agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-01-2010, 13:01   #1
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. acemi_caylak,

Bilgiler ve kaynak için çok teşekkürler. Aynı kaynağı okuduğumu hatırlıyorum. Dikkat ederseniz yazdığım formülde sizin verdiğiniz kaynakla aynı. Bu kadar araştırmaya rağmen dönüp dolaşıp başladığımız noktaya geri geliyoruz. Hala ozonla ilgili bir bilgi kırıntısı bile yok.

Okuduğum şu kaynakta
http://translate.google.com/translat...en&sl=en&tl=tr

Google translate' in bozuk tercümesi ile ozon için şunları yazıyor.

"Ise çöp enzimlerin temizleme yeteneği, onun diğer yeteneklerini alacak gibi görünüyor oldukça uzak açıklanabilir alındı - örneğin, ozon tabakası tamir ve küresel ısınma azaltılmasında rolü. Its proponents say ozone generated by the enzyme solution will bind with heavy metals in the air to reduce global warming. Onun savunucuları ozon enzim çözüm tarafından hava ağır metaller edecektir bağlama küresel ısınma azaltmak için oluşturulan söylüyorlar. The ozone will also react with other elements such as nitrogen and sulphur to form nitrates and sulphates, which make good plant nutrients. Ozon ayrıca azot ve nitrat ve sülfatlar, hangi iyi bitki besinleri yapmak forma kükürt gibi diğer elemanları ile reaksiyona girer.

The science behind these claims, however, is sketchy. Bu iddiaların arkasında bilim, ancak, yarım yamalak bir. It does not **** that the few documents available from Oon have been poorly translated into English from Thai. Bu birkaç belge Oon edinilebilir kötü İngilizce'ye Tay den çevrilmiştir yardımcı olmuyor. In Internet chat groups, some have censured the claims, especially the one about repairing the ozone hole. Internet, bazı varsa, ozon deliği onarma hakkında özellikle bir iddia censured grupları sohbet. It is argued that ground-level ozone is unstable and will break into oxygen before it has any chance to migrate to the stratosphere (10 to 48km above sea level) to form the beneficial ozone layer that prevents harmful UV radiation from reaching the Earth. Bu zemin düzeyinde ozon kararsız ve iddia olduğunu daha önce herhangi bir şans stratosfer (deniz seviyesinden 10 48km) yukarıda olduğu Dünya ulaşmasını zararlı UV ışınları engelleyen faydalı ozon tabakası formunu göç zorunda oksijen başlamak olacaktır."

Ben yine diyorum ki organik maddelerin geridönüşüm sürecinin hızlanmasının sonucu olarak metan gazı oluşumunun azalması ve buna bağlı olarak atmosferdeki faydalı ozon tabakasının hasara uğramasının yavaşlatılması küresel ısınmayı yavaşlatacaktır. Ortalıkta bir ozon üretimi görünmüyor.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 13:32   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Sarıcan,

Bence fermentasyon sırasında ozon oluşumu mümkün değil gibi gözüküyor. Basit bir mantık yürütürsek, doğada saf halde bir element içeren gazlar, çift atomdan oluşan moleküler yapıda (Oksijen-O2, Hidrojen-H2 vb.) bulunurlar. Normalde bu moleküllerin parçalanması için yüksek enerji gerekir. Örneğin, yıldırım veya ultraviyole ışınların O2 atomunu O-O şeklinde parçalaması ve daha sonra O2 ile O'nun birleşerek O3 şeklinde molekül meyadana getirmesiyle ozon oluşur. Bence fermentasyon sırasında açığa çıkan enerji bu kadar yüksek değildir.

Name:  ozon7.jpg
Views: 5416
Size:  16.0 KB

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 14:54   #3
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Eger yaptiginiz islem sirasinda ozon ciksaydi, o kavanozlara bir de tertibat kurulur ve merkezi isitma sistemi ile tum mahalleyi isitirdiniz. Kusura bakmayin ama ben bu konuda gerekenleri bundan onceki yorumumda yazdim. Ayrica ozon yeryuzu duzeyinden stratosfer tabakasina kadar yukselemez! (Ozon tabakasinin bu yolla onarilmasi sadece bir hayaldir!). Çeviri yaparken İngilizceden Taylandcayada Google'u kullandılar herhalde. Çeviri ciddi iştir. Hele Türkçe çeviriyi Googla ile yaparsanız, Karganın burnu ......dan çıkmaz! Bunlar mumkun degil. Saygilar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 15:37   #4
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Doğasever,

Bizde sistemden ozon çıkmayacağını pekiştirmeye çalışıyoruz zaten. Google' ın tercümesinin bozuk olduğu zaten belli, bunu kılavuz karga benzetmesiyle açıklamanın ne gereği var. Sıkıştığımız yerde sizden çeviri isteyecek kadar ılımlı davranıyoruz.

Kılavuz olarak sizi herzaman hazır ve nazır bulamayacağımıza göre zaman zaman google dan faydalanıyoruz. En azından sözlük olarak. Acelem olduğu için gramer yapısına göre cümleleri hiç düzenlemeden, anlam bütünlüğüne bakmadan olduğu gibi kopyala-yapıştır yaptım.

Daha önceki çevirilerimde bir anlam bozukluğu var mıydı?

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 15:46   #5
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Tamam Sn Sarican hemen kizmayin. Hemen aliniyorsunuz. Ben kotu birsey soylemek istemedim. Fikir jimnastigi yapiyorsunuz anladim. Sizin icin yararli oluyorsa devam edin derim. Ben bu ara pek yardimci olamayacagim. Kusura bakmayin biraz mesgulum ama sizlerin ileri surdugunuz gorusleri de ilgiyle izliyorum. Saygilar

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 16:40   #6
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
42 ve 43 unce sayfalar

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 16:58   #7
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
tekrar deniyorum. Dosya türü uygun olmadığından az önce yüklenmedi.

Eklenen Resimler
  
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 17:03   #8
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Metan ayrışması reaksiyonu yukarda çıkmamış. Aşağıya kopyalıyorum.

Eklenen Resimler
 
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 16:39   #9
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Asagıdaki Japonyadan Yükselen 21. yy Teknolojisi: EM adlı kitabımın 42 ve 43'üncü sayfalarını inceleyecek olursanız, ilgilendiğiniz konular hakkında açıklama bulabilirsiniz. 42'inci sayfa kirlenmiş akarsularda nitrit ve nitratın EM ile nasıl azaltıldığının teorik açıklamasıdır. Sizlerin kullandığı kavanozlardaki çözeltilerde tabii ki Nitrat yok. O yüzden, denitrifikasyon pek oluşmayacaktır ancak şeker olduğundan mayalar var demektir ve sonuçta mayaların tetiklediği bir fermantasyon söz konusudur. Metajenik mikroorganizmalar da yok. O yüzden metan gazı da oluşmayacaktır.

Metan gazı oluşturmak isterseniz, içine ahırdan alacağınız yarım kilo taze inek veya tavuk gübresi atınız. Ondan sonra sürekli metan gazı üretebilrisiniz. Sizin kavanozlarda sadece organik madde parçalanırken vereceği elektronu alacak bazı biyoaktif maddeler (sizler hepsine enzim diyorsunuz!) ve karbondioksit oluşacaktır. Saygılar.

Organik madde parçlanırken elektronunu kaybetmek zorundadır. Önce bu elektron su içinde erimiş oksijen tarafından alınır ve bu oksijen su molekülüne dönüşür. Oksijen bitince de, eğer kavanozunuzun içinde yeterince maya oluşturabilmişseniz, yararlı biyolojik aktif maddeler bu elektronu alarak oluşmaya başlar. (Bu elektronun bir şekilde kullanılması lazım!) Yoksa, patojen mikroorganizmaları duruma hakim olarak, elektronun Amonyak veya hidrojen sülfür gibi kötü kokan bileşiklerin oluşmasında kullanırlar ki kirlenmiş ve bu yüzden oksijeni bitmiş derelerimizde ve göllerimizde oluşan durum budur.


Düzenleyen Dogasever : 08-01-2010 saat 17:09 Neden: Ekleme ve düzeltme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 16:49   #10
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Asagıdaki Japonyadan Yükselen 21. yy Teknolojisi: EM adlı kitabımın 42 ve 43'üncü sayfalarını inceleyecek olursanız, ilgilendiğiniz konular hakkında açıklama bulabilirsiniz. 42'inci sayfa kirlenmiş akarsularda nitrit ve nitratın EM ile nasıl azaltıldığının teorik açıklamasıdır. Sizlerin kullandığı kavanozlardaki çözeltilerde tabii ki Nitrat yok. O yüzden, denitrifikasyon pek oluşmayacaktır ancak şeker olduğundan mayalar var demektir ve sonuçta mayaların tetiklediği bir fermantasyon söz konusudur. Metnojenik mikroorganizmalar da yok. O yüzden metan gazı da oluşmayacaktır. Metan gazı oluşturmak isterseniz, içine ağırdan alacağınız yarım kilo taze inek veya tavuk gübresi atınız. Sızın kavanozlarda sadece organik madde parçalanırken vereceği elektronu alacak bazı biyoaktif maddeler (sizler hepsine enzim diyorsunuz!) ve karbondioksit oluşacaktır. Saygılar.
Aşağıda kitap yok.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 16:49   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Dogasever,

Sanırım yanlış anladınız. Amacımız burada bir soruyu netleştirmekti.
Sn. Sarıcan'ın Google'da çevirisini yaptığı dökümanda da bu durum açıkça ifade ediliyor. Dökümanda, Ozon iddiasının zaten tutarlı olmadığı, eksik bir ifade olduğundan sözedliyor. Hatta Tayvanca'dan çeviri yapılırken hata olabileceğini söylüyor. (siyah bölümler)
Hatta dökümanda ve bir önceki mesajda benimde belirrttiğim gibi Ozon, ozon tabakasının bulunduğu yüksekliğe ulaşana kadar zaten yeniden oksijene dönüşecektir. Olsa olsa emzim üretimi, çöplerin metan'a dönüşmeden kullanımını sağladığı için daha az metan gazı üretimine neden oluyor. Buda yerkürenin ısınmasını engellemiş oluyor.

While the cleansing ability of garbage enzymes can be explained, claims on its other abilities seem ****** far-fetched – for instance, its role in repairing the ozone layer and in reducing global warming. Its proponents say ozone generated by the enzyme solution will bind with heavy metals in the air to reduce global warming. The ozone will also react with other elements such as nitrogen and sulphur to form nitrates and sulphates, which make good plant nutrients.

The science behind these claims, however, is sketchy. It does not **** that the few documents available from Ozon have been poorly translated into English from Thai. In Internet chat groups, some have censured the claims, especially the one about repairing the ozone hole. It is argued that ground-level ozone is unstable and will break into oxygen before it has any chance to migrate to the stratosphere (10 to 48km above sea level) to form the beneficial ozone layer that prevents harmful UV radiation from reaching the Earth.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 12:28   #12
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,608
Galeri: 15
Sevgili Sarıcan, çok yararlı bir konuda son derece enerjik giden bir başlık açmışsınız, tebrik ve teşekkür ederim. Hiç aklımda bile yokken aklıma enzim yapma fikri düşürdünüz. En kısa zamanda gerekli malzemeyi temin etmeye başlayacağım.

Bir de;

Alıntı:
Hortum içindeki su hareketini görmek için sıvıyı renklendireyim diye düşündüm ama ne katacağım aklıma gelmedi.
demişsiniz. Bir parça gıda boyası bu işi halleder sanıyorum.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 14:05   #13
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Malbman,

Sizin böyle bir konuya igisiz kalmanız düşünülemezdi zaten. Ayrıca konuya ilk başlarken tercüme desteğin içinde yeri gelmişken teşekkür etmeyi borç biliyorum. Malzeme almaya giderken bir de eczaneye uğra istersen. Yeni bir düzenek hazırladım, belki evde kendi likörünü yapmak istersin. Bir serum şişesi ve seti alırsan çok basit bir düzenek yapabilirsin.

