View Single Post
Eski 16-11-2008, 19:33   #180
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Merhabalar,
Evde dilme zeytin yapan arkadaşlar şu hususa da dikkat etmelidirler. Diyelim 5kg zeytin yapıyorsunuz. Dildiniz ve suya koydunuz zeytinleri, ama hergün ama 2 gündebir suyunu değiştirdiniz ve zeytinler tatlandı. 5kg zeytin normal yeme ile normal sayıdaki bir aileye enaz 5-6 hafta yetecektir. Tatlanmış ve kütür kütür olan bu zeytini hep o sertlikte tutmak ( zehir gibi tuzlamak veya cok ekşi hale getirecek limon tuzu kullanma yolu hariç olmak üzere) mühim konudur. Bu hususta size denenmiş yöntemimi yazayım :

Zeytinleri suyundan aldınız ve baktınız tatlanmış, soğuk su ile son bir kere daha güzelce yıkayınız. Suları iyice süzüldükten sonra masa üzerine yayacağınız bir örtü üzerine ( temiz büyük kağıtta olabilir) zeytinleri seriniz. Kurumaları için biraz bekledikten sonra (1/2-1 saat yeterlidir) hepsini bildiğimiz sofra tuzu ile güzelce tuzlayınız ( ölçü veremiyorum ama hepsinin karıştırılarak normal miktarda tuzlanmasına dikkat etmek gerekir). yarım saat kadar o hali ile bekletiniz tuzunu alması için sonra tümünü cam kavanoza alınız, kavanozu silme zeytinyağ ile doldurunuz ve kavanozun içinede 1kg zeytine 2 limon hesabı ile limonları enine yuvarlak olarak dilerek kavanoza atınız. Bu işlem ile elde ettiğiniz bu yağlı zeytin hem çok tuzlu olmayacaktır hemde çok ekşi ve hepside diri diri kalacaktır kavanoz içinde.
( Bu tarif yağlı zeytini,ekşi sevmeyenler içindir.Yağ maliyetine katlanmak istenilmez ise yapılacak şey, zeytinleri ekşisi bol tuzlu suda muhafaza etmek ve ekşisiz zeytinin güzel tadından mahrum kalmaktır.).

Hoşçakalınız.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön