09-05-2012, 10:06 | #31 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
10-06-2012, 00:18 | #32 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-05-2012
Şehir: aydın
Mesajlar: 19
|
Bizim bahçedeki ceviz ağacının cinsi belli değil ve 1 veya 2 li meyve veriyor .Ben bu ceviz ağacını ilk defa geçtiğimiz kış mart ayı başında budamaya çalıştım ama pek bilmediğim için sadece aralarını açtım..Cevizin bazı türlerini göre budama şekli farklı oluyor diye okumuştum.Ben bu ağacı zamanı gelince nasıl budamalıyım uç dalları mı verimli yan dalları mı bilmiyorum ve bilmeden de budamak istemiyorum.Ama birkaç dal üzerinde yan dal uyanmış ve üzerinde meyve vardı.Bir anadal üzerinde 8-10 göz yan dal uyanmış 3 -4 dalında meyve vardı bu şekilde.. Bir de cevizin cinsini nasıl öğrenebilirim..Yardımcı olursanız sevinirim.. Şimdiden teşekkürler... |
17-08-2012, 15:41 | #33 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-05-2012
Şehir: aydın
Mesajlar: 19
|
Yerli Cins Ceviz Ağacına Uç Budaması
Herkese merhaba, Bildiğiniz gibi genelde yerli cins ceviz ağaçları uç dallarında meyve veriyor.Ben bahçedeki cevizin meyve olmayan ve meyvesi dökülmüş olan uç dallarını 5-6 gün önce kestim ve dallardaki gözler patlamaya başlıyor.Bu dallardan seneye meyve verir mi ? Yoksa bir sonraki seneye mi yatırım yapmış oluruz ?Bu dalları kesmek ağaca zarar verir mi sizce ? Ağaç daha önce budanmadığı için yan göz yok denecek kadar az.Büyüklerimizden ceviz ağacı budanmaz diye duymuştuk.Bu sebepten dolayı ağaçlar da çok büyük. |
27-08-2012, 08:48 | #35 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-07-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 32
|
@Lilium; göz aşısı bu kadar açık anlatılabilirdi. Teşekkürler. |
18-09-2012, 12:39 | #37 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bazı fidanlarda aynı boyda ve kalınlıkta 3-4 dal olsalar da en dikine olan liderliği alır tabi dalda herhangi bir sorun yoksa, sorun varsa o vasıflara en yakını görevi alır. Bazen ise ağaç öyle şekilsizdir ki, lider dal bulamazsınız, ağaç böyle zamanla kendi liderini kendi yaratır, yaratır fakat bir yıl gecikebilir, böyle zamanlarda da hem ağaca yardımcı olmak için hem ağacınıza iyi bir şekil vermek için ağacın üst bölgelerinden yatık bir dalı dikine bağlarsanız bu dal liderliği alır gelişimini sürdürür, yani bazı şeyleri yapmak birazda sizin elinizde. Örneğin: Liderliği almış bir dalı eğerek yan dal yapar başka bir yan dalı dikine bağlayarak lider yapmak sizin elinizde. Bir örnek daha: Bazı ağaçlar dinç gelişirler ve meyvaya yatmazlar, bu dalları aşağıya eğerseniz meyvaya yatarlar, dikkat ediniz aşağıya eğik dallarda daima meyva fazladır. |
|
19-09-2012, 18:07 | #38 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 566
|
SAYIN LİLİUM,videoyu izledim. makineniz oldukça verimli çalışıyor,5 dk da 50 kg cevizi kabuğundan ayırdı. Emeğinize sağlık,bol bol ceviz hasat edip soymanız dileğiyle |
20-09-2012, 00:16 | #39 |
Ağaç Dostu
|
Evet gerçekten çok güzel ve kullanışlı oldu ben bu kadar kısa sürede hiç kav çatlamamış cevizi soyacağını düşünemiyordum, geçen yılda kullandım fakat geçen yıl motor devri biraz düşüktü ve daha uzun sürede soydu, daha sonra motor devrini yükselttim fakat denemek için bir yıl beklemek zorunda kaldım çünkü soyacak ceviz kalmamıştı. Şimdi duyan kimin iki ağaç cevizi varsa çuvalları doldurup geliyor, bayanlardan da iyi de dua alıyorum ellerimiz simsiyah oluyordu soyarken, iyi ki bu makinayı yaptın diyorlar, tabi en başta bizim hatun. |
20-09-2012, 08:52 | #40 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-07-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 32
|
Elinize sağlık. Güzel bir makine olmuş. Benim merak ettiğim cevizler suyla fazla haşır neşir oluyorlar. Malum güz geldi sayılır. Soyulan cevizlerin kuruması daha mı uzun sürüyor? Mümkünse size maliyeti ne kadar oldu? |
20-09-2012, 12:35 | #41 | |
Ağaç Dostu
|
Bu konuyla ilgili şurada azda olsa biraz bahsettim. Alıntı:
Şöyle cevap vereyim, Cevizler suyla temas etseler de bu temas çok kısa bir süre 5 ila10 dakika arasında değişiyor, Suya temas eden cevizler bu kısa sürede çok fazla iç kalitesini etkileyecek suyu alamıyor soyulduktan sonra hemen kurumaya seriliyorlar. Kuruması daha uzun süre almıyor. Cevizlerde aralanma sap kısımlarından delik yoksa içlerine su girmesi de imkansız, bilhassa kavı çatlamamış cevizde bu daha da imkansız, çünkü kavı çatlamamış cevizi makina fırçalarıyla adeta zımparalarçasına alıyor ve sap kısmında deliğin olabileceği yerde çok az kabuk kalabiliyor bu kurumaya bırakılınca düşüyor.(bunu resimlerim) yani suyun girmesi imkansızlaşıyor. Aslında şöyle desek daha doğru, cevizin olgunlaştıktan sonra yeşil kabuğun içinde kalması soyulurken suyla temasından daha etkili. Maliyeti bana oldukça ucuza mal oldu çoğu şeye para vermedim eh işçiliğine de para vermeyince oldukça ucuza mal ettim. Malzemesini almaya kalksak kaba bir hesapla (Kapasitesine göre değişir) 1.500 tl bulur. |
|
20-09-2012, 15:44 | #42 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-07-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 32
|
Alıntı:
|
|
03-12-2012, 16:04 | #43 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2009
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 23
|
Uygulama olmadan budama işi öğrenilemez bence. video faydalı ama tam anlaşılır değil. 2. video daha iyi. 1. yi tam anlayamadım. hem kamera neden yakından göstermiyor. |
03-12-2012, 22:55 | #46 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-11-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 52
|
sayin lilium, diger payasimlariniz gibi göz asisi kaydinizida hayranlikla izledim ellerinize saglik. degerli katkilarinizdan dolayi buyuk saygi duyuyorum. benim sorum gozasisi neden topraga yakin yerden yapiliyor? cetin cevizden yetisen cogurlerde, ikinci yil, biraz yukardan 50cm gibi olurmu? |
04-12-2012, 00:15 | #47 |
Ağaç Dostu
|
Göz aşısını daha yukarılardan da yapılır, bizim videolarda gösterdiğimiz o yıl ekilen cüğürler, ve bu cüğürler 4 aylık cüğürler, aldığımız gözlerin dalları da kalın oluyor dolayısıyla da gözü koyacağımız yer buna yakın kalınlıkta olursa daha iyi olur. Yani çüğürün en kalın yeri dip kısımları olduğu için aldığımız göze göre koyacağımız yer dip kısımlarına uygun oluyor. Göz aşısını daha yukarılardan da yapılır dikkat edilmesi gereken gözü koyacağınız dal o yılın dalı olursa tutma oranı artar. Arkadaşlar cevizde göz aşısı en kolay aşılardan biridir herkes yapabilir, dikkat edilecek konu ağaçların kabuk vermeye başladığı (Temmuz Ağustos) dönemini tespit etmek, alacağınız gözün içi boş olmasın gözün içi odunsu dokuyla dolu olması gerekir, Birde gerekli olan çift ağızlı çakı + aşı bantı hepsi bu kadar. "cetin cevizden yetisen cogurlerde, ikinci yil, biraz yukardan 50cm gibi olurmu?" Tabi ki olur, fakat üstte de bahsettiğim gibi bu yılın dalı olursa tutma oranı yüksek olur. |
04-12-2012, 12:28 | #48 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
|
geçenlerde köy tvde ceviz budaması ile ilgili proğram vardı..8*4 dikilen ağaçların sıra aralarına bakan dallarının(8m) sert dudanması(%60-70),ağaç aralarının(4m) ise az kesilmesi(%20-30) gerektiği,böylece ağaç aralarındaki dalların erken verime yatarak fazla gelişemeyeceği söyleniyordu.. sizde de böyle mi yapılması gerekir.. |
04-12-2012, 18:11 | #49 |
Ağaç Dostu
|
Bu söylemin doğruluk tarafları var fakat oranlar yıllara yayılarak yapılmalı, yani bir dalı ya da bir taraftaki dalları birden %70 kısaltmak almak doğru değil, bunu yıllara yayayak yani araları %40-50 alıyorsan sıra üstlerini 30-40 alarak ağaçın gelişimini de bozmadan budamalarla dengede tutmak ve verim almak mümkün. Arkadaşlar bazı şeyleri yanlış anlamamakta lazım, bir dalın %70 kesilemezde diye bir şey yok kesilebilir, Bu budayıcının bilgisiyle ilgili bir şey, Örneğin: öyle bir dal vardır ki, %70 kesmeniz gerekebilir, kesmezseniz alır başını gider meyva yapmaz cıplak kalır, meyva gözü oluşturmaz, Keserek hem o dalı biraz durdurmuş oluruz hem meyva gözü oluşmasını sağlarız hemde ağaçın taç yapısını birden yükseltip boş çıplak dallar olmamasını sağlarız. Şimdi bu söylemden de ha bak %70 kesilirmiş söylemi çıkmamalı. Bazı ağaçlardan ya da bazı dallardan %70 alınabilir, ama buna genel olarak %70 alınır demek Ya da bir taraftan 60-70 alınır demek yanlış olur. Bir örnek daha vereyim. İlk videoda üst dalların %70 kesilirken alt dallara çok az ya da hiç dokunulmamıştır,tabii buda sizi yanıltmasın zira buradaki budama bir verim budaması değildir, bu bir şekil budamasıdır, bir önceki yıl yanlış yapılan tepe vurmasından kaynaklanan hatanın düzeltilmesidir, böyle hatalarda bazen %70-80 kesimler olabilir. |
31-12-2012, 08:55 | #50 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-11-2011
Şehir: konya
Mesajlar: 3
|
arkadaşlar ağaç budaması ne kolay nede zor hele bir kaç yıllık.lajin 15 senelik ağaçlar nasıl budanır.bunların resimleri vidoları ve yazıları önemli dikkate alınırsa iyi olur.iyi çalışmalar |
12-01-2013, 22:32 | #51 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2011
Şehir: samsun
Mesajlar: 12
|
Cevizde budama ve terbiye şekilleri/samsun
BUDAMA NEDİR? Meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmalarını, uzun zaman iyi ve bol ürün vermelerini, verimden düşen ağaçların tekrar verimli hale getirilmeleri için ağaçların toprak üstü organlarına uygulanan kesme, bükme, tomurcuk, sürgün ve yaprak alma işlemlerinin tümüne budama denir. Budama yapılmayan ağaçlarda; *taç düzensiz gelişir, *fazla verim nedeniyle dallar kırılır, *küçük ve verimsiz meyve oluşur, *sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz, *kısa zamanda verim düşer, *periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür. BUDAMANIN FAYDALARI *Gövde üzerinde ana dalların sayıları ve dağılışları düzenlenerek meyve ağaçlarının sağlam,düzenli ve dengeli bir taç oluşturmaları sağlanır. *Meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesine yardımcı olunur. *Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanmış olur. *Budama ile meyve iriliği,meyve kalitesi ve meyve kabuk renklenmesi artar. *Ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı direk kontrol altına alına bilir. *Püskürtülerek yapılan ilaçlamanın etkinliği artırabilir. *Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur. *Alet ve ekipmanların çalışabilmesi için gerekli boşluklar oluşturulmuş olur. *Verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek yeniden verimli ağaçlara dönüşmeleri sağlanır. *Bazı meyve türlerinde görülen bir yıl çok bir yıl az veya hiç ürün vermeme durumu azaltılmış olur. *Hasat daha kolay yapılır. BUDAMANIN GENEL KURALLARI NELERDİR Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır: BUDAMA ZAMANI Budama zamanı, meyve ağacının toplu büyümesini, kesime karşı göstereceği tepkiyi, verimini, fizyolojik ve ekonomik ömrünü etkiler.Budama kış ve yaz (yeşil) olmak üzere iki ayrı ve zıt mevsimlerde yapılır. Kış budama zamanı, kışı ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış dinlenmesine girmelerinden sonraki süre, budama bakımından en uygun bir zaman dilimidir.Ancak kışı sert geçen şiddetli donlardan önce,budamanın yapılması doğru olmaz.Meyve ağaçlarını budamak için en uygun dönem, yaprak dökümünü izleyen günlerle ilkbahar gelişme periyodunun başlaması arasında geçen dönemdir Yaz budaması, yaz boyunca meyve ağaçlarında sürgünlerin seyreltilmeleri, uç alma, bükme, eğme, dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması işlemlerin tümüdür.Yaz budamasında amaç meyvelerin daha iyi renklenmelerini sağlamak, kış aylarında yapılacak budama işlemlerini azaltmak ve derim işleri ile kültürel işlemleri kolaylaştırmaktadır.Yaz budaması özellikle meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir.Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunlaşmaya başladıktan sonra yapılabilir. AMAÇLARINA GÖRE BUDAMA ÇEŞİTLERİ *ŞEKİL BUDAMASI (TERBİYE): Meyve ağaçlarının toprak üstü organı olan taca verilecek şekli ekolojik şartlara ve ağacın morfolojik yapısına göre değişir.Günümüzde dünyada ve ülkemizde en yaygın olarak verilen şekil ‘Merkezi Lider Terbiye Sistemi’dir .Bu terbiye sistemi elma, armut, kayısı, kiraz, vişne, erik, şeftali ve ceviz gibi birçok meyve türü için en uygun şeklidir.Biz burada ceviz türüne uygun olan sistemi sizlere anlatmaya çalışacağız. “Merkezi Lider Terbiye Sistemi”: Bu tip budama şeklini çöğür, MM111, MM106 gibi kuvvetli veya yarı bodur gelişen anaçlar ve ceviz uygulamak mümkündür.Genç elma ağaçları için kolay terbiye sistemi Merkezi Lider sistemidir. Meyve bahçesine dikilecek fidan dallı veya kamçı şeklinde dalsız olabilir. Eğer fidan kamçı şeklinde dalsız fidan ise dikimden sonra 75 cm’den tepesi vurulur. Tepesi vurulurken son göz aşı noktasının ters tarafında olmalıdır. Eğer bir veya iki yaşlı dallı fidan dikilecekse 4-5 adet geniş açılı yan dal bırakılır, tepesi de en üstteki yan dalın 25 cm üzerinden vurulur. Toprak seviyesinden itibaren 30-45 cm’ye kadar olan dallar dipten çıkarılır. Birinci Yıl: Dikimi takip eden yaz ayları başında şekil verme işlemlerinde başlanır. Sürgünler 7,5-10 cm olunca yaz budamasına başlanır. Fidanın üst tarafına yakın dik büyüyen bir dal lider olarak seçilir.Yaz aylarında süren sürgünlerden 4-6 tanesi ana dal olarak seçilir.Diğer sürgünler çıkartılır.Lidere yakın olup onunla rekabet edecekler çıkartılır.Böylece birinci oluşturacak dallar seçilmiş olur.Durgun dönemde birinci katı oluşturan dalların en üstündekinin 50-60 cm yukarısından liderin tepesi vurulmalıdır.Yan dalların ucu 1/4 oranında kesilir.Yan dalların ucu lider seçilen daldan aşağıda olmalıdır. |
12-01-2013, 22:32 | #52 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2011
Şehir: samsun
Mesajlar: 12
|
Cevizde budama ve terbiye şekilleri/samsun
İkinci Yıl: Birinci katın 50-60 cm üzerinden ikinci bir kat oluşturulmalıdır. İkinci kay olarak 3-5 dal seçilir. Dalların açıları geniş olmalı, gövde ile dal arası açı 45-600 arasında olmalıdır. Yeni oluşturulan ikinci katın dalları birincinden daha kısa olmalıdır. Böylece alttaki dallar gölgelenemez. Ana dalların ucu son göz aşağı bakacak şekilde 1/3 oranında kısaltılmalıdır. Üçüncü Yıl: Her yıl ana dalların ve liderin ucundan 1/3 oranında kesilir. Ağaç çeşidine, toprak ve iklim durumuna göre 8-12 ana dal olgun verim çağında bir ağaçta bulunmalıdır. İhtiyaca göre 3. Bir kat da oluşturulabilir. Ölü dallar, hastalıklı ve kırılmış dallar budanır. Bu işlemlere ileriki yıllarda da devam edilir. ÜRÜN (VERİM) BUDAMASI: Şekil verme işlemi tamamlanan ağaçlarda fizyolojik denge oluşturulmuştur. Kurulan bu dengenin uzun süre muhafaza edilmesi gerekir. Ürün budamasında dikkat edilecek hususlar: *ana dallar tek tek ele alınmalı, bunlar üzerinde dikine büyüyen birbiri üzerine gelen dallar var ise çıkartılmalıdır. *Ana veya yardımcı dallardan çıplaklaşmaya yönelenler kısa kesilerek boş yerlerde yeni dalların oluşturulmasına çalışılır. *Meyve dallarından bir kısmı özellikle yaşlı olanları kesilerek atılır. *Kuru, hastalıklı veya zayıflamış dallar diplerinden kesilerek çıkarılır. *Bir ana veya yardımcı dal üzerinde fazla miktarda meyve dalı oluşmuş ise bunlar arasında seyreltme yapılır. *Verim budamasında dal bükme ve eğmelerine yer verilmemeli, dallar ancak bağ olarak kullanılmalıdır. *Meyve ağırlığı nedeniyle eğilerek açıları genişlemiş dallar diğer dallara bağlanarak eski hallerine getirilir. Gençleştirme Budaması: Verimden düşmüş yaşlı ağaçlarda yeniden kuvvetli sürgünler oluşturarak yeni bir taç oluşturulmasına gençleştirme budaması denir. Gençleştirme budamasında önce kurumuş, sık ve birbiri üzerine gelen dallar çıkarılır. Geri kalan dallarda da kısa budamalar yapılarak ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgün oluşumu sağlanmış olur. Gençleştirme budaması yapılan ağaçların ana dalları ve gövdeleri üzerinde birçok obur dallar, kuvvetli sürgünler oluşur. Bunlardan yalnız yeni tacın oluşumu için gerekli olanlar bırakılır, diğerleri tamamen çıkartılır. Budayıcı Budama Sırasında Aşağıdaki Konulara Dikkat Etmelidir; *Budamanın şeklini ve dal kesim miktarını, *Ağacın gelişme gücünü, *Ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını, *Meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını, *Budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri… Budama Sonrasında neler yapılmalıdır? Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıkları kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur. DAHA İYİ VE DAHA DOĞRUSUNU ÖĞRENME HEYECANINI HİÇBİR ZAMAN KAYBETMEMEK TEMENNİSİYLE Yabancı isme doğru sertifikalı ceviz fidanlarımız chandler pedro fernor mıdlant franguette (tozlayıcı) Fernette (tozlayıcı) Yerli ceviz fidanlarımız isme doğru sertifikalı kaman 1 kaman 5 yalova 1 yalova 3 şebin bilecik Profesyonel Ceviz Yetiştiriciliği |
02-02-2013, 09:44 | #53 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 46
|
merhaba samsun 96 bilgi için sağol sizden birşey öğrenmek istiyorum. ben malatyalıyım memleketimde arsalarım var oraya ceviz dikmeyi düşünüyorum. rakım 1200 ve geç donlar da oluyor. sizce en uygun ceviz fidanı hangisi olur. bilgi verirseniz sevinirim iyi çalışmalar dilerim |
03-02-2013, 11:19 | #54 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-12-2011
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 84
|
fatih bey chandler veya fernor ekebilirsniz. |
04-02-2013, 10:23 | #55 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 210
|
Mart ayında 4 ve 5 yaşlarındaki ceviz ağaçlarımı budayacak profesyonel budamacıya ihtiyacım var... |
05-02-2013, 13:53 | #57 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 210
|
Sayın Lilium, bilgileri size mesaj olarak attım. |
06-02-2013, 08:18 | #58 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-03-2012
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 43
|
sayın juklandeles bu resim de görmüş oldugumuz ceviz fidanlarının cinsi nedir .Tarih olarak ne zaman diktiniz .Bol kazançlar dilerim .saygılar |
06-02-2013, 08:47 | #59 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 210
|
Alıntı:
sağdaki Kaman1 5 yaşında |
|
06-02-2013, 10:34 | #60 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-12-2011
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 84
|
sayın juglandales budama koonusunda size yardımcı olabilirim.0539 432 34 85 nolu telden bana ulaşabilirsiniz. |
Etiketler |
budama, ceviz, chandler ceviz fidanı, fidan üretimi |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|