agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni112Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-01-2018, 15:54   #481
/
 
Giriş Tarihi: 02-12-2014
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 102
Zeytin salamura yaptım. Bazılarında 5mm çapında kavverengi yuvarlak bir leke oluşmuş. Bu leke nedir?

Eklenen Resimler
 
looktr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2018, 23:43   #482
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,225
Galeri: 3
Bu yıl zeytinde değişik bir kaç usul denedim. Bu akşam son kavanozdan zeytin çıkarırken yazmak aklıma geldi.

Önce saklama usulünü anlatayım ( çıkardığım zeytinler hala sertliğini koruyor) :
Acısı giden zeytin için dışarıda tuzlu su yapılıyor. Kavanoza konulacak zeytinin kilosu başına bir avuç dolusu kaya tuzu atılan suyu karıştırarak tuzu eritiliyor ve kavanoz içindeki zeytinin üzerine dökülerek en üste yarım çay bardağından az zeytinyağ ekleniyor ve kapak sıkıca kapatılıyor. İhtiyaç duyulduğunda zeytin kavanozdan alınıyor yıkanarak yağlanmak suretiyle yenmeye hazır hale geliyor. Ekşi ile arası iyi olan bir adet limonu dilimleyerek kabın üstüne ilave edebilir ancak sertlik için tuzlu su yeterli oluyor limon şart değil ( zeytini kavanozdan çıkardığınızda güzelce yıkarsanız tuzlu zeytin durumuda kalmıyor).
Zeytini tatlandırmada ise iki ayrı yol denedim :
- 3,5 kg olgun zeytini ( alacalı) iki tarafından kesmek suretiyle dildim ve 5 kg.lık cam kavanoza sade su ile koyarak yaklaşık 45 gün kadar hergün suyunu değiştirdim( arada gün atlaması olabilir, sorun olmuyor...). Tatlandığında yukarıdaki usulle saklamaya aldım. Bu yol zahmetli ancak nefis lezzette ve sertlikte
zeytin oldu.
- Gene 3,5 kg zeytini dildim ve kiloya bir avuç kaya tuzu hesabıyla yaptığım tuzlu su içinde iki aya yakın unuttum. Arada yaptığım kontrollarda acılık kalmadığını gördüğümde suyu döktüm zeytinleri güzelce yıkadım, tekrar aynı ölçüde tuzlu su içine koyarak üstte yazdığım usulle sakladım.
- Önceki yıllarda torba içinde tuzlayarak tatlanmaya bıraktığım zeytinlerden bu yıl iyi netice alamadım bir torba küflendi, bir diğeri ise süre dolmasına rağmen iyi tatlanmadı daha fazla tuzda kalsalardı eriyeceklerdi.

Bundan böyle elim ererse zeytini her gün suyunu yenileyerek tatlandırma yoluna giderim ama buna gücüm yetmeyecek olursa tembel işi olan ikinci usulde de sonuç gayet iyi, şu anda yediklerimiz bu usulle yapılanlar...

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019