agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-01-2010, 15:14   #181
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Sn Sarıcan

Evde boş şişe kaldı mı?

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 15:58   #182
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn Sarıcan

Evde boş şişe kaldı mı?
19 litrelik polykarbonat damacanayı gözüme kestirdim ama içişleri bakanlığından alkollü içecek üretme konusunda müsade almam lazım. Şimdi birde şarap yapacağım dersem veto yiyebilirim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 21:43   #183
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
Sayın Sarıcan,

Her zamanki araştırma ve uğraşılarınız için candan tebrikler, teşekkürler. Allah enerjinizi arttırsın.

İki gün önce yeni açılan bir sitede açmış olduğunuz enzim başlıklı konuyu görüp verdiğiniz linki ziyaret ettikten sonra enzimle yatıyorum, enzimle kalkıyorum.

agaclar.net'teki yazılarınızı ise bu sabah gördüm. Sabahtan beri de okuduklarımı özümsemeğe çalışıyorum. Burada (Çeşmealtı-Urla) bulamadığım için dün İzmir'e giden eşime kahverengi şeker siparişi vermiştim. Bugün öğleden sonra şeker geldi. İlk fırsatta enzim yapmak üzere benzer bir düzenek kurmaya çalışacağım.

İnşallah gerekli olan şeker cinsi budur. Olmaz ise pekmez kullanacağım.

Enzimin hazırlanışı konusunda kafama takılan birkaç soru var:

Oluşacak gazın dışarı atılması için hazırlamış olduğunuz düzeneğin yapımı çok kolay ve kullanışlı olacak ve bizi hergün kapak açıp kapatmaktan kurtarak. Ancak, enzim yapımı ile ilgili olarak gezmiş olduğum hiçbir sitede böyle bir düzenek görmedim. Neden acaba? Enzim yapımını anlatan bir forumda üyelerden biri "oluşan gazı dışarı çıkarmak için hergün kapağı açtığımızda içeri hava girmeyecek mi? Enzim oluşması için basınca mı itiyaç var ki tekrar kapağı kapatıyoruz?" diye bir soru sormuş ama cevap verilmemiş. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?

Hemen her sitede enzim oluşması için üç aylık bir süre gerektiği belirtiliyor. Herhalde bu süre, içinde bulunduğumuz kış aylarında daha da uzayabilir. Enzimin tamamen oluştuğunu nasıl anlayabileceğiz?

Aşağıda linkini verdiğim sitede ise, altı aylık fermentasyondan sonra daha iyi bir enzim oluşacağından ve oluşan enzimin hiçbir zaman bozulmayacağından bahsediliyor.

8. Garbage enzyme is at its best after 6 months of fermentation. The longer it takes, the better it gets. Garbage enzyme will never expire.

http://reviews.ebay.com.my/Garbage-E...00000008404585

Angarya olarak kabul etmezseniz, yapıcı araştırmacılığınız ve tükenmez enejinizle, lütfen bu konuları da araştırıp bizleri bilgilendirir misiniz?

Selam ve saygılarımla.

Eklenen Resimler

porselen beğendi.

Düzenleyen indomie : 14-03-2010 saat 11:03 Neden: Görünmeyen resmin tekrar yüklenmesi
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 23:23   #184
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi indomie Mesajı Göster
İnşallah gerekli olan şeker cinsi budur. Olmaz ise pekmez kullanacağım.

Enzimin hazırlanışı konusunda kafama takılan birkaç soru var:

Oluşacak gazın dışarı atılması için hazırlamış olduğunuz düzeneğin yapımı çok kolay ve kullanışlı olacak ve bizi hergün kapak açıp kapatmaktan kurtarak. Ancak, enzim yapımı ile ilgili olarak gezmiş olduğum hiçbir sitede böyle bir düzenek görmedim. Neden acaba? Enzim yapımını anlatan bir forumda üyelerden biri "oluşan gazı dışarı çıkarmak için hergün kapağı açtığımızda içeri hava girmeyecek mi? Enzim oluşması için basınca mı itiyaç var ki tekrar kapağı kapatıyoruz?" diye bir soru sormuş ama cevap verilmemiş. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?

Hemen her sitede enzim oluşması için üç aylık bir süre gerektiği belirtiliyor. Herhalde bu süre, içinde bulunduğumuz kış aylarında daha da uzayabilir. Enzimin tamamen oluştuğunu nasıl anlayabileceğiz?
Sayın indomie,

Sevgi dolu sözleriniz için çok teşekkürler.

Türkiye' de şu an bulabileceğiniz kahverengi şeker bu. Bende aynı şekeri kullandım. Gerçi Sn. denizakvaryumu bu kahverengi şekerlerin doğal olmadığı, normal beyaz şekerin melasla esmerleştirildiğini söylüyor ve kutunun üzerindeki içindekiler kısmını okursanız Şeker/şeker kamışı melası yazısını göreceksiniz. Büyük bir ihtimalle doğruluk payı yüksek. Ama başka çeremiz yok. Bir başka çözümde söylediğiniz gibi aynı işlemi pekmezle yapmak.

Enzimin yapımı konusunda bir basınca ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Onun için bu gaz boşaltma sistemini uyguladım. Çünki burada asıl olan fermentasyon işleminin oksijensiz bir ortamda yapılması.

Eğer kapağı hergün açıp oluşan karbondioksit gazını dışarı çıkarmazsanız oluşacak basınç eğer kabınız cam gibi kırılgan bir madde ise tamamen dağılabilir veya esnek bir malzeme ise deforme olabilir.

Burada yaptığımız düzenek kavanoz veya şişenin içine oksijen girmeden içerdeki karbondioksit gazını dışarı atmak için düşünülmüştür.

Fermentasyon süreci ortam ısına bağlı olarak elbette bu mevsimde daha uzun sürecektir. Sıcak havalarda fermentasyonun daha hızlı oluştuğu bilinen bir gerçek.

Enzimin tamamen oluştuğunu anlamanın en kesin ve bilinen yolu enzimin pH değerini ölçerek tesbit etmek olacaktır sanırım. Fakat görsel olarakta bu yaptığımız düzenek sayesinde fermentasyon sonucu oluşan gazın kabarcıklar şeklinde suyu fokurdattığını göreceksiniz.

Eğer gaz çıkışı durmuş ise fermentasyon sona ermiştir diye düşünebiliriz. Birde arkadaşların resimlerini paylaştığı hava kilidi ve benim ondan esinlenerek yaptığım U şeklindeki hortum düzeneğinde U nun kollarındaki su seviyelerini kontrol ettiğinizde basınç olan taraftaki su seviyesinin daha düşük olduğunu görüyorsunuz ve bu da size içerde hala gaz üretiminin devam ettiğini, dolayısıyla fermentasyonun sürdüğünü gösteriyor.

Bu konuda bende sizin kadar acemiyim ve bende iki gün önce meyveleri suya koydum. İlgi ve sabırsızlıkla bekliyorum. Bu aralar arkadaşların dediği gibi elime geçen her kabı bir şekilde değerlendirmeye çalışıyorum.

Epeyden beri aklımda idi ama Sn. denizakvaryumu' nun paylaşımından sonra şimdi de evde şarap yapımına kafam takıldı ama ruhsat almak sıkıntısı var. (İçişleri bakanlığından)

İnternette bulduğunuz link aynı bizim paylaşımlarımız gibi suyunun suyu bir paylaşım. Benim konu başlığında verdiğim linki açan Thailand' lı doktordan bahsediyor ve hep aynı şeylerden bahsediyor. Enzimin ne kadar dayandığı konusunda kesin bir bilgi yok. Onu yaşayıp göreceğiz.

Desteğiniz ve iyi dilekleriniz için tekrar teşekkür ediyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılar.

porselen beğendi.
Eski 10-01-2010, 08:46   #185
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Dun Mangolari soydum.Kup seklinde dogradim.Bal veya esmer sekerle enzim yapacagimi yazmistim.Fakat evdekiler eksik olmasin mutfaga gire cika mangolar eksilmeye basladi Sonra cocuklar, bunu enzim yapma da yiyelim dediler !!! Sonucta mangolar mide enzimine kavustular Onlarin olmadigi bir zamanda denemeye karar verdim.Ama kabuklari ve diger meyva kabuklari enzim yapilmaktan kacamadilar..

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 09:09   #186
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Sevgili Sarıcan, çeviri konusunda teşekkür etmenize hiç gerek yok. Uygun olduğum her an yardıma hazırım.

Ben de yarından itibaren enzim işine girişiyorum ama bir farkla: ben çakma esmer şeker yerine pekmez deneyeceğim. Eh birinin de pekmezi denemesi gerekiyordu, ben kendimi feda edeceğim

Şaka bir yana başlıktaki mesajların neredeyse iki tanesinden birinde esmer şeker yerine pekmez kullanılabilir denmesi, birinin de pekmezi denemesi gerektiğini düşündürdü bana. Ancak pekmezin miktarı ne olacak, onu bilemiyorum. Bunu tespit etmenin pratik nasıl bir yolu olabilir, fikri olan arkadaşlar varsa ve paylaşırlarsa çok iyi olur. Önümüzde yeni bir ufuk açılmış olur. Zira pekmez hem çakma esmerden ucuz, hem de ondan çok daha sağlıklı.

Benim aklıma bahse konu miktardaki şekeri, doymuş bir eriyik elde etmeye yetecek miktarda suda eritmek ve bunun hacmini ya da ağırlığını ölçerek bu ağırlığa eşdeğer miktarda pekmez kullanmak geldi. Ama içeriği gereği pekmez daha mı yoğun ya da zengin olacaktır, ya da şeker daha mı hızlı reaksiyona giriyor onu ölçme şansım olmayacak tabii.

Deneyip göreceğiz.

Vegy beğendi.

Düzenleyen malbman : 10-01-2010 saat 09:12 Neden: Ekleme ve yazım hatası
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 09:15   #187
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Geçmiş olsun Sn. Sındırgılı,

Bunlar yol kazaları ama tatlı kazalar. Bende çileği kimse yemeyince çürümesinler diye enzim yaptım. Enzim kaplarını ilk günler çalkalayarak meyvelerin yer değiştirmesini sağlıyormusunuz. Hem fermentasyonda hızlanıyor böylece. Benim ilk yaptığım enzim şişesinin üzeri köpüklenmeye başladı. Gaz çıkışı da hızlandı.

Bir başka gözlemim de enzim yapımında su kullandığımız için fermentasyon biraz daha yavaş gelişiyor. Belki bu yüzden üç dört ay gibi uzun sürüyor. Yoğurt kovasında yaptığım çöp kompostta gaz çıkışını daha çabuk ve aktif görmüştüm, halada öyle. Bir taraftan onda da fermentasyon devam ediyor ve zaman zaman altaki musluktan oluşan sıvıyı boşaltıyorum.

Aldığım enzim gübreyi sulandırarak evdeki Mayer Limonumu sulamakta kullanıyorum. Sıvı gübrenin etkisimi yoksa Şubat ayına yaklaşıyoruz çiçek mevsimi geldi ondan mıdır bilemiyorum? Bol miktarda tomurcuk oluştu ve bir senedir ilk defa çiçek açacak. Yolunda giden mevsimsel gelişmeyi sıvı gübreye bağlayabilirmiyiz bilemiyorum?

Fazla gelen çöp sıvısını aynı zamanda sulandırarak lavabo ve klozete döküyorum. Hanım zaten titiz olduğu için orada koku falan olmuyor ve ben olmayan kokunun değişimini gözlemleyemiyorum, ben sadece kanalizasyondaki örgütlenmeye yardımcı olsun diye döküyorum.

Eklenen Resimler

Ayazkızı ve Vegy beğendi.
Eski 10-01-2010, 09:22   #188
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sevgili Malbman,

Ödeşmiş olduk. Bu forumda herkes birbirine bir şeyler bulaştırıyor. Salgın hastalık gibi bir şey. Siz bana Red Robin bulaştırmıştınız, bu sene onlar olmasa balkonda perişan durumdaydım. Pembeler öldü, yaşasın Red Robinler.

Bence pekmezi aynı oranda kullanın gitsin, ölçülerin o kadar da hassas bir ayırım içerdiğini zannetmiyorum. Fermentasyonu başlatmak için bir miktar glikoz gerekli, bu 50 gr eksik olsa ne olur, 50 gr fazla olursa ne olur. Bu reçeteleri yazanların bunları labaratuarda yazdıklarını zannetmiyorum.

Hiç beklemeyin bence. Kolay gelsin.

Eski 13-01-2010, 19:34   #189
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

27/12/2009 Tarihinde basladigim enzim calismasinda, dun sabah pet siseyi patlamaktan zor kurtardim diyebilirim.Amorf hale gelen sisenin tepesine hemen serum hortumu koyup gaz cikisini sagladim.Bugun hic gaz cikisi olmadi. Acaba Fermantasyon bitmismidir? Sn.Sarican, icimizde en deneyimli olarak sizin bilgilerinize ihtiyac var..

Eski 13-01-2010, 19:57   #190
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Enzim Denemesi

Evimin 50 metre ilerisinde Çarşamba günleri pazar kuruluyor.
Bugün pazar alışverişimi yapmadan önce elime naylon bir poşet alarak, pazarcıların hasar görmüş sebze ve meyvelerini attıkları tezgah arkalarını dolaştım. Neler toplamadım ki... Portakal, Muz, Elma, Çilek, Nar, Domates, Brokoli, Lahana, Marul, Kereviz, Salatalık, Turp, Kabak vb...

Eve gelip bahçedeki masa üzerine koyduğum et tahtası üzerinde bunları bir güzel ayıklayarak 3-4 mm'lik parçalar halinde kestim. Yarım kova kadar bir karışım oluştu. Tam bir meyve ve sebze kokteyli. Görünümü güzel mi güzel.

1:3:10 oranlarına tam olarak uyma adına aldım elime kovayı ve iki adet poşeti gittim pazarcının elektronik tartısının başına. İki poşet 1,5 Kg'lık Meyve-Sebze kokteylini ölçmeğe çalışırken sabahtan beri tezgah aralarında atık sebze ve meyve topladığımı gören pazarcılar başıma toplandılar;

- Ağabey sen ne yapmağa çalışıyorsun?
- Bunlardan Enzim yapacağım.
- O ne ki? Ne işe yarar?
- (Ben de tam olarak bilmiyorum ya) Kahverengi şeker ve su katarak, işte bu gördüğünüz sebze ve meyve atıklarını çürütmeden, büyükçe bir şişe içerisinde organik gübre elde edeceğim.
- Boş ver ağabey yav. Yarın benim ineği getirip senin bahçeye bağlayayım, sen otunu suyunu ver, iki gün s..sın al sana gübrenin alası.
(Gülüşmeler)

Ahdettim, başarılı bir enzim elde edebilirsem ilk mahsülümü bu yakışıksız espriyi yapan pazarcıya vereceğim.

Oluşacak gazın çıkması için henüz herhangi bir düzenek yapamadım. İlk fırsatta Sayın Sarıcan'ın yaptığı düzenekler birini yapmağa çalışacağım.

Saygılarımla.

Eklenen Resimler

mrduran, yağmur ve Vegy beğendi.

Düzenleyen indomie : 14-03-2010 saat 11:05 Neden: Görünmeyen resmin tekrar yüklenmesi
Eski 13-01-2010, 20:06   #191
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Ben çöp enzimi için ilk acemi başlangıcı yaptım!
Karışık meyve kabukları içine kabın yarısı kadar su ve bir çay bardağı yoğurt suyu ile üç günsonrada bir çay bardağı pekmez koydum.
Fazla bir sapma var mıdır?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 21:06   #192
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2007
Bu gün bir kaynaktan (Şeker fabrikasından) sıvı melas buldum 30 kg sipariş verdim. işallah gelir.
bu yaz gübre ve z.ilaç parası vermeyeceğiz galiba.

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 21:12   #193
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
- Ağabey sen ne yapmağa çalışıyorsun?
- Bunlardan Enzim yapacağım.
- O ne ki? Ne işe yarar?
- (Ben de tam olarak bilmiyorum ya) Kahverengi şeker ve su katarak, işte bu gördüğünüz sebze ve meyve atıklarını çürütmeden, büyükçe bir şişe içerisinde organik gübre elde edeceğim.
- Boş ver ağabey yav. Yarın benim ineği getirip senin bahçeye bağlayayım, sen otunu suyunu ver, iki gün s..sın al sana gübrenin alası.

Bu teklifi de yabana atmayın bence. Hem inek gelsin, hem de enzim yapın

yağmur beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 21:34   #194
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
27/12/2009 Tarihinde basladigim enzim calismasinda, dun sabah pet siseyi patlamaktan zor kurtardim diyebilirim.Amorf hale gelen sisenin tepesine hemen serum hortumu koyup gaz cikisini sagladim.Bugun hic gaz cikisi olmadi. Acaba Fermantasyon bitmismidir? Sn.Sarican, icimizde en deneyimli olarak sizin bilgilerinize ihtiyac var..
Sn. Sındırgılı,

Yaptığınız gaz sistemini keşke resimleseydiniz. Şişenin üst kısmında fazla boşluk varsa ilk gün gaz çıkmayabilir. 15 günde fermentasyonun bitmesi mümkün değil. Sisteme ilave ettiğiniz hortumu güvenceye alarak bidonu biraz çalkalarsanız gaz çıkışını görebilirsiniz. Zaten ilk günlerde bidonun çalkalanması öneriliyordu. Yinede gaz çıkışı olmazsa bir miktar şeker ilave etmenizi öneririm. Kolay gelsin.

Vegy beğendi.
Eski 13-01-2010, 21:59   #195
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. İndomie,

Hayırlı olsun. Siz topraksız tarımdan böyle şakalara alışkın olmanız lazım. Ben artık acıyorum o insanlara. Sattıkları malı tanımıyorlar, "Arılı abi bunlar" diye bağıran pazarcı esnafı bunu bir pahalı satma reklam aracı olarak kullanırken, o domatesin nasıl yetiştirildiğini biliyor mu acaba? "Topraksız domates yetişirmi yav." diyecektir mutlaka.

Aynı kafa bataklıkta çiftlik mi kurulur mu, orada ot bile bitmez diye A.O.Ç' nin kuruluşu ilede dalga geçmişler ama Ankara'lı hala oranın sütlerini içiyor. Bu memlekette bizim gibi bir kaç deli olmazsa kimsenin bir şey yapacağı yok. Keşke o arkadaşın bilgisayar bitkisi olsayda ona inek için yem nasıl imal edilir onu gösterseydin.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...647#post562647

Belki o zaman biraz utanırdı sizden. Ben inek besliyorum ama bunlardan haberim yok diye. Elbetteki geleneksel tarım ve hayvancılıkta yapılsın. Kendi bitki ve hayvan ırkımız en saf haliylede sürsün gitsin. Ama ülkem insanının kafasını kumdan çıkarmasının zamanı geldi de geçiyor bile.

Gaz tertibatını mutlaka yapın. Rahat edersiniz. Saygılar.

yağmur beğendi.
Eski 13-01-2010, 22:04   #196
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Nariçi,

Pekmez ilave ettiğiniz üçüncü gün bidonın içinde çöpte fiziksel bir değişim veya kendiliğinden bir fermentasyon başlangıcı veya gaz çıkışı tesbit ettiniz mi? Keşke suyu koymadan bekleseydi üç gün. Ama bu bir deneme, başarısız olsanız ne yazar, kabukları o haliyle toprağa gömseniz organik olarak katkısı olacaktır. Gelişmeler göre yeniden değerlendiririz, hemde bizim için deneyim olur.

