View Single Post
Eski 18-09-2012, 18:41   #672
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Evet bu konuyu bende epey zamandır dile getirmeyi istiyordum zaten, adımız çok bilmişe çıktı, çok çok yazıpta çok bilmişlik yapmak istemiyordum.

Duyumlarınız da haklılık payı var, bu daha çok eski içi su dolu beton havuzlarda soyulan cevizlerde görülenler, bu tip makinalar öyle değil.

Sevgili eko, her cevizde dediğiniz birleşim yerinde delik ya da aralık olmuyor bilhassa benim gözlemlediğim yalova 1, chandlerler, pedrolarda bu delik aralık olmuyor ve suyun girmesi de mümkün olmuyor. Dıştan suyla temas ediyor fakat çok kısa bir süre ve hemen kurumaya seriliyor

Şöylede diyebiliriz, bu soyma makinasın da soyulan ceviz direk suyun içinde değil, direk suyun içinde soyan makinalar da bu dediğiniz daha çok görülebilir, üstten makinaya su verilmesi soyulan dış yeşil kabuğunun biraz yumuşamasına ve kabukların akmasına kolaylık sağlamasının yanında cevizlerin sert kabuklarının da yıkanmasına daha güzel olmasını sağlıyor.

Fakat dediğiniz gibi aralık ya da sap kısmında delikler olan cevizlere su içinde soyulmamasına rağmen su girebilir, bozulmalara neden olabilir.

Örneğin: Bir abimize kurduğumuz bilecik cinsi bahçesinde ki cevizlerde dediğinizi gördüğüm için, bunu da dile getirmek istiyordum, bilecik cinsi ceviz çok ince kabuklu bir çeşit ve daha ağaçın üzerindeyken sert kabukta aralanma yapıyor bu türün içine su almaması mümkün değil, artı, bu kadar ince kabuklu cevizin depolamada büyük sorunlar yaşar, üst üste iki çuval koyamazsın, çuvalı ordan oraya kaldırıp koyman bile cevizleri kırıyor.

Bazen ceviz talebi olanlar elle kırılsın diye ince kabuklu ceviz arıyorlar aslında çok ince kabuklu cevizden çok iyi anlamını çıkarmamak gerekir, dezavantajları çoktur.
Diğer yerli çeşitlerimiz ya da yabancı çeşitlerimiz de ince kabuktur fakat bilecikten biraz daha kalın kabuk, onlar da elle rahatlıkla kırılabiliyor ve depolamada nakliyede saklama koşullarında da sorun çıkarmazlar.

Bahsettiğim bilecikleri de soyma makinasında soyduk, makinanın içinde dönmesinden kırılma aralanma yarılma gördük, diğer yalova 1, chandler, pedro da bunu görmedik, çektiğimiz video bilecikler soyulurken çekilen video, 7-8-10 dakikada tam bir soyma gerçekleşirken bilecikleri beş dakikadan fazla tutamadık makinanın içinde bir kaç soyulmamış ceviz görmenizin tek sebebi odur.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön