![]() |
|
![]() |
#571 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
|
Sayın dostça ilginize ve bilgilerinize teşekkür ederim, yalnız birşey söylemek istiyorum, benim kefir suda değil sütte bekletilmişti, yani birde bu şekilde okuyup cevap verebilirseniz çok sevinirim, bu arada 3 günde mayalandı tadı tuzlu gibiydi anlamadım dolaba koydum bir kendine gelsin diye, süzdükten sonrada tekrar mayaladım, bu gece 2.gün olacak, artık 2-3 kere mayalayacağım sanırım, birde eğer kefir oluşuyorsa ölmemiş ve bozulmamış demektir aslında değil mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#572 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
|
Kefirin miktarı sütün miktarı, ortam ısısı ve sütün özelliği (İçindeki şeker miktarı yoğunluğu vb.) kefirin oluşma süresini ve yoğunluğunu etkilemekte, süt çabuk bozulabilen bir ürün olduğu için hijyen kurallarına dikkat edilmeli, bozuk ve mikrop bulaşmış bir sütün Kefir üretiminde kullanılması hem mayayı bozacak hemde üretilen kefir yarar yerine zarar verecektir. Çünkü kefir içindeki faydalı mikro organizmalar bu sefer mikrop yönünde çalışacaklar, zararlı bir kefir üretilmiş olacaktır. Buda kefirin tadında ve kokusunda farklılaşma şeklinde size ön bilgi vermiş olacaktır. Dolapta uzun süre süt içinde beklemiş olan kefir sütü mayalayacak süt içindeki kendi gelişimi için kullanacağı şeker ve minarellar bitince iyice ekşimesine ve zamanla bunun bozulmasına neden olacak diye düşünüyorum. O nedenle birkaç defa sütü mayalayıp kullanmayınız ve tadına bakarak uygun tadı yakaladığınızda düzeldiği düşününüz veya hiç riske girmeyip temin edebileceğiniz kişilerden sağlıklı kefir elde etme yoluna gidiniz. Kefir uzun süre kullanılmayacaksa klorsuz su içinde haftada 2-3 kere suyunu değiştirerek veya kapalı bir kap içinde susuz bir şekilde üzerine bir miktar süt tozu ekleyip derin dondurucuda dondurularak korunabilir. Sağlıklı günler dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#573 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
|
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar sizlere bir sorum olacak : Yaklaşık bir yıldır kefir kullanıyorum. Kefirden önce normal bir şekilde meyve yiyebiliyordum, canım çekiyordu, kefiri düzenli bir şekilde içildikten sonna meyve yiyemez oldum, yani meyve yeme ihtiyacını hissetmiyorum. Bu durumun kefirle alakası var ve bilimsel bir açıklaması olabilir mi?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#574 |
Ağaç Dostu
|
Aleyküm Selam Hamdullah kardeşim, Yıllardır bende kefir kullanıyorum, sizin günlük olarak ne kadar kefir ve meyva tükettiğinizi bilmiyorum ama ben kendimden örnek vermem gerekirse sabahları bir kase -bardak miktarına musti veya 1-2 kaşık öğütülmüş keten tohumu şeklinde alıyorum. Günlük olarak ta 2-3 adet değişik meyva (elma -armut-mevsim meyvaları) tüketiyorum, meyvaya çok düşkün bir insan değilim, ama meyva dan uzaklaşma gibi bir durumum olmadı. Belki günlük kefir tüketiminiz çok ise bünyeniz gerekli vitamin ve mineral ihtiyacını oradan karşılıyor meyva ya gerek kalmıyor olabilir. Aç insan nasıl rüyasında yemek görüyor ise sizde tam tersi bir durum oluyor olabilir. Psikoljik de olabilir bunlar benim şahsi görüşüm olup diğer arkadaşların da görüşünü alalım derim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#575 |
Ağaçsever
|
Sayın Dostça, çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Benimde kişisel görüşüm, hemen hemen üç öğünde kefir kullanıyorum, aldığım bu miktar beni meyveden uzaklaştırmış olabilir diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#576 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Sayın Dostça; Ben çok uzun süredir kefir mayalıyorum, hiç sorun yaşamadım. Uzun bir seyahatim sonrası, aynı saklama koşullarıyla kefir son derece normal görünüyordu. Ancak o zamandan beri mayalanma düzgün, tadı normal, fakat kefir taneleri hiç büyümüyor.Doğrusu anlam veremiyorum. Fikrinizi almak istedim. Selamlarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#577 