![]() |
|
![]() |
#481 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-07-2008
|
Balık enzimini ben de denedim. Temizlediğim balık atıklarından yaptım. Pet şişede ağzı sıkıca kapalı, her gün çalkaladım ve kapağı hafif gevşeterek gaz çıkışını sağladım. Yaklaşık 1 ay sonra koku yok oldu. Yüzey de köpüklenme de oluştu. Bir fırsatını bulup sizin için resimleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#482 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Sarıcan hocam,bu enzim bugün tam bir haftalık ,pazardan aldığım üzüm pekmeziyle yaptım ,1 kg kadar bütün sardalya ve ayrıca temizlediğimiz 1 kg kadar da sardalya kafaları vardı içinde ,bir haftalık fermantasyon sonucunda gördüğünüz gibi ne bütün balıklardan ne de diğerlerinden kalıntı yok,damacananın dibinde sadece pullar var ,bakalım süre tamamlanınca ne olacak? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#483 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2009
|
Alıntı:
sorum hazırladığımız bu iksir 3 ayda tamamlanıyor sanırım,peki tamamlandıktan sora nekadardaha bozulmadan kalıyor. epeymiktarda hazırlayacağım 8500 kök saltalık serama, bilgileriniz için sonsuz minnettarlarımı sunarım yolumuz açık olsun |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#484 |
Ağaç Dostu
|
Sn ozay57,sorularınıza Sarıcan hocam daha doğru yanıt verecektir, benim deneyimlerimde çilekle yaptığım enzimi birkaç kez topraktan 500 e 1 ve yapraktan aynı oranda uyguladım ,evimin bahçesinde iki portakal ,bir limon ve bir greyfurt ağacım var, meyvelerden bazılarını kopardığımda dikkatimi çeken bir iki özelliğini söyleyeyim,kabukları ince,meyve formları çok düzgün ,tadı da çok güzel, bu günlerde fermente büyükbaş hayvan gübresi ile beraber enzimi karıştırıp uygulayacağım,o da gelecek yıl için sonucunu alacağım bir uygulama olacak,balıkla yaptığım enzimi ise bu yıl nisan ayında diktiğim zeytin fidanlarına köklenmelerinde yardımcı olsun diye uygulayacağım,saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#485 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
sorum hazırladığımız bu iksir 3 ayda tamamlanıyor sanırım,peki tamamlandıktan sora nekadardaha bozulmadan kalıyor. epeymiktarda hazırlayacağım 8500 kök saltalık serama, bilgileriniz için sonsuz minnettarlarımı sunarım yolumuz açık olsun |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#486 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#487 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşlar, Gelen sorulara bazan cevap yazmakta tereddüt ediyorum. Ben uygulayıp, tecrübe etmeden yazmayı pek sevmiyorum. Raf ömrü süresine gelince ilk yazdığım mesajlarda üretilen enzimlerin çok miktarda şişelenip satış için raflara konulduğuna bakılırsa epey uzun dayanım süresi olması lazım. Ben olaya şöyle bakıyorum, önce uygulama yapıp enzimi üretmek lazım. Sonra onun rengi ve kokusu ile işlemin doğru veya bozuk gittiğini yaşayarak öğreniyorsunuz. Ben bu konuyu ilk açarken yaptığım çöp enzimide, içilebilir enzimide hala saklıyorum. 15-20 gün önce şişelediğim içilebilir enzimden yarım bardak kadar içtim. Kokusu aynı duruyordu, sanki sadece alkol oranı biraz daha azalmış gibi geldi. Çöp enzimi ise en son eylül ayında evde büyük bir saksımın toprağını zenginleştirmek için kullandım ve daha sonrada domates ve biber tohumu ektim. Biberler şu anda sağlıklı olarak büyüyorlar. Saksıda bitki yokken uyguladım ve bir aya yakın bekledim. Bu arada toprağın üstünde enzimin toprağı etkilediğinin belirtisi olarak üzerinde beyaz pamukçuk oluştu. Toprağı tekrar karıştırdıktan sonra domates ve biber tohumu ektim. Domates fideleri çimlendikten sonra onları topraksız tarım için yaptığım akan su kültürüne taşıdım. Biber fideleri hala sağlıklı olarak büyümelerine devam etmekteler. Çöp enzimi kullanırken dikkat edilecek en önemli husus sulandırma miktarına dikkat etmek ve tarifte belirtilen ölçülere sadık kalmak. Eğer az sulandırılarak kullanılırsa toprağın pH dengesini çok etkilediği için bitkilerin ölmesine neden olabilir. Ben ilk deneyimimde böyle bir olumsuzluk yaşamıştım. Enzimini üretin, mümkün olduğunca ışık almayacak bir ortamda saklayın. Kullanacağınız zaman kokusunda, renginde bir değişiklik yoksa, üzerinde siyah veya koyu renkli, pis kokan bir küf oluşmamışsa gönül rahatlığı içinde belirtilen sulandırma ölçülerine uyarak kullanın. En büyük yol gösterici sizlerin deneylerinizden elde ettiğiniz sonuçlar olacaktır. Lütfen onlarıda uygulamadan olumlu veya olumsuz sonuç aldığınızda paylaşın. Saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#488 |
Ağaç Dostu
|
Bugün, enzimli suyun solucanlar tarafındanda tercih edildiğini okudum, bu sayede toprakta çoğalırlarsa gübresinden istifade edeceğim demektir,sevdim bu işi ne yalan söyleyeyim. Düzenleyen yasarugur : 29-11-2010 saat 18:33 Neden: harfi eksik yazmışım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#489 |
Ağaç Dostu
|
Enzimci arkadaşlara duyurulur.
Geçen hafta basılan bir haber. Sizler için saklamıştım. Bu metodunda kısa sürede yayılıp gelişmesi dileğiyle. Bu haberde anlatılanlar size bir şeyler anımsatıyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#490 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Solucanlar hakkında.
Solucanlar asidik ortamlarda yaşamları durmakta ve gerilemektedirler, genelde enzim oluşumları fermantasyona bağlı olduğundan enzimlerin ph ları 6.5 üstü olması gerekmektedir bu noktanın bilinmesi gereklidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#491 |
Ağaç Dostu
|
Sn epsody,1:500 ya da 1:1000 oranında uygulanan enzimin solucanlara zararlı olacağını sanmıyorum, zaten benim enzimle suladığım yerlerde yaşamlarını sürdürüyorlar ,çok yoğun kullanıldığında dediğiniz olabilir belki,ben de solucanların toprak için çok faydalı olduklarının bilincindeyim,yazılarınızı bu siteden takip ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#492 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Alıntı:
Laktik asit bakterileri taksonomik sınıfllandırmada sadece bir aileye üye olmayıp, birden fazla aileye ait olan çeşitli türlerden oluşur. Bunları belirleyen temel özellik, son ürün olarak glikozdan laktik asit üeretmeleridir. Laktik asit bakterileri, üzüm, şıra, şarap ve birada bolca bulunurlar. Bozulmamış bir üzüm salkımında gram başına 103 cfu’dan daha fazla laktik asit bakterisi bulunur. (cfu: coloni forming unit, diğer deyimiyle koloni sayısı. Bakterileri tek tek saymak mümkün olmadığı için pratikte böyle bir sayım metodu geliştirilmiş.) Çünkü üzümün pH seviyesi 3.0-3,5 arasındadır ve böylesine asidik ortamda ancak bu pH seviyelerine dayanıklı laktik asit bakterileri yaşayabilir. Yine bu pH seviyelerini maya ve asetik asit bakterileride tolere edebilirler. Ayrıca ethanol konsantrasyonu % 4 vol üzerine çıktığında 90 çeşit maya, bazı laktobasili türleri, Acetobacter (asetik asit bakterisi) ve Gluconobacter bu ortamda yaşayabilirler. (Ancak ethanol oranının %8 üzerine çıkması durumunda laktik asit türlerinin çoğu bu konsantrasyona dayanamaz. Fakat Oenococcus oeni %14 seviyesine, Lb. brevis, Lb. fructivorans and Lb. hilgardii türleri %20 seviyesine kadar rahatlıkla dayanırlar.) Ayrıca laktik asit bakterileri yüksek tuz konsantrasyonlarına da dayanıklıdırlar. (%6.5 NaCl; %18 NaCl) Glukoz ve polisakkaritler bu canlılar tarafından karbon ve enerji kaynağı olarak kullanılır. Glukoz pürivik asite, pürivik asit ise asetat ve ethanola çevrilir (Lactobacilli casei). Enzime melas ya da şeker katmamızın temel nedeni budur. Enzimin içerisinde zaten bulunan bu bakterilerin gelişimini hızlandırmak. Doğal olarak her canlı ancak besin bulduğu ortamda yaşamını sürdürebilir. Ortamdaki besin bittiğinde ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden gaz çıkışı durur. Laktik asit bakterileri 15 – 45 °C arasındaki sıcaklığı tolere edebilirler. Ancak en iyi geliştikleri ortam sıcaklığı 20 – 37 °C arasıdır. Şarap için en iyi sıcaklık bu yüzden 20 °C’dir. Fermentasyonun ilk günlerinde çok hızlı bir gelişim olur ve ortamdaki laktik asit bakterisi oranı 10.000 – 100.000 cfu/ml seviyelerine kadar ulaşır. Bu aşamaya malolactic fermentasyon aşması denir ve malolactic aşamadan sonra malic asit aşaması başlar. Bu aşamada ortamdaki bakteri sayısı 10.000.000-100.000.000 cfu/ml seviyelerine kadar çıkar. Yine bu türlerin çoğu anaerobik ortamda yaşamaya toleranslıdırlar. Aslında bu bakteriler sadece asit üretmeyip, ayrıca karbon dioksit, hidrojen peroksit, pyroglutamic asit, diasetil ve bakteriyosinler üretirler. Bütün bu ürünler ortamdaki zararlı mikroorganizmaları baskı altına alır ve yiyeceklerin bozulmasını önlerler. Laktik asit bakterilerinin bir kısmı asetik asit üretimine katılsalarda, esas olarak asetik asit üretiminden asetik asit bakterileri sorumludur. Ortama hava verilmesi durumunda devreye asetik asit bakterileri girer ve ortamdaki alkolü oksijen varlığında asetik asite çevirebilirler. Asetik asit mayaları baskı altına alır ve alkol üretimini durdurur. Yani sonuçta oluşan enzim laktik asit, asetik asit, alkol yoğunlukta olmak üzere bir çok asitten oluşur. Bu yüzden hava almadığı sürece bozunma olmaz. Not: Umarım fazla karışık olmamıştır. Oldukça basite indirgemeye çalıştım. Kimyasal formülleri vermedim. Düzenleyen acemi_caylak : 30-11-2010 saat 21:46 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#493 |
Ağaç Dostu
|
Okuya okuya başlığın 14. sayfasına kadar gelebildim, bu başlığı yeterince takip edemedim ama kırık ayağım bana çok şey kaybettirmiş. Doğrusu oldukçada bilgilendim ve hatta kendi enzimimi dahi üretebileceğimi düşünüyorum. Hatta dikkatimi çeken ve benimde söyleyeceğim bir şey olarak enzimin üretim tekniği halk arasında imam şarabı/köy şarabı denilen bir yöntemle üretiliyor olması. Neyse, benim de olaya bir katkım olsun diye içilebilir olarak üretilmiş bir enzimde ya da tarımsal amaçlı üretilmiş enzim de olabilir (analiz yaparken burada tatmak isteyenlerde olabilir diye önceliği içilebilire vermek isterim) bana gönderilecek yarım litre veya bir litre enzimde resmi bir sonuç olmasada alkol tayini, pH, tat, renk gibi laboratuvarda yapılabilecek kit gerektirmeyen analizleri TSE ve 17025 standartlarında yaptırarak bu başlığı takip edenlerin bilgilerine sunma olanağım var. Ayrıca burada söylenebilecek veya merak edilen analizleri kit gerektirmediği takdirde çalıştığım birimde işinin ustası ve meraklı mesai arkadaşlarımdan rica ederek yaptırma şansım var ancak o zamanda daha fazla enzim gerekiyor. Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 30-11-2010 saat 22:03 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#494 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
