle görünür.

Name:  nar ekşisi (24).jpg
Views: 1297
Size:  46.6 KB

Çelik tencerede böyle...

Soğuduğunda cam kavanozlara alınır.

Nar ekşisini salatalarda severim. En çok da ekşili kuru börülcede ya da kuru fasulye pilaki de...

Kuru börülce veya kuru fasulye haşlanır. İçine ince kuru soğan doğranır. Zeytin yağı ve nar ekşisi konur.

Afiyet olsun.

Eski 03-11-2011, 13:57   #9
Ağaç Dostu

Zeytinlibahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2009
Halil bey, valideniz ve yengenizin ellerine sağlık. Uzaktan pek anlamam, yakından görmek lazım

İlk toplantımızda test ederiz artık

Marketten alınan nar ekşisinin içinde neler olduğuna bir bakalım; Elimde meşhur bir markanın şişesi var, okumak oldukça zor, mercekle bakıyorum.

-Glikoz-su-asitlik düzenleyici sitrik asit E330-nar ekşisi özü-karamel E150-doğala özdeş nar aroması

Yok yok devam, görenekleri yaşatmamız lazım.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-11-2011, 15:38   #10
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe Mesajı Göster
Halil bey, valideniz ve yengenizin ellerine sağlık. Uzaktan pek anlamam, yakından görmek lazım

İlk toplantımızda test ederiz artık

Marketten alınan nar ekşisinin içinde neler olduğuna bir bakalım; Elimde meşhur bir markanın şişesi var, okumak oldukça zor, mercekle bakıyorum.

-Glikoz-su-asitlik düzenleyici sitrik asit E330-nar ekşisi özü-karamel E150-doğala özdeş nar aroması

Yok yok devam, görenekleri yaşatmamız lazım.
Tabii tesk ederiz kaptanım. Bakarsın kıdemsiz müdür ile nar ekşisi yapar Aliağa Ubyi olarak bölüşürüz. Artık bayramdan sonra bir bakalım ekşi nar bulabicekmiyiz.

Eski 04-11-2011, 16:18   #11
Ağaç Dostu

İncir kurutması nasıl yapılır.

Dalında olgunlaşmış incirler_ bu yörede burut denir_ düşerler. Bunlar toplanır sağlamları ayrılır ve güneşte bir kaç gün kurutulur.

Kaynamakta olan suya bir sepek içinde konur. Bir büyük çelik tencerede de olur. Patates cipsi yapar gibi.

Yarım saat gibi kaynatılır. Eğer burutlar çok kurumuşsa yumuşayıncaya kadar bir saat sürebilir.

Daha sonra güneşe seilir ve 4 ya da 5 gün kurutulur.

Name:  IMAG0001 [640x480].jpg
Views: 1809
Size:  50.1 KB

Bir pamuklu beze konur, sarılıp sarmalanır.

Name:  IMAG0004 [640x480].jpg
Views: 1117
Size:  40.9 KB

Bir hafta ara ile iki defa kuru bez ile silinir. Teker teker... Valide böyle yapıyor. Daha uzun saklanabiliyormuş. Nedenini sordum. O da bilmiyor. 'Sanki her şeyin bir nedeni olacakmış gibi'; yüzüme baktı.

Name:  IMAG0011 [640x480].jpg
Views: 1159
Size:  46.9 KB

Sanırım bozulmaya sebep olacak sıvının _ şekerli suyun_ bezle alınması olabilir.
Ama zaman içinde üzeri şekerlenecek ve beyazlaşacak. Yani lokum gibi olacak.

Aslında bu sırada üzerine lokum tozu atıp hile bile yapanlar varmış. Bizde yok öyle şey. Boya da yok.

Name:  IMAG0001 [640x480] (2).JPG
Views: 1107
Size:  62.0 KB

Kış günleri okula giderken Annem bir bir kaç tane cebime koyardı. Soğuk günlerde arsına kavrulmuş badem de sıkıştırırdım. Soğuk ve hatta rüzgar yanımdan geçer giderdi.

Name:  IMAG0006 [640x480] (2).JPG
Views: 1142
Size:  58.9 KB

Orta yaşın sınırında olunca 'o' nu daha çok sevmeye başladım.

Not: Yemişler_ burutlar_ Değerli dostum Zeytinli bahçenin yerler dökülen ' yahu bunlardan ne yapacağız' dedikleridir. Yediğinde neyi kaçırdığını bilecektir. Gelecek yıl daha çok yapmak için teşvik ve tahrik edecektir.

Hülya hanım _ Güme Tepe_ da toplamıştı biraz. Kızlarla oda yapmıştı. Sanırım şekerli suda kaynatmıştı. Ben o yöntemi bilmiyorum. Karşılaştıracağız bakalım hangisi güzel olmuş.

Teşekkürler kaptanım.

Saygılar.

Eski 04-11-2011, 22:37   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2011
Tavuklar için geçmiş olsun .Av köpeği kırmaları ekip halinde yaparlar bu işi aynen anlattığınız gibi .Tilkinin kusuru 12 de bir .Tilki olduğu için normal bir oran .Keşke biraz empati olsaydı.

Akhisarlı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-11-2011, 23:18   #13
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Akhisarlı Mesajı Göster
Tavuklar için geçmiş olsun .Av köpeği kırmaları ekip halinde yaparlar bu işi aynen anlattığınız gibi .Tilkinin kusuru 12 de bir .Tilki olduğu için normal bir oran .Keşke biraz empati olsaydı.
Bu biraz zor sevgili Akhisarlı, her tilki ve her köpek bunu yapmıyor, tıpkı her insanın hırsızlık yapmadığı gibi.. Bu köpeklerin insanlara saldırdığını duyar olduk. Birinin kuduz olduğu tespit tespit edildi.

Name:  IMG0013A [640x480].jpg
Views: 1427
Size:  47.2 KB

Av köpeğinin kırığı_ sokak köpekleriyle eşleşmesi_ bile olsa bunu yapmıyor.

Eski 05-11-2011, 20:14   #14
Ağaç Dostu

mrduran's Avatar

Giriş Tarihi: 20-08-2011
Sayın Halil Önen;

Burut, ben ve eşimin ilgisini çekti. Pazardan hep onları alırız, dalında kurumuşları. Nar ekşisi için sade/öz tarif çok güzel. Davetiniz, korkutucu gibi. Sizin hızınız karşısında, seyreden gözlerimiz bile afallayabilir, maşallah. İnşallah sakin döneme denk geliriz, yaşımız malûm). Bir şeyler bulacağınızdan eminim, ama gene de teşekkür ederim efendim.

Tabiat ve bitki ve hayvan ve ürünleri hakkındaki çalışmalarınızın hayranıyım. Şiirsel operasyonlarınız/anlatımınız ise başka bir keyf.

Kolay gelsin inşallah, anneniz ve ailenize hürmetler. Hayırlı bayramlar dileklerimle.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-11-2011, 22:37   #15
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrduran Mesajı Göster
Burut, ben ve eşimin ilgisini çekti. Pazardan hep onları alırız, dalında kurumuşları.
Ben dalında kurumuş ve satılan kurutulmuş incirleri pek sağlıklı ve dayanıklı görmüyorum.

Burutun 25% olan nemi güneşe konup 20% lerin altına düşürülür. Bizde bunu yapıyoruz zaten.

Onlar bu şekli ile satıyorlar. Daha doğrusu depolarda çok iyi sarılmış naylona kaplıyorlar. Buradaki amaç incir kurdu kelebeğinden korunmak içindir. Zaten bu şekli ile incir fazla saklanamaz ve dayanamaz. İncirde kirlenme yaşanır. Ellerinden kısa zamanda çıkarmaları gerekir. Bu şekli ile kurutulmuş incir birkaç ayda tüketilmelidir. Yoksa kurtlanma olur.

Ama bizim uyguladığımız yöntemde_ yani 25% olan nemi güneşe serip 20% lerin altına düşürme_ kaynar suya bandırıldığında incir bir yıldan fazla dayanıklılık kazanıyor. Hem daha sağlıklı ve tatlı oluyor.

Sevgili dostum sizin de denemenizi isterim. Burutu daha ucuz fiyata bulabilir kaynayan suda yapabilirsiniz, lokum tadında olacaktır ve bu şekli ile çook beğeneceksiniz.

Yaptığımız, icatları tekrar bulmaktan ve yaşatmaktan başka bir şey değildir.

Saygılar

Eski 05-11-2011, 20:35   #16
Ağaç Dostu

TaşevliBahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2011
Sayın Halil bey , nar ekşisi ve Ayhan bey'in bahçesinden toplayıp kuruttuğunuz incirleri izlerken ağzımın suyu aktı doğrusu. isteyenin yüzü kara , vermeyenin zenci olsun diyorum.

Vesile ile kurban bayramınızı kutluyor , Ailenizle nice sağlıklı bayramlar diliyorum ...

Saygılarımla , Görüşmek dileğiyle ...

TaşevliBahçe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-11-2011, 22:49   #17
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rafet Uzunok Mesajı Göster
Sayın Halil bey , nar ekşisi ve Ayhan bey'in bahçesinden toplayıp kuruttuğunuz incirleri izlerken ağzımın suyu aktı doğrusu. isteyenin yüzü kara , vermeyenin zenci olsun diyorum. ...
Zaten dostlar için tadımlık kadar yaptık. Arasına ikişer tane badem de sıkıştırırız. Her ikisinin ağızda bıraktığı tat mükemmeldir.

Ayhan kaptanın 3 tane büyük incir ağacı var ve her yıl onlarca kuru incir yerlerde dökülüyordu. Ben de bu yıl fark ettim.

Gelecek yıl daha çok yaparız. Bu kurutulmuş Trabzon hurmasının pabucunu dama attırır.

Size de iyi bayramlar.

Eski 06-11-2011, 15:36   #18
Ağaç Dostu

Zeytinlibahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Ayhan kaptanın 3 tane büyük incir ağacı var ve her yıl onlarca kuru incir yerlerde dökülüyordu. Ben de bu yıl fark ettim.
Halil bey tanıdığım farkındalığı yüksek, doğayı gerçek anlamda izleyen, kimilerince adına doğada zen, kimilerince de doğada meditasyon yürüyüşü denen, oysa sizin ''ne var ki öylesine, bildiğim gibi yürüyorum işte'' dediğiniz, bu bilince sahip ender kişilerden biri de sizsiniz. Sizin gibi bir dostum olduğu için çok şanslıyım.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-11-2011, 14:25   #19
Ağaç Dostu

mrduran's Avatar

Giriş Tarihi: 20-08-2011
Bilgiçliğimizi, bilgece uyarınız ile, burut konusunda, sizin önerilerinize yönelteceğimden emin olabilirsiniz. Yol yakınken döndüm sayenizde. 60 yaş gibi ).

Sağlıkla inşallah. saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-11-2011, 20:49   #20
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
halil bey köpeğiniz yavrularsa ben talibim
seter hayranı biriyim deyerini bilirim gözünüz arkada kalmaz
sizi ördek avına ipsalaya beklerim
saygılarımla

idris şenol Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-11-2011, 23:53   #21
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
halil bey köpeğiniz yavrularsa ben talibim
seter hayranı biriyim deyerini bilirim gözünüz arkada kalmaz
sizi ördek avına ipsalaya beklerim
saygılarımla
Yavrulamaz; erkek...

Üç yıl önce İstanbul'dan gelişmişlerdi, dişi Lawrak seter ile eşleştirmiştik. İki yavru aldım birini arkadaşıma verdim diğerini yeğene vermiştim, çoban köpeklerine boğdurmuştu.

Aynı cins bulursam eşleştirir ve bir yavru da size ayırırım.

Av belgem İzmir il sınırları için geçerli. Bu yıl öyle aldım. Zaten son dönemlerde ava pek gidemiyorum. 120 tl. yi boşu boşuna ödüyorum.

70 tl.sini avlanma pulu için ödüyoruz, diğerleri vergi. Üç bakanlık birden vergi alıyor. Zaten haftanın üç günü ve üç ay av serbest. Bazen de kış sert geçiyor diye avı yasaklıyorlar. Boşuna para ödüyorsun.

Avlanma pulunu Av ve Yaban Hayatı alıyor. Avlakların geliştirilmesi ve kuş neslinin çoğaltılması için kullanıyor. Bunu ne kadar yapıyorlar bilmiyorum ama bu da olmasa belge de almayacağım.

Size rastgele

Eski 10-11-2011, 13:55   #22
Ağaç Dostu

Kırma zeytin yapımı (çekişte)

Aslında kırma zeytini, uzun yerli çekiştelik zeytinden yaparız. Daha güzel olur. Ama burada iri zeytinden _eşek zeytini_ yapacağız.

5 lt. lik kavanoza kırılan zeytinler konur. (Bunu 5 lt.lik su plastiğine de koyuyorlar ama)

10 gün süre ile her gün acı suyu süzülür yerine yeni su ilave edilir. ( Burada dikkat edilmesi gereken yeşil suyun yerine beyaz su oluşuncaya kadardır) Kavanozun ağzının açık kapalı kalmasının önemi yok.

10 gün sonunda;

yarım çay bardağı limon tuzu eritilir...

Name:  IMAG0010 [640x480].JPG
Views: 1446
Size:  42.0 KB

bir çay bardağına yakın kaya tuzu eritilir...

Name:  IMAG0009 [640x480].JPG
Views: 1380
Size:  38.6 KB

Her ikisi bir kapta da eritilebilir.

Name:  IMAG0001 [640x480].JPG
Views: 1586
Size:  64.3 KB

5 lt. lik kavanoza su ile beraber doldurulur.

Kırma zeytin bir hafta gibi olur. (Burada biraz acı birkaç gün daha beklemeli, ama ben biraz acı seviyorum)

Name:  IMAG0004 [640x480].JPG
Views: 1526
Size:  63.9 KB

Üzerine zeytin yağı limon ya da en güzeli nar ekşisi dökülür ve ..(ister yenir ister yanında yatılır)

Eski 10-11-2011, 14:10   #23
Ağaç Dostu

Çizme zeytin yapımı

Çizme zeytin her çeşit yeşil zeytinden yapılır.

Biz burada iri zeytin _eşek zeytini_ den yapacağız. Onu 3 yerinden uzunluğuna çizeceğiz.

Acı suyu gidinceye kadar _15 gün gibi_ suyunu değiştireceğiz her gün... Burada da gözlem yeşil suyun yerine beyaz suyun görülmesidir.

Kırma zeytindeki oranlar aynen uygulanır. Yarım cay bardağı limon tuzu ve bir çay bardağına yakın kaya tuzu, eritilir ve su ile 5 lt. lik kaba konur.

Name:  IMAG0011 [640x480].JPG
Views: 1929
Size:  47.9 KB (limon tuzu)

Name:  IMAG0007 [640x480].JPG
Views: 1781
Size:  47.5 KB (kaya tuzu)

Çizme zeytin geç suyunu alır. Yani 2 ay gibi yenecek duruma gelir. Aslında bir ay sonra bir tane yenerek kontrol edilir. Damak tadına göre; ben ise 2 ay bekletmiyorum, bir az acı seviyorum.

Afiyet olsun.

Eski 10-11-2011, 16:31   #24
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Çizme zeytin her çeşit yeşil zeytinden yapılır.

Biz burada iri zeytin _eşek zeytini_ den yapacağız. Onu 3 yerinden uzunluğuna çizeceğiz.

Acı suyu gidinceye kadar _15 gün gibi_ suyunu değiştireceğiz her gün... Burada da gözlem yeşil suyun yerine beyaz suyun görülmesidir.

Kırma zeytindeki oranlar aynen uygulanır. Yarım cay bardağı limon tuzu ve bir çay bardağına yakın kaya tuzu, eritilir ve su ile 5 lt. lik kaba konur.

Eklenti 254941 (limon tuzu)

Eklenti 254944 (kaya tuzu)

Çizme zeytin geç suyunu alır. Yani 2 ay gibi yenecek duruma gelir. Aslında bir ay sonra bir tane yenerek kontrol edilir. Damak tadına göre; ben ise 2 ay bekletmiyorum, bir az acı seviyorum.

Afiyet olsun.

Zeytinin kokusu buraya gelmiyor ama ne güzel renk öyle. Zeytin yeşili bu olmalı.

Kiraz Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-11-2011, 15:00   #25
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2009
Galeri: 1
Bu güzellemelerin yanına birde,

1). Ev yapımı ayva reçeli,

2). Bergama koyun tulum peyniri

(Yalnız peynir Yörüklerin yaptığı orjinal peynir olacak. Mandıra yapımı olan ve hiç bir şeye banzemeyen peynirden değil.

İnternette bazı satış sitelerinde "Bergama tulum peyniri" adı ile, 27-30 tl gibi fiyatlarla peynir satıyorlar'ki, orjinal Bergama tulum peynirinin yanından bile geçmiyor. Ayrıca bu peynirin fiyatı 14-16 tl arasında. Milleti iyi kazıklıyorlar)

3). Ekşi mayalı ev yapımı köy ekmeği,

(ekmek dilimleri sobada kızaracak ve zeytinyağına bandırılacak),

4). Çay demlenip, bu ekşili hafif acımsı zeytinler afiyetle yenilecek.

ayazkentli Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-11-2011, 16:22   #26
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
Bu güzellemelerin yanına birde,

1). Ev yapımı ayva reçeli,

2). Bergama koyun tulum peyniri

3). Ekşi mayalı ev yapımı köy ekmeği,

(ekmek dilimleri sobada kızaracak ve zeytinyağına bandırılacak),

4). Çay demlenip, bu ekşili hafif acımsı zeytinler afiyetle yenilecek.
Eveeeet...

Prensler gibi sabah kahvaltısı buna denir.

Sağ olasın Sn. ayazkentli

Eski 11-11-2011, 10:09   #27
Ağaç Dostu

Ozi'nin Bahçesi's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2010
Günaydın Halil Abi,
Bizim çizme zeytinler sanırım yanlış yolda. Az bir miktar yeşil zeytin toplayabilmiştik. Biz direk zeytinleri çizip tuzlu suya koyduk, limontuzu da kullanmadık. Yani acısını çıkarma sürecini atlamışız. Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya..İlk deneme, ilk fiyasko olabilir (en azından yeşil zeytin için ).Halil abi elini vurmuşken siyah salamura yapımını da oranlar ve resimler le anlatırsan super olur.
Selamlar.

Ozi'nin Bahçesi Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 11-11-2011, 23:13   #28
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi Mesajı Göster
Günaydın Halil Abi,
Bizim çizme zeytinler sanırım yanlış yolda. Az bir miktar yeşil zeytin toplayabilmiştik. Biz direk zeytinleri çizip tuzlu suya koyduk, limontuzu da kullanmadık. Yani acısını çıkarma sürecini atlamışız. Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya..İlk deneme, ilk fiyasko olabilir (en azından yeşil zeytin için ).Halil abi elini vurmuşken siyah salamura yapımını da oranlar ve resimler le anlatırsan super olur.
Selamlar.
Evet sevgili Ozi,

yanlış yolda... Acı olacaktır. Tatlandırma yapmamışsınız. Yani yeşil zeytini 10 gün gibi her gün suyunu değiştirmemiş siniz.

(Hanım diyor ki; yeni kurdularsa ( birkaç günlük ise) tuzlu suyu döksünler, 3-4 gün her gün suyunu değiştirsinler sonra bir çay bardağı limon tuzu ile yarım çay bardağı kaya tuzu eritip koysunlar, olur diyor.)

Çizmelik ya da kırmalık zeytine limon tuzu koymazsanız çabuk yumuşar.

Salamura tuzlu su demektir. % 10 lara varan tuz oranı çok yüksek. Zaten tuzlu suda bekleyen zeytinin tuz oranı düşüyor. Tekrar tuz koyup yükseltmek gerek bu da % 10 lara varıyor. Çok tuzluluktan kaçıyorum.

Siyah trilye zeytini tuturmak kolay olmadı. Tuzunu az koyduk yumuşadı, çok koyduk kabuk çekirdeğe yapıştı, Gemlikliler gibi yaptık tutturamadık.

En son Sn. Kıdemsiz müdür ve Sn. Güme Tepe ( Hülya hanım) ın denemeleriyle triyeyi bir sisteme oturtduk.

Yukarıdaki iletide (ileti 515) anlatmıştım. Sn. Hülya hanımın daha iyi sofralık zeytin yapma çalışmaları sürüyor.

Salamura zeytini az tuz ile ve laktik asit ile Sn. Zeytinli Bahçe yapıyor. Çok da lezzetli oluyor. Geçen yıl ben de denemiştim. Yarın Zeytinli Bahçe' nin eşi Selma hanımdan izin alabilirsem yaptıkları salamuraları anlatırım.

Eski 29-12-2011, 22:02   #29
Ağaç Dostu

Ozi'nin Bahçesi's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2010
Yeşil Zeytin,

Alıntı:
Evet sevgili Ozi,

yanlış yolda... Acı olacaktır. Tatlandırma yapmamışsınız. Yani yeşil zeytini 10 gün gibi her gün suyunu değiştirmemiş siniz.

(Hanım diyor ki; yeni kurdularsa ( birkaç günlük ise) tuzlu suyu döksünler, 3-4 gün her gün suyunu değiştirsinler sonra bir çay bardağı limon tuzu ile yarım çay bardağı kaya tuzu eritip koysunlar, olur diyor.)

Çizmelik ya da kırmalık zeytine limon tuzu koymazsanız çabuk yumuşar.

Salamura tuzlu su demektir. % 10 lara varan tuz oranı çok yüksek. Zaten tuzlu suda bekleyen zeytinin tuz oranı düşüyor. Tekrar tuz koyup yükseltmek gerek bu da % 10 lara varıyor. Çok tuzluluktan kaçıyorum.

Siyah trilye zeytini tuturmak kolay olmadı. Tuzunu az koyduk yumuşadı, çok koyduk kabuk çekirdeğe yapıştı, Gemlikliler gibi yaptık tutturamadık.

En son Sn. Kıdemsiz müdür ve Sn. Güme Tepe ( Hülya hanım) ın denemeleriyle triyeyi bir sisteme oturtduk.

Yukarıdaki iletide (ileti 515) anlatmıştım. Sn. Hülya hanımın daha iyi sofralık zeytin yapma çalışmaları sürüyor.

Salamura zeytini az tuz ile ve laktik asit ile Sn. Zeytinli Bahçe yapıyor. Çok da lezzetli oluyor. Geçen yıl ben de denemiştim. Yarın Zeytinli Bahçe' nin eşi Selma hanımdan izin alabilirsem yaptıkları salamuraları anlatırım.
Merhaba Halil Abi,
Yeşil Zeytinleri kurtardık, hatta bitirmek üzereyiz..Çok az bir acılık vardı ama , eş dost yeşil zetine doydu.
Çok teşekkürler, eşinize selamlar.

Ozi'nin Bahçesi Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 02-01-2012, 12:59   #30
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-12-2011
Halil Bey merhaba,
Sizin ve Sayın mrduran'ın Gümetepe'nin önünde "topuklarınızdan vurulmanızı" istemediğim için burada yazmak istedim.
1. Cemal Süreya ile ilgili hikayenizi öğrenmek isterim. Yazabilirseniz çok sevinirim.
2. "Bu ağacın adı nedir?" sayfasında 178. sırada sormuştum, bahçedeki zeytinlerin türünü. Kimsenin ilgisini çekmedi. Belki de fotoğraflar türünü tanıtacak yeterlilikte değildi. Bir bakabilirseniz sevinirim.
3. Size gıpta etmemek elde değil. Siz derken, yakın çevrenizde olup da birlikte, dayanışma ve dostluk içinde çalışmalarınızı izlediğim grubu kastediyorum. "Yakın bahçelerin çok yakın işbirliği..." olmuş. Ben de mi oraya gelsem

Kaderga Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025