Merhaba arkadaşlar burayı, kefir konusunda kafamdaki soruların cevaplarını googleda araştırırken buldum bir kaç sorum olacak.
Öncelikle ben aşağı yukarı 3 aydır evde kendim günlük sütten kefir mayalıyorum. Günde 1 buçuk 2 litre kadar kendi hazırladığım ve marketten hazır aldığım kefiri tüketiyorum. Mayalarken 1 litre süte 1 buçuk çorba kaşığı büyüklüğünde maya koyuyorum. Sevdiğim tada ve aromaya 5 günlük mayalama sürecinde ulaşıyorum. mayalanmış süt ve su birbirinden ayrılıyor ve üstü yoğurt gibi sert bir kalıp oluyor. Çok ekşi çok yoğun oluyor. Yalnız bazen bozuk süt kokusu oluyor bazende bu koku olmuyor. Acaba benim mayalama şeklim sağlıksız mı?
Geçtiğimiz günlerde halsizlik hissettiğim için doktora gittim ve tahlil sonuçlarımda WBC yüksek çıktı. Bunun yüksek çıkmasının nedeni bağışıklık sistemimin hareketli olduğunu ve zararlı mikroplarla savaş halinde olduğunu gösteriyormuş ve normal bir durum değilmiş yani bir hastalık olduğunu gösteriyormuş. Bunun kefirle bir alakası var mıdır? nedeni ürettiğim kefirin içinde zararlı bakteriler üremiş olması mıdır yoksa Kefirin bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dolayı vücudun daha fazla akyuvar üretmiş olmasından dolayı mıdır?
Birde karıncılarla baş edemiyorum. 2- 4 poşet geçiriyorum, lastikliyorum sıkı sıkı, mayaladığım kapta çift kapak var ki bir tanesi basınçla kapanıyor ama ne zaman kefiri alıp süzmeye kalksam kapağın üzerinde gezen, içinde ölmüş karıncalarla karşılaşıyorum. Nasıl giriyorlar içine anlayamıyorum. Bu içinde ölen karıncalar kefir mayamda zararlı bakterilerin üremesine neden olmuş ve buda beni hasta etmiş olabilir mi?
Aklıma takılan bir diğer noktada bunu insanlar eskiden çadırların yanlarında açık alanlarda yapıyorlarmış. Bunu o zamanlarda üreten insanların bizim kadar hijyene dikkat edebileceklerini zannetmiyorum. Çok sık zararlı bakterilerin bu mayalara o zamanlar bulaşıyor olabileceğini düşünüyorum. Acaba onların bunu bir kontrol mekanizmaları mı vardı? ya da zararlı hale geldiğinde bu kokusundan falan mı anlaşılıyordu acaba? ya da söylendiği gibi içinde zararlı bakteri üreyemiyor muydu? Şimdi biraz düz mantık olacak ama sütü oda sıcaklığında 4 - 5 gün bekletiyorsunuz ve süt bozulmadan kefire dönüşüyor. Yani içinde kefir bakterileri ürüyor. Normalde o kadar sürede sütün içinde oda sıcaklığında zararlı bakteriler üreyerek sütü çürütmeleri gerekir ama içinde kefir bakterileri olduğu için süt çürümüyor ve kefire dönüşüyor. Bu bize kefirin zararlı bakterilerin üremesini engellediğini göstermez mi?
Teşekkür ediyorum şimdiden.
|