Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen
...
biber ve domates karışımından salça...
Eklenti 330083 ( salçalık biberler ile beraber salçalık domates aynı kapta kaynatılmadan hazırlanır; harikadır... anlatacağım)...
|
demişim...
Domatesli biber salçasını yaptık... bir yerlerde yazıyor mu bulamadım ama 'annem bunu pek bilmezler' demişti...
en son hailye üzeine zeytin yağı dökerek kaplama yapıldı; hani hava ile temasta yüzü beyazlamasın_ bozulmasın diye...
30 kg. kadar salçalık biberler_ burada resmini çekmeyi unutmuşum
) _ saplarından ve çekirdeklerin temizlenir ve dört parcaya ayrılarak kesilir...
buradaki gibi ateşte kaynatılmaz...
salçalık biberlerin üzerine;
domatesler suda yıkanır, ayıklanır ve dökülür...
15 kg. kadardır...
Buradaki
amaç domatesin kendi suyu ile salçalık biberlerin _ ateşdeki gibi_
erimesini kabuklarından ayrılmasını sağlamaktır...
Erimiş,
kabuklarından ayrılmıştır biberler ve daomatesler_ validenin ellerinde ve kontrolünde
_ 3 gün güneş de kalmıştır; ama kabuklarından ayrılıyormu diye kontrol edilmişti...
( sevgili dostum Yakup, annemi ikna edipbir dahaya plastik kap yerinde metal bir kap kullanacağım... söz..)
Not;
burada en önemli durum,
salcalık biber ve domates karıştırılmadan önce dipte biriken suyunun tamamen süzülmesidir. Yoksa salça ekşi olur...
devam...