Bu sefer taşıma ve bakım yaparken şişe hava almasın diye araya bir adet vana koydum ama hortumun en uç çıkışına çöp enzim kavanozuna yaptığım sistemdeki gibi bir genleşme tankı koymak lazım. Onun içinde serum setlerinin plastik haznesi çok güzel oluyor. Evdeki serum setinin haznesini kullandığım için bu düzeneğe takamadım. Yenisini almam lazım.

Renkli sıvı konusunda arkadaşların vişne meyve suyu önerisi vardı ama evde hazırda yoktu. Şişedeki sıvıyada karışsa zarar vermeyecek herhangi bir renkli içecek olabilir.

Name:  DSCN3365.jpg
Views: 5225
Size:  35.9 KB

Bu şişede de geçen günki enzimden artan çileklerden çilek enzimi yapacağım. Artık enzim mi olur, likör mü olur ona kendisi karar verecek.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 16:02   #14
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Çilek Enzimi

Bir litrelik serum şişesine

750 cc içme suyu
225 gr Çilek
75 gr Kahverengi kesme şeker
Name:  DSCN3367.jpg
Views: 3694
Size:  65.4 KB

Name:  DSCN3370.jpg
Views: 4062
Size:  59.3 KB

Fermentasyondaki gaz çıkışını gözlemledikten sonra hortumun ucuna genleşme haznesini koyup koymamaya karar vereceğim. İlk intiba sanki oluşan gaz hortumdaki suyu tamamen iterek boşaltacak gibi ama yinede denemek lazım. Garanti olsun diyorsanız hortumun ucuna mutlaka bir genleşme haznesi takınız.

Name:  DSCN3375.jpg
Views: 4651
Size:  51.2 KB

Denemeler hortumdaki suyun basınçla boşalıp şişenin hava alacağını gösteriyor. Bu yüzden hortumun çıkış ucuna tekrar genleşme haznesi bağlamaya karar verdim. Evde bulunan 5 cc lik enjektörün gövdesi bu genleşme kabı için uygun olacak gibi görünüyor.


Düzenleyen Sarıcan : 09-01-2010 saat 20:14
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 16:14   #15
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Sarıcan

Evde boş şişe kaldı mı?

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 16:58   #16
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn Sarıcan

Evde boş şişe kaldı mı?
19 litrelik polykarbonat damacanayı gözüme kestirdim ama içişleri bakanlığından alkollü içecek üretme konusunda müsade almam lazım. Şimdi birde şarap yapacağım dersem veto yiyebilirim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 22:43   #17
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Sayın Sarıcan,

Her zamanki araştırma ve uğraşılarınız için candan tebrikler, teşekkürler. Allah enerjinizi arttırsın.

İki gün önce yeni açılan bir sitede açmış olduğunuz enzim başlıklı konuyu görüp verdiğiniz linki ziyaret ettikten sonra enzimle yatıyorum, enzimle kalkıyorum.

agaclar.net'teki yazılarınızı ise bu sabah gördüm. Sabahtan beri de okuduklarımı özümsemeğe çalışıyorum. Burada (Çeşmealtı-Urla) bulamadığım için dün İzmir'e giden eşime kahverengi şeker siparişi vermiştim. Bugün öğleden sonra şeker geldi. İlk fırsatta enzim yapmak üzere benzer bir düzenek kurmaya çalışacağım.

İnşallah gerekli olan şeker cinsi budur. Olmaz ise pekmez kullanacağım.

Enzimin hazırlanışı konusunda kafama takılan birkaç soru var:

Oluşacak gazın dışarı atılması için hazırlamış olduğunuz düzeneğin yapımı çok kolay ve kullanışlı olacak ve bizi hergün kapak açıp kapatmaktan kurtarak. Ancak, enzim yapımı ile ilgili olarak gezmiş olduğum hiçbir sitede böyle bir düzenek görmedim. Neden acaba? Enzim yapımını anlatan bir forumda üyelerden biri "oluşan gazı dışarı çıkarmak için hergün kapağı açtığımızda içeri hava girmeyecek mi? Enzim oluşması için basınca mı itiyaç var ki tekrar kapağı kapatıyoruz?" diye bir soru sormuş ama cevap verilmemiş. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?

Hemen her sitede enzim oluşması için üç aylık bir süre gerektiği belirtiliyor. Herhalde bu süre, içinde bulunduğumuz kış aylarında daha da uzayabilir. Enzimin tamamen oluştuğunu nasıl anlayabileceğiz?

Aşağıda linkini verdiğim sitede ise, altı aylık fermentasyondan sonra daha iyi bir enzim oluşacağından ve oluşan enzimin hiçbir zaman bozulmayacağından bahsediliyor.

8. Garbage enzyme is at its best after 6 months of fermentation. The longer it takes, the better it gets. Garbage enzyme will never expire.

http://reviews.ebay.com.my/Garbage-E...00000008404585

Angarya olarak kabul etmezseniz, yapıcı araştırmacılığınız ve tükenmez enejinizle, lütfen bu konuları da araştırıp bizleri bilgilendirir misiniz?

Selam ve saygılarımla.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen indomie : 14-03-2010 saat 12:03 Neden: Görünmeyen resmin tekrar yüklenmesi
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 00:23   #18
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi indomie Mesajı Göster
İnşallah gerekli olan şeker cinsi budur. Olmaz ise pekmez kullanacağım.

Enzimin hazırlanışı konusunda kafama takılan birkaç soru var:

Oluşacak gazın dışarı atılması için hazırlamış olduğunuz düzeneğin yapımı çok kolay ve kullanışlı olacak ve bizi hergün kapak açıp kapatmaktan kurtarak. Ancak, enzim yapımı ile ilgili olarak gezmiş olduğum hiçbir sitede böyle bir düzenek görmedim. Neden acaba? Enzim yapımını anlatan bir forumda üyelerden biri "oluşan gazı dışarı çıkarmak için hergün kapağı açtığımızda içeri hava girmeyecek mi? Enzim oluşması için basınca mı itiyaç var ki tekrar kapağı kapatıyoruz?" diye bir soru sormuş ama cevap verilmemiş. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?

Hemen her sitede enzim oluşması için üç aylık bir süre gerektiği belirtiliyor. Herhalde bu süre, içinde bulunduğumuz kış aylarında daha da uzayabilir. Enzimin tamamen oluştuğunu nasıl anlayabileceğiz?
Sayın indomie,

Sevgi dolu sözleriniz için çok teşekkürler.

Türkiye' de şu an bulabileceğiniz kahverengi şeker bu. Bende aynı şekeri kullandım. Gerçi Sn. denizakvaryumu bu kahverengi şekerlerin doğal olmadığı, normal beyaz şekerin melasla esmerleştirildiğini söylüyor ve kutunun üzerindeki içindekiler kısmını okursanız Şeker/şeker kamışı melası yazısını göreceksiniz. Büyük bir ihtimalle doğruluk payı yüksek. Ama başka çeremiz yok. Bir başka çözümde söylediğiniz gibi aynı işlemi pekmezle yapmak.

Enzimin yapımı konusunda bir basınca ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Onun için bu gaz boşaltma sistemini uyguladım. Çünki burada asıl olan fermentasyon işleminin oksijensiz bir ortamda yapılması.

Eğer kapağı hergün açıp oluşan karbondioksit gazını dışarı çıkarmazsanız oluşacak basınç eğer kabınız cam gibi kırılgan bir madde ise tamamen dağılabilir veya esnek bir malzeme ise deforme olabilir.

Burada yaptığımız düzenek kavanoz veya şişenin içine oksijen girmeden içerdeki karbondioksit gazını dışarı atmak için düşünülmüştür.

Fermentasyon süreci ortam ısına bağlı olarak elbette bu mevsimde daha uzun sürecektir. Sıcak havalarda fermentasyonun daha hızlı oluştuğu bilinen bir gerçek.

Enzimin tamamen oluştuğunu anlamanın en kesin ve bilinen yolu enzimin pH değerini ölçerek tesbit etmek olacaktır sanırım. Fakat görsel olarakta bu yaptığımız düzenek sayesinde fermentasyon sonucu oluşan gazın kabarcıklar şeklinde suyu fokurdattığını göreceksiniz.

Eğer gaz çıkışı durmuş ise fermentasyon sona ermiştir diye düşünebiliriz. Birde arkadaşların resimlerini paylaştığı hava kilidi ve benim ondan esinlenerek yaptığım U şeklindeki hortum düzeneğinde U nun kollarındaki su seviyelerini kontrol ettiğinizde basınç olan taraftaki su seviyesinin daha düşük olduğunu görüyorsunuz ve bu da size içerde hala gaz üretiminin devam ettiğini, dolayısıyla fermentasyonun sürdüğünü gösteriyor.

Bu konuda bende sizin kadar acemiyim ve bende iki gün önce meyveleri suya koydum. İlgi ve sabırsızlıkla bekliyorum. Bu aralar arkadaşların dediği gibi elime geçen her kabı bir şekilde değerlendirmeye çalışıyorum.

Epeyden beri aklımda idi ama Sn. denizakvaryumu' nun paylaşımından sonra şimdi de evde şarap yapımına kafam takıldı ama ruhsat almak sıkıntısı var. (İçişleri bakanlığından)

İnternette bulduğunuz link aynı bizim paylaşımlarımız gibi suyunun suyu bir paylaşım. Benim konu başlığında verdiğim linki açan Thailand' lı doktordan bahsediyor ve hep aynı şeylerden bahsediyor. Enzimin ne kadar dayandığı konusunda kesin bir bilgi yok. Onu yaşayıp göreceğiz.

Desteğiniz ve iyi dilekleriniz için tekrar teşekkür ediyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 09:46   #19
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Dun Mangolari soydum.Kup seklinde dogradim.Bal veya esmer sekerle enzim yapacagimi yazmistim.Fakat evdekiler eksik olmasin mutfaga gire cika mangolar eksilmeye basladi Sonra cocuklar, bunu enzim yapma da yiyelim dediler !!! Sonucta mangolar mide enzimine kavustular Onlarin olmadigi bir zamanda denemeye karar verdim.Ama kabuklari ve diger meyva kabuklari enzim yapilmaktan kacamadilar..

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 10:09   #20
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,608
Galeri: 15
Sevgili Sarıcan, çeviri konusunda teşekkür etmenize hiç gerek yok. Uygun olduğum her an yardıma hazırım.

Ben de yarından itibaren enzim işine girişiyorum ama bir farkla: ben çakma esmer şeker yerine pekmez deneyeceğim. Eh birinin de pekmezi denemesi gerekiyordu, ben kendimi feda edeceğim

Şaka bir yana başlıktaki mesajların neredeyse iki tanesinden birinde esmer şeker yerine pekmez kullanılabilir denmesi, birinin de pekmezi denemesi gerektiğini düşündürdü bana. Ancak pekmezin miktarı ne olacak, onu bilemiyorum. Bunu tespit etmenin pratik nasıl bir yolu olabilir, fikri olan arkadaşlar varsa ve paylaşırlarsa çok iyi olur. Önümüzde yeni bir ufuk açılmış olur. Zira pekmez hem çakma esmerden ucuz, hem de ondan çok daha sağlıklı.

Benim aklıma bahse konu miktardaki şekeri, doymuş bir eriyik elde etmeye yetecek miktarda suda eritmek ve bunun hacmini ya da ağırlığını ölçerek bu ağırlığa eşdeğer miktarda pekmez kullanmak geldi. Ama içeriği gereği pekmez daha mı yoğun ya da zengin olacaktır, ya da şeker daha mı hızlı reaksiyona giriyor onu ölçme şansım olmayacak tabii.

Deneyip göreceğiz.


Düzenleyen malbman : 10-01-2010 saat 10:12 Neden: Ekleme ve yazım hatası
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 10:15   #21
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Geçmiş olsun Sn. Sındırgılı,

Bunlar yol kazaları ama tatlı kazalar. Bende çileği kimse yemeyince çürümesinler diye enzim yaptım. Enzim kaplarını ilk günler çalkalayarak meyvelerin yer değiştirmesini sağlıyormusunuz. Hem fermentasyonda hızlanıyor böylece. Benim ilk yaptığım enzim şişesinin üzeri köpüklenmeye başladı. Gaz çıkışı da hızlandı.