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Ayşe hanım, Tereciye tere satmak gibi olacak ama benim deneyimlerime göre; Bildiğiniz gibi kefir birkaç mayalama ile çoğalmıyor. Kefir miktarı sütün özelliği ve mayalama adedi ile ilişkili, diğer taraftan kefirin aktifliği de bir etken,bana göre kefiriniz uzun süre uyku dönemi geçirdiği için içindeki stoklarını tüketmiş kendini toparlamaya çalışıyor, bir müddet mayalamadan sonra üreme aşamasına geçecek, çoğalmayı teşvik etmek için mayalarınız büyük ise ezmeden kopararak parçalara ayırınız kopan parçalar büyüme ihtiyacı hissedecektir. İki mayalama arasındaki süreniz uzun ise ve bu zamanda mayayı su içinde buzdolabında bekletiyor iseniz bu uygulama yerine su yerine süt içinde buzdolabında bekletiniz mayanız süt içinde olduğu için hem aktifliğini kaybetmemiş olacak hem çoğalacak hemde o sütü de kefir olarak kullanma imkanınız olacak, ılık ortamda 1-2 günde mayalanan kefir buzdolabı ortamında 4-5 günü bulacaktır. Sağlıklı günler dilerim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#578 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Alıntı:
Estağfurullah, sizden yanıt bekliyordum teşekkür ederim. Ben de uyku döneminde olduğunu düşündüm, ancak çok uzun sürdü.Sürekli oda ısısında tuttuğum için günlük mayalanma düzenli devam ediyor, beklemek en doğrusu sanırım. Bu arada küçük bir püf noktası paylaşmak isterim.Malum kefir plastik süzgeç, cam materyal, süzme-bekletme-yıkama..Doğrusu günün rutini olunca zaman alıyordu.Gözenekleri orta boy tülle minik bir kese yaptım ve kefir tanelerini yerleştirdim, ağzını büzdüğüm ipi uzunca tuttum, süzme ve yıkama işlemi son derece pratik, sonrasında yeni sütün içine poşet çay misali sarkıtıyorum. Aklınıza gelebilir, '' bu işlemden dolayı mı kefirler çoğalmıyor'' diye? Daha öncesinden beri taneler stabil. Esenlik dileklerimle... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#579 |
Ağaç Dostu
|
Uygulamalar,
Bilgilerimizi ve deneyimlerimizi paylaşmak ne güzel bu siteyi o yüzden çok seviyorum, düşünceniz de çok güzel ve pratik, kefirin çoğalması için belkide mayanın süt içinde rahat dolaşması gerekiyordur. Mayalanma süreci içinde birkaç defa sütün karıştırılması mayalanmanın daha çabuk olmasını sağlıyor, bence tül içinden çıkarıp birkaç defada bu şekilde mayalama yapmanızın eminim faydası olacaktır. Uygulamalarınızdan haberdar ederseniz sevinirim, esenlikle kalınız.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#580 |
Ağaçsever
|
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar kafama takılan iki sorum var : Birinci sorum, bir miktar kefiri üzüm pekmezi içine katıp bir müddet sonra mayalanma olur mu, olursa artı bir fayda sağlar mı?, ikinci sorum : Kefiri su içine katıp bir müddet sonra mayalanma olur mu, olursa artı bir fayda sağlar mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#581 |
Ağaç Dostu
|
![]() Aleyküm selam, Kefir mayası süt içindeki süt şekerini ve minaralleri kullanarak onu mayalamakta ve kendisini de bu sayede çoğaltmakta, mayaladığı içeceği de değişime uğratarak kendisinden de yararlı mikroorganizmalar ekleyerek vucudumuz için çok daha yararlı hale getirmekte, okuduğum ve yaptığım araştırmalarda kefir mayasının bir çok uygulamasının olduğunu anladım, kefirin kendisinin de yenilmesinin mahsuru olmadığı gibi yararı olduğunu tatlıları ve değişik uygulamaları olduğunu anladım. Dediğiniz gibi meyva suyu içerikleriyle de mayalama yapabiliyorsunuz, mayalama sonucunda gazoz türü bir ürün olduğunu yazıyordu kendim denemedim, yalnız burada dikkat edilmesi gereken bu mayayı bir daha süt mayalamada kullanamadığınız fırsat bulduğumda bir deneyeyim.. Bakalım sonuç ne olacak.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#582 |
Ağaçsever
|
Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#583 |
Ağaç Dostu
|
Sayfayı dikkatle takip ediyorum, bende sizlere kefirin kendisinin ne olduğunu soracağım, yani canlı hücre derken ilk nasıl bulunduğunu bilen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#584 |
Ağaç Dostu
|
Bilgim olmamakla birlikte orta asya ülkelerinin Kafkasların milli içeceği, bilindiği gibi yoğurtta eski orta Asya Türklerinin bulduğu bir yiyecek ve bu mayalar genellikle koyun veya kuzuların midelerindeki bakterilerin bir şekilde işlemden geçirilmesi ile bulunduğunu duymuştum, kefirde bu tür bir şey olabilir.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#585 |
Ağaç Dostu
|
en sonunda gittim kurutulmuş kefir mayası aldım, hadi hayırlısı. Yalnız paketin üzerinde 20-25 kullanım sonra değiştirilmesi yazıyor, yani yine alın demek istiyor, e ne anladım ben şimdi bu işten, haksızmıyım ama? Düzenleyen ayhat : 08-04-2013 saat 16:57 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#586 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2011
|
Bende kefir kullanmaya başladım.Kefir mayası buldum ama altı aydır maya hiç çoğalmadı. Normalde çoğalması lazımmış. Her yolu denedim olmadı.Sütte beklettim,dondurucuda beklettim, oda sıcaklığında beklettim,uyuttu olmadı.Nasıl çoğaltabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#587 | |
Ağaç Dostu
|
Büyümeyen kefir taneleri
Alıntı:
![]() Son zamanlarda bu şikayet sık duyulur oldu. Denediğiniz yollardan dondurucuda bekletmek, oda sıcaklığında uzun süre bekletmek ( ben öyle anladım ) tanelerin büyümesini sekteye uğratan işlemlerdir. Yani büyümesini beklerken tam tersine gelişmesine zarar verebilen aşamalardan geçirmişsiniz. Eğer her şeyi usulüyle yaptığınız halde ( bu başlıkta güzel anlatımlar mevcut ) ve sık mayalamanıza rağmen bir kaç ay sonunda hiç gelişme yoksa : 1- Kefir tanelerini oluşturan bir çok yararlı bakteri ve mayadan bazıları ölmüş, yok olmuş olabilir. 2- Daha az ihtimal olmakla birlikte kullandığınız süt problemli olabilir. İnşallah sizin ve diğer arkadaşların taneleri en kısa zamanda toparlanır. ![]() Sn. Ayhat, Eğer hijyen ve saklama vb. konularda kuralına uyulursa 25 - 30 kullanım sonrası yaşayacağınız problem çoğalan taneleri koyacak ya da verecek yer bulamamanız olur. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#588 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Muhsin HANİF İnşallah dedğiniz gibi olur, hayır yani madem benim kefirim sağlıklı bir şekilde üreyecekse ki inşallah, ben neden 15-20 günde bir toz kefir alacağım onu anlamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#589 |
Ağaç Dostu
|
Ticari kaygı ve para kazanma hırsı her şeyin önüne geçiyor.Eskiden yoğur alındığında birkaç gün sonra ekşirdi. Ayran yapılıp tüketilirdi, şimdilerde yoğurtlar bile 20-25 gün dayanıyor, artık içine ne katıyorlarsa? Televizyonlarda bile ekşi yoğurt makbul yoğurt olduğunu belirtiyorlar, diyeceğim odur ki kefiri de millet duyup talep arttıkça sattıkları nohut kadar kefirin de üzerinde ne oyunlar döndürüyorlar ise hem üremiyor hemde sık sık alınması gerektiğini belirtiyorlar. O nedenle bana göre evde kendi yapan ve satan-dağıtan güvendiğiniz kişilerden ücretsiz veya ücretli temin etmeniz. Beş sene önce bu kadar yaygın değildi mayasını bulmak için bayağı uğraşmıştım ve bir markette rastladığımda nohut kadar kefir mayasına 15 TL istemişlerdi almamıştım, hala aynı. Sonralarda bir arkadaştan cüzi bir ücrete temin ettim ve 5 senedir aynı mayayı kullanıyorum ve çoğaldıkca dağıtıyorum, benden alanlar da çoğaldıkca çevrelerine dağıttılar şimdiye kadar hiç sorun olmadı, bu söyledikleriniz insanda şüphe uyandırıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#590 |
Ağaç Dostu
|
Evet Sayın dostça, ben de de şüphe uyandırdı. Dün koşa koşa gittim aldım tamam mutlaka iyidir, hijyenik koşullar falan diyorlar ama bir insan eğer hijyene dikkat etmiyorsa 5. mayalamasındada sorun çıkabilir, yani 20-25 sayısı neye göre değil mi ama? Şüphe düşüren işte bu süre koymaları, hem doğal diyorlar hemde 15-20 günde bir al, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#591 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar benim kefirle ilgili kafama takılan bir sorum olacak, kefiri mayalarken belirli zamanlarda karıştırmaya gerek var mı?, kendi gözlemimi söylüyorum, sanki kefir(mayalama aşamasındayken) hep üste duruyor ve üst kısım kuru bir görüntü arzediyor, üst kısmın kurulaşması kefir tanelerine zarar verir mi?, kefir mayalama aşamasındayken karıştırırsak bir fayda sağlar mı?, teşekkür ediyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#592 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mayalama işlemini gereğinden fazla uzatırsanız, içindeki su da ayrışmaya başlıyor ve dediğiniz kuruma daha doğrusu yoğunlaşma oluyor. Hem bu yoğunluk hem de asitlenme tanelere zarar vermeye başlamadan süzmek en iyisi. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#593 |
Ağaçsever
|
Muhsin bey çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#594 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-07-2013
|
Merhaba arkadaşlar burayı, kefir konusunda kafamdaki soruların cevaplarını googleda araştırırken buldum bir kaç sorum olacak. Öncelikle ben aşağı yukarı 3 aydır evde kendim günlük sütten kefir mayalıyorum. Günde 1 buçuk 2 litre kadar kendi hazırladığım ve marketten hazır aldığım kefiri tüketiyorum. Mayalarken 1 litre süte 1 buçuk çorba kaşığı büyüklüğünde maya koyuyorum. Sevdiğim tada ve aromaya 5 günlük mayalama sürecinde ulaşıyorum. mayalanmış süt ve su birbirinden ayrılıyor ve üstü yoğurt gibi sert bir kalıp oluyor. Çok ekşi çok yoğun oluyor. Yalnız bazen bozuk süt kokusu oluyor bazende bu koku olmuyor. Acaba benim mayalama şeklim sağlıksız mı? Geçtiğimiz günlerde halsizlik hissettiğim için doktora gittim ve tahlil sonuçlarımda WBC yüksek çıktı. Bunun yüksek çıkmasının nedeni bağışıklık sistemimin hareketli olduğunu ve zararlı mikroplarla savaş halinde olduğunu gösteriyormuş ve normal bir durum değilmiş yani bir hastalık olduğunu gösteriyormuş. Bunun kefirle bir alakası var mıdır? nedeni ürettiğim kefirin içinde zararlı bakteriler üremiş olması mıdır yoksa Kefirin bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dolayı vücudun daha fazla akyuvar üretmiş olmasından dolayı mıdır? Birde karıncılarla baş edemiyorum. 2- 4 poşet geçiriyorum, lastikliyorum sıkı sıkı, mayaladığım kapta çift kapak var ki bir tanesi basınçla kapanıyor ama ne zaman kefiri alıp süzmeye kalksam kapağın üzerinde gezen, içinde ölmüş karıncalarla karşılaşıyorum. Nasıl giriyorlar içine anlayamıyorum. Bu içinde ölen karıncalar kefir mayamda zararlı bakterilerin üremesine neden olmuş ve buda beni hasta etmiş olabilir mi? Aklıma takılan bir diğer noktada bunu insanlar eskiden çadırların yanlarında açık alanlarda yapıyorlarmış. Bunu o zamanlarda üreten insanların bizim kadar hijyene dikkat edebileceklerini zannetmiyorum. Çok sık zararlı bakterilerin bu mayalara o zamanlar bulaşıyor olabileceğini düşünüyorum. Acaba onların bunu bir kontrol mekanizmaları mı vardı? ya da zararlı hale geldiğinde bu kokusundan falan mı anlaşılıyordu acaba? ya da söylendiği gibi içinde zararlı bakteri üreyemiyor muydu? Şimdi biraz düz mantık olacak ama sütü oda sıcaklığında 4 - 5 gün bekletiyorsunuz ve süt bozulmadan kefire dönüşüyor. Yani içinde kefir bakterileri ürüyor. Normalde o kadar sürede sütün içinde oda sıcaklığında zararlı bakteriler üreyerek sütü çürütmeleri gerekir ama içinde kefir bakterileri olduğu için süt çürümüyor ve kefire dönüşüyor. Bu bize kefirin zararlı bakterilerin üremesini engellediğini göstermez mi? Teşekkür ediyorum şimdiden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#595 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Beş günün gerçekten de çok fazla olduğunu zannediyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#596 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
|