Eski 13-01-2010, 22:10   #197
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egetropical Mesajı Göster
Bu gün bir kaynaktan (Şeker fabrikasından) sıvı melas buldum 30 kg sipariş verdim. işallah gelir.
Pekmez veya şekere nazaran ne kadar ekonomi sağlıyacaksınız? Benim gibi balkonda uğraşanlar için pek cazip değil ama bahçesi olan arkadaşlar için yol gösterici olabilir.

Eski 13-01-2010, 22:15   #198
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
[/B][/I]Bu teklifi de yabana atmayın bence. Hem inek gelsin, hem de enzim yapın
Bence de fena teklif değil Sn. Meyvelitepe,

Sizin bahçede hayvancılık yapılacak kadar büyük herhalde. Yerinizde olsam sütünden de faydalanmak için bir inek beslerdim.

Polikarbon levha işinizi halledebildiniz mi?

Eski 13-01-2010, 23:26   #199
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Teşekkürler, inek olmazsa da keçi beslemeyi düşünüyorum ileride. O firma kamyon bazında polikarbon satarmış. Şimdilik 6 mm için metrekaresi 6 euro'nun altında bulamadım. Aramaya devam ediyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 23:34   #200
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Alıntı:
Teşekkürler, inek olmazsa da keçi beslemeyi düşünüyorum ileride. O firma kamyon bazında polikarbon satarmış. Şimdilik 6 mm için metrekaresi 6 euro'nun altında bulamadım. Aramaya devam ediyorum.
İmes Sanayi sitesinde satan yer vardı diye hatırlıyorum ama iletişim bilgileri yok şimdi.

Eski 14-01-2010, 00:18   #201
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-11-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sevgili akınselcuk,

Beni mutlu ettiniz ama şunu söylemeden geçemeyeceğim. Ben agaclar.net' le ilk tanıştığımda etkin ve insanlara bir şeyler vermeye çalışan paylaşımı sizden öğrenmiştim.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=9631&page=4

Üzerinden tam bir sene geçmiş ve paylaşımlarınız hala bana ışık tutuyor. Bir eğitim sevdalısı olarak öğrencilerinize uygulattığınız topraksız çilek ağaçlarını bu forumu takip edenler hep büyük bir şaşkınlık ve hayranlıkla izlediler.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11897

Forumda paylaşımın ne demek olduğunu anlamak için sizin konu başlıklarını takip etmek yeterlidir sanırım. Hiç bir şey saklamadan, gizlemeden. Tek amaç topluma bir şeyler verebilmek. Forumun sizin gibi yüreği paylaşıma açık bir kaç arkadaşa daha ihtiyacı var. Bunlardan biri olabilirsem kendimi mutlu hissedeceğim.

Saygılar...
Hocam teşekkür ederim. Yazımda Amerikanın yeniden keşfi cümlesinin bu forumda yazılmaması gereken bir şey olduğunun farkındayım. Fakat sonradan cümlemi düzeltmek istedim ama yoğunluktan ve yazıyı kolayca bulamadığımdan zamanında düzeltemedim. Bu cümle için kusura bakmayın.

Yeni bazı setler yaptık. Halende yapıyoruz. İki amacımız var. Biri piyasada kolayca bulacağımız malzemelerle basit ama modern topraksız tarım serası kurulabileceğini ispatlamak ikincisi bu işi küçük yerel bölgelerde yayabilmek.
Bu setleri iyi kötü resimliyorum ilk fırsatta topraksız başlığında yayınlarım. Yarın Bergama dan bir çok fide geliyor. Henüz bütün setlerimiz hazır olmasa da bu fideleri bu setlerde yetiştirmeyi umuyoruz.

Enzimlerin ya da kompostların kullanılacağı organik tarıma biraz soğuk duruyorum aslında. Zira ticari tarımda organik mecburen bir çok yerinden resmi olarak deliniyor. Çünkü yoğun organik tarımda azot haricinde bir çok elementin toprağa hızlıca kazandırılması kolay değil.

Saygılarımla....

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 02:54   #202
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Alıntı:
Bu teklifi de yabana atmayın bence. Hem inek gelsin, hem de enzim yapın
Sayın MeyveliTepe,

Çok isabetli bir tavsiyede bulunduğunuz için teşekkür ederim. Fakat, maalesef bahçem birkaç gün de olsa bir ineği barındıracak büyüklükte değil. Bu yüzden yarışmada 71.9 kilo ile birinci seçilen balkabağımı, sahibini dahi henüz tanımadığım bitişik boş arsada yetiştirdim. Bu yıl arsadaki kullanım alanımı, komşularımın da teşvikiyle, biraz daha genişleterek 100 m²'ye çıkardım ve yeşil gübreleme yapmak üzere bakla ektim. Hayvansal gübreler tarımın olmazsa olmazı olduğu için, organik gübreler yanında keçi gübresi de kullanıyorum.

Bu arada web sitenizdeki değerli yazılarınızı zevkle okuyor, enerjik uğraşılarınızı hayranlıkla izliyorum.

Saygılarımla.

mrduran beğendi.
Eski 14-01-2010, 03:22   #203
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Sayın Sarıcan,

Çok haklısınız. Çiftçi ve köylümüzün büyük çoğunluğu teknolojik gelişmelere ayak uydurmağa çalışırken "Biz babamızdan böyle gördük" diyenler de hala mevcut.

Linkini verdiğin sayfayı hergün ziyaret ediyorum ve Sayın WISKHY'nin başarılı çalışmalarını takdirle karşılıyorum. Daha net resimler yüklediğinde yazıcıdan çıktı alıp kafasını kuma gömenlere göstereceğim.

Saygılarımla.

Eski 14-01-2010, 08:05   #204
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Aslında sayın akinselçuk'un akademik bir enstitü veya lisans üstü ortamlarda çalışması lazım. Araştırmacı ve yeniliklere açık öğrenim-öğretim ufku var.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 15:13   #205
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Melas yerine, pancar pekmezi veya üzüm pekmezi ile denemek evde yapılan kompostlar için en uygun alternatif gözüküyor. Ayrıca oranı biraz fazla tutarak üzüm hoşafı ilede yapılabilir diye düşünüyorum. Üzüm hoşafı ile bu hafta sonu bir şişe hazırlayacağım.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 16:23   #206
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Love Earth Day

Thailand' da bir çevre günü etkinliği. Enzimlerini dereye boşaltan gönüllüler ve kompost eğitimi çalışmaları.

Eklenen Resimler

Eski 14-01-2010, 19:07   #207
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Pekmez ilave edip, çalkaladım.Gaz çıkışı tekrar başladı. Sevgıler.

Eklenen Resimler

Düzenleyen sındırgılı : 16-01-2010 saat 07:14 Neden: fotoğraf ilavesi
Eski 14-01-2010, 21:36   #208
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

bugün bazı işlerimi erteleyip enzim yapmaya başladım. işallah güzel bir şey olur. serada bulunan bitkilerim meyveleri soğuk ve yeterli güneş olmaması nedeniyle tam olgunlaşamadı, bu meyvelerden yaptım. avatar ismimime uygun olsun diye biraz tropikal meyve demeti oldu. 750 pekmez, 2250 gr meyve, 7,5 lt bahçemedeki sulama artezyenimdeki kuyudan alınan sudan kullandım.
(meyveler; pepino,papaya,physalis,portakal,mandalin,kivi,muz)

Name:  egetropical enzim -1.jpg
Views: 3870
Size:  54.8 KB
Name:  egetrpical enzim 2.jpg
Views: 6721
Size:  63.2 KB

şimdi sıra geldi 3 ay beklemeye gecermi 90 gün sn. sarıcan

Eski 14-01-2010, 21:45   #209
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egetropical Mesajı Göster
Sayın Egetropical,

Melası nasıl buldunuz? Kargo ile gönderebiliyorlar mı? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Benim görüştüğüm melas satıcıları tonla satıyordu.

Teşekkürler

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 22:13   #210
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

sn. acemi çaylak; afyon şeker fabrikasında çalışan arkadaş ayarlayacak. 30 kg sipariş verdim. hatır işi oldu. ben tekrar görüşeyim buradan isteyenler için paylaşırız.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025