agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-12-2009, 16:25   #1
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Yoğurt kabından fermentasyon kabı

Aşağıda adım adım nasıl yapıldığını anlattığım yoğurt kabından yapabileceğiniz fermentasyon kabı için gerkli malzemeler;

1- Bulabildiğiniz en büyük yoğurt kabı (Kapağının sızdırmaz olması gerekli)
2- 1 Adet Pet su şişesi
3- 50 cm akvaryum hortumu
4- 1 Adet Akvaryum hortumlarında kullanılan vana
5- 4 mm lik matkap ucu veya 4 mm çapında zımba (Çivi bile olabilir)


Yapımı:

1-Yoğurt kabını tam tabanına teğet olacak şekilde 4 mm çapında deleceğiz. Daha sonra akvaryum hortumunu sıkarak sızdırmazlık sağlayacağı için matkaptan ziyade 4 mm' lik bir zımba veya hiç bulunamazsa 4 mm çağında bir metal çubuk ısıtılarak çapaksız olarak delinmesi gerekir.

2- Akvaryum hortumundan kasilecek 10 cm' lik bir parça ucu büzülerek delikten geçirilir. Deliğe dairesel olarak sarması ve sızdırmazlığı sağlayabilmesi için hortum delikten geçmiş vaziyette iken hortumun iki ucundan tutarak hortum çapının delik çapı ile eşit hale gelmesini sağlayın. Bıraktığınızda hortumun deliğe sıkıca sarıldığını göreceksiniz. Daha sonra hortumu kovanın dışındaki ucundan çekerek resimde görülen pozisyona kadar çekiniz.

3- Hortumun ucuna akvaryum vanasını takınız ve kova içine su doldurarak sızdırmazlık testi yapınız. Başka büyük musluk aramanıza hiç gerek yoktur, kova içindeki sıvıtı boşaltmak için bu düzenek işinizi rahatça halledecektir. Denenmiş çözümdür.

4- Pet şişenin kapağına yan yana iki adet ve yoğurt kabının kapağına 1 adet olmak üzere delik delme işlemlerini tekrarlayalım.

5- Arta kalan uzunca akvaryum hortumunun bir ucunu yoğurt kabının kapağına deldiğimiz deliğe geçirip sızdırmazlık sağlayabilmek için daha önce tarif ettiğim, hortumun iki ucundan tutarak delik çapına uydurma işini yapalım ve yoğurt kabına bakan kısımda yaklaşık 1 cm kalana kadar dışarı doğru çekelim.

6- Yoğurt kapağına taktığımız hortumun diğer ucunu pet şişe kağağına deldiğimiz deliklerden birine geçirelim ve yaklaşık pet şişenin dibine değecek kadar çekelim. Bu delikte sızdırmazlık o kadar önemli değildir. Çünki sistemde oluşacak karbondioksit gazını nargile gibi fokurdayarak çıkarmak için zaten kapağa ikinci bir delik daha açtık.

7- Şişenin içine yeterli miktarda su (Hortumun ucunun su içinde kalması yeterlidir. Sistemin içine oksijen girmesini engellemek için yapılmıştır.)doldurduktan sonra fermentasyon kovası kullanıma hazırdır.

Kullanımı:

Evsel organik atıkları parçalayarak (Ben blender' den geçirmiştim.) kova içine aralarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin ve fermentasyonu başlatmak için ister elinizde ticari EM1 varsa onunla, isterseniz benim yaptığım gibi evde bulunan kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, varsa peynir altı suyu gibi maddeler ilave ederek yoğurt kovasının kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kovaya tekrar atık ilavesinde yine bir miktar aktifleyici ilave etmeyi ve kapağı sızdırmaz şekilde kapatmayı unutmayınız.

Eklenen Resimler
    
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2010, 11:59   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: TARSUS
Mesajlar: 174
sa.sevgili kardeşim çok güzel bir paylaşım ahro.aeo.

kayastop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2010, 12:01   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: TARSUS
Mesajlar: 174
kardeşim resimlerinde arka planda zeytin var ilgimi çekti satlık mı ***.

kayastop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 19:13   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Aşağıda adım adım nasıl yapıldığını anlattığım yoğurt kabından yapabileceğiniz fermentasyon kabı için gerkli malzemeler;

1- Bulabildiğiniz en büyük yoğurt kabı (Kapağının sızdırmaz olması gerekli)
2- 1 Adet Pet su şişesi
3- 50 cm akvaryum hortumu
4- 1 Adet Akvaryum hortumlarında kullanılan vana
5- 4 mm lik matkap ucu veya 4 mm çapında zımba (Çivi bile olabilir)


Yapımı:

1-Yoğurt kabını tam tabanına teğet olacak şekilde 4 mm çapında deleceğiz. Daha sonra akvaryum hortumunu sıkarak sızdırmazlık sağlayacağı için matkaptan ziyade 4 mm' lik bir zımba veya hiç bulunamazsa 4 mm çağında bir metal çubuk ısıtılarak çapaksız olarak delinmesi gerekir.

2- Akvaryum hortumundan kasilecek 10 cm' lik bir parça ucu büzülerek delikten geçirilir. Deliğe dairesel olarak sarması ve sızdırmazlığı sağlayabilmesi için hortum delikten geçmiş vaziyette iken hortumun iki ucundan tutarak hortum çapının delik çapı ile eşit hale gelmesini sağlayın. Bıraktığınızda hortumun deliğe sıkıca sarıldığını göreceksiniz. Daha sonra hortumu kovanın dışındaki ucundan çekerek resimde görülen pozisyona kadar çekiniz.

3- Hortumun ucuna akvaryum vanasını takınız ve kova içine su doldurarak sızdırmazlık testi yapınız. Başka büyük musluk aramanıza hiç gerek yoktur, kova içindeki sıvıtı boşaltmak için bu düzenek işinizi rahatça halledecektir. Denenmiş çözümdür.

4- Pet şişenin kapağına yan yana iki adet ve yoğurt kabının kapağına 1 adet olmak üzere delik delme işlemlerini tekrarlayalım.

5- Arta kalan uzunca akvaryum hortumunun bir ucunu yoğurt kabının kapağına deldiğimiz deliğe geçirip sızdırmazlık sağlayabilmek için daha önce tarif ettiğim, hortumun iki ucundan tutarak delik çapına uydurma işini yapalım ve yoğurt kabına bakan kısımda yaklaşık 1 cm kalana kadar dışarı doğru çekelim.

6- Yoğurt kapağına taktığımız hortumun diğer ucunu pet şişe kağağına deldiğimiz deliklerden birine geçirelim ve yaklaşık pet şişenin dibine değecek kadar çekelim. Bu delikte sızdırmazlık o kadar önemli değildir. Çünki sistemde oluşacak karbondioksit gazını nargile gibi fokurdayarak çıkarmak için zaten kapağa ikinci bir delik daha açtık.

7- Şişenin içine yeterli miktarda su (Hortumun ucunun su içinde kalması yeterlidir. Sistemin içine oksijen girmesini engellemek için yapılmıştır.)doldurduktan sonra fermentasyon kovası kullanıma hazırdır.

Kullanımı:

Evsel organik atıkları parçalayarak (Ben blender' den geçirmiştim.) kova içine aralarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin ve fermentasyonu başlatmak için ister elinizde ticari EM1 varsa onunla, isterseniz benim yaptığım gibi evde bulunan kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, varsa peynir altı suyu gibi maddeler ilave ederek yoğurt kovasının kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kovaya tekrar atık ilavesinde yine bir miktar aktifleyici ilave etmeyi ve kapağı sızdırmaz şekilde kapatmayı unutmayınız.
sn sarıcan bu fermanta işleminde em yerine hümik asit uygulasak olurmu

cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 00:34   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cebrail- Mesajı Göster
sn sarıcan bu fermanta işleminde em yerine hümik asit uygulasak olurmu
Sn. cebrail,

5 lt lik kaba bir yemek kaşığı kadar kulllanılabilir.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 16:35   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
sıvı gübre yapımı

teşkürler sn halil önen elimde em olmadığı için sordum hümik asit meyve posalarıynan fermantasyon olayına girermi diyesordum
kendim % 17 lik hümik asit yapıyorum birtek meyve posaları kaldı yapmadığım onu öğrenmek istedim
ben şilempe getittiriyorum içerisine hümik asit çinko mangan demir sıvı gübre yapıyorum örneğin organik madde %18 çinko %1.5 mangan %1.5 demir 1.5eşit şekilden yapıyorum bunların hepsini tamamladım bir meyve posalarından sıvı gübre yapmam kaldı birçok seri gübreleri tamamladım yapımını azotlu fosforlu çinko lu amino asitli gübreleride yammayı tamamladım örneğin azot %7 fosfor %15 çinko %3.6 amino asit %2.8 bu çalışmalarımı tamamladım
meyve posalarının üzerine su ilave ila fermante ediliyor ben hayvan gübrelerinin sıvı kısmıyla ferman ta işlemine koyacağım hayvan gübresinin sıvı kısmı hümik asit nar elma şeftali üzüm kayısı çalışmalarıma bu kısımnan başlayacağım


Düzenleyen cebrail- : 05-05-2012 saat 16:42 Neden: ek maddelr koyacağım içeriye
cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2014, 09:36   #7
Ağaç Dostu
 
zebra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster

Kullanımı:

Evsel organik atıkları parçalayarak (Ben blender' den geçirmiştim.) kova içine aralarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin ve fermentasyonu başlatmak için ister elinizde ticari EM1 varsa onunla, isterseniz benim yaptığım gibi evde bulunan kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, varsa peynir altı suyu gibi maddeler ilave ederek yoğurt kovasının kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kovaya tekrar atık ilavesinde yine bir miktar aktifleyici ilave etmeyi ve kapağı sızdırmaz şekilde kapatmayı unutmayınız.
Gecen seneden beri enzim yapma niyetindeyim. Konuyu bastan ve sondan okudum ama 1800 mesaji tek tek okumama imkan yok. Acaba yukarida ki karisim uygun mudur yoksa baska tavsiyeleriniz var mi acaba? Evsel atik olarak sadece meyvesebze atiklari mi? Seker, bal, maya gibi konular geciyor mesajlarda, oran nedir acaba? Yapacagim karisim 1,5-2l pet siselerde olacak. Cevaplariniz ve anlayisiniz icin simdiden tesekkurler.

zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 10:38   #8
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?

aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 14:47   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-05-2010
Şehir: dalaman
Mesajlar: 66
Ben birkaç yıl önce bir enzim denemesi yapmış ama başarısız olmuştum. Kurduğum enzim kullanmadığımız kapalı balkonda duruyordu. Ben o zaman havaların serin olmasına bağlamıştım. Şimdi yeniden bir deneme yapmak istiyorum. Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?

aysozbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 17:01   #10
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aysozbek Mesajı Göster
...Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?
Ben yaklaşık 1,5 ay önce birkaç enzim kurdum ve şimdilik sorunsuz çalışıyorlar ama ev içinde yani sıcak ortamda muhafaza ediyorum.



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak Mesajı Göster
İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?
Kahverengi şeker, melas ya da pekmez, kuru üzüm gibi şeylerin kullanılmasının amacı; bakterilere yoğun besin (şeker) temin edip (bakterileri aktif hale getirerek/uyandırarak) onları beslenip üremeye teşvik etmek.

Maya ya da eski enzim, yoğurt suyu gibi şeylerin kullanılmasının amacı ise 'besleyip üretmek istediğimiz bakterileri' ortama (enzim yapmak için hazırladığımız atıklar) yerleştirmek zira bu maddeler ihtiyacımız olan bakterileri içeriyorlar.

Yani her iki gruptan malzemeleri de kullanmamız gerekiyor (mesela melas ve yaş maya, pekmez ve yoğurt suyu... gibi) ki amaçladığımız fermantasyon olabilsin.

Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)...

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025