ben 3000mt karelik serada, salatalık üreticisi olarak, öğrenmek istediğim bişeydaha laktik asit elde etmekiçin pirnçsuyu kulanarak yaptığımızmı daha iyi,yoksa ekşimiş ayran kullanmamızmı çokteşekkürler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Ozay57, Pirinç suyu ve süt ile yapılanda daha çok laktik asit bakterisi vardır. Direk uygulamayınız, mutlaka sulandırınız. Ancak sulandırdıktan sonra kullanacağınız çözeltinin pH seviyesini mutlaka ölçünüz. pH 7 seviyesine gelene kadar sulandırmak gerekir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#496 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#497 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Ozay57, Sarıcan'ın daha bu konunun ilk mesajlarında enzimlerin nerede ve nasıl kullanılacağına dair ayrıntılı açıklaması var. Bence konuyu baştan okursanız bu sorularınızın bütün yanıtlarını bulacaksınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#498 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizin bu konuya katkınız olacağı çok açık, özellikle yapılan analizler, bağlı olduğu standartlar ve bu analizlerin yaptırılabileceği labaratuarlar ve kit gerektiren analizlerin mahiyeti ve maliyeti konusunda bilgiler verirseniz memnun oluruz. Enzimlerin içinde gerek bizim dışardan ilave edebileceğimiz, gerekse işin doğası gereği enzim içinde kendiliğinden üreyebilen bakteriler ve bunların analizlerle miktarları ve cinslerinin labaratuarda nasıl tesbit edildiği konusunda bildiklerinizi paylaşırsanız seviniriz. Kendi enzimini kendisi üreten arkadaşlar, karıştırdıkları malzemeleri en azından biraz daha bilinçli olarak, belirli miktarlarda karıştırarak hazırlarlar ve başarı şansları daha yüksek olur. Saygılar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#499 | ||
Ağaç Dostu
|
En anlamlı hediye
Agaclar.net' le tanıştığımdan beri bir yığın dost ve arkadaş edindim. Kimi zaman sanal ortamda üzüldüğüm anlarda oldu. Özellikle Enzim başlığını böyle bir sürecin sonucunda açmaya karar vermiştim ve başlangıçta çokta yorulmuş ve uykusuz kalmıştım. Ama geçen hafta bir arkadaşımızdan aldığım mesaj bütün üzüntü ve yorgunluğumu aldı götürdü. Kendisinin affına sığınarak mesajını ve gönderdiği hediyesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Alıntı:
Alıntı:
Fakat her şeyden öte benim için gerçekten anlamı çok büyüktü. 24.Aralık.2009' da açtığım bu başlık tam bir yıl sonra ilk meyvasını verdi ve ben bu meyvadan tatmak güzelliğine eriştim. Daha da önemlisi kadirşinas bir dost edindim. Kendisine buradan tekrar teşekkür ediyorum. Umarım her şey gönlünce olur. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#500 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili yasarugur, Bu arada aklıma gelmişken, bu meyvaları daha önceki yıllarda yetiştirip tattığına göre bu seneki ürünlerde farkettiğin farklılıkları en güzel sen açıklayabilirsin. Bizim marketten alıp yediğimiz meyvalarla bunları kıyaslamak pek sağlıklı olmaz. Üretici gözüyle yaşadığın gelişmeleri (verim, şekil, hastalık, kabuk, tat, koku vb.) forumdaki arkadaşlarla paylaşırsan memnun olurum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#501 |
Ağaç Dostu
|
Sn Sarıcan hocam,iyi dilekleriniz ve duygularınız için çok teşekkür ederim,enzimi yapraktan ve topraktan uyguladıktan sonra meyvelerin daha sulu,daha tatlı,daha ince kabuklu,form olarak daha düzgün,meyve dilimleri arasındaki zarın yok denecek kadar ince olduğunu gözlemledim , ilaveten doğal gübre de verseydim daha büyük meyveler olabilirdi,onu da seneye bu zamanlarda denemiş olacağız,bu hafta sonu da zeytinlerimin olduğu bahçeye gideceğim( orada 8 ay önce diktiğim zeytin fidanları var),balıktan yapmış olduğum enzimi kök gelişimine faydalı olacağı umuduyla topraktan uygulayacağım o gelişmeleri de forumda paylaşırım,nezdinizde faydalı bilgileri benim gibi acemilerle paylaşan agaçlar.net'in her branştan ustalarına teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum.İyi ki varsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#502 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Çalışmalarınızı desteklemek.
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showpos...27&postcount=6 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#503 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yine yapılmış bir enzim elime geçmesi gerekiyor ki yaptırabileceğim enzim analizlerini rahatlıkla gözlemleyebileyim. Bu arada kendim de yapacağım enzimimi ama eğer bana gönderecek arkadaş varsa 1-2 litre kadar göndersin bir miktarda topraksız tarımda enzimin sonuçlarını denemek isteyen bir arkadaşım var onun sonuçlarınıda buradan paylaşabiliriz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#504 |
Ağaç Dostu
|
Sn Selahattin Yılmaz ,ben size elma-armut karışık ve balıkla yaptığım enzimden birer litre gönderebilirim ama daha üç aylık fermantasyon süresini doldurmadılar,aslında ben kendi adıma balıklı enzimin biyolojik değişimini merak ediyorum..Gönderme adresini yazarsanız iletirim. Laf arasında komşu süper marketten geçenlerde washington portakal satın aldım tadı ekşiydi,eşim "-Portakalı yurt çapında ticari olarak bu kadar geniş çaplı yetiştiren profesyonel üreticiler enzimi bilmiyorlar mı acaba?Bunlar bizim portakallar gibi tatlı değil." dedi.Bunu da enzimin meyve tadı konusundaki etkisi olarak bir dipnot olarak tekrar belirteyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#507 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili yasarugur, Enzim öncesi tadını bilemediğim için kıyaslama yapamayacağım ama portakalların tadı gerçekten nefisti. Hatta greyfurtlarda bile o alışkın olduğumuz acımsı tad yoktu. Enzim tahlil rapor sonuçlarını bende merak ediyorum. Mutfak artıklarından yaptığım soğuk kompostta pekmez veya şekerle birlikte ekmek mayası, yoğurt suyu, prinç yıkama suyunun fermentasyonundan elde edilen sıvıdan da ilave ediyordum. Aynı ilaveleri enzim içinede ilave edip etkin mikroorganizmalar denilen faydalı bakterileride sisteme dahil etmek lazım. Bakarsınız EM benzeri bir ürün çıkar ortaya, böylece dışa bağımlılıktan da kurtuluruz. Herkes kendi organik gübresini kendisi üretme yolunu bulmuş olur. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#508 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Sarıcan hocam,benim bir iki metre kare, biber fidanları için ayırdığım bir yer var ,dediğiniz uygulamayı bu yıl orada yapayım,toprağa biraz kepek ve saman da ilave edip karıştırayım,bir de öyle deneyelim,bildiğiniz gibi buğday kabuğunda da faydalı maddeler var,saman da toprağın gevşemesini hava almasını sağlar,gelişmeleri takip ederiz.Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#509 |
Ağaç Dostu
|
Ben direkt olarak enzimi hazırlarken şekere ilave olarak enzim malzemelerine ilave edelim diyorum. Mesela senin balık enzimine bir paket kuru ekmek mayası, bir iki kaşık yoğurt suyu gibi. Bakalım analiz sonucu ne çıkacak. Olmazsa hepsini karıştırmayayım dersen bir litre kadar başka kaba alıp ona ilave edersin. Fermantasyon bu soğuk havada hala devam ediyor mu? Gaz çıkışını gözlemleyebiliyor musun? Bu arada yaptığım çalışmaları yavaş yavaş tek bir başlık altında toplayabilmek için bir blog oluşturdum. Yaptığınız çalışmalar ve gelişmelerle ilgili yorumlarınızdan blogumda da görmekten memnun olurum. www.mehmetsarican.blogspot.com Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#510 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Acemiden aldigim Melas ile 3 adet 5 lt enginar kabuklari ve 2 adet 5 lt kabak enzimi yapildi.Icine de eksi yogurt ve de pirinc islatma suyu ilave edildi.Balik enzimin de olmus sayilir. Fakat, Balik enzimini daha fazla yapmam gerekiyor.Yarin, Kadikoydeki Balikcilari kolacan etmek gerekiyor.Sebze bahceleri icin olmazsa olmazlardan....... Aslinda melas, en onemli malzeme (aktivator olarak);Muratliya gitmek lazim: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|