View Single Post
Eski 07-11-2009, 15:57   #145
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sayın MeyveliTepe,

Topraksız tarımada akvaryumcudan aldığım damlatma metodu ile pH ölçen kit yeterli oluyor. Çünki besin eriyiğinin pH' ı 6 - 6,4 olacak şekilde ayarlıyoruz ve o seviyede tutmaya çalışıyoruz. Elimideki kit' in ölçüm aralığı 6,0 - 7,6 arası. Bu yüzden 6 dan küçük değerleri ölçemiyorum.

Birde bukashi sıvısının kendi rengide sarımtrak bir renk olduğu için bu metodla ölçmek zaten zor. Sıhhatli ölçüm için digital pH metre gerekli. Yalnız Bukashi sıvısı saf halde iken renk sarı ölçebiliyorum. Buda pH' ın 6 veya daha az olduğunu gösteriyor.

Topraksız tarım için saksıya ilave ettikten sonra saksıdaki eriyikle tepkimeye girince pH rengi yeşil-mavi ayrımına doğru yükseldiği için pH' ın 7 ve daha üzerine çıktığını farketmek daha kolay oluyor.

Topraksız tarımda da pH 7 ye yaklaştığı zaman kökler sudaki besini almakta zorlanıyor ve anında solgunluk baş gösteriyor. Zaten pH ın yükseldiğinden böyle şüphelenmiştim ve ölçünce de yükseldiğini farkettim.

Dünden beri sistemden gaz çıkışı yine durmuş durumda ama sistemde kötü koku ve küflenme henüz olmadı. Hatta yararlı denilen beyaz küfte oluşmadı. Merak ettiğim kovadaki atıklar ne zaman boşaltılıp yenisi doldurulmalı.

Ben topraksız tarım yaptığım için bukashi kovasından çıkan katı materyali ev içinde kullanmam pek mümkün görünmüyor. Apartman girişinde bir kaç tane gül ağacı var ama komşuları rahatsız etmeden nasıl değerlendiririm bilemiyorum.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön