View Single Post
Eski 04-12-2012, 18:11   #49
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Bu söylemin doğruluk tarafları var fakat oranlar yıllara yayılarak yapılmalı, yani bir dalı ya da bir taraftaki dalları birden %70 kısaltmak almak doğru değil, bunu yıllara yayayak yani araları %40-50 alıyorsan sıra üstlerini 30-40 alarak ağaçın gelişimini de bozmadan budamalarla dengede tutmak ve verim almak mümkün.

Arkadaşlar bazı şeyleri yanlış anlamamakta lazım, bir dalın %70 kesilemezde diye bir şey yok kesilebilir, Bu budayıcının bilgisiyle ilgili bir şey, Örneğin: öyle bir dal vardır ki, %70 kesmeniz gerekebilir, kesmezseniz alır başını gider meyva yapmaz cıplak kalır, meyva gözü oluşturmaz, Keserek hem o dalı biraz durdurmuş oluruz hem meyva gözü oluşmasını sağlarız hemde ağaçın taç yapısını birden yükseltip boş çıplak dallar olmamasını sağlarız.

Şimdi bu söylemden de ha bak %70 kesilirmiş söylemi çıkmamalı. Bazı ağaçlardan ya da bazı dallardan %70 alınabilir, ama buna genel olarak %70 alınır demek Ya da bir taraftan 60-70 alınır demek yanlış olur.

Bir örnek daha vereyim.
İlk videoda üst dalların %70 kesilirken alt dallara çok az ya da hiç dokunulmamıştır,tabii buda sizi yanıltmasın zira buradaki budama bir verim budaması değildir, bu bir şekil budamasıdır, bir önceki yıl yanlış yapılan tepe vurmasından kaynaklanan hatanın düzeltilmesidir, böyle hatalarda bazen %70-80 kesimler olabilir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön