View Single Post
Eski 01-11-2009, 18:43   #134
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Çok teşekkürler Sn. buyukcoban,

Sn. Epsody' i tebrik etmek lazım. Beni zorlamasa idi bir çalışma yapacağım yoktu. Biraz önce msn üzerinden sohbet ettik kendisi ile.

Üç gün içinde sistemden gübre almaya başladım. Aldığım gübrenin ilk ölçümlerini yaptım. Onu paylaştık Sn. Epsody ile. Henüz ham bilgiler olmasına rağmen sizlerlede paylaşmak isterim.

Topraksız tarımla uğraşıp EC ve pH ölçümü yapan arkadaşlar daha kolay anlayacaklardır beni. Sistemden aldığım gübrenin EC değerini katıksız olarak ölçmeye çalıştım. Kudret Bey den aldığım EC metreyi 5 çizgisine kadar doldurdum, ölçmeye çalıştım. EC 5 ten büyük olduğu için ölçemedim. Bunun üzerine sıra ile sulandırarak ölçümler yaptım. Sonuçlar şöyle

1 ölçek gübre 1 ölçek su EC=3,2
1 ölçek gübre 2 ölçek su EC=2,5
1 ölçek gübre 3 ölçek su EC=1,9

Son karışımın pH' ını da pH solüsyonu damlatarak ölçmeye çalıştım ama gübre su karışımı sarımtrak ve bulanık renkte zaten. Damlalıktan damlanın düştüğü yer sanki pH 6 değeri imiş gibi sarardı ama tüpü çalkalayınca lamba ışığında pH değeri için bir şey söylememi imkansız kıldı.

Ama yine de şunu söyleyebilirim ki, elde edilen değerlerle topraksız tarımda kullanmaya, en azından deneysel olarak devam etmeye değecek gibi. Belki kıyaslamak için balkonda yetiştirdiğim domates saksılarından sadece birini bu gübre ile diğerini diğer kimyasal gübre ile sulayıp arasındaki farkı gözlemlemek en iyisi olacak.

Bu sabah tekrar ölçüm yaptım.

1 ölçek gübre 0 ölçek su EC=6,1
1 ölçek gübre 3 ölçek su EC=2,0

Bu sefer saf halde ölçüm yapabildim. Saf fermente gübrenin EC=6,1 çıktı. 1 e 3 sulandırınca EC=2,0 çıktı. Akşamki ölçümü doğrulamış olduk. Fakat pH' ı yine ölçemedim. Gübre sarımtrak bir renkte olduğu için solüsyon damlatıp rengine bakarak ölçüm yapmak çok zor. Elektronik pH metre lazım. Fakat oldukça asidik olduğu belli ve pH 6' dan düşük olduğunu tahmin ediyorum. Çıplak elle çalışıyorum ama zararı olur mu bilemiyorum. Renk için resim ekliyorum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 02-11-2009 saat 17:16 Neden: Ekleme ve fotoğraf ilavesi
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön