![]() |
|
![]() |
#481 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Bunu kurbanda kesmek için beslediğimiz kuzularda çok yaşadık. Rahmetli babam çocuk gibi beslerdi kuzuyu, sonra kurban edilmesine gönlü razı olmaz, kesileceği zaman başka yere giderdi. Bizde kurban edilmesine çok üzülürdük, anlam veremezdik. Bunu yaşayan babam son dönemlerde kurbanlık kuzu beslememeye başlamıştı. Dışarıdan alıp bayram günü kesmek kolayımıza geliyordu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#482 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bizde gelincik sorunu pek olmuyor. Ama civcivlere bazen zarar verebiliyor. Gelincik de tam bir katil dediğiniz gibi. Tavukların olduğu yerde yüksek ağaç varsa gelincik tehlikesi genelde oluyor. Civcivler köyün en güzel ve verimli yerli tavuklarındandı. Ema'lı kepek _ bukaşi_ çok iyi gelmiş iyi beslenmiş hiç hasta olmamışlardı. Suyuna da ema döküyordum biraz. Evet bir tavuk kolonisi kurmayı düşünüyorum. Doğal beslenen. Öyle bir sistem kurmalıyım ki; tavuklar yanlarına birkaç gün uğramadan beslenebilmeli ve korunabilmeli. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#483 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlginçtir tilkilerle işbirliği bile yapıyorlarmış. Başıma gelince öğrendim. Köpeği kovalayan tilki bile görmeye başladık. Gelecek bahara köye sizi ve Meteyi beklerim. Köyümü seveceksiniz. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#484 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Köpeğin biri yakalayıp gömdüğü tavuklardan birini almaya geldi ertesi gün... Son gelişiydi. Tilki ise benden sonra köye girdi. Yengemin tavuğunu kapmış götürürken ağzından attırmışlar. Ertesi gün yine bir tavuğa boğdu. Bu son boğuşuydu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#485 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bazen atlar köyün çeşmesinden su içmiyorlardı. Burnuyla suyu karıştırıyor ama içmiyorlardı. Bunu çok merak ediyorduk. Bir arkadaşın dikkatini çekmişti; köyün deposuna klor veriliyordu su ve borular temizlensin diye. At klorlu suyu içmiyordu. Ama biz içiyorduk. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2011
|
Tavuklar için geçmiş olsun .Av köpeği kırmaları ekip halinde yaparlar bu işi aynen anlattığınız gibi .Tilkinin kusuru 12 de bir .Tilki olduğu için normal bir oran .Keşke biraz empati olsaydı. |
![]() |
![]() |
![]() |
#487 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Av köpeğinin kırığı_ sokak köpekleriyle eşleşmesi_ bile olsa bunu yapmıyor. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#488 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Bazen öyle uzun ötüyor ki nefesi yetmiyor herhalde, poposunu üstüne düşüyor. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Ağaç Dostu
|
Evde yemeklik zeytin yapımı
Sevgili Hülya hanım bu yıl sizin yöntem ile tirilyeleri hurma yapmaya başladım. 5 lt. lik plastik kaba zeytin tanelerini koparıp _ tarlada_ içine atıyorum. Küçük çay bardağına _ tam doldurmuyorum bir kaç cm. boş bırakıyorum_ salamura tuzu koyuyorum. Çeyrek bardak sirke ve çeyrek bardak çiçek yağı koyuyorum. Yan getiriyor her gün havasını alıyorum. Tamamen değil. İki üç günde bir yuvarlıyorum. Bir ay kadar. Sonra ayda bir yuvarlayacağım. Geçen yıl yapmıştım ama tuzu biraz fazla gelmişti. İçine nene de mi koymuştunuz? .................................................. .................................................. ............................ EKLEDİM.... İçine nane mi koymuştunuz diyecektim nene demişim. ![]() Demek ki 5, 6 tane defne yaprağı koymuşsunuz. Ben bir tanesine kekik koyayım bakalım nasıl olacak. Bu şekilde 5, 6 ay gibi gibi oluyor. Kıdemsiz Sn. müdür dipte biriken suyu döküyormuş ama ben hiç dökmedim. Belki dökünce daha iyi oluyordur. Önemli uyarıdır; 5-6 ay sonra zeytinler plastik kaptan çıkarılır ve geniş bir kaba, güneşe konur. Gölge de olabilir. Dışarıda kalan zeytinler hızla siyahlaşır. Birkaç saat gibi. Sonra bir çay bardağı sıvı çiçek yağına karıştırılır hemen yenmeye başlanır. Bu şekli ile bile cam kavanozu ara sıra çalkalamak gerekir. Eğer bir gün gibi kalırsa daha buruşuk olur. Bu da benim hoşuma gidiyor. İlk başlarda kavanoz plastik olmalıdır. Sirke gaz oluşumuna sebep olur patlar. En uygun değil ama kullanışlı kap 5 lt lik su bidonlarıdır. 5 lt lik su bidonun _kabın_ tabanına bakılır. Orada bir üçgen bulunur. Üçgenin ortasında '1' yazar. Bu iyidir. Daha doğrusu 1-2-4-5 iyidir. 3-6-7 rakamlarını görürseniz -kansere açıktır- arkanıza bakmadan kaçın demektir. Sn.Prof.Dr.Tayfun Özkara böyle diyor şimdilik. ![]() 5 Lt. lik su bidonu 3,5 kg kadar zeytin alır ve hiç yıkanmadan _zeytin suya temas etmemeli_ konmalıdır. Afiyet olsun. Düzenleyen Halil Önen : 10-11-2011 saat 23:34 Neden: EKLEDİM:) |
![]() |
![]() |
![]() |
#490 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Sayın Halil Önen; Burut, ben ve eşimin ilgisini çekti. Pazardan hep onları alırız, dalında kurumuşları. Nar ekşisi için sade/öz tarif çok güzel. Davetiniz, korkutucu gibi. Sizin hızınız karşısında, seyreden gözlerimiz bile afallayabilir, maşallah. İnşallah sakin döneme denk geliriz, yaşımız malûm ![]() Tabiat ve bitki ve hayvan ve ürünleri hakkındaki çalışmalarınızın hayranıyım. Şiirsel operasyonlarınız/anlatımınız ise başka bir keyf. Kolay gelsin inşallah, anneniz ve ailenize hürmetler. Hayırlı bayramlar dileklerimle. Saygılarımla lütfen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2011
|
Sayın Halil bey , nar ekşisi ve Ayhan bey'in bahçesinden toplayıp kuruttuğunuz incirleri izlerken ağzımın suyu aktı doğrusu. isteyenin yüzü kara , vermeyenin zenci olsun diyorum. ![]() ![]() Vesile ile kurban bayramınızı kutluyor , Ailenizle nice sağlıklı bayramlar diliyorum ... Saygılarımla , Görüşmek dileğiyle ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#492 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Burutun 25% olan nemi güneşe konup 20% lerin altına düşürülür. Bizde bunu yapıyoruz zaten. Onlar bu şekli ile satıyorlar. Daha doğrusu depolarda çok iyi sarılmış naylona kaplıyorlar. Buradaki amaç incir kurdu kelebeğinden korunmak içindir. Zaten bu şekli ile incir fazla saklanamaz ve dayanamaz. İncirde kirlenme yaşanır. Ellerinden kısa zamanda çıkarmaları gerekir. Bu şekli ile kurutulmuş incir birkaç ayda tüketilmelidir. Yoksa kurtlanma olur. Ama bizim uyguladığımız yöntemde_ yani 25% olan nemi güneşe serip 20% lerin altına düşürme_ kaynar suya bandırıldığında incir bir yıldan fazla dayanıklılık kazanıyor. Hem daha sağlıklı ve tatlı oluyor. Sevgili dostum sizin de denemenizi isterim. Burutu daha ucuz fiyata bulabilir kaynayan suda yapabilirsiniz, lokum tadında olacaktır ve bu şekli ile çook beğeneceksiniz. ![]() Yaptığımız, icatları tekrar bulmaktan ve yaşatmaktan başka bir şey değildir. ![]() Saygılar |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#493 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Ayhan kaptanın 3 tane büyük incir ağacı var ve her yıl onlarca kuru incir yerlerde dökülüyordu. Ben de bu yıl fark ettim. Gelecek yıl daha çok yaparız. Bu kurutulmuş Trabzon hurmasının pabucunu dama attırır. ![]() Size de iyi bayramlar. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#494 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Halil bey tanıdığım farkındalığı yüksek, doğayı gerçek anlamda izleyen, kimilerince adına doğada zen, kimilerince de doğada meditasyon yürüyüşü denen, oysa sizin ''ne var ki öylesine, bildiğim gibi yürüyorum işte'' dediğiniz, bu bilince sahip ender kişilerden biri de sizsiniz. Sizin gibi bir dostum olduğu için çok şanslıyım. |
![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Bilgiçliğimizi, bilgece uyarınız ile, burut konusunda, sizin önerilerinize yönelteceğimden emin olabilirsiniz. Yol yakınken döndüm sayenizde. 60 yaş gibi ![]() Sağlıkla inşallah. saygılarımla lütfen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
|
halil bey köpeğiniz yavrularsa ben talibim seter hayranı biriyim deyerini bilirim gözünüz arkada kalmaz sizi ördek avına ipsalaya beklerim saygılarımla |
![]() |
![]() |
![]() |
#497 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-09-2011
|
Alıntı:
Sevgili Halil Ağbi, ölçüler aynen böyle. 5-6 yaprak defne. Ben taze yaprak kullanmıştım. Bu yıl da bir kaç değişik denemem olacak. Sarımsak, kekik, karabiber... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#498 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Üç yıl önce İstanbul'dan gelişmişlerdi, dişi Lawrak seter ile eşleştirmiştik. İki yavru aldım birini arkadaşıma verdim diğerini yeğene vermiştim, çoban köpeklerine boğdurmuştu. Aynı cins bulursam eşleştirir ve bir yavru da size ayırırım. Av belgem İzmir il sınırları için geçerli. Bu yıl öyle aldım. Zaten son dönemlerde ava pek gidemiyorum. 120 tl. yi boşu boşuna ödüyorum. 70 tl.sini avlanma pulu için ödüyoruz, diğerleri vergi. Üç bakanlık birden vergi alıyor. Zaten haftanın üç günü ve üç ay av serbest. Bazen de kış sert geçiyor diye avı yasaklıyorlar. Boşuna para ödüyorsun. Avlanma pulunu Av ve Yaban Hayatı alıyor. Avlakların geliştirilmesi ve kuş neslinin çoğaltılması için kullanıyor. Bunu ne kadar yapıyorlar bilmiyorum ama bu da olmasa belge de almayacağım. Size rastgele ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Ağaç Dostu
|
Kırma zeytin yapımı (çekişte)
Aslında kırma zeytini, uzun yerli çekiştelik zeytinden yaparız. Daha güzel olur. Ama burada iri zeytinden _eşek zeytini_ yapacağız. 5 lt. lik kavanoza kırılan zeytinler konur. (Bunu 5 lt.lik su plastiğine de koyuyorlar ama) 10 gün süre ile her gün acı suyu süzülür yerine yeni su ilave edilir. ( Burada dikkat edilmesi gereken yeşil suyun yerine beyaz su oluşuncaya kadardır) Kavanozun ağzının açık kapalı kalmasının önemi yok. 10 gün sonunda; yarım çay bardağı limon tuzu eritilir... ![]() bir çay bardağına yakın kaya tuzu eritilir... ![]() Her ikisi bir kapta da eritilebilir. ![]() 5 lt. lik kavanoza su ile beraber doldurulur. Kırma zeytin bir hafta gibi olur. (Burada biraz acı birkaç gün daha beklemeli, ama ben biraz acı seviyorum ![]() ![]() Üzerine zeytin yağı limon ya da en güzeli nar ekşisi dökülür ve ..(ister yenir ister yanında yatılır) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Ağaç Dostu
|
Çizme zeytin yapımı
Çizme zeytin her çeşit yeşil zeytinden yapılır. Biz burada iri zeytin _eşek zeytini_ den yapacağız. Onu 3 yerinden uzunluğuna çizeceğiz. Acı suyu gidinceye kadar _15 gün gibi_ suyunu değiştireceğiz her gün... Burada da gözlem yeşil suyun yerine beyaz suyun görülmesidir. Kırma zeytindeki oranlar aynen uygulanır. Yarım cay bardağı limon tuzu ve bir çay bardağına yakın kaya tuzu, eritilir ve su ile 5 lt. lik kaba konur. ![]() ![]() Çizme zeytin geç suyunu alır. Yani 2 ay gibi yenecek duruma gelir. Aslında bir ay sonra bir tane yenerek kontrol edilir. Damak tadına göre; ben ise 2 ay bekletmiyorum, bir az acı seviyorum. ![]() Afiyet olsun. |
![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Ağaç Dostu
|
Bu güzellemelerin yanına birde, 1). Ev yapımı ayva reçeli, 2). Bergama koyun tulum peyniri (Yalnız peynir Yörüklerin yaptığı orjinal peynir olacak. Mandıra yapımı olan ve hiç bir şeye banzemeyen peynirden değil. İnternette bazı satış sitelerinde "Bergama tulum peyniri" adı ile, 27-30 tl gibi fiyatlarla peynir satıyorlar'ki, orjinal Bergama tulum peynirinin yanından bile geçmiyor. Ayrıca bu peynirin fiyatı 14-16 tl arasında. Milleti iyi kazıklıyorlar) 3). Ekşi mayalı ev yapımı köy ekmeği, (ekmek dilimleri sobada kızaracak ve zeytinyağına bandırılacak), 4). Çay demlenip, bu ekşili hafif acımsı zeytinler afiyetle yenilecek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#502 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Prensler gibi sabah kahvaltısı buna denir. ![]() Sağ olasın Sn. ayazkentli |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#503 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Zeytinin kokusu buraya gelmiyor ama ne güzel renk öyle. Zeytin yeşili bu olmalı. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#504 | |
Ağaç Dostu
|
hünnabı hünnapla gübreleme
Alıntı:
ptt ile gelince bir hafta gibi geç ulaşmıştı. Bazıları yumuşamıştı. ( Kızım Betül hak arama/hesap sorma üzerine epey uğraştı ama bir sonuç alamadı) ![]() Güzellerini ayırıp yedik. ![]() Yumuşayanlardan hünnap enzim yaptım. ![]() Bir tatlı kaşığı laktik asit, Bir fincan hümas, Bir fincan pekmez... ![]() Hümas _ hümik asit_ gerekli ama şart değil... Eklenti 254960 hümassız hali içilecek kadar güzel... ![]() Şimdi iki hünnap ağacını hünnap enzim _sıvı gübre_ ile beslemeyi düşünüyorum. Bu örnekleri çoğaltabilirim. Armudu armut enzim ile. elmayı elma enzim ile, ayvayı ayva enzim ile, çileği çilek enzim ile, v.b i v.b enzim ile beslersem; çok daha sağlıklı, çok daha lezzetli yetiştirebilirim diye düşünüyorum. Bakalım... (İçine bir az iz elemetler koysam sıvı gübreciler kızar mı acep) ![]() Düzenleyen Halil Önen : 13-11-2011 saat 01:01 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#505 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2010
|
Günaydın Halil Abi, Bizim çizme zeytinler sanırım yanlış yolda. Az bir miktar yeşil zeytin toplayabilmiştik. Biz direk zeytinleri çizip tuzlu suya koyduk, limontuzu da kullanmadık. Yani acısını çıkarma sürecini atlamışız. Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya..İlk deneme, ilk fiyasko olabilir (en azından yeşil zeytin için ).Halil abi elini vurmuşken siyah salamura yapımını da oranlar ve resimler le anlatırsan super olur. Selamlar. |
![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada, Sn. Meyvelitepe'nin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk. Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü. İyi bir zeytin hasadı dileği ile. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() |
![]() |
#507 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
yanlış yolda... Acı olacaktır. Tatlandırma yapmamışsınız. Yani yeşil zeytini 10 gün gibi her gün suyunu değiştirmemiş siniz. (Hanım diyor ki; yeni kurdularsa ( birkaç günlük ise) tuzlu suyu döksünler, 3-4 gün her gün suyunu değiştirsinler sonra bir çay bardağı limon tuzu ile yarım çay bardağı kaya tuzu eritip koysunlar, olur diyor.) Çizmelik ya da kırmalık zeytine limon tuzu koymazsanız çabuk yumuşar. Salamura tuzlu su demektir. % 10 lara varan tuz oranı çok yüksek. Zaten tuzlu suda bekleyen zeytinin tuz oranı düşüyor. Tekrar tuz koyup yükseltmek gerek bu da % 10 lara varıyor. Çok tuzluluktan kaçıyorum. ![]() Siyah trilye zeytini tuturmak kolay olmadı. Tuzunu az koyduk yumuşadı, çok koyduk kabuk çekirdeğe yapıştı, Gemlikliler gibi yaptık tutturamadık. En son Sn. Kıdemsiz müdür ve Sn. Güme Tepe ( Hülya hanım) ın denemeleriyle triyeyi bir sisteme oturtduk. Yukarıdaki iletide (ileti 515) anlatmıştım. Sn. Hülya hanımın daha iyi sofralık zeytin yapma çalışmaları sürüyor. Salamura zeytini az tuz ile ve laktik asit ile Sn. Zeytinli Bahçe yapıyor. Çok da lezzetli oluyor. Geçen yıl ben de denemiştim. Yarın Zeytinli Bahçe' nin eşi Selma hanımdan izin alabilirsem yaptıkları salamuraları anlatırım. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#508 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2010
|
Sayın Halil Önen; Bu aralar hep dışarıda işimiz olduğundan foruma acele bakıp çıkıyoruz. Nar ekşisi yapmışsınız ve daha bir sürü şeyler maaşallah... Şöyle sakin kafayla uzun uzun inceleyeyim ve yazayım diyorum ama hızınıza yetişmek ne mümkün... Bir de zeytin kurma işi başlamış. Biz de geçen hafta bir kaç kilo kurduk. Bu hafta ağaçlardakilerin tamamını toplayacağız inşallah. Ben yine kaçıyorum. Malum bahçe bizi bekler. Sizlere ve yardım edenlerinize kolay gelsin. Elleriniz dert görmesin... Sağlıcakla Kalın... |
![]() |
![]() |
![]() |
#509 | |
Ağaç Dostu
|
Ev de pratik zeytin kurma
Alıntı:
![]() 5 lt. lik _kaliteli_ su bidonu bulunur ve zeytinler dalından koparıldığı gibi kaba konur. Hiç yıkanmadan. Suya deymemeli... (Biz ayvalık ile yapacağız, trilye de güzel olur) ![]() Orta boy çay bardağının kaya tuzu konur. Ama tam doldurulmaz. Tam doldurduk biraz tuzluluk hissettik, bu ayar iyi... ![]() Aynı çay bardağı ve yarısından biraz az üzüm sirkesi. (Elma güzel olur mu denemek gerekir.) ![]() Ve aynı bardak aynı oranda çiçek yağı.( zeytin yağı olmaz) Mısır yağı da güzel olur mu denemek) ![]() Kaba konur ve yan getirilir, yatırılır. Günde bazen birkaç günde bir yuvarlanır. Zamanla altta biriken su alınmaz. İstenirse alınır, dökülür. Sirke kap içinde gaz oluşumu yapar. Önceleri günde bir, sonraları gaz sıkıştıkca havası alınır. Ama tamamen alınmaz. İçine kekik, defne yaprağı konur. 4-6 ay gibi olur. Güneşe konur birkaç saat, gölgede de olur; o zaman siyahlaşır. En son (4_6 ay sonra) bir bardak çiçek yağı ilave edilir ve yenmeye başlanır. Ara sıra çalkalanır. ![]() Not: (Bu arada yağmurlar yağmış üzerinde pek kaolin kalmamıştır. Kalsa da fark etmezdi. Zaten tıpta kullanılan bir ürün kaolin. Sadece güllleci bulamacı kullanılarak üç temel zeytin zararlısından _ Z. sineği, Z. uc zararlısı, Z. kabuklu biti_ den kurtulunabilir. Gülleciye kaolin _ kullanılanın yarısı kadar_ katılırsa yukarıdaki hastalıklara daha etkili olur, kaolinlilik sorunu olamaz.) Afiyetler... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#510 |
Ağaç Dostu
|
Halil Abi çok teşekkürler. Eşinizin tavsiyesine uyduk, suyunu değiştirdik . Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya. Elinize sağlık, resimli ve ölçüleri ile anlatımlar çok faydalı oldu. Bu aralar okadar çok yazı okudukki zeytin kurma hakkında , herşey çorba oldu. Seneye daha tecrübeli ve hazırlıklı yapacağız bu işi. Selamlar. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|