View Single Post
Eski 05-11-2009, 15:19   #139
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
pH S.O.S veriyor

Fermentasyonla sıvı gübre elde etmek işi iyi hoş da, elde edilen sıvı gübreyi topraksız tarımda nasıl kullanırız orası biraz muamma.

Bir önceki yazımda da belirtiğim gibi deneme maksatlı saksılarımın birine elde edilen sıvı gübreyi sulandırarak ilave etmiştim. Ertesi gün sabah kontrol ettiğimde uyguladığım havanında etkisi ile köpürmüş olduğunu ve bitkininde canlılığını kaybetmiş şekilde resmini sizinle paylaşmıştım. Sebebini öğrenmek için saksıdaki sıvının pH ını kontrol edince olmaması gereken kadar yükseldiğini tesbit etmiş (pH=7), asit damlatarak pH' ı 6' ya düşürmüştüm.

Fakat bu sabah baktığımda bitkiyi yine solmuş görünce tekrar pH kontrolü yaptım. pH tekrar 7 nin üzerine çıkacak şekilde yükselmişti. Yaptığım ölçümde EC değeri normal görünüyor. (EC=2,0). Fakat pH yükselince bitki kökleri sudaki besini almakta zorlanıyor ve bu sebepten solmaya başlıyor. Asit damlatarak pH' ı ayarlayınca bitki tekrar canlanır gibi oluyor ama zamanla pH neden yükseliyor anlayamadım.

Topraksız tarımı geçen seneden beri uyguladığım için bitkinin sıvı gübrenin EC değeri ve pH değerine nasıl tepki verdiğini biraz gözlemlemiş biriyim.

Fermentasyonla ortaya çıkan sıvının kimyasal terkibi ve karakteri konusunda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. pH'ı yükselttiğine göre daha çok bazik özellikli bir sıvıya benziyor.

Düzenleyen Sarıcan : 05-11-2009 saat 15:23 Neden: imla
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön