View Single Post
Eski 29-11-2010, 15:00   #487
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Sevgili arkadaşlar,

Gelen sorulara bazan cevap yazmakta tereddüt ediyorum. Ben uygulayıp, tecrübe etmeden yazmayı pek sevmiyorum.

Raf ömrü süresine gelince ilk yazdığım mesajlarda üretilen enzimlerin çok miktarda şişelenip satış için raflara konulduğuna bakılırsa epey uzun dayanım süresi olması lazım. Ben olaya şöyle bakıyorum, önce uygulama yapıp enzimi üretmek lazım. Sonra onun rengi ve kokusu ile işlemin doğru veya bozuk gittiğini yaşayarak öğreniyorsunuz.

Ben bu konuyu ilk açarken yaptığım çöp enzimide, içilebilir enzimide hala saklıyorum. 15-20 gün önce şişelediğim içilebilir enzimden yarım bardak kadar içtim. Kokusu aynı duruyordu, sanki sadece alkol oranı biraz daha azalmış gibi geldi. Çöp enzimi ise en son eylül ayında evde büyük bir saksımın toprağını zenginleştirmek için kullandım ve daha sonrada domates ve biber tohumu ektim. Biberler şu anda sağlıklı olarak büyüyorlar.

Saksıda bitki yokken uyguladım ve bir aya yakın bekledim. Bu arada toprağın üstünde enzimin toprağı etkilediğinin belirtisi olarak üzerinde beyaz pamukçuk oluştu. Toprağı tekrar karıştırdıktan sonra domates ve biber tohumu ektim. Domates fideleri çimlendikten sonra onları topraksız tarım için yaptığım akan su kültürüne taşıdım. Biber fideleri hala sağlıklı olarak büyümelerine devam etmekteler.

Çöp enzimi kullanırken dikkat edilecek en önemli husus sulandırma miktarına dikkat etmek ve tarifte belirtilen ölçülere sadık kalmak. Eğer az sulandırılarak kullanılırsa toprağın pH dengesini çok etkilediği için bitkilerin ölmesine neden olabilir. Ben ilk deneyimimde böyle bir olumsuzluk yaşamıştım.

Enzimini üretin, mümkün olduğunca ışık almayacak bir ortamda saklayın. Kullanacağınız zaman kokusunda, renginde bir değişiklik yoksa, üzerinde siyah veya koyu renkli, pis kokan bir küf oluşmamışsa gönül rahatlığı içinde belirtilen sulandırma ölçülerine uyarak kullanın.

En büyük yol gösterici sizlerin deneylerinizden elde ettiğiniz sonuçlar olacaktır. Lütfen onlarıda uygulamadan olumlu veya olumsuz sonuç aldığınızda paylaşın. Saygılar...

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön