Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aysozbek
...Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?
|
Ben yaklaşık 1,5 ay önce birkaç enzim kurdum ve şimdilik sorunsuz çalışıyorlar ama ev içinde yani sıcak ortamda muhafaza ediyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak
İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?
|
Kahverengi şeker, melas ya da pekmez, kuru üzüm gibi şeylerin kullanılmasının amacı; bakterilere yoğun besin (şeker) temin edip (bakterileri aktif hale getirerek/uyandırarak) onları beslenip üremeye teşvik etmek.
Maya ya da eski enzim, yoğurt suyu gibi şeylerin kullanılmasının amacı ise 'besleyip üretmek istediğimiz bakterileri' ortama (enzim yapmak için hazırladığımız atıklar) yerleştirmek zira bu maddeler ihtiyacımız olan bakterileri içeriyorlar.
Yani her iki gruptan malzemeleri de kullanmamız gerekiyor (mesela melas ve yaş maya, pekmez ve yoğurt suyu... gibi) ki amaçladığımız fermantasyon olabilsin.
Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)...