Bir başka gözlemim de enzim yapımında su kullandığımız için fermentasyon biraz daha yavaş gelişiyor. Belki bu yüzden üç dört ay gibi uzun sürüyor. Yoğurt kovasında yaptığım çöp kompostta gaz çıkışını daha çabuk ve aktif görmüştüm, halada öyle. Bir taraftan onda da fermentasyon devam ediyor ve zaman zaman altaki musluktan oluşan sıvıyı boşaltıyorum.

Aldığım enzim gübreyi sulandırarak evdeki Mayer Limonumu sulamakta kullanıyorum. Sıvı gübrenin etkisimi yoksa Şubat ayına yaklaşıyoruz çiçek mevsimi geldi ondan mıdır bilemiyorum? Bol miktarda tomurcuk oluştu ve bir senedir ilk defa çiçek açacak. Yolunda giden mevsimsel gelişmeyi sıvı gübreye bağlayabilirmiyiz bilemiyorum?

Fazla gelen çöp sıvısını aynı zamanda sulandırarak lavabo ve klozete döküyorum. Hanım zaten titiz olduğu için orada koku falan olmuyor ve ben olmayan kokunun değişimini gözlemleyemiyorum, ben sadece kanalizasyondaki örgütlenmeye yardımcı olsun diye döküyorum.

Eklenen Resimler
  
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 10:22   #22
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Malbman,

Ödeşmiş olduk. Bu forumda herkes birbirine bir şeyler bulaştırıyor. Salgın hastalık gibi bir şey. Siz bana Red Robin bulaştırmıştınız, bu sene onlar olmasa balkonda perişan durumdaydım. Pembeler öldü, yaşasın Red Robinler.

Bence pekmezi aynı oranda kullanın gitsin, ölçülerin o kadar da hassas bir ayırım içerdiğini zannetmiyorum. Fermentasyonu başlatmak için bir miktar glikoz gerekli, bu 50 gr eksik olsa ne olur, 50 gr fazla olursa ne olur. Bu reçeteleri yazanların bunları labaratuarda yazdıklarını zannetmiyorum.

Hiç beklemeyin bence. Kolay gelsin.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 20:34   #23
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
27/12/2009 Tarihinde basladigim enzim calismasinda, dun sabah pet siseyi patlamaktan zor kurtardim diyebilirim.Amorf hale gelen sisenin tepesine hemen serum hortumu koyup gaz cikisini sagladim.Bugun hic gaz cikisi olmadi. Acaba Fermantasyon bitmismidir? Sn.Sarican, icimizde en deneyimli olarak sizin bilgilerinize ihtiyac var..

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 22:34   #24
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
27/12/2009 Tarihinde basladigim enzim calismasinda, dun sabah pet siseyi patlamaktan zor kurtardim diyebilirim.Amorf hale gelen sisenin tepesine hemen serum hortumu koyup gaz cikisini sagladim.Bugun hic gaz cikisi olmadi. Acaba Fermantasyon bitmismidir? Sn.Sarican, icimizde en deneyimli olarak sizin bilgilerinize ihtiyac var..
Sn. Sındırgılı,

Yaptığınız gaz sistemini keşke resimleseydiniz. Şişenin üst kısmında fazla boşluk varsa ilk gün gaz çıkmayabilir. 15 günde fermentasyonun bitmesi mümkün değil. Sisteme ilave ettiğiniz hortumu güvenceye alarak bidonu biraz çalkalarsanız gaz çıkışını görebilirsiniz. Zaten ilk günlerde bidonun çalkalanması öneriliyordu. Yinede gaz çıkışı olmazsa bir miktar şeker ilave etmenizi öneririm. Kolay gelsin.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 20:57   #25
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Enzim Denemesi

Evimin 50 metre ilerisinde Çarşamba günleri pazar kuruluyor.
Bugün pazar alışverişimi yapmadan önce elime naylon bir poşet alarak, pazarcıların hasar görmüş sebze ve meyvelerini attıkları tezgah arkalarını dolaştım. Neler toplamadım ki... Portakal, Muz, Elma, Çilek, Nar, Domates, Brokoli, Lahana, Marul, Kereviz, Salatalık, Turp, Kabak vb...

Eve gelip bahçedeki masa üzerine koyduğum et tahtası üzerinde bunları bir güzel ayıklayarak 3-4 mm'lik parçalar halinde kestim. Yarım kova kadar bir karışım oluştu. Tam bir meyve ve sebze kokteyli. Görünümü güzel mi güzel.

1:3:10 oranlarına tam olarak uyma adına aldım elime kovayı ve iki adet poşeti gittim pazarcının elektronik tartısının başına. İki poşet 1,5 Kg'lık Meyve-Sebze kokteylini ölçmeğe çalışırken sabahtan beri tezgah aralarında atık sebze ve meyve topladığımı gören pazarcılar başıma toplandılar;

- Ağabey sen ne yapmağa çalışıyorsun?
- Bunlardan Enzim yapacağım.
- O ne ki? Ne işe yarar?
- (Ben de tam olarak bilmiyorum ya) Kahverengi şeker ve su katarak, işte bu gördüğünüz sebze ve meyve atıklarını çürütmeden, büyükçe bir şişe içerisinde organik gübre elde edeceğim.
- Boş ver ağabey yav. Yarın benim ineği getirip senin bahçeye bağlayayım, sen otunu suyunu ver, iki gün s..sın al sana gübrenin alası.
(Gülüşmeler)

Ahdettim, başarılı bir enzim elde edebilirsem ilk mahsülümü bu yakışıksız espriyi yapan pazarcıya vereceğim.

Oluşacak gazın çıkması için henüz herhangi bir düzenek yapamadım. İlk fırsatta Sayın Sarıcan'ın yaptığı düzenekler birini yapmağa çalışacağım.

Saygılarımla.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen indomie : 14-03-2010 saat 12:05 Neden: Görünmeyen resmin tekrar yüklenmesi
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 21:06   #26
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,412
Galeri: 8
Ben çöp enzimi için ilk acemi başlangıcı yaptım!
Karışık meyve kabukları içine kabın yarısı kadar su ve bir çay bardağı yoğurt suyu ile üç günsonrada bir çay bardağı pekmez koydum.
Fazla bir sapma var mıdır?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 22:06   #27
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
Bu gün bir kaynaktan (Şeker fabrikasından) sıvı melas buldum 30 kg sipariş verdim. işallah gelir.
bu yaz gübre ve z.ilaç parası vermeyeceğiz galiba.

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 23:10   #28
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egetropical Mesajı Göster
Bu gün bir kaynaktan (Şeker fabrikasından) sıvı melas buldum 30 kg sipariş verdim. işallah gelir.
bu yaz gübre ve z.ilaç parası vermeyeceğiz galiba.
Pekmez veya şekere nazaran ne kadar ekonomi sağlıyacaksınız? Benim gibi balkonda uğraşanlar için pek cazip değil ama bahçesi olan arkadaşlar için yol gösterici olabilir.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 22:45   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egetropical Mesajı Göster
Bu gün bir kaynaktan (Şeker fabrikasından) sıvı melas buldum 30 kg sipariş verdim. işallah gelir.
bu yaz gübre ve z.ilaç parası vermeyeceğiz galiba.
Sayın Egetropical,

Melası nasıl buldunuz? Kargo ile gönderebiliyorlar mı? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Benim görüştüğüm melas satıcıları tonla satıyordu.

Teşekkürler

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 22:12   #30
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
Alıntı:
- Ağabey sen ne yapmağa çalışıyorsun?
- Bunlardan Enzim yapacağım.
- O ne ki? Ne işe yarar?
- (Ben de tam olarak bilmiyorum ya) Kahverengi şeker ve su katarak, işte bu gördüğünüz sebze ve meyve atıklarını çürütmeden, büyükçe bir şişe içerisinde organik gübre elde edeceğim.
- Boş ver ağabey yav. Yarın benim ineği getirip senin bahçeye bağlayayım, sen otunu suyunu ver, iki gün s..sın al sana gübrenin alası.


Bu teklifi de yabana atmayın bence. Hem inek gelsin, hem de enzim yapın

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025