ben 6 aydır her gün mayalıyorum.İlk içtiğim hafta midem bulana bulana içtim.sonrasında alıştım.özellikle sıcak günlerde dolaptan çıkarıp buz gibi içmek gibisi yok. içmek için mayalıyorsam pastörize süt kullanıyorum.diğer günlerde ufak (200 ml) süte mayalayıp o mayalananı enzim bidonuna süzüyorum.nohut kadar bile olmayan danelerim bir avuç oldular şimdi.isteyene veriyorum ama insanlar tadını sevmediklerinden yanaşmıyor.ya da marketten almayı seçiyorlar.ben marketten aldığımı içememiştim.içine soda katılmış tatlı ayran gibi bişeydi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#597 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Şu zararlı bakteri konusuna takıldım biraz. Vücudumuza girdiğinde zararlı bakterileri yok eden kefir girmeden önce nasıl oluyorda bu bakterilerle savaşamıyor ya da dediğim gibi bu bakterileri yok etmiyor olsa sütün oda sıcaklığında o kadar süre beklemesi zararlı bakterilerin çoğalarak sütün bozulmasına neden olmaz mıydı? Birde bir insan mayasına zararlı bakteri bulaşıp bulaşmayacağını nasıl anlayabilir ki? Sonuçta soluduğumuz havada kefiri koyduğumuz kabın içinde bile zararlı bakteri olabilir ve böyle birşey olsa o zamandan bu zamana bu mayalar nasıl ulaşabilir. Atlanan ya da bilmediğimiz birşey varmış gibi geliyor bana. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#598 |
Ağaç Dostu
|
![]() Simp arkadaşım okuduklarım ve bilgi düzeyim ile yazılarınıza yorum getirmeye çalışayım, Kelebek çalısı arkadaşında belirttiği üzere mayalama süreniz çok fazla maya miktarı süt mikarına göre değişmekle birlikte verdiğiniz ölcüde miktarlar için mayalama süreniz 24 saat veya 36 saati geçmemeli, kefirin yapısını bozuyorsunuz diye düşünüyorum, ekşi kefir aynı zamanda kabızlıkda yapar, diğer taraftan günlük tüketiminiz de fazla diye düşünüyorum, günde 2 su bardağı bence yeterli, karınca için çay tabagına koyacagınız az bir tatlı kaıncaların kefir yerine orayı tercih etmelerine neden olur ara ara da onu alıp yıkarsınız, Kefir mayası dışarıdan gelen mikrop bulaşmalarında kendiside yararlı bakteri yerine zararlı konuma gecip zararlı bakterilerin bulaşmasına ve çogalmasına neden olur , bunu kefirin renk değişiminden kötü kokmasından anlayabilirsiniz, o nedenle hijyen kurallarına dikkat etmekte fayda var, karıncaların kefir içine girmesi sıkıntı yaratabilir çünkü onların girmediği yer yok , karıncaların kefire ulaşmasını engellemek için kefir yaptıgınız kabı içi ılık su dolu başka bir kabın içine koyarsanız su hendeği nedeni ile hem kefire ulaşamazlar hemde kefiriniz daha çabuk olur, günde 1-2 kez karıştırmanız da kefirin çabuk mayalanmasını sağlar, kabın ağzını sıkı bir şekilde kapamanıza gerek yok, hava alacak şekilde gevşek bırakmanız bence daha uygun, sağlıklı günler dilerim.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#599 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Çok teşekkür ediyorum değerli bilgilerinizi paylaştığınız için. Bu WBC nin yüksek çıkmasından şüphelenmiştim. Birde uzun mayalamanın kabızlık yaptığı söylenmesine rağmen bende tam tersi zahirlenmişim gibi bir etki yapıyordu. Kefiri içtikten sonra zor toparlıyordum kendimi. Dün bu konuda ki bütün sayfaları okudum ve mayalanan kefiri kontrol ettim. Üstü sapsarı kalın bir tabakayla örtülüydü ve kötü kokuyordu. Sanırım uzun mayaladığımdan ötürü kokuyu ve arada çalkaladığımdan dolayıda üzerindeki sarı tabakayı farketmiyordum. Bunu görünce direkt sütü döktüm mayayıda attım. Umarım ciddi bir rahatsızlık geçirmem çünkü muhtemelen uzun süredir bu şekilde içiyordum. Her içtiğimde halsizlik karın ağrısı falan yaşadığım için böyle düşünüyorum. Steril şartlara çok dikkat etmeme rağmen böyle oldu. Kapağın kapalı kalmasından dolayı içerde rutubetli ortamı arttırdım ve küf oluşumuna zemin hazırladım sanırım. Neyse şimdi yeni maya temin edip daha dikkatli bir şekilde devam edeceğim inşaallah. Teşekkür ediyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#600 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-04-2008
|
ankarada oturuyorum kefir mayası arıyorum elden verebilecek olan var mı acaba şimdiden teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|