07-09-2008, 18:39 | #151 |
Ağaç Dostu
|
Altınoluk'tan dönerken kapımızın önündeki zeytinden 3 kilo kadar topladım. Şimdi; bunları çizip mi yoksa kırıp mı suya yatırsam karar veremedim. Siz gecen seneden beri tecrübe etmiş arkadaşlarım, bu 3 kilo kadar yeşil zeytini nasıl yapmamı önerirsiniz? |
07-09-2008, 19:18 | #152 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sn.Cemo, Zeytinlerden birini kırıp elinizle yağlanmış olup olmadığını kontrol edin. Parmaklarınızı biribirine sürttüğünüzde belirgin bir şekilde yağlanmış olduğunu görüyorsanız çizik zeytin yapabilirsiniz. Yeterince yağlanmamış ise kırık zeytin yaparsınız. Aldığınız zeytinin cinsini bilemiyorum. Bazı cinsler kolay tatlanırken bazıları epey uzun sürebiliyor. Cinsi biliyorsanız ne kadar süreceğini de bilirsiniz nasılsa. Kolay gelsin.. |
07-09-2008, 19:42 | #153 |
Ağaç Dostu
|
Cinsini bilmiyorum, öğrenme ihtimalim de yok buradan. Keşke sorsaydım ordayken.Siz söyleyince kırıp baktım, yağlanmadı. Bu durumda nasıl hazırlayabilirim bana ölçü vererek anlatırsanız çok sevinirim ,sevgili Meyveli Tepe. |
07-09-2008, 21:43 | #154 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sn.Cemo, Kırık zeytinin uzmanı değilim. Bildiğim kadarıyla bir çekiç ile teker teker kıracaksınız. Kırma işlemini mümkün mertebe tek darbede yapın. Zeytin eti ezilmeden çekirdeğine kadar boydan boya derin bir çatlak oluşmalı. Sonra bir kavonoza doldurun, üzerine zeytini tamamen kaplayacak şekilde su doldurun. Acısı çıkana kadar her gün suyunu değiştirin. Zeytin cinsi samanlı olsaydı acısı 10 günde çıkardı. Sizinkini bilemiyorum. Onuncu günden itibaren iki günde bir tadına bakarsınız. Acısı iyice azaldığında %8'lik tuzlu su hazırlarsınız, bir daha suyunu değiştirmeden hızla tüketirsiniz. Bu şekilde hazırlanan zeytin çok uzun dayanmayacaktır.. Gerek acısı çıkarken, gerek tuzlu su yaptığınızda zeytinin hava ile irtibatını kesecek şekilde üzerine baskı koymayı ihmal etmeyin.. |
07-09-2008, 22:39 | #155 |
agaclar.net
|
Meyvelitepe, sizin armağan ettiğiniz zeytinler o kadar güzeldi ki, bitmesin diye yavaş yavaş yiyorum Hala 10-15 tane var |
07-09-2008, 23:58 | #156 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sn. cemo; sn. meyvelitepe çok güzel açıklamış, ben küçük birşey ilave edeyim. Zeytinlerin her suyunu değiştirdiğinizde, bir iki parça küçük limon tuzu atarsanız, zeytinleriniz sertliğini ve rengini koruyacaktır. Tadında da pek bir değişiklik olmuyor, deneyin isterseniz, sanırım işin püf noktası da bu . |
08-09-2008, 00:13 | #157 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sn.Malina, afiyet olsun. İyi idare etmişsiniz doğrusu. İnşallah Aralık sonuna kadar yeni ürün salamuralar yenilecek duruma gelmiş olur. Tabii, arada çizme kalamatalar olacak, hatta samanlı'dan sele yapma imkanımız da olur. Bu akşam itibarıyla samanlıdan yeşil çizikleri de suya koyduk. Zeytin şöleni başladı yani.. Sn.Tufan, limon tuzu salamuralarda pek çok zeytinci tarafından asitlik ayarlayıcı olarak kullanılıyor. Sitrik asitden ibaret olan limon tuzunun ekşiliğini pek sevmediğimden kullanmıyorum. Onun yerine laktik asit kullanıyorum. Ancak şimdi yapılan yeşil çizikler salamura olup fermentasyona girmeyecekler. Sadece acılığı giderilip hızla tüketilecekler. Bu sebeple normalde limon tuzuna gerek yok. Ancak ekşiliğini seviyorsanız bir mahzuru da yok sanırım.. |
08-09-2008, 23:51 | #160 |
Ağaç Dostu
|
Zeytin sektöründe çalışan biri olarak naçizane arkadaşlara bazı tavsiyelerde bulunmak isterim. Ayvalık'da zeytin ilk çıktığında hemen tüketebilmek için önce kırma zeytin yapılır.Kırma zeytin çizik zeytine göre acısını daha kısa sürede atar ve Hergün suyu değiştirilerek kısa zamande yenilebilecek olgunluğa gelir.Hatta kısa sürede tüketileceği için suya hiç tuz ve asit konmaz.Sudan yenilecek kadar çıkarılır.Hafif tuzlanır,zeytinyağı gezdirilir ve leblebi gibi tüketilir Kırma zeytin yaparken çekirdeği parçalamamaya ve kırdığınız zeytini hemen su dolu kavanoza atmaya dikkat ediniz.Çunkü çok çabuk oksidasyona uğrayarak kararır. Bu tarif ev yapımı kırma tarifi |
09-09-2008, 08:24 | #162 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sn.Zenfree, Meyvelitepe'den olsun isterseniz gönderebiliriz.. |
09-09-2008, 20:53 | #164 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Burada pazarda satıyorlar alıp gönderebilirim. |
25-10-2008, 15:01 | #166 |
Ağaç Dostu
|
Yalova'dan üç kilo kadar yeşil zeytin aldım. Satıcı; zeytinleri çizip, hergün suyunu değiştirmemi söyledi. Yalnız ben her zeytine üç çizik attım sabah marketten aldıklarımda iki çizik gördüm. Fazla çizik atmak zeytine zarar verir mi? |
25-10-2008, 16:25 | #167 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn eylems,yıllardır kendi zeytinimizi kendimiz yapıyoruz.Zeytin siyahlaşmadan hem kırma hem çizme basıyoruz bidonlara.Kırma zeytin suyu hergün değiştirilirse kısa sürede,çizme ise biraz daha uzun sürede tatlanıyor.Siz çizme tercih etmişsiniz,dolayısıyla biraz daha geç tatlanacak.Zeytine atmış olduğunuz çizik sayısı zeytine herhangi bir zarar vermez.Aksine ne kadar çok yaralanırsa,acı suyunu o kadar çabuk bırakıp tatlanacaktır.Suyunu hergün değiştiriyorsanız ve renk fazlaca değişmesin diyorsanız,bir iki tane limon tuzunu da her gün bidon içine atmayı unutmayınız. |
25-10-2008, 20:40 | #169 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sn.Zenfree, Karamürsel-Su (kara zeytin ya da eşek zeytini de denilir) siyahlaştı ve toplandı. Çizik kalamata yapılmak üzere fıçılara kondu bu günlerde. Samanlı ve trilye cinslerinin siyahlaşması için daha 3-4 hafta zaman var. Bizimkiler henüz kırmızı. Biraz daha siyahlaşacaklar ve biraz da su kaybederek buruşacaklar. Bir ay sonra pazara bakarsanız bulabilirsiniz. |
30-10-2008, 06:32 | #171 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-06-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 6
|
ben siyah zeytini beş kiloluk bidona 3 çay bardağı tuz yarım çay bardağı sirke yarım çay bardağı yağ koydum her gün bidonu sallıyorum 20 günde oluyor |
30-10-2008, 08:12 | #173 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sn.Denizakvaryumu, Bu yöntem zaten belli bir olgunluğa gelmiş zeytine tuz vasıtasıyla su kaybettirmek suretiyle acısının çıkarılmasıdır. Prensibi sele zeytininin yapılmasıyla aynıdır. Gerçekten de acı suyun en hızlı çıkarılma yöntemidir. 20-30 günde acılık çıkar. Kıvam iyi tutturulursa çok da lezzetli olur. Tek mahzuru çabuk tüketilmesi gerekir. Hoş, vakumlama ile bir yılı aşkın muhafaza edilebildiğini de denemiş oldum. Tuz ile su kaybettirme yönteminin başka uygulamaları da vardır. Söz gelimi, normal usulde salamura ile lakerda yapmak aylar alırken (üstelik de risklidir), tuz ile lakerda yapmak en fazla üç gün alır. Üstelik de tuz balığa geçip tuzlu yapmaz.. |
30-10-2008, 08:30 | #174 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn.MeyveliTepe bu durumda sizden de bu tür zeytinin yapılma tarifini alalım. |
|
15-11-2008, 20:50 | #175 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
|
Hurma zeytin veren ağaç kesilecek !
Merhabalar, sizlerle üzüntümü paylaşmak, varsa yapılabilecekler konusunda fikir almak istedim. Urla içmeler mevkiinde oturduğumuz sitenin yanından yeni yol geçecek ve bizim bu yola 7 metre telkinde bulunduğumuz alan içinde 2 adet hurma zeytin veren yetişkin çok verimli ağaçlarımız var.Ne yazıkki ağaçlar yolun tam ortasında kalıyor.Bunlar yetişkin kocaman ve çok verimli ağaçlar . daha bu gün meyvelerini topladık , o kadar lezzetliler ki anlatamam.Bu hurma zeytinler dışında altı yedi tane de diğer çeşitlerden zeytin ağaçları var ve bunlarda çok verimli ve yetişmiş ağaçlar. Ne yazık ki yol güzargahında kalıyorlar. |
15-11-2008, 20:56 | #176 |
Ağaç Dostu
|
Yetişkin kocaman ağaçlar demişsiniz, anıt ağaç için başvurudas bulunup koruma altına aldırsanız? Hiç resmi bir makama başvurdunuz mu, imza filan toplasanız, kamuoyu oluşturamaz mısınız? Mahalle baskısı yani?.. Çok üzücü ben böyle durumlarda çıldırıyorum resmen, nolur herşeyi yapmaya çalışın... |
16-11-2008, 17:57 | #178 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
Ev yapımı zeytin isteyen olursa yardımcı olabilirim. Altınoluk'ta tanıdığım bir aileden yıllardır zeytin ve zeytinyağ alırım. Geçen gün siparişim geldi. Siyah zeytin ve çizik yeşil zeytin'in kilosunu 6 ytl'den, zeytinyağını 9 ytl'den satıyorlar. İletişimi sağlayabilirim. |
16-11-2008, 18:50 | #179 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar geçen gün beş kilo yeşil zeytin ve iki kiloda siyah zeytin aldım. Yeşil zeytinlerimi dildim iki günde bir suyunu değiştiriyorum. siyah zeytini hiç denememiştim ama satıcı bir tarif verdi. "Siyah zeytinleri çatalla del, sonra 1 çay bardağı sıvı yağ+ 1 çay bardağı şeker+ istediğin kadarda kaya tuzuyla beş litrelik su bidonuna koyup ağzını sıkıca kapat,aklına geldikçede çalkala şişeyi" dedi bende aynen tarif ettiği gibi yaptım. Sizin tariflerinize bakarak benim tarifte şeker farkı var acaba şekeri neden koydum şimdi onu anlamaya çalışıyorum. Acaba asiti dengelemek için mi? Çünkü ben şişe domatesi yaparkende domatesleri kaynatırken biraz şeker ilave ederim domatesin asitini alması için. Ona benzer bir durum mu acaba. Şimdilik iki hafta oldu şişeye koyalı biraz sulanmış bakalım neler olacak. |
16-11-2008, 19:33 | #180 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, Evde dilme zeytin yapan arkadaşlar şu hususa da dikkat etmelidirler. Diyelim 5kg zeytin yapıyorsunuz. Dildiniz ve suya koydunuz zeytinleri, ama hergün ama 2 gündebir suyunu değiştirdiniz ve zeytinler tatlandı. 5kg zeytin normal yeme ile normal sayıdaki bir aileye enaz 5-6 hafta yetecektir. Tatlanmış ve kütür kütür olan bu zeytini hep o sertlikte tutmak ( zehir gibi tuzlamak veya cok ekşi hale getirecek limon tuzu kullanma yolu hariç olmak üzere) mühim konudur. Bu hususta size denenmiş yöntemimi yazayım : Zeytinleri suyundan aldınız ve baktınız tatlanmış, soğuk su ile son bir kere daha güzelce yıkayınız. Suları iyice süzüldükten sonra masa üzerine yayacağınız bir örtü üzerine ( temiz büyük kağıtta olabilir) zeytinleri seriniz. Kurumaları için biraz bekledikten sonra (1/2-1 saat yeterlidir) hepsini bildiğimiz sofra tuzu ile güzelce tuzlayınız ( ölçü veremiyorum ama hepsinin karıştırılarak normal miktarda tuzlanmasına dikkat etmek gerekir). yarım saat kadar o hali ile bekletiniz tuzunu alması için sonra tümünü cam kavanoza alınız, kavanozu silme zeytinyağ ile doldurunuz ve kavanozun içinede 1kg zeytine 2 limon hesabı ile limonları enine yuvarlak olarak dilerek kavanoza atınız. Bu işlem ile elde ettiğiniz bu yağlı zeytin hem çok tuzlu olmayacaktır hemde çok ekşi ve hepside diri diri kalacaktır kavanoz içinde. ( Bu tarif yağlı zeytini,ekşi sevmeyenler içindir.Yağ maliyetine katlanmak istenilmez ise yapılacak şey, zeytinleri ekşisi bol tuzlu suda muhafaza etmek ve ekşisiz zeytinin güzel tadından mahrum kalmaktır.). Hoşçakalınız. |
|
|