![]() |
|
![]() |
#121 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Eksik anlamayı düzeltmek.
Alıntı:
Fermantasyon işleminde havasız ortam bakterileri işlem görmesine izin veriyoruz, işlemimize oksijen karışacak olursa sistemimiz oksidasyon işlemine girerek koku ve sinek oluşumları meydana gelebilir. Şimdilik bu kadar açıklıyayım kafanı karıştırmayayım, daha sonra sana bu konunun ayrıntılarına girerek daha detaylı bilgiler sunabilirim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaç Dostu
|
![]() Sn. Epsody, Deney yaptığım için evdeki kirli çöplerle uğraşmadım. Temiz meyve kabukları ve domates fidesinden budadığım dal ve yaprakları hiç çöpe koymadan blenderden geçirip çok küçük parçalara ayırdığım için aralarında hava boşluğu kalması mümkün değil. Atıklar sulu olmadığı için bir süzme işlemine tabi tutmadım, kabukların parçalanmasından çıkan kendi suyu ne ise onlar vardı. İlave olarak bir çay bardağı şekerli su koydum.Bu yüzden sordum kova içindeki karışımı daha da sulandırmak gerekir mi diye? Akşamda mutfakta çıkan kereviz ve limon kabuklarını yine aynı yöntemle parçalayıp ilave ettim. Bu yüzden sordum her ilavede maya ilave etmek gerekir mi diye? Biraz öncede bir dilim ekmek ve bir çay bardağı kadar yoğurt suyu ilavesi yaptım. Sistemden gaz çıkışı devam ediyor. Kovanın kapağı kapatıldıktan sonra üst kısımda kalan oksijen ise fermentasyondan çıkan gaz vasıtası ile sistemden dışarı atılmaktadır. Bu yüzden bir oksidasyon olacağını zannetmiyorum. Benim merak ettiğim kova içindeki atıklar fermentasyon sonucu eriyip sıvılaştıkça ve alttaki musluktan boşaltıldıkça sistem bir doldur boşalt çevrimi içinemi girecek yoksa bir aylık peryot sonunda sistem komple boşaltılıp yeniden mi kurulacak. Turşu kurar gibi ![]() Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Ağaç Dostu
|
kompostan sonra sıvı gübre oluşturulması.
Sarıcan arkadaşım fermantasyonla minerilizasyon (Moleküler ayrışma) işleminde'de C/N oranı, nem oranıda önemli mikroorganizmaların faaliyetleri bu denge içinde işlemlerini sürdürüp tamamlarlar, ayni sizin turşu açıklaması gibi. Şunu açıklamakta yarar görüyorum elimizde bir yoğurt kovası dolusu mutfak atığını sıvı gübreye dünüştürme imkanımız elimizdeki atığın strelizasyonu ile sınırlı, sözün kısası işin içine zararlı mikro organizmalarda üreme durmunda gübremizde toksinler zararlı bakterilerde girebiliyor,fermantasyon işleminden sonra kabımıza çeşme suyu değil steril yağmur suyu veya çeşme suyunu alıp klorunun kaçmasını mütakip bu suyu olgunlaşan komposta ilave ederek çay demler gibi ayrışan malzemeleri suya geçirerek sıvı gübremiz tamamlanmış olacak, sıvı eriyik gübreyi en kısa zamanda gene klorsuz su ile seyrelterek yapraktan veya topraktan bitkilerimize sunabiliriz. Fazla beklemiş eriyik gübreleri bitkilerimize zararlı olacak hastalık yapıcı etmenler bulunabilir, ama bu eriyikler tuvaletlere lavabolara dökülürse istenmiyen kokuları baskılar lavabo tıkanıklarını açar. Artan posalar toprağa karıştırılarak çok kaliteli toprak saksı harçları elde edilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Ağaç Dostu
|
Çalışmalarımızda hataya izin vermeyelim.
Arkadaşım Malzemen çok hızılı etkileşime girerek çürükçül bakteriler hakim olarak bitkilere yaramıyacak duruma gelmiş, bu malzemeyi değerlendirerek daha sonra kullanmak istersen kuru karbon malzemeye emdirerek toprak solucanlarına sunmak üzere toprakta bitkilerden uzakta açacağın çukura gömmelisin. Şunu da bilmelisinki kullanamıyacağından fazla sıvı gübre oluşturmamalısın elinde fazladan oluşan mutfak atıklarını fermente işleminden sonra karbon malzeme ile homojen bir karışımla toprakta solucan kompostuyla da toprak için gürbe oluşturarak değerlendirme imkanı olabilir çalımalarında mutlu sonla başarılar seninle dileklerimle sevgiyle kal. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Epsody , sıvının görünümü sütlü çorba gibi. Dediğim gibi akşa süzüp çöktürme işlemine tabi tutmak istiyordum. DAha sonrada hidrojen peroksit ile dezenfekte edecektim. Dediğin gibi ise 1 ay boşuna bekledik gibi. Bir de çıkardığım artıklar çürümeden çok turşu kıvamında idi . Gayet sağlamlardı. Bu konuda bir yorumun varmı. İyi çalışmalar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Ağaç Dostu
|
Arkdaşım daha önceki mesajımı yineliyorum bozulmuş görünen bu atıklar toprak faunası tarafından işlenebiliyorlar sakın ziyan etmeyi düşünme, toprakla çalışmalarından bahsederek beni bilgilendirecek olursan farklı yorumlarda sunabilirim kolay gele. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Epsody, Benim nargilede gaz çıkışı durmuş. Fermentasyon işlemi durmuş diyemi düşünmeliyim. Yoğurt kovasını siyah penye kumaş ile sarıp kapatmıştım. Loş bir ortamı sağladım zannederim ama kapalı balkon olmasına rağmen ılık ortam olmaya yeter mi bilemem. Dışarda hava sıcaklığı düşünce fermentasyon durur mu? Birde kovadaki atıkları sulandırmak gerekli mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Ağaç Dostu
|
Yoğurt kovasının kapağı aç atıkların üzeri beyaz küfler nekadar üstü ürtmüş durumda bunu bilmekgerek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ama gaz kabarcığı çıkışı durmuş durumda. Düzenleyen Sarıcan : 31-10-2009 saat 09:24 Neden: Ekleme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Ağaç Dostu
|
Açıklamaların çok güzel, zannedersem mayalama yetersiz görünüyor koydğun mayada laktik asit bakteriler yok herhalde işleme ekşimiş yoğurt bulup devam etmen gerekece ekşimiş yoğurt buulamazsan peyniri blandırdan geçirerek ilave et,Em olsaydı bu iş iyi olurdu bana gelebilirsen sana Em verebilirdim işlerin kolay gelsin gerçek araştırmacı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Ağaç Dostu
|
İki paket kuru maya, şekerli su ve bir bardak kadar da buzdolabındaki yoğurt kabının dibinde biriken yoğurt suyundan koymuştum. Kovadaki malzeme az olduğu için yeterli olduğunu sanıyordum. Şimdi de bir miktar peynir kırıntısı ilave ettim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-09-2009
|
tebrikler
Sayın sarıcan, sizi yürekten tebrik ediyorum. Kendinizin böyle bir kap düşünerek imal etmeye çalışması çok güzel. Satış yapan arkadaşlar alınmasın ama bukaşi kovası denen kaptan pek bir farkını göremedim. Hatta avantajlı tarafları bile var sanırım. Ayrıca evde atıl durumdaki malzemelerden imal edilebildiği için de bedava...Tekrar tebrikler...Böyle arkadaşlarımızn ve projelerin paylaşımının artması dileğiyle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkürler Sn. buyukcoban, Sn. Epsody' i tebrik etmek lazım. Beni zorlamasa idi bir çalışma yapacağım yoktu. Biraz önce msn üzerinden sohbet ettik kendisi ile. Üç gün içinde sistemden gübre almaya başladım. Aldığım gübrenin ilk ölçümlerini yaptım. Onu paylaştık Sn. Epsody ile. Henüz ham bilgiler olmasına rağmen sizlerlede paylaşmak isterim. Topraksız tarımla uğraşıp EC ve pH ölçümü yapan arkadaşlar daha kolay anlayacaklardır beni. Sistemden aldığım gübrenin EC değerini katıksız olarak ölçmeye çalıştım. Kudret Bey den aldığım EC metreyi 5 çizgisine kadar doldurdum, ölçmeye çalıştım. EC 5 ten büyük olduğu için ölçemedim. Bunun üzerine sıra ile sulandırarak ölçümler yaptım. Sonuçlar şöyle 1 ölçek gübre 1 ölçek su EC=3,2 1 ölçek gübre 2 ölçek su EC=2,5 1 ölçek gübre 3 ölçek su EC=1,9 Son karışımın pH' ını da pH solüsyonu damlatarak ölçmeye çalıştım ama gübre su karışımı sarımtrak ve bulanık renkte zaten. Damlalıktan damlanın düştüğü yer sanki pH 6 değeri imiş gibi sarardı ama tüpü çalkalayınca lamba ışığında pH değeri için bir şey söylememi imkansız kıldı. Ama yine de şunu söyleyebilirim ki, elde edilen değerlerle topraksız tarımda kullanmaya, en azından deneysel olarak devam etmeye değecek gibi. Belki kıyaslamak için balkonda yetiştirdiğim domates saksılarından sadece birini bu gübre ile diğerini diğer kimyasal gübre ile sulayıp arasındaki farkı gözlemlemek en iyisi olacak. Bu sabah tekrar ölçüm yaptım. 1 ölçek gübre 0 ölçek su EC=6,1 1 ölçek gübre 3 ölçek su EC=2,0 Bu sefer saf halde ölçüm yapabildim. Saf fermente gübrenin EC=6,1 çıktı. 1 e 3 sulandırınca EC=2,0 çıktı. Akşamki ölçümü doğrulamış olduk. Fakat pH' ı yine ölçemedim. Gübre sarımtrak bir renkte olduğu için solüsyon damlatıp rengine bakarak ölçüm yapmak çok zor. Elektronik pH metre lazım. Fakat oldukça asidik olduğu belli ve pH 6' dan düşük olduğunu tahmin ediyorum. Çıplak elle çalışıyorum ama zararı olur mu bilemiyorum. Renk için resim ekliyorum. Düzenleyen Sarıcan : 02-11-2009 saat 17:16 Neden: Ekleme ve fotoğraf ilavesi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Ağaç Dostu
|
Bu akşam kovaya yeni malzeme ilavesi yapmak istedim. Mutfakta çıkan maydanoz sapları ve muz kabuklarını blender den geçirip kovaya gittiğimde gaz çıkışı olmadığını farkettim. Kapağın açık kalıp kalmadığını kontrol ettim. Kapak kapalı idi ve atığın biraz sulandığını farkettim ama küf oluşumu falan yoktu. Yeni atıkları ilave ettim ve bir kaç tatlı kaşığıda üzüm pekmezi ilave ettim ama son kontrolümde gaz çıkışı yine yoktu ve sulanma gözle görülür şekilde artmıştı. Ben kovaya su koymadım, hatta ölçüm ve kontroller için kovadan bir miktarda sıvı boşaltmış oldum. Acaba fermentasyon sonamı erdi. Yeniden başlayabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
|
Sarıcan arkadaşımızın fermantasyon başlığında hep yanında olacağız
Sayın Sarıcan son mesajındaki durumu biraz açmam gerekeçek fazla sulu ortamlarda fermantasyon işlemi durabiliyor, içindeki eriği kullanmak üzere alınız üzerine kuru malzeme olarak çok kurutulmuş ekmek veya galete unu ilave ederek daha önce değindiğimiz gibi yoğurt veya peynir suyu ilava ediniz bu su tuzlu olmasın, ilave ettiğiniz üzüm pekmezi Em'in mikro organizmalarını aktif etmede kullanılıyor, fakat sizin kapta yeterli mikro organizma olmadığını varsayarsak ilave ettiğiniz pekmezin işlem görmediği ortaya çıkıyor. İşlemleri çıplak elle yaptığınızdan endişelerini belitmişsin endişeye mahal yok, çünkü kütü bir koku olayı yaşamiş olsaydın belki olabilir diyebilirdim, bu duyarlı çalışmalar için seni kutluyorum çalışmanda başarılar dilerken sevgiyle kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
Sevgili arkadaşlar Her şeyden önce sıvı mı yoksa katı mı ürün yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Eğer sıvı ürün yapacaksanız sorun yok ama katı ürün yapacaksanız malzemenin nem oranının en fazla %40 veya 50 olması lazım. %50'yi aşmamanızı öneririm. İdeal nem oranı ise, %30 ile %40 arasındadır. Bunu pratik olarak anlamak ise, çok kolaydır. Avucunuza bir miktar malzeme alıp sıkarak top yapın. Serbest akan su çıkıyorsa, nem oranı çok fazladır. Serbest akan su çıkmıyorsa aşağıya bakın. Avucunuzu açın ve elinizdeki top, yuvarlak top şeklini korumuyorsa ve dağılıyorsa, nem oranı çok düşük demektir. Yuvarlak şeklini koruyorsa ve parmağınızla hafifçe dokunduğunuzda dağılıyorsa, tam istediğimiz nem oranında demektir. Bir diğer nokta da, gerek sıvı gerekse katı ürünlerde mutlaka yararlı mikroorganizma kullanmanızdır. EM'ye biraz para ayırabilirseniz, en iyi seçimi yapmış olursunuz. Ama EM'siz olarak, yoğurt suyu ve kuru maya ile yaparsanız, lütfen bu konuya dikkat ediniz. Mikroorganizmaların, 30-35 C dereceden hoşlandığını unutmayınız. Herkese mutlu hobiler! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Ağaç Dostu
|
S.o.s
Dün akşam kovadan ölçmek için aldığım gübreyi 1 e 3 sulandırıp EC sini ölçtükten sonra denemek için durgun su kültürü yaptığım saksılardan birinr deneme amaçlı ilave ettim. Sabah kontrol ettiğimde ilginç bir görüntü ile karşılaştım. Durgun suya akvaryum motoru ile verdiğimiz havanın etkisinden midir? Yoksa microorganizmaların faaaliyetinden midir bilinmez saksıdaki su köpük köpük olmuştu. Köpüksüz olan diğer saksı, kıyaslamanız için koydum. Fakat fidelerde bir solgunluk olmadığı için durumu fazla önemsemedim. Fakat saat 12.00 gibi tekrar kontrol ettiğimde fidelerin yapraklarının solgunlaştığını gördüm ve saksı içindeki sıvının pH' ını bir ölçeyim dedim. pH 7 ye fırlamış test tübü yeşil-mavi renge dönüştü. EC kontrolü yaptım EC=1,7 gibi. pH ın bu kadar yükselmesi bitkiye saf su etkisi yapmış olabilir. pH ı düşürmek için birkaç damla asit damlattım ama henüz kontrol etmedim. Sebeplerini yorumlayabilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Resimler ektedir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Ağaç Dostu
|
pH S.O.S veriyor
Fermentasyonla sıvı gübre elde etmek işi iyi hoş da, elde edilen sıvı gübreyi topraksız tarımda nasıl kullanırız orası biraz muamma. Bir önceki yazımda da belirtiğim gibi deneme maksatlı saksılarımın birine elde edilen sıvı gübreyi sulandırarak ilave etmiştim. Ertesi gün sabah kontrol ettiğimde uyguladığım havanında etkisi ile köpürmüş olduğunu ve bitkininde canlılığını kaybetmiş şekilde resmini sizinle paylaşmıştım. Sebebini öğrenmek için saksıdaki sıvının pH ını kontrol edince olmaması gereken kadar yükseldiğini tesbit etmiş (pH=7), asit damlatarak pH' ı 6' ya düşürmüştüm. Fakat bu sabah baktığımda bitkiyi yine solmuş görünce tekrar pH kontrolü yaptım. pH tekrar 7 nin üzerine çıkacak şekilde yükselmişti. Yaptığım ölçümde EC değeri normal görünüyor. (EC=2,0). Fakat pH yükselince bitki kökleri sudaki besini almakta zorlanıyor ve bu sebepten solmaya başlıyor. Asit damlatarak pH' ı ayarlayınca bitki tekrar canlanır gibi oluyor ama zamanla pH neden yükseliyor anlayamadım. Topraksız tarımı geçen seneden beri uyguladığım için bitkinin sıvı gübrenin EC değeri ve pH değerine nasıl tepki verdiğini biraz gözlemlemiş biriyim. Fermentasyonla ortaya çıkan sıvının kimyasal terkibi ve karakteri konusunda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. pH'ı yükselttiğine göre daha çok bazik özellikli bir sıvıya benziyor. Düzenleyen Sarıcan : 05-11-2009 saat 15:23 Neden: imla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
PH'ın hızla yükselmesi iyiye alamet değil. Patojen bir mikroorganizma üremekte olabilir. Fermentasyon sırasında laktik asit bakterilerinin hakim olduğundan emin misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Meyvelitepe, Benim de zaten öğrenmek istediğim fermente ettiğimiz atığın içinde ne tip kimyasal reaksiyonlar gerçekleşiyor ve sonuçta hangi özellikte bir kimyasal sıvı elde ediyoruz? Laktik asit bakterilerinin hakim olduğundan nasıl emin olabilirim? Benim yaptığım bu sayfada yazılanları okuyup bir kova içine doldurduğum temiz ve çok küçük parçalara ayrılmış meyve ve sebze atıklarının üzerine ekmek mayası ve şekerli su, daha sonrada biraz üzüm pekmezi koyarak havasız ortamda mayalanmasını sağlamaktı. Bunun için sisteme ilave bir nargile takviyesi idi. Yani mesleğim gereği işin mekanik tarafını halletmeye çalıştım. İşin kimyasalı konusunda çok yeni olduğum için sorunuzu cevaplayamıyorum. Siz deneyimli arkadaşlardan yol göstermenizi bekliyorum. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaç Dostu
|
Bugün dokuzuncu gün, gaz çıkışı yine durmuştu. Kapağı açtım, henüz kötü bir oluşum yok. Yine aynı ekşimsi alkol kokusuna benzer koku var. Üzerine ekmek ve yoğurt suyu ilave ettim tekrar kapattım. Alt musluktanda yarım çay bardağı kadar sıvı boşalttım. Eski boşalttığım sıvıyı bir litre su ile sulandırarak mayer limon saksısının toprağına boşalttım. Topraksız tarımda yaptığım uygulama pek başarılı olmadı. Fide solgunlaşınca çıkardım saksıdan. Sıvının niteliklerinden emin oluncaya kadar denemeye ara verdim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Sn.Sarıcan, Hazırladığınız sıvı gübrenin PH'ı fermentasyon sonucunda biraz düşük olmalıydı. Tam o esnada bir ölçümünüz var mıydı bilmiyorum. Bukashi ile yaptıklarımı ölçtüğümde 4.5 olduğunu gördüm. Bu değer normal bir fermentasyon gerçekleştiğini ve laktik asit bakterilerinin ortama hakim olduğunu gösteriyor. Fermentasyon asidik bir prosestir. 4-4.5 civarında bir değer görmüyorsanız fermentasyon gerçekleşmemiş kabul edilebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Sarıcan sizin çalışmalarınız EM ile en iyi şekilde sonuçlanacak , yeterki siz bana gelinde Em i alarak bu çorbada benim de tuzum olur. Çalışmalarında başarılar dilerim Düzenleyen epsody : 07-11-2009 saat 17:36 Neden: cümle düşüklüğü. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Ağaç Dostu
|
Sayın MeyveliTepe, Topraksız tarımada akvaryumcudan aldığım damlatma metodu ile pH ölçen kit yeterli oluyor. Çünki besin eriyiğinin pH' ı 6 - 6,4 olacak şekilde ayarlıyoruz ve o seviyede tutmaya çalışıyoruz. Elimideki kit' in ölçüm aralığı 6,0 - 7,6 arası. Bu yüzden 6 dan küçük değerleri ölçemiyorum. Birde bukashi sıvısının kendi rengide sarımtrak bir renk olduğu için bu metodla ölçmek zaten zor. Sıhhatli ölçüm için digital pH metre gerekli. Yalnız Bukashi sıvısı saf halde iken renk sarı ölçebiliyorum. Buda pH' ın 6 veya daha az olduğunu gösteriyor. Topraksız tarım için saksıya ilave ettikten sonra saksıdaki eriyikle tepkimeye girince pH rengi yeşil-mavi ayrımına doğru yükseldiği için pH' ın 7 ve daha üzerine çıktığını farketmek daha kolay oluyor. Topraksız tarımda da pH 7 ye yaklaştığı zaman kökler sudaki besini almakta zorlanıyor ve anında solgunluk baş gösteriyor. Zaten pH ın yükseldiğinden böyle şüphelenmiştim ve ölçünce de yükseldiğini farkettim. Dünden beri sistemden gaz çıkışı yine durmuş durumda ama sistemde kötü koku ve küflenme henüz olmadı. Hatta yararlı denilen beyaz küfte oluşmadı. Merak ettiğim kovadaki atıklar ne zaman boşaltılıp yenisi doldurulmalı. Ben topraksız tarım yaptığım için bukashi kovasından çıkan katı materyali ev içinde kullanmam pek mümkün görünmüyor. Apartman girişinde bir kaç tane gül ağacı var ama komşuları rahatsız etmeden nasıl değerlendiririm bilemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Epsody, En kısa zamanda size uğramayı düşünüyorum ama bu son bir haftada bende oluşan çelişki şu oldu. Ben böyle bir sistemden bir günde ne kadar bukashi sıvısı elde edebilmeliyim, elde ettiğim bukashi sıvısını balkonda yaptığım tarımda nasıl değerlendiririm? Artan miktar olursa bunu başka hangi işlemler için kullanabilirim? (Temizlik vb.) Kovadan sızan bu ekşimtrak kokulu sıvının kimyasal terkibi nedir? Farkında olmadan zararlı mikroorganizmalarla yüzyüze kalabilirmiyiz? Hangi peryotla kovadaki katı atığı tamamen boşaltmak gerekir? Çünki henüz kötü anlamda bir bozunma olmadı kovada. Küfte oluşmadı ama gaz çıkışıda durdu. Kovayı boşaltsam bahçem olmadığı için faydalı bir ürün olduğu söylenen katı kompostu nasıl değerlendirebilirim. Apartmanın önündeki güllere döksem komşular ekşimiş çöpü görünce emekli olunca adamcağız çöplerle uğraşmaya başladı diyecekler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Ağaç Dostu
|
Dedikodular seni yıldıramaz .
Arkadaşım sen inanandığın yolda ilerleyeceğine ben kaniyim kimler nederse desin aldımamalısın organik atıkların yeri çöplükler olmamalı, geri dönüşümün yolundaki dedikodular bizim gibi araştırma ve çevre dostuna vız gelmeli, burda yazmana devam edersen dedikodularda duracaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
|
Yıllardır ev artıklarını bahçemizin çeşitli köşelerine dökeriz.Bu yaz başından beri gübre olması için tüm mutfak artıklarını 50 kiloluk bir un çuvalının içinde biriktiriyoruz. Bildiğim kadarı ile muhakkak toprak ile temas etmesi gerekmiş. Biz bunu yapamadık onun yerine çuvalı, odun külü dolu başka bir çuvalın üzerine oturttuk. Atık çuvalından sürekli sıvılar akıp gidiyor. Arasına çalı çırpı karışması gerekiyormuş hava alabilmesi için, ama benim çalı çırpım yokttu. Yani çuvalın içi büyük bir yığın çamur. Üzerindede envai çeşit sinek böcek hatta bazende arılar var. Çuvalım dolmak üzere ama ben onu ne yapabilirim nasıl değerlenir bilemiyorum. bu çamuru toprakla karıştırsam bitkilere faydalımı olur yoksa daha zarar mı verir ? Birde E M nedir ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Ağaç Dostu
|
Sayın şehnaz bu konulara ilgi duyan yeni bir arkadaş olarak aramıza hoş geldin. yaptığın bu işin kutsallığından bahsetmek isterim çevre adına büyük bir işe başlmışsınız, sizi kutlarım atıklarınız vede mutfak atıklarınızın bertarafını uygun koşullarda sağlamanın yollarında beraberiz bu konudaki deyimlerimden sizlerle paylaşımlarda bulunarak size destek olmaya çalışacağım, önce bu konularla ilgili olarak bir özetle uygulamalarınızı açıklığa kavuşturursanız dioloğumuz kurulmuş olur bilgilerinizi bekliyeceğim. Paylaşım inancımız daim olması dileğimle sevgiyle kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
|
sayın epsody Ben aslında yıllardır artıklarımızı bahçemize dökerim ama bu bana bir elma ağacına mal oldu. Bu da bana bilgisiz işin neye varacağını gösterdi. Ama genede ev atıklarını bahçeye atmaktayım (bu defa ağaç dipleri olmamasına dikkat ederek). Benim bilmek istediğim çuval içinde hava alarak sadece suyundan kurtulan artıklarımızın yanması sağlıklı olurmu ? Malum aralarına hava alması için kahverengi organikler koyamadım. Kireç karıştırmadım. Tek yaptığım atıkları bir çuvala toplamak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|