![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Yoğurt kabından fermentasyon kabı
Aşağıda adım adım nasıl yapıldığını anlattığım yoğurt kabından yapabileceğiniz fermentasyon kabı için gerkli malzemeler; 1- Bulabildiğiniz en büyük yoğurt kabı (Kapağının sızdırmaz olması gerekli) 2- 1 Adet Pet su şişesi 3- 50 cm akvaryum hortumu 4- 1 Adet Akvaryum hortumlarında kullanılan vana 5- 4 mm lik matkap ucu veya 4 mm çapında zımba (Çivi bile olabilir) Yapımı: 1-Yoğurt kabını tam tabanına teğet olacak şekilde 4 mm çapında deleceğiz. Daha sonra akvaryum hortumunu sıkarak sızdırmazlık sağlayacağı için matkaptan ziyade 4 mm' lik bir zımba veya hiç bulunamazsa 4 mm çağında bir metal çubuk ısıtılarak çapaksız olarak delinmesi gerekir. 2- Akvaryum hortumundan kasilecek 10 cm' lik bir parça ucu büzülerek delikten geçirilir. Deliğe dairesel olarak sarması ve sızdırmazlığı sağlayabilmesi için hortum delikten geçmiş vaziyette iken hortumun iki ucundan tutarak hortum çapının delik çapı ile eşit hale gelmesini sağlayın. Bıraktığınızda hortumun deliğe sıkıca sarıldığını göreceksiniz. Daha sonra hortumu kovanın dışındaki ucundan çekerek resimde görülen pozisyona kadar çekiniz. 3- Hortumun ucuna akvaryum vanasını takınız ve kova içine su doldurarak sızdırmazlık testi yapınız. Başka büyük musluk aramanıza hiç gerek yoktur, kova içindeki sıvıtı boşaltmak için bu düzenek işinizi rahatça halledecektir. Denenmiş çözümdür. 4- Pet şişenin kapağına yan yana iki adet ve yoğurt kabının kapağına 1 adet olmak üzere delik delme işlemlerini tekrarlayalım. 5- Arta kalan uzunca akvaryum hortumunun bir ucunu yoğurt kabının kapağına deldiğimiz deliğe geçirip sızdırmazlık sağlayabilmek için daha önce tarif ettiğim, hortumun iki ucundan tutarak delik çapına uydurma işini yapalım ve yoğurt kabına bakan kısımda yaklaşık 1 cm kalana kadar dışarı doğru çekelim. 6- Yoğurt kapağına taktığımız hortumun diğer ucunu pet şişe kağağına deldiğimiz deliklerden birine geçirelim ve yaklaşık pet şişenin dibine değecek kadar çekelim. Bu delikte sızdırmazlık o kadar önemli değildir. Çünki sistemde oluşacak karbondioksit gazını nargile gibi fokurdayarak çıkarmak için zaten kapağa ikinci bir delik daha açtık. 7- Şişenin içine yeterli miktarda su (Hortumun ucunun su içinde kalması yeterlidir. Sistemin içine oksijen girmesini engellemek için yapılmıştır.)doldurduktan sonra fermentasyon kovası kullanıma hazırdır. Kullanımı: Evsel organik atıkları parçalayarak (Ben blender' den geçirmiştim.) kova içine aralarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin ve fermentasyonu başlatmak için ister elinizde ticari EM1 varsa onunla, isterseniz benim yaptığım gibi evde bulunan kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, varsa peynir altı suyu gibi maddeler ilave ederek yoğurt kovasının kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kovaya tekrar atık ilavesinde yine bir miktar aktifleyici ilave etmeyi ve kapağı sızdırmaz şekilde kapatmayı unutmayınız. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: TARSUS
Mesajlar: 174
|
sa.sevgili kardeşim çok güzel bir paylaşım ahro.aeo. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: TARSUS
Mesajlar: 174
|
kardeşim resimlerinde arka planda zeytin var ilgimi çekti satlık mı ***. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
5 lt lik kaba bir yemek kaşığı kadar kulllanılabilir. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
|
sıvı gübre yapımı
teşkürler sn halil önen elimde em olmadığı için sordum hümik asit meyve posalarıynan fermantasyon olayına girermi diyesordum kendim % 17 lik hümik asit yapıyorum birtek meyve posaları kaldı yapmadığım onu öğrenmek istedim ben şilempe getittiriyorum içerisine hümik asit çinko mangan demir sıvı gübre yapıyorum örneğin organik madde %18 çinko %1.5 mangan %1.5 demir 1.5eşit şekilden yapıyorum bunların hepsini tamamladım bir meyve posalarından sıvı gübre yapmam kaldı birçok seri gübreleri tamamladım yapımını azotlu fosforlu çinko lu amino asitli gübreleride yammayı tamamladım örneğin azot %7 fosfor %15 çinko %3.6 amino asit %2.8 bu çalışmalarımı tamamladım meyve posalarının üzerine su ilave ila fermante ediliyor ben hayvan gübrelerinin sıvı kısmıyla ferman ta işlemine koyacağım hayvan gübresinin sıvı kısmı hümik asit nar elma şeftali üzüm kayısı çalışmalarıma bu kısımnan başlayacağım Düzenleyen cebrail- : 05-05-2012 saat 16:42 Neden: ek maddelr koyacağım içeriye |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
|
İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-05-2010
Şehir: dalaman
Mesajlar: 66
|
Ben birkaç yıl önce bir enzim denemesi yapmış ama başarısız olmuştum. Kurduğum enzim kullanmadığımız kapalı balkonda duruyordu. Ben o zaman havaların serin olmasına bağlamıştım. Şimdi yeniden bir deneme yapmak istiyorum. Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba? |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Ben yaklaşık 1,5 ay önce birkaç enzim kurdum ve şimdilik sorunsuz çalışıyorlar ama ev içinde yani sıcak ortamda muhafaza ediyorum. Alıntı:
Maya ya da eski enzim, yoğurt suyu gibi şeylerin kullanılmasının amacı ise 'besleyip üretmek istediğimiz bakterileri' ortama (enzim yapmak için hazırladığımız atıklar) yerleştirmek zira bu maddeler ihtiyacımız olan bakterileri içeriyorlar. Yani her iki gruptan malzemeleri de kullanmamız gerekiyor (mesela melas ve yaş maya, pekmez ve yoğurt suyu... gibi) ki amaçladığımız fermantasyon olabilsin. Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)... ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
|