Konu: Kefir
View Single Post
Eski 04-04-2013, 19:31   #578
Ayşe Derin
Ağaç Dostu

Ayşe Derin's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dostca Mesajı Göster
Merhaba Ayşe hanım,
Tereciye tere satmak gibi olacak ama benim deneyimlerime göre; Bildiğiniz gibi kefir birkaç mayalama ile çoğalmıyor. Kefir miktarı sütün özelliği ve mayalama adedi ile ilişkili, diğer taraftan kefirin aktifliği de bir etken,bana göre kefiriniz uzun süre uyku dönemi geçirdiği için içindeki stoklarını tüketmiş kendini toparlamaya çalışıyor, bir müddet mayalamadan sonra üreme aşamasına geçecek, çoğalmayı teşvik etmek için mayalarınız büyük ise ezmeden kopararak parçalara ayırınız kopan parçalar büyüme ihtiyacı hissedecektir. İki mayalama arasındaki süreniz uzun ise ve bu zamanda mayayı su içinde buzdolabında bekletiyor iseniz bu uygulama yerine su yerine süt içinde buzdolabında bekletiniz mayanız süt içinde olduğu için hem aktifliğini kaybetmemiş olacak hem çoğalacak hemde o sütü de kefir olarak kullanma imkanınız olacak, ılık ortamda 1-2 günde mayalanan kefir buzdolabı ortamında 4-5 günü bulacaktır.
Sağlıklı günler dilerim..
Sayın Dostca;

Estağfurullah, sizden yanıt bekliyordum teşekkür ederim.
Ben de uyku döneminde olduğunu düşündüm, ancak çok uzun sürdü.Sürekli oda ısısında tuttuğum için günlük mayalanma düzenli devam ediyor, beklemek en doğrusu sanırım.
Bu arada küçük bir püf noktası paylaşmak isterim.Malum kefir plastik süzgeç, cam materyal, süzme-bekletme-yıkama..Doğrusu günün rutini olunca zaman alıyordu.Gözenekleri orta boy tülle minik bir kese yaptım ve kefir tanelerini yerleştirdim, ağzını büzdüğüm ipi uzunca tuttum, süzme ve yıkama işlemi son derece pratik, sonrasında yeni sütün içine poşet çay misali sarkıtıyorum.
Aklınıza gelebilir, '' bu işlemden dolayı mı kefirler çoğalmıyor'' diye? Daha öncesinden beri taneler stabil.

Esenlik dileklerimle...

Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön