View Single Post
Eski 13-04-2012, 23:22   #931
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Bu ubyi bulamacını ilk defa deniyorum.

10 dönüm 4 yaşına yakın zeytin fidanlarında, erik fidanında, şeftali fidanında, Trabzon hurmasındası fidanında, elma fidanında, kiraz fidanında, armut fidanında ve arbeguna İ18 bodur zeytin fidanında denedim.

Sonuçlarının ne olacağını bilmiyorum. Sadece tahmin ediyorum. Ama iyi bir şey olamasaydı ağaçlar bana söylerdi.

Eklenti 272087

Fidanların kök ve gövdelerine atıyorum. Fidanların diplerine toprağa atıyorum. Çünkü bir çok zararlı kış uykusunda ve buradan geliyor.

Eklenti 272088

bu yıl önce gülleci bulamacı son bir defa gülleci bulamacı+etidot67 kullandım.

Eklenti 272089

fidandı ama iyi zeytin verdi...

Eklenti 272090

en büyük korkum zeytin uc zararlısı olmadı... Zeytin kabuklu biti olmadı... Zeytin sineği olmadı... Zeytin meyve güvesi_ sapından çekirdeğe giren_ olmadı.

Eklenti 272091

Zeytin dal kanseri zaten hiç olmadı. Bu yılın soğuklarından da etkilenmedim. Zeytine soğuk vurursa baharda çatlayan kabuklarda dal kanseri yapar. Bu durumda bordo bulamacı kullanılması zorunludur. Çünkü başka seçeneği yok(tu)...

Tüm fidanlarıma bu karışımdan başka bir şey kullanmayacağım ve sonuçlarını paylaşacağım.

Hatta bu ubyi karışımını bir çok sebzelerimde kullanacağım...
1 Mart 2012 de 1. uygulaması yapılmıştı...

2. uygulama
13 nisan 2012 de yapıldı.


Gülleci bulamacı+etido67+sirke uygulaması yapıldı. Nisan yağmurları sonrası ortaya çıkması muhtemel olan bakteri hastalıkları, Mantar hastalıkları, zeytin uç zararlısı ve _ her yıl bu dönemde görülmeye başlayan_ pamuklu bit ihtimaline karşı yapıldı.

2. uygulama ayva ağacı çiçekte yapıldı. Bu defa sadece gülleci bulamacı kullanıldı.

Bir kiraz fidanında çiçekte _ tozlayıcı olanın yarısında_ sadece gülleci bulamacı kullanıldı. İlkinde ubyi bulamacı kullanılmıştı çiçeklenme öncesi.

Bir şeftali fidanında ubyi bulamacı sonrası sadece gülleci bulamacı kullanıldı, çiçekte.

Girişteki bademde _ üzerinde bol çağla olan_ geçen yıl gülleci bulamacı kullanılmıştı. Çağla üzerinde akma görülmüştü ve ballık için kullanılmıştı etkisi pek belli olmadı. Çiçekte ubyi bulamacı 1mart 2012 de ve 13 nisan 2012 de sadece gülleci bulamacı kullanıldı. ( durumu iyi görünüyor bunu özellikle gözle)

1 uygulamada bodur zeytinler ubyi bulamacı kullanılmıştı 2. uygulama sadece gülleci bulamacı kullanıldı.

2 kiraz fidanında ilk uygulamada ubyi bulamacı kullanılmıştı, şimdi çiçekte olduğu için gülleci bulamacı kullanılmadı.

Üçgen bölümdeki 18 adet 3 yaşındaki zeytin fidanında ubyi bulamacı kullanılmamıştı deneme için bazı uclarda zeytin uc zararlısı_ güve_ görülmeye başladı: sadece gülleci bulamacı kullanıldı.

Meşe palamudu tarafındaki 2 sıra tirilyede ubyi bulamacı uygulanmadı 2. uygulama sadece gülleci bulamacı yapıldı.

Bütün bodurların diplerindeki otlar temizlendi, malç gibi yapıldı ve 13 Nisan 2012 de _yağmur öncesi_ 3 tl. suya 50 cc ema verildi. Yağmur üç gün sonra yağdı. Etkili olması gerekir. (Buradaki bodurlar kumbağ daki bodurlara göre çok yavaş gelişme gösteriyor. Gübrelemesi daha iyiydi, yeterli su olamıyor olabilir. Sebebini araştır.)

Dikkat;

4 yaşındaki zeytin fidanının dip bel bölgesine diskaro çarpmış, kabuğun yarısı ( 20 cm. kadar ) açılmış. Gülleci bulamacı yaralı bu bölgeyi yakmış. Fidanın yaşamı tehlikede, aşı macunu sür ve bir bezle sıkıca bağla, gözle...

Geçen yıl uzun tel örgü sınırındaki 3 yşındaki trilyedeler Bionem kullanılmıştı. Bu yıl güzel sürgün vermiş. Halbuki bu zeytinlerin taç izine yanmış ahır gübresi verilmemişti. Bu yıl güzel doğuş yapmış, gözle...

Geçen yıl hümik asit verilen 2 sıra ve ema verilen 2 sıra ayvalıklar arasında karşılaştırıldığında yine fark görülemedi. Güzel zeytin bağlamışlardı, bu yıl yok yılı aynı uygulamayı _ kökten _ yap, farkın daha iyi görülmesi gerekir.

Üst uzun iki sıra zeytinde Roa uygulanmıştı. Zeytinler diğerlerine göre biraz iri olmuştu. Nisan başı sürgün ve doğuşta diğerlerinden farkı yok. Düzenli kullanmak gerekiyor, galiba...

Hümik asit+ema+enzim karışımı 5. sırada kullanılmıştı. Öne çıkan bir özellik gözlenmedi.

Bunlar gecen yıl iki defa yağmur öncesi uygulanmıştı. Her fidan başına 20 lt suya karıştırılmıştı. Birinde yağmur o gece yağmış, diğerinde yağmamıştı.

( ve pencereyi ilk iletiye kaydet)

Halil Önen / Aliağa, Menemen, Belen

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön