View Single Post
Eski 18-09-2012, 12:39   #37
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Merhabalar,fernor ve chandler da 2. yazına girerken yapmamız gereken tek lider bırakma budamasında nelere dikkat etmeliyim? bazı fidanlarda aynı boyda ve kalınlıkta 3-4 dal olabiliyor,bunlardan hangisini neye göre seçmeliyim? lider dal aşı yönüyle aynı mı olmalı? ayrıca bazı dalların boyu sadece 15-20 cm kadar,bunlardan lider bıraksam sıkıntı olur mu? yoksa bir yıl daha mı beklemeliyim? cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
Dikine gelişim gösteren dal daima liderliği alır, küçük fidanlarda (1-2 yaş gibi ) ya da sorunlu fidanlarda bu bazen değişebilir köke yakın bölgelerden patlayıp iyi gelişim göstererek liderliği alır. Liderliği almış olan fidanın aşağıdan yukarıdan Ya da aşı gözü tarafından patlamış olması önemli değil, Sorunlu fidanlarda büyük bir ihtimalle köke yakınlardan patlayan filizler liderliği alır.

Bazı fidanlarda aynı boyda ve kalınlıkta 3-4 dal olsalar da en dikine olan liderliği alır tabi dalda herhangi bir sorun yoksa, sorun varsa o vasıflara en yakını görevi alır.

Bazen ise ağaç öyle şekilsizdir ki, lider dal bulamazsınız, ağaç böyle zamanla kendi liderini kendi yaratır, yaratır fakat bir yıl gecikebilir, böyle zamanlarda da hem ağaca yardımcı olmak için hem ağacınıza iyi bir şekil vermek için ağacın üst bölgelerinden yatık bir dalı dikine bağlarsanız bu dal liderliği alır gelişimini sürdürür, yani bazı şeyleri yapmak birazda sizin elinizde.

Örneğin: Liderliği almış bir dalı eğerek yan dal yapar başka bir yan dalı dikine bağlayarak lider yapmak sizin elinizde.

Bir örnek daha: Bazı ağaçlar dinç gelişirler ve meyvaya yatmazlar, bu dalları aşağıya eğerseniz meyvaya yatarlar, dikkat ediniz aşağıya eğik dallarda daima meyva fazladır.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön